Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία
  • [02] Στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ ο Β. Μεϊμαράκης
  • [03] Χρ. Σπίρτζης: «Εθνικό ζήτημα» η αναγκαιότητα να έχουν τηλεοπτικό σήμα, ακόμα και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
  • [04] Ολα τα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης-θεσμών
  • [05] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα ΜΜΕ

  • [01] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία

    Η αξιοποίηση της θρησκευτικής διπλωματίας μπαίνει δυναμικά στη φαρέτρα του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Η θρησκευτική διπλωματία, όπως εξηγεί, «δεν είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε τώρα, είναι μέρος της πολιτικής μας την οποία ασκούμε εδώ και καιρό και ως κόμμα» και δίνει τη δυνατότητα «έτσι ώστε να μπορούμε να επηρεάσουμε χώρους που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά». Σε αυτό το πνεύμα τόνισε τη σημασία της συμβολής του Ελληνισμού της Διασποράς με τα θρησκευτικά του κέντρα. «Δεν θέλουμε μόνο να αναδείξουμε τις προοπτικές της θρησκευτικής διπλωματίας. Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «πέτυχε τους σκοπούς της», καθώς εξήλθαν βασικά συμπεράσματα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανθρώπινης ζωής και της ειρήνης, τα οποία, όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε να τα κοινωνήσουμε με όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».

    [02] Στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ ο Β. Μεϊμαράκης

    Το προσφυγικό και η χάραξη κοινής πολιτικής ασύλου κυριαρχούν στην ατζέντα του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του θα τοποθετηθεί τόσο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναλύοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όσο και για την πορεία του ΕΛΚ σε σχέση με το μέλλον της Ένωσης.

    Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του.

    Στην ισπανική πρωτεύουσα και στις εργασίες του εκλογικού συνεδρίου του ΕΛΚ, ο κ. Μεϊμαρακης μετέχει ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΝΔ. Στο συνέδριο μετέχουν 1.300 σύνεδροι από 80 κόμματα, οι οποίοι θα εκλέξουν ο νέο προεδρείο του ΕΛΚ και θα συζητήσουν για τα φλέγοντα ευρωπαϊκά θέματα.

    Οι σύνεδροι εκπροσωπούν τα κόμματα μέλη του ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Επιτροπή των Περιφερειών και όλους τους ευρωπαικούς θεσμούς.

    [03] Χρ. Σπίρτζης: «Εθνικό ζήτημα» η αναγκαιότητα να έχουν τηλεοπτικό σήμα, ακόμα και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

    Τη δέσμευση ότι θα «θεραπευθεί» η εξαρτημένη λειτουργία φορέων, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, ενώ χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα» την αναγκαιότητα να έχουν σήμα, ακόμα και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

    Ο Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ότι «η νέα εταιρεία θα μπορεί να πηγαίνει το σήμα παντού, στα νησιά μας. Αυτό είναι εθνικό θέμα, να υπάρχουν σε εθνικές περιοχές οι συχνότητες που ανήκουν στη χώρα». Σχολίασε επικριτικά τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες, ενώ υποστήριξε ότι για το στρεβλό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, βοήθησαν πολλοί.

    Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τόνισε με έμφαση ότι «με το παρόν νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι πολίτες που βρέθηκαν στην ΕΡΤ το βράδυ του μαύρου». Όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί που δεν είναι πάροχοι της Digea θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο.

    [04] Ολα τα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης-θεσμών

    Ολοήμερη θα είναι αύριο η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι έρχονται από σήμερα στην Αθήνα και έως την Παρασκευή, ενώ θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9.00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

    Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6.00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

    Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    [05] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα ΜΜΕ

    Tη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση, δεχόμενη όλες τις θετικές παρατηρήσεις, ώστε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, απηύθυνε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας,Νίκος Παππάς.

    Στην τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το «επιχείρημα» ότι το σήμα είναι ψηφιακό, οποιοσδήποτε μπορεί να εκπέμπει και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για δημοπρασία καθώς -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- αυτό ισοδυναμεί με έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. «Ο ελληνικός λαός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχει αυτή η παραίνεση» είπε και ξεκαθάρισε εάν «δεν ισχύει αυτό, θα είμαστε στη διάθεση όλων για να συζητήσουμε το πώς μπορεί να βελτιωθεί».

    «Θα πρέπει με λεπτομέρεια να συζητήσουμε για το τι μπορεί και τι πρέπει να ενσωματωθεί, και σε κλίμα ευρύτατων συναινέσεων. Είναι εφικτή μία συναίνεση πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο νομοθετικό αποτέλεσμα» είπε.

    Αποκρούοντας κατηγορηματικά τις κριτικές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το νομοθέτημα αυτό καθιστά τον υπουργό «παντοδύναμο», ο κ. Παππάς εξήγησε πως η μόνη αρμοδιότητα που μένει -επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- είναι ο αριθμός αδειών και το τίμημα. «Η συλλογιστική είναι ?λαι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες συλλογιστικές- να πάμε σε βιώσιμα σχήματα», τόνισε.

    Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι « το νομοσχέδιο είναι διάτρητο και δημιουργεί έναν καναλάρχη υπουργό», αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να ασκούν έντονη κριτική, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ολοκληρώθηκε σε πρώτη συνεδρίαση επί της αρχής του.

    Αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων

    Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στο τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. «Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα αφού προχωράμε για να αποκατασταθεί το τοπίο. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε κανόνες ισονομίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, που είναι και χώρος διαπλοκής, όπου τράπεζες και ΜΜΕ ταλαιπωρούν τους πολίτες για 25 χρόνια. Με την αδειοδότηση θα διασφαλιστούν η πολυφωνία και η ενίσχυση της πολιτικής ανάπτυξης της χώρας».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι το παρόν σχέδιο νόμου καταστρατηγεί την πολυφωνία. «Λειτουργεί αναχρονιστικά, και δημιουργεί αναρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με εξωπραγματικές προυποθέσεις, στηρίζει το κρατικό μονοπώλιο ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης και ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ πλατφόρμων ενημέρωσης» υποστήριξε. Στην εισήγησή του ανέφερε: «Θα έχουμε διαδικασία για εκλογή προέδρου στο ΕΣΡ; Επικαλείστε μια ανεξάρτητη Αρχή η οποία για χρόνια κουτσαίνει ? Ποιο είναι το κόστος της θυγατρικής της ΕΡΤ; ΜΕ την DIGEA τι θα κάνετε; Γιατί κ. Παππά δεν κάνατε τόσο καιρό τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς; Τι κάνατε τόσους μήνες, περιμένατε τη μέρα που συνεδριάζουμε για να εκβιάζετε; Αγνοείτε κύριε υπουργέ την ήδη νόμιμη λειτουργία των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και στην περιφέρεια, σε αυτό τον χώρο θα υπάρξουν προβλήματα σύμφωνα με τους ευρωπαικούς κανόνες».

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Παπαθεωδόρου είπε ότι «είμαστε υπέρ του να υπάρξει μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου ένα πλαίσιο νομιμότητας και δημοκρατικής λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης με απολύτως συμβατό πλαίσιο με το ευρωπαικό Δίκαιο και κεκτημένο. Η αιτιολογική έκθεση ξεχνάει πράγματα. Πώς κατοχυρώνεται η συμβατότητα των διατάξεων του σχεδίου νόμου και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ; Πως δημιουργούνται οι προυποθέσεις για να αποτραπεί η διαπλοκή και να λειτουργήσουν τα ΜΜΕ με δημοκρατικό και νόμιμο τρόπο;». Θέλουμε τη νομιμότητα, πρέπει να εξυγιανθεί το τηλεοπτικό τοπίο, τόνισε.

    Ο Γιάννης Γκιώκας από το ΚΚΕ είπε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο θέλει να καλλιεργήσει την ψευδαίθηση στον λαό ότι τα βάζει με την ολιγαρχία και ότι ο λαός έχει κάτι να κερδίσει, για να περάσει όλη αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα που έχει στα σκαριά.

    Ο Γιώργος Αμυράς από το ΠΟΤΑΜΙ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων. «Παρά το γεγονός του επείγοντος, απουσιάζει η αντίστοιχη αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Τι μέλλει γενέσθε και με το υπόλοιπο μισό του ραδιοτηλεοτπικού τοπίου; Το ΕΣΡ είναι το άλογο πίσω από το οποίο θα δέσει το κάρο των καναλιών. Το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή δεν έχει την κατάλληλη σύνθεση. Θέλουμε να μας πείτε πότε θα κινείσετε τις διαδικασίες για το ΕΣΡ. Επί 30 χρόνια είχαμε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ των δυο κομμάτων στον χώρο των ΜΜΕ, και τα κανάλια έκαναν ότι θέλανε τις κυβερνήσεις. Αυτά δεν λύνονται με το νομοσχέδιο που φέρατε», τόνισε.

    Ο Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ σημείωσε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να θέλει επιχείρηση που χρωστά να έχει άδεια λειτουργίας.

    Τέλος, ο Γεώργιος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι, πράγματι έρχεται μετά από 25 χρόνια ένα καινούργιο τοπίο στον χώρο της τηλεόρασης. Επιφυλασόμεθα πάνω στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και περιμένουμε να δούμε βελτιώσεις. Ως προς το ζήτημα της επικοινωνιακής πολιτικής στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Στο θέμα της ΕΕΤΤ έχουμε πάλι ζήτημα» δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης

    Χρ. Σπίρτζης: «Εθνικό ζήτημα» η αναγκαιότητα να έχουν τηλεοπτικό σήμα, ακόμα και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2015 - 16:32:13 UTC