Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ατμομηχανή» των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν φέτος στην Ελλάδα
  • [04] «Το τρίτο μνημόνιο μας εκτελεί» τονίζουν οι αγρότες της Λάρισας
  • [05] Οι γυναίκες του κινήματος «SOS Χαλκιδική», κατά της «Eldorado Gold Corporation»
  • [06] Στους 800.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο
  • [07] «Μεταξωτές Γυναίκες», στη σκηνή του «Underground»: Τα θύματα του traffiking παίρνουν τον λόγο
  • [08] Όλγα Γεροβασίλη: Προτεραιότητα μας να μην ισχύσει το υψηλό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • [09] Θεμέλιο ειρήνης, η θρησκευτική συνείδηση, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
  • [10] Στο αρχείο το «Plan B» του Γ. Βαρουφάκη

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «ατμομηχανή» των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων

    Ως προφανώς λάθος μέτρο χαρακτήρισε τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του το πρωί στο Mega, ενώ αναφερόμενος στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις είπε πως «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ατμομηχανή και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας»

    «Το 23% στην εκπαίδευση χτυπάει τα παιδιά κυρίως των λαϊκών τάξεων, αυτά που δεν μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Άρα, έτσι όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα δομημένο αυτή τη στιγμή, με το οποίο δεν συμφωνούμε, δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον συμπληρωματικό ρόλο που παίζουν τα φροντιστήρια και το τρίτο και το σημαντικότερο είναι ότι το 23% δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει φοροδιαφυγή, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις και θα κλείσουν. Θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα θ' αρχίσει να διακινείται μαύρο χρήμα, άρα φοροδιαφυγή. Το θέμα είναι παγωμένο αυτή τη στιγμή και θα δούμε τι δυνατότητες ισοδύναμων μπορούν να βρεθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα "κόκκινα δάνεια", ο κ. Ρήγας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, ανέφερε πως μέσω διαλόγου θα βρεθούν λύσεις.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    «Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για τη ρύθμιση του καθεστώτος των ΜΜΕ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Επίσης, σημειώνει ότι «μετά από 25 χρόνια, η θέσπιση διαφανών κανόνων λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συνιστούν μία δημοκρατική τομή που θα βάλει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε».

    [03] Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν φέτος στην Ελλάδα

    Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν φέτος διά θαλάσσης στην Ελλάδα και ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται, καθώς περισσότεροι από 8.000 έφθασαν μόνο χθες, Δευτέρα, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.

    «Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα», δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    [04] «Το τρίτο μνημόνιο μας εκτελεί» τονίζουν οι αγρότες της Λάρισας

    Και νέα συγκέντρωση αγροτών, αύριο στις 18:00 στον Πλατύκαμπο, πραγματοποιείται από δεκάδες αγροτικούς φορείς και κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούν αγρότες, κτηνοτρόφους, επιστημονικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης κατά του τρίτου μνημονίου και της επερχόμενης φοροεπιδρομής.

    Η συγκέντρωση συγκαλείται ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δράσης καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το τρίτο μνημόνιο μας εκτελεί. Μας δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μας αφανίζει!». «Η σημερινή κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος χαμένος των διεθνών και εγχώριων αγορών. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η Πολιτεία χρωστά ? αρνείται να καταβάλλει 700 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από προγράμματα - εξισωτική ? επιστροφή φόρου πετρελαίου κ.α. Απώλεια εισοδήματος από βροχές και χαλάζι στους βαμβακοπαραγωγούς. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση, είναι αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή. Μειώνει έως το 2019 κατά 45% την οικονομική στήριξη προς τους αγρότες. Μοιράζει σε όλους ψίχουλα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [05] Οι γυναίκες του κινήματος «SOS Χαλκιδική», κατά της «Eldorado Gold Corporation»

    Επιστολή προς τον απερχόμενο πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, παρέδωσε αντιπροσωπεία γυναικών του κινήματος «SOS Χαλκιδική», ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της πρεσβείας του Καναδά, στην Αθήνα.

    Οι γυναίκες του κινήματος ζητούν την απόσυρση της εταιρίας «Eldorado Gold Corporation» από την περιοχή και την ακύρωση της επένδυσης.

    «Ο αγώνας μας ενάντια στα συμφέροντα βρήκε συμμάχους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εκτός βέβαια από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

    [06] Στους 800.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία για τον Σεπτέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 806.429, από τους οποίους το 43,41% είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους και το 56,59% για χρονικό διάστημα ίσο ή περισσότερο του ενός χρόνου. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 350.100 άτομα και 456.329 άτομα αντίστοιχα. Οι γυναίκες αποτελούν συντριπτικά το μεγαλύτερο ποσοστό 61,54% έναντι 38,46% των ανδρών, δηλαδή 496.296 άνεργες γυναίκες 310.133 άνεργοι άνδρες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο του 2015.

    Όσον αφορά το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα, αυτό ανέρχεται σε 114.083 άνεργους, από τους οποίους το 3,02% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες σε αυτή την κατηγορία είναι το 40,71% και οι γυναίκες το 59,29%.

    Σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο του 2015 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για το Σεπτέμβριο είναι μειωμένο κατά 1.10% ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων παρουσίασε αύξηση 7,27%.

    [07] «Μεταξωτές Γυναίκες», στη σκηνή του «Underground»: Τα θύματα του traffiking παίρνουν τον λόγο

    Μια φράση από τη «Σαββατογεννημένη» της Μαλβίνας Κάραλη (Μεταξωτή Γυναίκα... Γεμάτη Αγκάθια) δανείζεται η Βάνα Πεφάνη, κορυφώνοντας, με τη συγγραφή του θεατρικού έργου «Μεταξωτές Γυναίκες», την αναζήτησή της στο χώρο του traffiking, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014.

    Το έργο, βασισμένο σε έρευνα και μαρτυρίες ανθρώπων για το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών, θα παρουσιάζεται από τις 30 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 24.00 σε έναν απρόσμενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας... Τον πολυχώρο Underground, δημιούργημα του Σωματείου ΠΕΤΡΑ.

    «Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το έργο που διαπραγματεύεται με την ίδια δυναμική το ζήτημα ενός φαινομένου που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε», όπως αναφέρουν οι συντελεστές.

    Το Σωματείο ΠΕΤΡΑ «είναι ένας συμπαγής και άσπαστος πυρήνας 30 ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, ο οποίος έχει δράση κοινωνική και κοινό στόχο. Με πρόεδρο τον Κώστα Αρζόγλου, τα μέλη του σωματείου κυνηγούν επίμονα το δύσκολο και το άπιαστο», γιατί, όπως δηλώνουν, «πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης και την αλληλένδετη σχέση της με την τέχνη της ζωής».

    Από τις 30 Οκτωβρίου, λοιπόν, οι θεατές συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή για να προσέλθουν στο χώρο του UNDERGROUND (είσοδος από ΑΣΤΥ), όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις των «Μεταξωτών Γυναικών», με τους Βασίλη Αφεντούλη, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη και Ιάκωβο Μυλωνά.

    [08] Όλγα Γεροβασίλη: Προτεραιότητα μας να μην ισχύσει το υψηλό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, να μην ισχύσει το υψηλό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε συνέντευξή της, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε επ' αυτού ότι «το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταλήξει» και σημείωσε ότι «είναι προτεραιότητα να βρεθεί τρόπος, ούτως ώστε αυτό το μέτρο να μην ισχύσει». Τόνισε δε πως «το θεωρούμε και οριζόντιο και άδικο, δεν το συμμεριζόμαστε δηλαδή, και γίνεται κάθε προσπάθεια, προκειμένου να μην ισχύσει».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε γενικότερα για διαρκή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης παράλληλα με τις δεσμεύσεις και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, όπως αποτελεί η πρώτη αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Προαπαιτούμενα, αξιολόγηση, συζήτηση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αποκατάσταση της σταθερότητας, οικονομικής σταθερότητας. Και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον είναι από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης», είπε. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε μια συμφωνία το καλοκαίρι «για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μπορέσουμε, από εδώ και πέρα, να χτίσουμε και να προστατεύσουμε τους Έλληνες πολίτες». Είπε ότι από τα προπαπαιτούμενα το νομοθετικό είναι περίπου το 30%, και το οποίο πρέπει να ψηφιστεί έως 15 Νοεμβρίου, 10-15 Νοεμβρίου, και πως τα υπόλοιπα είναι υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, κλπ.

    [09] Θεμέλιο ειρήνης, η θρησκευτική συνείδηση, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

    Η ενσυνείδητη αποδοχή του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού και η ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων κοινοτήτων μπορούν να προέλθουν από δύο αντίθετες αφετηρίες, είτε από την αδιαφορία για τη θρησκευτική πίστη είτε από τη συνειδητή βίωση της ουσίας της θρησκείας, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στην τοποθέτησή του στη Διεθνή Διάσκεψη για το θέμα της Μέσης Ανατολής

    Αντιστρόφως, επισήμανε ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία ανάμεσα σε συνυπάρχουσες θρησκευτικές κοινότητες και πολιτιστικές παραδόσεις είναι δυνατόν να αναπτυχθεί από σπέρματα θρησκευτικού τύπου, π.χ. από έναν ακραίο φανατισμό και από μη θρησκευτικές ρίζες, π.χ. παράγοντες πολιτικούς, εθνικιστικούς, που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για άλλες επιδιώξεις.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλες αυτές οι ρίζες εξακολουθούν να είναι ισχυρές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Πάντως, ο ανθρώπινος πόθος για παγκόσμια ειρήνη παραμένει εναγώνιος, είπε. «Κάθε, λοιπόν, προσπάθεια για μελέτη και αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος αποτελεί πολύτιμη προσφορά» τόνισε και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, τα οποία «αξίζουν» στο ελληνικό ΥΠΕΞ, στον επικεφαλής υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στους συνεργάτες του, για την πρωτοβουλία να οργανωθεί το παρόν Διεθνές Συνέδριο.

    [10] Στο αρχείο το «Plan B» του Γ. Βαρουφάκη

    Στο αρχείο τίθεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η ποινική έρευνα για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου όσον αφορά το νόμισμα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    Η υπόθεση μπήκε στο εισαγγελικό στόχαστρο μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο «Plan B» όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.

    Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών

    Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο «Plan B», που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2015 - 12:32:15 UTC