Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει
  • [02] Ρ. Σβίγκου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Συμπαγής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Άτυπη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
  • [04] Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής
  • [05] Ν. Φίλης: Ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία
  • [06] Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπ. Εσωτερικών
  • [07] «Πρεμιέρα» σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [08] Γ. Χουλιαράκης: Ελάφρυνση του χρέους θα θέσει στην ατζέντα η κυβέρνηση
  • [09] Γερμανία: Εντολή για ανάκληση 2,4 εκατ. οχημάτων Volkswagen
  • [10] Να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η Άγγελα Μέρκελ
  • [11] Στο πλοίο «Νόρμαν Ατλάντικ» υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή, σύμφωνα με δημοσίευμα
  • [12] Από σήμερα και πάλι η Δημοτική Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας
  • [13] Συμβολική κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
  • [14] Μαθητές λένε «ναι» στη δεύτερη ευκαιρία για μάθηση, που τους αλλάζει τη ζωή
  • [15] Στους 141.919 οι παράτυποι μετανάστες που περισυνελέγησαν τον Σεπτέμβριο
  • [16] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης
  • [17] Ένα εγχειρίδιο με κανόνες αισιοδοξίας από τον κορυφαίο πεσιμιστή Σοπενχάουερ
  • [18] Ο «Πυλάδης» -τραγωδία που έγραψε ο Παζολίνι στα 1966 - που «μιλά» για την Ελλάδα του σήμερα
  • [19] Με μια τσάντα γεμάτη παιχνίδια
  • [20] Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών
  • [21] Εισάγεται στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
  • [22] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης
  • [23] «Billy Elliot The Musical» από τον Δ. Λιγνάδη, στο Παλλάς

  • [01] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει

    «Δεν είναι ασυνήθιστες οι εντάσεις στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά οι εκλογικές διαδικασίες θα δώσουν και τη λύση στο τέλος» επισήμανε ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης για την ένταση που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του «Πρακτορείου 104,9 FM».

    Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του αρχηγού που πρέπει να εκλεγεί, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα μιλήσει αργότερα και περιορίστηκε μόνο στη διαπίστωση ότι «και οι τέσσερις υποψηφιότητες έχουν αξιόλογα χαρακτηριστικά» διότι τώρα θεωρεί ότι «είναι πιο χρήσιμο να υπάρχουν φωνές που μιλούν για τα πολιτικά χαρακτηριστικά της ΝΔ».

    Ο ίδιος είπε ότι περίμενε να ακολουθηθεί μια άλλη διαδρομή, δηλαδή να προηγηθεί η συζήτηση και ίσως συνέδριο πριν από την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ και παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος γι' αυτό επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να γίνει μια ειδική συνεδρίασή της, στην οποία θα μιλήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι και βουλευτές, καθώς και μια ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

    «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε και ποια Ελλάδα θέλουμε. Η ΝΔ έχει θέμα φυσιογνωμίας, ευρύτερο από το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Να λύσει την εξίσωση: Ανανέωση με ενότητα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    Ταυτόχρονα παρατήρησε: «Να μην έχουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά μπορούν να γίνου με έναν τρόπο εύκολο και μαγικό. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει για να μην βουλιάξει. Και το να αλλάξουμε, κρατώντας την ενότητα, έχει ένα βαθμό δυσκολίας».

    [02] Ρ. Σβίγκου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Συμπαγής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Για «υποκρισία» και «έλλειψη συνέχειας» στην πολιτική τους κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη ευθύνη για το πού έφτασε η χώρα, τους μήνες που η κυβέρνηση έκανε σκληρή διαπραγμάτευση δεν συνέδραμαν και την καλούσαν να υπογράψει συμφωνία και «τώρα φόρεσαν μια νέα αντιμνημονιακή ενδυμασία και καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για πράγματα που έχουν ψηφίσει ή οι ίδιοι λέγανε ότι θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί εδώ και χρόνια».Σε ερώτηση για τη στάση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου και το ενδεχόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να βρεθεί με 154 βουλευτές, η κ. Σβίγκου απάντησε: «θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Νικολόπουλος».

    Σε ό,τι αφορά τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα «είναι συμπαγής και ως προς το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και θα κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με διασφαλισμένη την κοινωνική συνοχή».

    Σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες απέναντι στην κυβέρνηση που εκφράζουν με κινητοποιήσεις κοινωνικές ομάδες απάντησε ότι η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία των πολιτών, διότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα. Δεν τους αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και το θέμα είναι σε συνεργασία με αυτές τις κοινωνικές ομάδες και με την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος να βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα σέβεται τις υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα απαλύνει τις επιπτώσεις του. Κι αυτό, όπως είπε η κ. Σβίγκου, «είναι μια δύσκολη εξίσωση».

    [03] Άτυπη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

    Άτυπη συνάντηση είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η οποία διήρκησε τρεις ώρες.

    Η συνάντηση αυτή, η οποία είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θερμή και λειτουργική σχέση εκκλησίας - πολιτείας.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας και πως μπορεί να συνδράμει η εκκλησία με τα συσσίτια και άλλες δράσεις στην ενίσχυση των πλέον αδύναμων και ευπαθών ομάδων. Συμφώνησαν να υπάρχει συναίνεση και σύνεση χωρίς αντιπαραθέσεις και να λειτουργούν από κοινού.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    [04] Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής

    Η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

    Η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών.

    Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής. Επιπλέον, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

    Όπως προέκυπτε και από αυτή την διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.

    Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

    Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

    Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

    [05] Ν. Φίλης: Ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

    Tην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο σύνολό της, απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί. Όχι να φορολογήσουμε την κατανάλωση κάπου αλλού» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και υποστήριξε ότι «πρέπει αύριο μεθαύριο, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης να είναι ότι δεν εφαρμόζεται αυτό και ότι αναζητούνται τάχιστα τα ισοδύναμα».

    Αναγνώρισε ότι «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε "ιδιωτική παιδεία", δηλ. η παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και αναγκασμένοι οι γονείς προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλ. το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων. Κι εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους συνθήκες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο».

    Ο κ. Φίλης, απέδωσε το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία σε διοικητική και πολιτική αδράνεια. «Προφανώς υπάρχει μια αδράνεια της κρατικής μηχανής αλλά και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι φετινό. «Τα κενά είναι πολλά, δεν είναι φετινό πρόβλημα, είναι δεκαετίας το λιγότερο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο κάπως ευκαιριακά το ζήτημα των κενών με αναπληρωτές αλλά να κάνουμε μόνιμους διορισμούς, διότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μια ευκαιριακή σχέση του μαθητή με τον δάσκαλο. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση πιο μόνιμη, εμπιστοσύνης ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως είναι τα παιδιά με ειδική αγωγή» επισήμανε.

    Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι «από τις 30 Μαΐου και μετά θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που είναι εκτός αιθούσης» και οι οποίες φθάνουν τις 2.500. Για την κάλυψη των φετινών κενών στα σχολεία υλοποιείται, όπως εξήγησε, «ένα πρόγραμμα πολυπληθών προσλήψεων αναπληρωτών» και μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με 14.000 αναπληρωτές.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, υπάρχουν πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν να φτάσει ο αριθμός των αναπληρωτών τις 19.500. «Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κενά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα» παραδέχθηκε.Τέλος, για τα ειδικά σχολεία, είπε ότι φέτος θα γίνουν επιπλέον 1.000 προσλήψεις για αναπληρωτές

    [06] Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπ. Εσωτερικών

    Η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) και το κλείσιμο του παλαιού απασχόλησαν διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή περιφερειαρχών.

    Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συσταθεί μία επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, με συμμετοχή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), για την άμεση αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία του για επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη. Επεσήμανε, δε, την ανάγκη για κατά τόπους και κατά περίπτωση εξειδίκευση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας. «Πρέπει να επενδύσουμε σε έργα, έχοντας κάνει την καλύτερη δυνατή στόχευση πλεονεκτημάτων για να μπορούμε να προσδοκούμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός.

    Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά τις καθυστερήσεις πληρωμών του καλοκαιριού, διοχετεύτηκε 1 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο δίμηνο, καλύπτοντας το 80% των πληρωμών που εκκρεμούσαν, ενώ έθεσε για άλλη μία φορά τον στόχο της παροχής άμεσης ρευστότητας μέχρι τέλος του έτους με ποσό ύψους που ξεπερνάει τα 4 δισ. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την ευνοϊκή ρύθμιση που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε σε εμπροσθοβαρή και άμεση αποδέσμευση 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, ενώ ανήγγειλε την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ 20014-2020 με προτεραιότητα να δημιουργηθεί νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και προοπτική στη χώρα.

    [07] «Πρεμιέρα» σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Στα 85-88 λεπτά το λίτρο αναμένεται σήμερα Πέμπτη η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα η φορολογία, ανέφεραν την Τρίτη σε εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

    Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.

    Η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ επισήμανε τις εκκρεμότητες και τα κενά του θεσμικού πλαισίου που εμποδίζουν τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

    [08] Γ. Χουλιαράκης: Ελάφρυνση του χρέους θα θέσει στην ατζέντα η κυβέρνηση

    Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος. Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Χουλιαράκης.

    «Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια», υπογράμμισε ο ίδιος.

    [09] Γερμανία: Εντολή για ανάκληση 2,4 εκατ. οχημάτων Volkswagen

    Η γερμανική αρχή ασφάλειας οχημάτων KBA θα αναγκάσει τη Volkswagen να ανακαλέσει 2,4 εκατ. οχήματα στη χώρα μετά την παραδοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι χειραγωγούσε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων σε πετρελαιοκίνητα οχήματα.«Δίνουμε εντολή για την ανάκληση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της KBA, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.

    Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε νωρίτερα ότι η KBA είχε απορρίψει πρόταση της VW, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που έφεραν το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων θα μπορούσαν εθελοντικά να δώσουν τα οχήματά τους για να γίνουν οι σχετικές μετατροπές.

    [10] Να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η Άγγελα Μέρκελ

    «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες που η κατάσταση στην Ελλάδα μας κρατούσε όλους υπ' ατμόν και χαρακτήριζε καθημερινά τους τίτλους (ενν.στα ΜΜΕ). Εν τω μεταξύ, αυτό φαίνεται να έχει περάσει, εδώ και ?αιωνιότητες'. Παραταύτα δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, ιδιαίτερα ενόψει των προκλήσεων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας.

    «Δεν επιτρέπεται επίσης να χαλαρώσουμε - δεν έχουμε επ' ουδενί φθάσει στο τέλος - στην αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την βελτίωση και την εντατικοποίηση του οικονομικού συντονισμού. Διότι το κοινό νόμισμα είναι, όσο καμμία άλλη απόφαση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντιπροσωπευτικό του πώς και πόσο δυνατά μπορούμε να επιβάλουμε παγκοσμίως τις αξίες και τα συμφέροντά μας. Και αυτό κυρίως σε μια εποχή σοβαρών, σοβαρότατων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», δήλωσε η καγκελάριος.

    [11] Στο πλοίο «Νόρμαν Ατλάντικ» υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή, σύμφωνα με δημοσίευμα

    «Στο πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου του 2014, υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή μέσα στο γκαράζ», γράφει στην διαδικτυακή έκδοσή της, η εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano.Σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που περιέχεται στο μαύρο κουτί και έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, στις 4:17 το πρωί, ένα μέλος που πληρώματος το οποίο βρισκόταν στην γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη, ντίζελ μηχανή φορτηγού, από την οποία βγαίνει καπνός.

    Στην ερώτηση αν ο καπνός προέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο, το μέλος του πληρώματος απαντά: «Ναι, προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο». Επιβεβαιώνει, δε, ότι «το φορτηγό δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου». Η Il Fatto υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται ρητά να μένουν αναμμένες μηχανές, μέσα στα γκαράζ των πλοίων.

    Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό μόνον για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης.Λίγο αργότερα, όμως, στις 4:40 τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, η πυρκαγιά στο πλοίο είναι ήδη -όπως αποδεικνύεται από άλλες συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα - εκτός ελέγχου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Il Fatto Quotidiano, τέλος, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στο Nόρμαν Ατλάντικ μπορεί να μην έτυχαν σεβασμού οι κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκκένωσης του πλοίου.

    [12] Από σήμερα και πάλι η Δημοτική Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας

    Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Δημοτική Αστυνομία έκανε και πάλι την εμφάνισή της το πρωί στους δρόμους της Αθήνας.

    Έως και τις 26 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα επίσημης επαναδραστηριοποίησής τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα κόβουν κλήσεις, αλλά θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Αύριο, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 10:00, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αντώνης Καφετζόπουλος, με ομάδα δημοτικών αστυνομικών θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό και θα ενημερώνουν τους πολίτες, στην πλατεία Συντάγματος.

    Η Δημοτική Αστυνομία θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών μέσω της Γραμμής του Δημότη, στον τετραψήφιο αριθμό 1595, όλο το εικοσιτετράωρο και μέσω e mail στο tep@cityofathens.gr.

    [13] Συμβολική κατάληψη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

    Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου πραγματοποιεί, από νωρίς το πρωί, το ΠΑΜΕ. Η κίνηση αυτή του ΠΑΜΕ γίνεται εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

    Κεντρικά συνθήματα των συγκεντρωμένων είναι "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση" και "τα πορίσματά σας επιστρέφονται ως απαράδεκτα".

    Ένα τεράστιο πανό έχει απλωθεί στο κτίριο του υπουργείου, ενώ έχει στηθεί και βήμα για ομιλίες από μέλη του ΠΑΜΕ. Η κυκλοφορία ωστόσο στην οδό Σταδίου, έως αυτή τη στιγμή, διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    [14] Μαθητές λένε «ναι» στη δεύτερη ευκαιρία για μάθηση, που τους αλλάζει τη ζωή

    «Αφού υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί όχι»; αναρωτήθηκε ο 33χρονος Περικλής Ζαραβέλας από την Αίγινα, που ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές του σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Τη δεύτερη ευκαιρία για μάθηση δεν άφησε να πάει χαμένη και η συντοπίτισσα του, η 55χρονη Ράνια Φολεδιανάκη, αν και έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από τότε που τελείωσε το Δημοτικό.

    Είναι μαθητές στο ΣΔΕ της Αίγινας και αυτή τη σχολική χρονιά θα πάρουν το απολυτήριό τους, ένα απολυτήριο ισότιμο με αυτό του τριτάξιου γυμνασίου. Η Ράνια και ο Περικλής διηγούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εμπειρία τους να είναι ενήλικες μαθητές σε ΣΔΕ, μιλούν για τη μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή που έφεραν στη ζωή τους τα σχολεία αυτά.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Δεμερτζή, φιλόλογος αποσπασμένη στο τμήμα Αίγινας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά, «τα ΣΔΕ απευθύνονται σε ανθρώπους που είτε επειδή ανήκαν ή ανήκουν σε κάποια ευπαθή κοινωνική ομάδα, είτε επειδή εγκατέλειψαν πρόωρα τα θρανία για προσωπικούς ή άλλους λόγους, έχουν υποστεί κάποιας μορφής περιθωριοποίηση, μορφωτική, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική. Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τους επιτρέπει την έξοδο από αυτό το καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού. Επομένως, η ύπαρξη των σχολείων αυτών είναι καθοριστικός δείκτης για μια κοινωνία που θέλει να παρέχει ευκαιρίες επανένταξης στα μέλη της μέσω της δια βίου εκπαίδευσης».

    [15] Στους 141.919 οι παράτυποι μετανάστες που περισυνελέγησαν τον Σεπτέμβριο

    Σε 141.919, ανέρχεται ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περισυνελέγησαν τον μήνα Σεπτέμβριο από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, σε 795 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων εξελίχθησαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, στη διάρκεια των περιστατικών αυτών κατασχέθηκαν 189 σκάφη και τρία οχήματα.

    Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά με 1.875 πρόσφυγες συνολικά από τη Μυτιλήνη και τη Χίο κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1.»

    Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.496 πρόσφυγες

    [16] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει το ταξίδι της, και από την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο όπου φιλοξενήθηκε για δύο μήνες, κατεβαίνει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου.

    Η καθημερινότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομάδες και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά έξι φωτογράφων από την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η έκθεση, θα ολοκληρώσει τον κύκλο μετά τη χώρα μας, στην Τουρκία, ενώ θα φιλοξενηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία.

    Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον 'Ανθρωπο, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.

    Πρόκειται για μια δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης, για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, αποτελεί μέρος της ζωής στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με πρωταγωνιστές τους Βλάχους και του Σαρακατσάνους, ενώ έχει συμβάλει στην πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών και στη διαχείριση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής. Η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρησης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή, σε ολόκληρη την περιοχή.

    [17] Ένα εγχειρίδιο με κανόνες αισιοδοξίας από τον κορυφαίο πεσιμιστή Σοπενχάουερ

    Ένας οδηγός ευτυχίας από τον κήρυκα της απαισιοδοξίας; Ναι. Ο κορυφαίος Γερμανός θεωρητικός του πεσιμισμού 'Αρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860 ) δίνει πενήντα οδηγίες για την κατάκτηση της ευδαιμονίας σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τη δυστυχία.

    «Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος» είναι το βιβλίο-δοκίμιο αισιοδοξίας που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Πατάκη, σε επιμέλεια και εισαγωγή του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και επιμελητή των Απάντων του Φράνκο Βόλπι (1952-2009 ), ο οποίος έδωσε ενιαία μορφή σε αποφθέγματα, συμβουλές, αφορισμούς και ρητά στοχαστών, φιλοσόφων και ποιητών από τον Όμηρο μέχρι την εποχή του, που κρατούσε επί δεκαετίες ο Σοπενχάουερ.

    Πρόκειται για αποθησαυρίσματα μιας ολόκληρης ζωής τα οποία βρέθηκαν σε πολλά τετράδιά του, άλλοτε ως επιγράμματα, άλλοτε ως συνοπτικές σημειώσεις και άλλοτε ως τεκμηριωμένες αναλύσεις.

    [18] Ο «Πυλάδης» -τραγωδία που έγραψε ο Παζολίνι στα 1966 - που «μιλά» για την Ελλάδα του σήμερα

    Έγραψε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (ο δολοφονημένος στις 2 Νοεμβρίου του 1975 Ιταλός σκηνοθέτης και διανοητής της Αριστεράς) θεατρικό έργο, με το οποίο «φωτογραφίζει» τις κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές μεταστροφές και μεταπτώσεις της σύγχρονης Ελλάδας της κρίσης;

    «Ο επαρκής αναγνώστης του Pilade (Πυλάδης), της ομότιτλης τραγωδίας που έγραψε στα 1966 ο Παζολίνι, μπορεί εύκολα να κάνει τις αναγωγές του στην Ελλάδα του σήμεραΒ· ακόμα και με ταυτίσεις- παραλληλισμούς προσώπων. Ένας πραγματικός διανοητής εξάλλου χαρακτηρίζεται από τη σκέψη του, που τον φέρνει μπροστά από την εποχή του» έλεγε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεράσιμος Ζώρας, χθες το βράδυ, κλείνοντας την εισήγηση του με τον «παραπλανητικό» τίτλο «Ο Παζολίνι για την Ελλάδα του σήμερα», στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του Πιερ Πάολο Παζολίνι (με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του), το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Tor Vergata».

    [19] Με μια τσάντα γεμάτη παιχνίδια

    «Μια τσάντα για το μέλλον» είπαν να ζητήσουν και συγκέντρωσαν 14.000 τσάντες!

    Ο λόγος για τρεις Ολλανδές που έφτιαξαν μια ιστοσελίδα την www.bagtothefuture.eu και μέσω αυτής ζήτησαν από τα παιδιά της περιοχής του Άμστερνταμ να φτιάξουν μια τσάντα με παιχνίδια. Μια τσάντα που θα μπορεί κάθε προσφυγόπουλο να την πάρει σαν καλωσόρισμα στη Μυτιλήνη - σημείο εισόδου του στην Ευρώπη και να την έχει στην πλάτη του μέχρι τον τελικό του προορισμό.

    Η ιδέα των Σούζαν, Λίζας, Τζόαν αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες - χιλιάδες παιδιά. Αγόρασαν τσάντες και παιχνίδια και τα έστειλαν.

    Από προχθες ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις τσάντες φτάνει στον προορισμό τους. Στα παιδιά πρόσφυγες.

    Επτά Ολλανδές, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που είχαν την ιδέα στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο, θυμίζουν σε 14.000 παιδιά πρόσφυγες την παιδικότητα τους με ισάριθμες τσάντες ώμου με παιχνίδια.

    «Προηγήθηκε λέει η Μιράντα ο διαχωρισμός των τσαντών και των παιχνιδιών. Η κατανομή τους κατά ηλικία και η δημιουργία αυτού το ξεχωριστού για κάθε παιδί πακέτου. Και φυσικά η μεταφορά τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Λέσβο για να διανεμηθούν».

    Πολύτιμοι βοηθοί των επτά γυναικών από την Ολλανδία, πρόσφυγες που μιλάνε Αγγλικά και έχουν αναλάβει τη συνεννόηση με τους αποδέκτες των πακέτων.

    [20] Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών

    Τη διενέργεια κινητοποιήσεων στο προσεχές δεκαήμερο αποφάσισε την Τετάρτη η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστής της Πρωτοβουλίας, η οποία εκπροσωπεί 63 αγροτικούς συλλόγους από την όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις κι έπειτα οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους σε κεντρικά σημεία. «Η κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «προχωρά στο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα».

    Με κινητοποιήσεις προειδοποίησε νωρίτερα και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, οι οποίες όμως θα καθοριστούν όταν προσδιοριστούν τα μέτρα μετά τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους εταίρους. «Κόκκινη» γραμμή για τους αγρότες είναι ο τρόπος φορολόγησής τους και οι αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών υπογράμμισε ότι στόχος είναι η προστασία του κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η διαφορετική και δίκαιη μεταχείρισή τους. Επιδίωξη είναι ο επαναπροσδιορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με κριτήριο το εισόδημα του κατά 50% και πλέον, να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Ανέφερε επίσης ότι στη συζήτηση με τους εταίρους θα κατατεθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, η βασική φιλοσοφία των οποίων είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Για παράδειγμα, ως προς τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος επιδιώκεται να αναγνωριστεί ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και δαπάνες όπως η διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

    [21] Εισάγεται στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

    Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής στη 1 το μεσημέρι και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής.

    Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το νομοσχέδιο με τα «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία, από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές κατόπιν και της δεύτερης ανάγνωσης που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ.

    [22] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει το ταξίδι της, και από την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο όπου φιλοξενήθηκε για δύο μήνες, κατεβαίνει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου.

    Η καθημερινότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομάδες και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά έξι φωτογράφων από την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η έκθεση, θα ολοκληρώσει τον κύκλο μετά τη χώρα μας, στην Τουρκία, ενώ θα φιλοξενηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία.

    Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον 'Ανθρωπο, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.

    Πρόκειται για μια δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης, για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, αποτελεί μέρος της ζωής στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με πρωταγωνιστές τους Βλάχους και του Σαρακατσάνους, ενώ έχει συμβάλει στην πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών και στη διαχείριση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής. Η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρησης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή, σε ολόκληρη την περιοχή.

    [23] «Billy Elliot The Musical» από τον Δ. Λιγνάδη, στο Παλλάς

    «Μία παράσταση που θα μείνει στη μνήμη του κοινού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ξένες μεγάλες παραγωγές» φιλοδοξεί για τον «Μπίλι Έλιοτ», ο Δημήτρης Λιγνάδης, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην καριέρα του μιούζικαλ. «Είναι ένα είδος που δεν γνωρίζω σε εύρος» παραδέχεται ο ίδιος, δηλώνοντας ωστόσο ότι η φλόγα και ο αυθορμητισμός των μικρών πρωταγωνιστών της παράστασης τον γεμίζουν χαρά και ελπίδα για το μέλλον του ελληνικού θεάτρου.

    Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Λι Χολ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 στο Γουέστ Εντ, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη σκηνή του Παλλάς, για να μας μυήσει στο χορευτικό σύμπαν του πιο μικρού και ταλαντούχου χορευτή μέσα από την πρωτότυπη μουσική του Έλτον Τζον. «Είναι ένα αριστούργημα που μιλάει για την πίστη στις επιθυμίες κόντρα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Για το δικαίωμα στο όνειρο, αλλά και για τη διαφορετικότητα... Ο Μπίλι Έλιοτ είναι ένας μαχητής των ονείρων και αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, όταν υπάρχει πίστη, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας», επισημαίνει ο σκηνοθέτης για το δύσκολο και απαιτητικό αυτό εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που παρέχονται σε χώρα εκτός Βρετανίας τα δικαιώματα να ανέβει το μιούζικαλ με ντόπιους ηθοποιούς». Όπως ξεκαθαρίζει άλλωστε, στόχος του δεν είναι να εφεύρει εκ νέου τον Μπίλι Έλιοτ και ν? απομακρυνθεί από την αγγλική εκδοχή του έργου. «Πατήσαμε πάνω στην αγγλική παραγωγή, τη μετασχηματίσαμε εκεί που νομίζαμε ότι πρέπει και βάλαμε και τις δικές μας πινελιές» συμπληρώνει.

    Στον θίασο που αποτελείται από 29 ηθοποιούς, 14 μικρούς χορευτές και 10 μουσικούς συναντάμε ονόματα γνωστών πρωταγωνιστών όπως τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλη Τότσικα, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργο Ψυχογιό και Τιτίκα Στασινοπούλου.

    Την μετάφραση υπογράφει ο Αντώνης Γαλέος, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια που ξεπερνούν σε αριθμό και όγκο την αγγλική παραγωγή επιμελήθηκε η Εύα Νάθενα.

    Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 19:00. Σάββατο: 17:00 & 21:00. Κυριακή: 18:00 - Εισιτήρια από 12 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 8:32:26 UTC