Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
  • [02] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία
  • [03] Όλα τα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών
  • [04] Μ. Σουλτς: Η Τουρκία είναι «χώρα - κλειδί» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [05] Δεκαπεντάχρονη Παλαιστίνια επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη
  • [06] Σεισμός 7,3 βαθμών ανοικτά του αρχιπελάγους του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό
  • [07] Συλλαλητήριο και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
  • [08] Εικαστική εγκατάσταση στήνει ο Χρ. Χρυσόπουλος, κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
  • [09] Διάσκεψη ηγετών για το προσφυγικό συγκαλεί ο Γιούνκερ, την Κυριακή

  • [01] Τέλος στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

    Στην απόφαση για απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχώρησε η κυβέρνηση κατά την κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο μέγαρο Μαξίμου.

    Επιπλέον, έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Επίσης, αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής: Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%). Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%. Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13% ".

    Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό, γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό.

    [02] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία

    Η αξιοποίηση της θρησκευτικής διπλωματίας μπαίνει δυναμικά στη φαρέτρα του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Η θρησκευτική διπλωματία, όπως εξηγεί, «δεν είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε τώρα, είναι μέρος της πολιτικής μας την οποία ασκούμε εδώ και καιρό και ως κόμμα» και δίνει τη δυνατότητα «έτσι ώστε να μπορούμε να επηρεάσουμε χώρους που δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά». Σε αυτό το πνεύμα τόνισε τη σημασία της συμβολής του Ελληνισμού της Διασποράς με τα θρησκευτικά του κέντρα. «Δεν θέλουμε μόνο να αναδείξουμε τις προοπτικές της θρησκευτικής διπλωματίας. Θέλουμε να ασκήσουμε τη θρησκευτική διπλωματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «πέτυχε τους σκοπούς της», καθώς εξήλθαν βασικά συμπεράσματα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανθρώπινης ζωής και της ειρήνης, τα οποία, όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε να τα κοινωνήσουμε με όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».

    [03] Όλα τα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών

    Ολοήμερη θα είναι σήμερα Τετάρτη η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα, ενώ, ως την Παρασκευή, θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9:00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

    Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6:00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

    Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    [04] Μ. Σουλτς: Η Τουρκία είναι «χώρα - κλειδί» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    «Χώρα-κλειδί» προκειμένου να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση, χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Τάσσεται υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα, της χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας και του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοφοβικά κινήματα στην Γερμανία, σημειώνει ότι αριθμητικά είναι περιορισμένα, αλλά όχι και η διάθεσή τους για βία.

    «Η Τουρκία επισημαίνει ότι έχει ως τώρα ξοδέψει επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα θέλει από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το θεωρώ λογικό να βοηθήσουμε την Τουρκία οικονομικά. Επίσης είναι σωστό να εφαρμόσουμε διευκολύνσεις βίζας, οι οποίες, ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πολύ σημαντικές, αλλά και να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ασφαλή χώρα προέλευσης», δηλώνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post», και τονίζει την ανάγκη για την κατοχύρωση μιας παράλληλης διαδικασίας κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    [05] Δεκαπεντάχρονη Παλαιστίνια επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη

    Νεαρή Παλαιστίνια επιχείρησε σήμερα να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ισραηλινού οικισμού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τραυματίστηκε ελαφρά από στρατιώτες, δήλωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι στρατιώτες είχαν λάβει πληροφορίες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης με μαχαίρι εναντίον του οικισμού Γίτζχαρ, νότια της Ναμπλούς, που θεωρείται προπύργιο των φανατικών εποίκων.

    «Οι δυνάμεις έφθασαν επιτόπου, απαίτησαν από την ύποπτη να σταματήσει, έριξαν πυρά στον αέρα και καθώς συνέχιζε, την πυροβόλησαν» ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, διευκρινίζοντας πως η κοπέλα απομακρύνθηκε από το σημείο προκειμένου να λάβει ιατρική φροντίδα.Εκπρόσωπος του στρατού πρόσθεσε πως τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η επιτιθέμενη, η Ισταπράκ Νουρ, 15 ετών, είναι κάτοικος ενός παλαιστινιακού χωριού νότια της Ναμπλούς, κοντά στον Γίτζχαρ, και δέχεται ιατρική βοήθεια για τα τραύματά της από τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης, επιβεβαίωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    [06] Σεισμός 7,3 βαθμών ανοικτά του αρχιπελάγους του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό

    Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα ανοικτά του αρχιπελάγους του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά δεν υπήρξε κίνδυνος τσουνάμι ούτε καταγράφηκαν ζημιές, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) και δήλωσαν σεισμολόγοι.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 131 χλμ,, σε απόσταση 335 χλμ. από την πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, διευκρίνισε το USGS.

    Στην περιοχή του Βανουάτου έχουν σημειωθεί 27 σεισμικές δονήσεις άνω των 7 βαθμών τα 20 τελευταία χρόνια.

    [07] Συλλαλητήριο και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

    Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1:00 το μεσημέρι και στάση εργασία από τις 12:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα Τετάρτη για τη σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

    «Στις 12.10.2015 το ΔΣ του ΜΤΠΥ αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1.1.2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την "αδυναμία" του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της και τονίζει:

    «Η υπεράσπιση του Ταμείου μας αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με τις εισφορές που δίνουν το Ταμείο και οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει».

    Το συλλαλητήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Σωτηρίας του ΜΤΠΥ, την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας.

    [08] Εικαστική εγκατάσταση στήνει ο Χρ. Χρυσόπουλος, κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

    Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος στήνει κάτω από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μια έκθεση -βιογραφία. Πρόκειται για εγκατάσταση με φωτογραφίες αρχείου, κείμενο και ήχο, δίνοντας τη δική του ματιά για τον τρόπο που κατασκευάζουμε τον αληθινό εαυτό μας προσομοιώνοντας διαρκώς τον άλλον.

    Στην έκθεσή του, που εγκαινιάζεται αύριο 22/10, ο συγγραφέας ανασυνθέτει στοιχεία της δικής του προσωπικής μνήμης μαζί με αυτά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που γνώρισε σε ένα ταξίδι. Ο ίδιος, εξηγεί για την έκθεση, την οποία τιτλοφορεί En[Syn]aesthesis/Anna Vera/Υποσκήνιο»:

    «Πριν από μερικά χρόνια έζησα για λίγο σε ένα παράξενα σκοτεινό σπίτι στην Ουγγαρία. Επισκέπτης στον ίδιο χώρο όπου είχε ξοδευτεί μια άλλη ζωή. Ονομαζόταν 'Αννα Βέρα και βρήκα μερικές φωτογραφίες της αφημένες σε ένα συρτάρι. Ερήμην της, μετά τον θάνατό της, μου είχε προσφέρει τη φιλοξενία εκείνη που μόνο οι απόντες μπορούν να προσφέρουν. Επιστρέφοντας από εκεί, έφερα μαζί μου κάποιες εικόνες και τους ήχους μερκών παράξενων λέξεων. Ένα είδος σουβενίρ. Όπως το όνομα 'Αννα Βέρα, που είναι την ίδια στιγμή γνωστό και άγνωστο. Καιρός να ανταποδώσω τη φιλοξενία στην 'Αννα Βέρα. Καιρός να επινοήσω τη δική της ζωή».

    [09] Διάσκεψη ηγετών για το προσφυγικό συγκαλεί ο Γιούνκερ, την Κυριακή

    Πρόσκληση στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για έκτακτη συνάντηση, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω της επιδείνωσης του προσφυγικού προβλήματος και της αυξημένης πίεσης στα σύνορα των χωρών.

    Η συνάντηση, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ηδη, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει εκτάκτως αύριο (Πέμπτη) στη Σλοβενία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2015 - 6:32:23 UTC