Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή των συντάξεων δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [02] Ουγγαρία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Κροατία
  • [03] Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκαλεί "κρετίνο" τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην επίσημη βιογραφία του
  • [04] Αίγυπτος, Ιαπωνία, Σενεγάλη, Ουκρανία και Ουρουγουάη εκλέχθηκαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [05] Αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να δρουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα
  • [06] Η Στέγη «εκτός των τειχών» με το «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»
  • [07] Ακροβατούν στον αέρα, ακολουθώντας τα μετέωρα βήματα της προσφυγιάς
  • [08] «Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν πολιτική αναγκαιότητα για να πάει η χώρα παραπέρα» ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [09] Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις εναντίον αλμπίνων στην υποσαχάρια Αφρική, ενόψει των εκλογών σε πολλές χώρες
  • [10] Στα μέσα διεθνή επίπεδα η επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από φυσικές και ιατρικές ακτινοβολίες

  • [01] Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή των συντάξεων δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

    [02] Ουγγαρία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Κροατία

    Οι εργασίες που πραγματοποιούσε η Ουγγαρία για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία "ολοκληρώθηκαν" και το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να σταματήσει η είσοδος των μεταναστών στη χώρα εξαρτάται πλέον μόνο από μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

    "Ο φράχτης ασφαλείας στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία ολοκληρώθηκε, η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τα σύνορα με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού", είπε ο Γιάνος Λάζαρ, υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

    Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει πάντως να κλείσουν τα σύνορα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία, που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

    Η κατασκευή του φράχτη και το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε στα σύνορα επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του Ζάγκρεμπ. Πάντως οι δύο χώρες εξακολουθούν να συνεργάζονται: οι Κροάτες μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα σύνορα απ' όπου τους παραλαμβάνουν οι Ούγγροι και τους οδηγούν με τη σειρά τους στην Αυστρία.

    Περισσότεροι από 386.000 μετανάστες έχουν περάσει από το έδαφος της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία.

    [03] Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκαλεί "κρετίνο" τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην επίσημη βιογραφία του

    Ένας "κρετίνος", ένας "αυτάρεσκος, επιθετικός" άνδρας που "ζηλεύει" τα πλούτη των άλλων: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζωγραφίζει με βιτριολικό τρόπο το πορτρέτο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο βιβλίο "My Way", την πρώτη επίσημη βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.

    Ο Σαρκοζί είναι "ένας παραφουσκωμένος πολιτικός, με υπερμέγεθες εγώ", ένα "ναπολεόντειο πρόσωπο με έντονο πνεύμα και ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία", σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Άλαν Φρίντμαν.

    "Ζήλευε, επειδή εγώ ήμουν πλούσιος κι εκείνος όχι", διαβεβαιώνει ο Μπερλουσκόνι αφηγούμενος, γελώντας, ότι μετά τον γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι, την κληρονόμο μιας πάμπλουτης ιταλικής οικογένειας, ο Σαρκοζί του είπε: "Δες, Σίλβιο: τώρα είμαι πλούσιος! Σαν εσένα!".

    Σε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, στα τέλη Οκτωβρίου 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία και την απώλεια της πλειοψηφίας του, ο Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει χειραψία μαζί του. "Σκέφτηκα: Τι κρετίνος! Τι αλαζονεία! Κανείς δεν μου συμπεριφέρθηκε ποτέ έτσι", συνεχίζει οργισμένος ο πρώην Καβαλιέρε.

    [04] Αίγυπτος, Ιαπωνία, Σενεγάλη, Ουκρανία και Ουρουγουάη εκλέχθηκαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, η Σενεγάλη, η Ουκρανία και η Ουρουγουάη εκλέχθηκαν ομόφωνα σήμερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με διετή θητεία, με χρονική αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του 2016.

    Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ? που αριθμεί 193 χώρες μέλη ? εξέλεξε με 179 ψήφους την Αίγυπτο, με 184 ψήφους την Ιαπωνία, με 187 ψήφους την Σενεγάλη, με 177 ψήφους την Ουκρανία και με 185 ψήφους την Ουρουγουάη. Θα αντικαταστήσουν το Τσαντ, τη Χιλή, την Ιορδανία, τη Λιθουανία και τη Νιγηρία στο 15μελές Συμβούλιο.

    [05] Αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να δρουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε σήμερα πως τα στρατεύματα του Αφγανιστάν εξακολουθούν να μην διαθέτουν ικανοποιητική ισχύ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να επιμηκυνθεί η παρουσία 9.800 ανδρών του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, η οποία μεταβάλλει άρδην τα σχέδιά του μέχρι σήμερα.

    «Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών» οι οποίοι θα μπορούσαν «να επιτεθούν στο έθνος μας ξανά», πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρηματολόγησε πως η απόφαση αυτή θα δείξει στους Ταλιμπάν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα είναι να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

    Σημείωσε επίσης πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις και θα στηρίξουν επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη χώρα.

    [06] Η Στέγη «εκτός των τειχών» με το «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «εκτός των τειχών», η Στέγη προτείνει μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ, με αφετηρία το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

    Ο Γλάρος Ιωνάθαν, σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη, περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι' αυτό που πραγματικά είναι. Απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

    «Η Στέγη έχει κινηθεί εκτός κτιρίου από την πρώτη στιγμή, ακόμη και πριν από την πρώτη στιγμή. Η Στέγη και η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι κατεξοχήν αστικός, άρα η δική μας δουλειά είναι κυρίως το να κυκλοφορούμε στην πόλη. Από εκεί και πέρα ισχύει και μια άλλη αρχή από την πρώτη στιγμή. Επειδή συζητάμε για πολιτισμό και τέχνη για όλους, συζητάμε για έναν ανοιχτό πολιτιστικό οργανισμό και αυτό δεν σημαίνει μόνο «καλώς να έρθετε», αλλά πηγαίνουμε και εμείς» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Επικοινωνίας, Αφροδίτη Παναγιωτάκου και πρόσθεσε: «Επίσης δεν πιστεύουμε στις ειδικές κοινωνικές ομάδες, διότι όλοι ανήκουμε σε κάποια. Διαχειριζόμαστε κάθε ομάδα που ονομάζεται ειδική ως μη ειδική, γιατί πραγματικά αν προσθέσουμε όλες τις ειδικές κοινωνικές ομάδες προκύπτει η κοινωνία».

    Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον είναι διαφορετικός. Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι δεν καλοβλέπουν αυτήν την αγάπη του και τον εξορίζουν ως αφύσικο, επικίνδυνο και ασεβή προς τις παραδόσεις τους. Ο Ιωνάθαν μένει μόνος και αναμετριέται με τα στοιχεία της φύσης. Χωρίς να το βάζει κάτω, εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος. Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση.

    Πηγαίνουμε στο Άσυλο Ανιάτων να πούμε μια ιστορία που θα κάνει τους ανθρώπους που θα ακούσουν και θα συμμετέχουν να νοιώσουν καλύτερα, να νιώσουν και εκείνοι δηλαδή ότι μπορούν να πετάνε, και όχι αναγκαστικά για να βρουν την τροφή τους αλλά ακριβώς για τη χαρά του πετάγματος» σημείωσε η κ. Παναγιωτάκου.

    [07] Ακροβατούν στον αέρα, ακολουθώντας τα μετέωρα βήματα της προσφυγιάς

    Τα "μετέωρα" βήματα της προσφυγιάς ακολουθούν καλλιτέχνες, οι οποίοι ισορροπούν ...κυριολεκτικά στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα σύνορα της Ευρώπης.

    Εναέριοι ακροβάτες, ζογκλέρ και χορευτές από 7 χώρες της Ευρώπης δημιουργούν μια βιωματική παράσταση, με ελεύθερη είσοδο, στη Θεσσαλονίκη και καταθέτουν τις δικές τους εικόνες για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης.

    Πρόκειται για τη μοναδική παράσταση τσίρκο "Circlusion", που θα παρουσιαστεί αύριο στον πολυχώρο WE από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Παιδιά Εν Δράσει" και προσομοιώνει το προσφυγικό ταξίδι με την ανασφάλεια, τις διαμάχες με τις αρχές, τον αποχωρισμό, αλλά και την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα.

    "Πρόκειται για ένα ομαδικό προϊόν συνύπαρξης, για 5 μέρες, 20 καλλιτεχνών τσίρκο από 7 χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής καλλιτεχνών τσίρκο. Οι ξένοι καλλιτέχνες ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και αύριο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα παρουσιάσουν την παράσταση που δημιούργησαν με βάση και τα προσωπικά τους βιώματα αφού επισκέφθηκαν την Ειδομένη και είδαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί με τις προσφυγικές ροές" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνθη Μότα από τα "Παιδιά Εν Δράσει".

    Η παράσταση από το κοινωνικό τσίρκο θα δοθεί αύριο στις 8 το βράδυ ενώ το πρωί, την πρόβα τζενεράλε, θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του 54ου Δημοτικού Σχολείου.

    [08] «Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν πολιτική αναγκαιότητα για να πάει η χώρα παραπέρα» ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης

    «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι οι τελικές συνολικές φορολογικές αλλαγές, τις οποίες επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση.

    «Κάναμε και θα κάνουμε αλλαγές γιατί δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για υποκρισία της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    «Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι. Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015. Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, «για λόγους μηχανογραφικούς σταματά η διαδικασία», ενώ σημείωσε πως με το νόμο που ψήφισε το προηγούμενο καθεστώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν χαριζόταν ούτε ένα ευρώ, ενώ αντίθετα, με το νέο νόμο, θα χαρίζεται.

    Ακόμα, για τη ρύθμιση των «100 δόσεων», ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από το οικονομικό αδιέξοδο.

    [09] Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις εναντίον αλμπίνων στην υποσαχάρια Αφρική, ενόψει των εκλογών σε πολλές χώρες

    Οι επιθέσεις εναντίον των αλμπίνων στην Αφρική αυξάνονται διαρκώς, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα μέλη του σώματός τους - τα οποία χρησιμοποιούνται ως φυλαχτά - από επίδοξους πολιτικούς πριν από τις εκλογές σε πολλές χώρες της ηπείρου, ανέφερε σήμερα η Ικπονουόσα Έρο, η πρώτη ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αλφισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επιθέσεις εναντίον αλμπίνων, τα μέλη των οποίων χρησιμοποιούνται σε τελετές μαύρης μαγείας και πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές, έχουν αναφερθεί από τον Αύγουστο σε έξι χώρες της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Στη Νότια Αφρική το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας βρέθηκε σε ένα ρηχό τάφο, γδαρμένο και χωρίς τα περισσότερα άκρα του. Ένας 56χρονος Κενυάτης που έπασχε από αλφισμό πέθανε όταν του επιτέθηκαν και τον ακρωτηρίασαν.

    "Οι άνθρωποι με αλφισμό είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στην περιοχή", είπε η Έρο. "Σήμερα, στα δεινά τους έρχεται να προστεθεί και ο συνεχής φόβος των επιθέσεων, ακόμη και από συγγενείς τους, που εκτιμούν περισσότερο τα χρήματα απ' ό,τι τη ζωή τους", τόνισε.

    Οι "μάγοι" πληρώνουν ακόμη και 75.000 δολάρια για ένα "πλήρες σετ" άκρων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Συνήθως τα χρησιμοποιούν για να κάνουν ξόρκια που υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη, έρωτα και πλούτη.

    [10] Στα μέσα διεθνή επίπεδα η επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από φυσικές και ιατρικές ακτινοβολίες

    Για πρώτη φορά έγιναν στην Ελλάδα ολοκληρωμένες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο επιβαρύνεται ο ελληνικός πληθυσμός από κάθε είδους φυσικές και τεχνητές (κυρίως ιατρικές) ακτινοβολίες. Καλύφθηκε έτσι ένα κενό που υπήρχε έως τώρα στη χώρα μας. Η γενικήεκτίμηση είναι ότι η ετήσια επιβάρυνση του μέσου Έλληνα κινείται στα μέσα διεθνή επίπεδα και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

    Οι εκτιμήσεις δημοσιοποιήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για να παρουσιάσει τα ευρήματα του τριετούς προγράμματος ΠΡΙΣΜΑ σχετικά με την "Ολιστική εκτίμηση της ακτινικής επιβάρυνσης του πληθυσμού και την ανάπτυξη εθνικού πληροφοριακού συστήματος για τις ακτινοβολίες". Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΓΓΕΤ "ΚΡΗΠΙΣ" του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είχε κόστος 1 εκατ. ευρώ περίπου.

    Τα στοιχεία του έργου ΠΡΙΣΜΑ, όπως τονίσθηκε, θα επιτρέψουν τη συνεχή βελτίωση του συστήματος ακτινοπροστασίας στη χώρα μας, καθώς και των σχετικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους φορείς, με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη διαφάνεια για οτιδήποτε αφορά τις ακτινοβολίες στην Ελλάδα.

    Συνολικά, η μέση ετήσια ενεργός δόση ακτινοβολίας ανά άτομο στην Ελλάδα είναι περίπου 4,5 mSv (μιλισίβερτ ή χιλιοστά του σίβερτ), που αναλύεται σε 2,7 mSv από φυσικές πηγές ακτινοβολίας και 1,8 mSv από διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις. Για τους εργαζόμενους σε χώρους με ακτινοβολίες, προστίθεται μια μέση ετήσια επιβάρυνση 0,8 mSv ανά άτομο.

    Από τις φυσικές πηγές του περιβάλλοντος (οικοδομικά υλικά, ραδόνιο, διατροφή, κοσμική ακτινοβολία κ.α.), η μεγαλύτερη επιβάρυνση ακτινοβολίας ανά άτομο προέρχεται από το ραδιενεργό αέριο ραδόνιο (1,7 mSv), το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κυρίως σε κλειστούς, υπόγειους και κακά αεριζόμενους χώρους. Ακολουθούν τα οικοδομικά υλικά (0,5 mSv) και η κοσμική ακτινοβολία (0,3 mSv). Ήδη καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ΕΕΑΕ ένας εθνικός χάρτης ραδονίου, με τις γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα που είναι πιο επιβαρυμένες.

    Η μέση ετήσια ενεργός δόση για τα ελληνικά πληρώματα των αεροσκαφών, που εκτίθενται σε ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες καθώς πετάνε, εκτιμήθηκε σε 1,1 mSv. Εξάλλου, για την ακτινοβολία των σολάριουμ στη χώρα μας, διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των μηχανημάτων εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία πάνω από τα όρια της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 20:32:15 UTC