Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή
  • [02] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν
  • [03] O τυφώνας Κοπού σαρώνει τις Φιλιππίνες
  • [04] Οι αγώνες για την ελευθερία και το προσφυγικό, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης
  • [05] Οι Κιτσοπούλου και Περλέγκας «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά»

  • [01] Διεθνής Διάσκεψη στην Αθήνα για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή

    Το επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.

    Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και αρχίζει σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.

    Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

    Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).

    Παρόντες θα είναι και προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

    Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ.κ. Σωτήριο, και στη συνέχεια με τον προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄. Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχει ο κ. Παυλόπουλος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

    Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματίσει και ο κ. Κοτζιάς με τους προσκεκλημένους ομολόγους του, με εξέχουσα αυτή που θα έχει αύριο με την κ. Νούλαντ.

    [02] Δ. Μάρδας: Αγγίζονται πλέον θέματα που καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε στο παρελθόν

    Με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν, τόνισε μιλώντας στο μεσημεριανό ενημερωτικό μαγκαζίνο του «Πρακτορείου 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.

    Αναφερόμενος σε ένα απ' αυτά τα θέματα, τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, τόνισε: «το γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία πλήρωναν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, οι οποίες παραβατούσαν, μειώνονται στο 50%, αυτό μπορεί να το θεώρησαν κάποιοι ένα αρνητικό στοιχείο γιατί ενδεχομένως να ήθελαν να βλέπουν πρόστιμα της τάξης του 100% γιατί έτσι να θεωρούσαν ότι αποδίδεται η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι πρόστιμα 100% δεν υπάρχουν σε καμία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».

    Διευκρίνισε δε ότι «αναφερόμαστε στο 50% του προστίμου και όχι του φόρου, ο οποίος παραμένει αυτός που είναι, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε αυτόν τον φόρο αλλάζουν» και εξήγησε: «Θα σας θέσω τα εξής απλά, πρακτικά θέματα, τα οποία οδηγούσαν σε μία πολιτική παράνοιας με το 100% και το 120% των προστίμων στην παλαιότερη εποχή: είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα [...] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα επιχείρησης στην οποία επιβλήθηκε φόρος 385.000 ευρώ για κάτι που έκανε και, αυτή τη στιγμή, το οφειλόμενο ποσό είναι 1,4 εκατ. ευρώ.

    [03] O τυφώνας Κοπού σαρώνει τις Φιλιππίνες

    Φιλιππινέζοι που έχουν παγιδευτεί στις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους περιμένουν βοήθεια σήμερα από τις ομάδες διάσωσης, ενώ ο τυφώνας Κοπού σαρώνει το βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους για δεύτερη συνεχή ημέρα.Ο τυφώνας, έφθασε χθες στην ξηρά πλήττοντας την ανατολική ακτή του Λουζόν, του μεγαλύτερου νησιού των Φιλιππίνων, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Ο Κοπού κατευθύνεται πολύ αργά προς τα βόρεια και παρότι εξασθενεί, έχει προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές σε τρεις οροσειρές.Περίπου 70 χωριά είναι κάτω από το νερό, είπε ο Νάιτζελ Λόντοκ, αναπληρωτής διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας.

    [04] Οι αγώνες για την ελευθερία και το προσφυγικό, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

    Πολλά χέρια σφίχτηκαν πάνω από έτοιμα συμβόλαια, εκατοντάδες συμφωνίες έκλεισαν και άπειρα πλήθη κόσμου κυκλοφόρησαν και φέτος στις απέραντες αίθουσες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που ολοκληρώθηκε στις 18/10, παρακολουθώντας τη βιβλιοπαραγωγή από τις πιο διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

    Ποιοι ακριβώς, όμως, ήταν οι στόχοι της έκθεσης; Ποιοι ήταν οι τομείς προς τους οποίους έστρεψε πρωτίστως την προσοχή της και ποια ήταν τα ζητήματα που θέλησε κυρίως να αναδείξει; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τη Μαριφέ Μπόιξ Γκαρσία (Marife Boix Garcia ) , αντιπρόεδρο της Έκθεσης για την παρακολούθηση της ανάπτυξης της εκδοτικής αγοράς στη Νότια Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

    [05] Οι Κιτσοπούλου και Περλέγκας «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά»

    Χαρακτηριστικά μεγάλης τέχνης αναγνωρίζουν στο ρεμπέτικο τραγούδι η Λένα Κιτσοπούλου και ο Γιάννος Περλέγκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις δυο βραδιές στον Ιανό, 24 και 31 Οκτωβρίου, όπου μαζί με το συγκρότημα Ραστ Χιτζάζ θα ερμηνεύσουν «με μπουζούκι, με κιθάρα και με φίνο μπαγλαμά» και μοναδικό κριτήριο ...«τα γούστα τους».

    'Αρτι αφιχθείσα από την Ισπανία, όπου το έργο της «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α», μαζί με το «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη και το «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού, ανέβηκαν υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου από Ισπανούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης ( Centro Dram?tico Nacional ), η Λένα Κιτσοπούλου συνεχίζει δυναμικά να γράφει, να παίζει, να σκηνοθετεί και να τραγουδά. Αναγνωρίζει τα κοινά μας στοιχεία με τους Ισπανούς και όπως την διαβεβαίωσαν, τουλάχιστον οι Ισπανοί θεατές που παρακολούθησαν τις παραστάσεις , τα έργα της θα μπορούσαν άνετα να είχαν γραφεί από Ισπανό συγγραφέα.

    Μπορεί να έχουμε κοινά με τους Ισπανούς «ωστόσο έχουμε και μεγάλες διαφορές. Αυτοί είναι πολύ πιο...Ευρώπη. Ο τρόπος που λειτουργούν τα μαγαζιά τους, οι δουλειές τους...Θυμίζουν κάτι από Γερμανία. Το κράτος τους δεν έχει να κάνει με την χαοτική κατάσταση που πολύ συχνά συναντάς εδώ στην Ελλάδα» επισημαίνει η Λένα Κιτσοπούλου αναφερόμενη στη μαδριλένικη εμπειρία της.

    Όσο για την ελληνική μουσική, αυτή έχει τον δικό της χαρακτηριστικό ρόλο σχεδόν σ' όλα τα έργα της Κιτσοπούλου, οπότε δεν ξενίζει καθόλου που η ίδια, πολύ συχνά, παίρνει το μικρόφωνο ξεφεύγοντας από την μοναξιά της γραφής: «προσωπικά ευχαριστιέμαι κάθε φορά αυτές μας τις συναντήσεις με τον Γιάννο (Περλέγκα) και τους Ραστ Χιτζάζ» λέει για τις επικείμενες βραδιές τους στον Ιανό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 6:32:15 UTC