Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
  • [02] Συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, ζήτησε ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Αμετάβλητοι οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων
  • [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»
  • [05] Η ΕΕ υπόσχεται να δώσει χρήματα για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το κάνει, αποκαλύπτει η Welt
  • [06] Πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον και Μπ. Σάντερς
  • [07] Σεισμός 6,3 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή νότια των Κουριλών Νήσων
  • [08] Ο Τουσκ προειδοποιεί την Τουρκία να ανακόψει τη ροή μεταναστών
  • [09] Πρόσληψη 2.119 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • [10] Σύλληψη Τούρκου διακινητή στη Μυτιλήνη
  • [11] Αυξάνονται τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους
  • [12] Ανοίγει τις πύλες της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης
  • [13] «Break the Chain»: Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ για την καταπολέμηση του trafficking
  • [14] Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί, το απόγευμα

  • [01] Συνεδριάζει το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

    Συνεδριάζει σήμερα ηκοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματοςΕυάγγελου Μεϊμαράκη. Η συνεδρίαση ξεκινάει στις 18:00 στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

    Σημειώνεται πως χθες μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ αποφάσισε την Πέμπτη να προχωρήσει η αποσφράγιση των προσφορών των εταιριών που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά των εκλογών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων. Η ΚΕΦΕ αποφάσισε το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές για όλους τους ψηφοφόρους να είναι τα 3 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:Συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, ζήτησε ο Αδ. Γεωργιάδης

    [02] Συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, ζήτησε ο Αδ. Γεωργιάδης

    «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλον τον κόσμο, ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, για την εικόνα που έδωσε χθες η ΝΔ. Δεν είναι αυτά τα προβλήματα του κόσμου και δεν είναι αυτή η πραγματική ΝΔ που θέλουμε» είπε ο κ. Aδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

    «Διακόπτω την περιοδεία μου και ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους της Δράμας -γιατί σήμερα μού είχαν οργανώσει μια εκδήλωση που αναμένετο προσέλευση μεγαλύτερη από της Χαλκιδικής, με πάνω από 500 άτομα- αλλά κατεβαίνω στην Αθήνα και ζητώ συνάντηση των τεσσάρων συνυποψηφίων πριν την ΚΟ, ώστε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά σήμερα, να λυθούν όλα τα θέματα σήμερα, να σταματήσει η ΝΔ να δίνει αυτή την ντροπιαστική εικόνα και βεβαίως να ασχοληθούμε τόσο με τη δημοκρατική διαδικασία εκλογής αρχηγού όσο και κυρίως με την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ερωτηθείς γιατί έκανε την πρόταση για τη συνάντηση δημοσίως, είπε πως «όταν αρχίζουν οι συμπεριφορές να πηγαίνουν σε επίπεδο "γαλλικών", καλό είναι να είναι όλα δημόσια από εδώ και μπρος».

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Αμετάβλητοι οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων

    Παραμένουν ως έχουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων, καθώς αποσύρεται πιθανότατα αύριο από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η διάταξη με την οποία αυξάνονταν οι φορολογικοί συντελεστές αυτοί όπως ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να παγώσει η συζήτηση στις Επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ως προς τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 2 αφού προηγουμένως, κατά την ομιλία του, είχε προαναγγείλει αλλαγές, όπου απαιτηθούν, οι οποίες θα προκύψουν αφενός από την κοινοβουλευτική συζήτηση, αφετέρου από την συζήτηση που διεξάγεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο υπουργείο Οικονομικών.

    Έτσι, μετά και την απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 2, δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση οι Σύλλογοι Γονέων και οι διαχειριστές πολυκατοικιών.

    Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης (σε ενημέρωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος φορολόγησής τους. Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από την συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.

    [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Φαντασιώσεις τα όσα αναφέρονται για τα «κόκκινα δάνεια»

    «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με την τύχη των "κόκκινων δανείων". Πρόκειται αποκλειστικά για φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και συνδέεται φυσικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κατά συνέπεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα εξαγγελιών. Έχουμε θέσει ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου και έχουμε αποτρέψει λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες».

    Ο υπουργός Οικονομίας προσέθεσε ότι «το καλοκαίρι τροποποιήθηκε ο "νόμος Κατσέλη", ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία, και έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια ένταξης και για ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά το πλαίσιο έχει εξορθολογιστεί. Επιπλέον θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα εταιρικά δάνεια, τόσο σε επίπεδο δικαστικής διευθέτησης όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικών συμβιβασμών. Θα συσταθεί ακόμη, ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων».

    Ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης ότι «μετά την εκπόνηση μελετών και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπό προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά εργαλεία».

    [05] Η ΕΕ υπόσχεται να δώσει χρήματα για τους πρόσφυγες, αλλά δεν το κάνει, αποκαλύπτει η Welt

    Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευθεί τα ποσά αυτά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    «Τα συμπεφωνημένα ποσά κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη», αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Από το 1,8 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.

    [06] Πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον και Μπ. Σάντερς

    Η Χίλαρι Κλίντον και ο κύριος αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς βρέθηκαν χθες στο ίδιο πλατό για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, το οποίο άρχισε με μια σχεδόν ομόφωνη από τους υποψηφίους που συμμετείχαν καταγγελία των ανισοτήτων που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία.

    «Οι πλούσιοι πληρώνουν πάρα πολύ λίγο και η μεσαία τάξη πληρώνει πάρα πολύ», δήλωσε από την αρχή η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που καταφέρνει να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.Η Κλίντον, η οποία βρισκόταν στο κέντρο του πλατό, λόγω της θέσης της στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για να περιοριστούν οι ανισότητες όλων των ειδών, ώστε οι πατέρες να μπορούν επιτέλους να πουν στην κόρη τους: «Και εσύ θα μπορείς να γίνεις Πρόεδρος όταν θα μεγαλώσεις».

    Στα δεξιά της ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς απαρίθμησε τη «σειρά των κρίσεων άνευ προηγουμένου» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

    [07] Σεισμός 6,3 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή νότια των Κουριλών Νήσων

    Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια των Κουριλών Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα από τη δόνηση το επίκεντρο της οποίας εντοπίσθηκε σε βάθος 34 χιλιομέτρων ανοικτά της πόλης Σεβερο-Κουρίλσκ.

    [08] Ο Τουσκ προειδοποιεί την Τουρκία να ανακόψει τη ροή μεταναστών

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Τουρκία χθες ότι αν καταφέρει να μειώσει τη ροή των προσφύγων για την Ευρώπη, το μόνο που θα κερδίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι παραχωρήσεις όπως ευκολώτερη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

    Σε μια επιστολή στους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

    «Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ, τη παραμονή μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να καθορίσει «ασφαλείς ζώνες» στον Βορρά.

    «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη» είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

    «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» είπε ο Τουσκ. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

    Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.

    [09] Πρόσληψη 2.119 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Σε προσλήψεις 2.119 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά (ολοήμερα και μη), για το τρέχον σχολικό έτος 2015-16, προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν 161 προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών και 92 προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων, για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και τα ολοήμερα δημοτικά, αντίστοιχα, όπου εφαρμόζεται το ολοήμερο πρόγραμμα στο πλαίσιο υλοποίησης Πράξεων του ΕΣΠΑ.

    Εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.511 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 355 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    [10] Σύλληψη Τούρκου διακινητή στη Μυτιλήνη

    Περισσότερους από χίλιους μετανάστες και πρόσφυγες μετέφερε στη Μυτιλήνη με το ξύλινο σκάφος του το περασμένο Σαββατοκύριακο Τούρκος διακινητής, εισπράττοντας περισσότερα από 1.500 ευρώ από τον καθένα.

    Ήταν μάλιστα τέτοιο το θράσος του που κατά την άφιξη του στη βόρεια Λέσβο φωτογραφίζονταν σίγουρος για την πράξη του! Οι φωτογραφίες του Πέτρου Τσακμάκη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

    Τελικά, χθες το απόγευμα, συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσαν στην περιοχή μαζί με στελέχη της FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες το δουλεμπορικό σκάφος, κινούμενο στη διαδρομή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα από την περιοχή Μπεχράμ Καλά (αρχαία Άσος) στην Εφταλού της Λέσβου, είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Οι διωκτικές αρχές τον άφησαν πρώτα να αποβιβάσει τους φυγάδες από τα απέναντι παράλια, προκειμένου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν.

    [11] Αυξάνονται τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους

    Τις αυξήσεις στις τιμές των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών, ενέκριναν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Το θέμα του εξορθολογισμού των τιμών, όπως χαρακτήρισαν τις αυξήσεις τα μέλη του ΚΑΣ, απασχόλησε την Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής, η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων, από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη.

    Από τις αυξήσεις ξεχωρίζουν οι νέες τιμές στην Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο είναι σήμερα 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού), ενώ με την αύξηση φτάνει τα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο). Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλιτύ της, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου της, όπως και κανενός άλλου μνημείου.

    Σε «ακριβή» κατηγορία ανήκει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ένας κατεξοχήν χώρος με αυξημένη προσέλευση, όπου το εισιτήριο θα ανέλθει στα 15 ευρώ (8 το μειωμένο) από 6 ευρώ (3 το μειωμένο) που ισχύει σήμερα.

    Στην επόμενη κατηγορία «τιμολόγησης» ανήκουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου (6 ευρώ σήμερα) ή στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Μυκηνών (8 ευρώ σήμερα), όπου η τιμή τους διαμορφώνεται στα 12 ευρώ (6 το μειωμένο).

    Η επόμενη κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης (κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου, ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αρχαίας Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 ευρώ το μειωμένο. Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή περιορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

    Για τα μουσεία, η πρώτη κατηγορία αφορά τα εμβληματικά μουσεία, που εκτός από μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και όλες τις υποδομές, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ (5 το μειωμένο), από 7 που είναι στο πρώτο και 6 στο δεύτερο σήμερα (3 το μειωμένο). Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σήμερα 4 ευρώ η είσοδός του, ανεβαίνει στα 8 ευρώ, ενώ στα 6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών (όταν ανοίξει), το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Από τις τιμές που προτάθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, τα μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν τη μετατροπή σε επτά περιπτώσεις: αύξηση στις τιμές του εισιτηρίου στο Ευπαλίνειο Όρυγμα (από 6 σε 8 ευρώ), το ίδιο και στη Σπιναλόγκα, ενώ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου θα κοστίζει 8 ευρώ (και όχι 6, όπως προτάθηκε), στη Ζάκρο, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης και στη Ρωμαϊκή Οικία στην Κω 6 ευρώ (και όχι 4).

    Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα των ενιαίων εισιτηρίων, που θα έλθει σε επόμενο ΚΑΣ εντός 15 ημερών, οι δε καινούργιες τιμές θα έχουν ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016. Μια παράμετρος που επίσης συζητήθηκε (και πήρε το πράσινο φως), ήταν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο (δηλαδή από Απρίλιο ως Οκτώβριο), ενώ τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει μείωση κατά 50%, «ώστε να μπορούν όλοι, κυρίως οι Έλληνες, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε χαμηλή τιμή», όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη.

    «Το ΤΑΠ έπρεπε ως εισπρακτικός μηχανισμός να σκεφτεί ποιοι είναι οι χώροι που «αντέχουν» μια αύξηση. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν βασισμένο στη λογική ότι όλα αλλάζουν, όχι μόνον οι τιμές», ανέφερε στη συνεδρίαση η Ασπασία Λούβη, που έκανε λόγο για την εγκατάσταση ως τις αρχές του έτους, αρχικά στη Ακρόπολη και στη συνέχεια σε άλλους 38 αρχαιολογικούς χώρους, του μηχανισμού e-ticketing (ηλεκτρονικό εισιτήριο), καθώς κι ενός ακόμα μηχανισμού στο ΤΑΠ, που θα μπορεί να ελέγχει όλα τα σημεία πωλήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Για άμεση ανταποδοτικότητα ως προς την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων μέσα από τις αυξήσεις στα εισιτήρια, έκανε λόγο ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που μαζί με άλλα μέλη επισήμαναν την παράμετρο του «συμμαζέματος» των χώρων αυτών, κάτι που ακόμα και οι επισκέπτες τους επισημαίνουν στα "βιβλία των επισκεπτών", ζητώντας οι ίδιοι αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

    Τέλος, όπως επισημάνθηκε, διατηρείται η δωρεάν είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα για τους χειμερινούς μήνες, όπως ισχύει και σήμερα.

    [12] Ανοίγει τις πύλες της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

    Με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία ανοίγει σήμερα τις πύλες της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσει ο Ιρακινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Najem Wali με θέμα «Τα σύνορα στην εποχή της μετανάστευσης και του εκπατρισμού». Ο ομιλητής θα εξετάσει το πώς η λογοτεχνία μπορεί να γεφυρώσει τις αποστάσεις και να ενθαρρύνει το πνεύμα ανοχής και διαλόγου που ξεπηδά από τη διασταύρωση των πολιτισμών.

    Όπως λένε οι υπεύθυνοι της έκθεσης, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη φετινή διοργάνωση: περισσότερα περίπτερα και περισσότεροι εκδότες, μεγαλύτερη ποικιλία στο εκθεσιακό υλικό, πολλαπλάσιες δυνατότητες για συγγραφικές συναντήσεις και εμπορικές συμφωνίες. Ξεχωριστό ενδιαφέρον από την πλευρά των γερμανών διοργανωτών υπάρχει για την Ινδονησία: πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση χώρες στον κόσμο και η λογοτεχνία της αποτελεί αποκαλυπτική μαρτυρία για τον αυταρχισμό της πολιτικής εξουσίας (η Ινδονησία υπέφερε μετά την πτώση της ολλανδικής αποικιοκρατίας από την τριαντάχρονη δικτατορία του στρατηγού Σουχάρτο).

    Ιδιαίτερες προετοιμασίες για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση έχει κάνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Στο Ελληνικό Περίπτερο, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του, θα προβληθεί το έργο είκοσι νέων συγγραφέων και τριάντα τριών νέων δημιουργών κόμικς. Η ενότητα για τους νέους δημιουργούς έχει τιτλοφορηθεί «Νέες ελληνικές φωνές» και θα φιλοξενηθεί μαζί με άλλες θεματικές ενότητες της σύγχρονης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής: τα βιβλία που απέσπασαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και λευκώματα ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

    [13] «Break the Chain»: Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ για την καταπολέμηση του trafficking

    «Μη μένεις αμέτοχος/η», είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας «Break the Chain», που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του trafficking. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ πολλαπλών δράσεων, το οποίο διοργανώνεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Μία «γιορτή» ενημέρωσης κι ανταλλαγής ιδεών, που θα γίνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο και τη μοναδική συμβολή της τέχνης.

    Καλλιτέχνες, δημιουργικοί πολίτες και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα πολυσυλλεκτικό διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις ως εργαστήριο φωτοθεραπείας και αγώνες ρητορικής.

    Στο διήμερο φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη, όλες οι μορφές τέχνης (θέατρο, χορός, μουσική, προβολές, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις) θα «μιλήσουν» με τη δικιά τους γλώσσα για το θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα οργανωθούν αλλεπάλληλα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με στόχο τη βιωματική προσέγγιση πάνω στο θέμα της ανθρώπινης εμπορίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από πρωτότυπες ομιλίες, που στόχο έχουν να φωτίσουν το θέμα από διαφορετικές πτυχές.

    Τέλος, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (ΜΚΟ και Δημόσιοι Φορείς) θα βρίσκονται εκεί για να ενημερώσουν τον κόσμο, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους.

    [14] Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί, το απόγευμα

    Στις πέντε το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

    Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2015 - 6:32:16 UTC