Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αντιμετώπιση του προσφυγικού στη συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Αναγκαία χαρακτηρίζει την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών ο Ν. Φίλης,
  • [03] «Η κυβέρνηση θέλει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης στις τηλεοπτικές συχνότητες»
  • [04] Αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό του 2016 ο Γιώργος Χουλιαράκης
  • [05] Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
  • [06] Την ευγνωμοσύνη του στη Ρωσία εξέφρασε ο Άσαντ από τη Μόσχα
  • [07] Μ. Σουλτς: Η Τουρκία είναι «χώρα - κλειδί» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
  • [08] Χημικός ευνουχισμός θα εφαρμόζεται για την τιμωρία των παιδεραστών
  • [09] Περίπου 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά
  • [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με αναπηρία, έξω από τη Βουλή
  • [11] Πανελλαδική απεργία, αποφάσισε η ΠΝΟ για το διήμερο 2-4 Νοεμβρίου
  • [12] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις αύριο
  • [13] Έληξε ο συναγερμός στα κτίρια του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου λόγω των δύο χειροβομβίδων
  • [14] Σ. Αναγνωστοπούλου: Σε «συνθήκες πολέμου» τα ελληνικά πανεπιστήμια
  • [15] Μίνι-Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την προσφυγική κρίση

  • [01] Η αντιμετώπιση του προσφυγικού στη συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών

    Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Βουλγαρίας και η συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι έχουμε όλα τα περιθώρια οι ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας να γίνουν ακόμα καλύτερες. Πρόσθεσε ότι πάντα θεωρούσαμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, γιατί τα Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει με πολλή χαρά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τον επόμενο Δεκέμβριο στη Σόφια.

    Υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ανέφερε ότι σε αυτόν εδώ τον ίδιο χώρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μ΄ένα άλλο καθεστώς της εποχής εκείνης, αλλά πάντως μ΄εναν ηγέτη της Βουλγαρίας, τον Τοντορ Ζίβκοφ, είχαν ξεκινήσει αυτή τη στενή σχέση των δυο χωρών, πέρα και έξω από διαφορές πολιτικές ή άλλες, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

    Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας επισήμανε ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορούμε και πρέπει να διαχειρισθούμε μαζί, επειδή έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, το μεγάλο αυτό θέμα, το οποίο αφορά και τους δυο και να το διαχειριστούμε με όρους που ταιριάζει στον πολιτισμό των χωρών μας.

    Πρέπει να συνεργαστούμε με όρους που αφορούν την προστασία του Ανθρώπου, την αξία του. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από προστασία. Ιδίως η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που, δεν είναι δυνατόν να ξεβράζει πτώματα ανθρώπων και ιδίως πτωμάτων μικρών παιδιών, ανέφερε ο Πρόεδρος.

    [02] Αναγκαία χαρακτηρίζει την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών ο Ν. Φίλης,

    «Για ιστορικούς λόγους, το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό, συνιστά αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός σημειώνει ότι «είναι αναγκαία η αναμόρφωση των Θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρα μας» και ενημερώνει ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις».

    [03] «Η κυβέρνηση θέλει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης στις τηλεοπτικές συχνότητες»

    Δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και όρος στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, αποτελεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να "κλείσει" τη φωνή των καναλιών, αλλά να αποκαταστήσει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης των συχνοτήτων.

    «Προφανώς σε κάποιους ίσως να μην αρέσει και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο γίνεται πράξη και η δέσμευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα σαφές, διαφανές, καθαρό τοπίο στη διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που είναι δημόσιο αγαθό και ένα κράτος σοβαρό οφείλει να αποκαταστήσει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης των συχνοτήτων», είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

    Σε ερώτηση αν μέχρι σήμερα όντως δεν υπήρχε διαφάνεια , η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα νομοθεσία που να βάζει τους όρους λειτουργίας και διαχείρισης σε κάθε επιχείρηση και επενδυτή που αποφασίζει να λειτουργήσει ένα Μέσο. «Σήμερα μπαίνουν νόμοι και κανόνες. Νόμοι που θα εξασφαλίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οικονομική διαφάνεια των πόρων που διατίθενται», επισήμανε.

    Αναφορικά με το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με τα προαπαιτούμενα μπορούν να ξεπεραστούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

    «Αυτό που ακούγεται για το 30% των προαπαιτούμενων, ναι, βεβαίως δεν υπήρχε η απαίτηση για όλα τα προαπαιτούμενα να υπάρξει νομοθέτηση, γιατί κάποια εξ' αυτών γίνονται με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Επομένως εμείς έχουμε φροντίσει και όσα προαπαιτούμενα απαιτούνταν να γίνουν νόμοι, εάν υπάρξει κάποια εκκρεμότητα έχουμε το δεύτερο πακέτο και μέσα σ΄ αυτό το διάστημα θα υπάρξουν και οι εγκύκλιοι», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

    [04] Αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό του 2016 ο Γιώργος Χουλιαράκης

    Τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

    Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

    [05] Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

    Ολοκληρώθηκε, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

    Το απόγευμα οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

    [06] Την ευγνωμοσύνη του στη Ρωσία εξέφρασε ο Άσαντ από τη Μόσχα

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ μετέβη χθες βράδυ στη Μόσχα προκειμένου να ευχαριστήσει προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική υποστήριξή του, σε μια επίσκεψη-έκπληξη που υπογραμμίζει πώς η Ρωσία έχει γίνει ένας κύριος παίκτης στη Μέση Ανατολή.

    Είναι το πρώτο ταξίδι του Άσαντ στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση το 2011 και έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη Συρία που έχει ενισχύσει επίσης τις δυνάμεις του Άσαντ.

    Το Κρεμλίνο κράτησε την επίσκεψη μυστική μέχρι σήμερα το πρωί που ανακοίνωσε τη συνάντηση μεταξύ των ανδρών στο Κρεμλίνο και έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο των δηλώσεων που έκαναν.

    Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η πρόοδος στο στρατιωτικό μέτωπο να συνοδευτεί από κινήσεις προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία, ενισχύοντας τις ελπίδες της Δύσης ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη επιρροή της στη Δαμασκό προκειμένου να πείσει τον Άσαντ να συνομιλήσει με τους αντιπάλους του.

    Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε τη συνάντηση πρώτο θέμα, δείχνοντας τον Άσαντ με σκούρο κοστούμι να μιλάει στον Πούτιν δίπλα στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.

    "Πρώτα απ΄όλα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία", είπε ο Άσαντ στο Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο του Κρεμλίνου.

    "Αν δεν ήταν οι ενέργειές σας και οι αποφάσεις σας, η τρομοκρατία η οποία επεκτείνεται στην περιοχή θα είχε καταπιεί μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα είχε διαδοθεί σε ακόμη μεγαλύτερη περιοχή".

    [07] Μ. Σουλτς: Η Τουρκία είναι «χώρα - κλειδί» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

    «Χώρα-κλειδί» προκειμένου να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση, χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Τάσσεται υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα, της χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας και του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοφοβικά κινήματα στην Γερμανία, σημειώνει ότι αριθμητικά είναι περιορισμένα, αλλά όχι και η διάθεσή τους για βία.

    «Η Τουρκία επισημαίνει ότι έχει ως τώρα ξοδέψει επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα θέλει από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το θεωρώ λογικό να βοηθήσουμε την Τουρκία οικονομικά. Επίσης είναι σωστό να εφαρμόσουμε διευκολύνσεις βίζας, οι οποίες, ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πολύ σημαντικές, αλλά και να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ασφαλή χώρα προέλευσης», δηλώνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post», και τονίζει την ανάγκη για την κατοχύρωση μιας παράλληλης διαδικασίας κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    [08] Χημικός ευνουχισμός θα εφαρμόζεται για την τιμωρία των παιδεραστών

    Ο πρόεδρος της Ινδονησίας πρόκειται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα εξουσιοδοτεί τη χρήση του χημικού ευνουχισμού για την τιμωρία των παιδεραστών, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έπειτα από μία σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων με θύματα παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

    Η Ινδονησία θα προστεθεί στον μικρό αριθμό των χωρών εκείνων που έχουν υιοθετήσει αυτή την τιμωρία, μεταξύ των οποίων οι Πολωνία, Ρωσία και Εσθονία, καθώς και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες. Το 2011, η Νότια Κορέα έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που έθεσε σε εφαρμογή αυτή την τιμωρία.

    Ο βιασμός τον περασμένο χρόνο μίας 6χρονης μαθήτριας από μία ομάδα επιστατών στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της Τζακάρτα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας, επανέφερε το θέμα στη δημοσιότητα.

    Έκτοτε σημειώθηκαν και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα παιδιά. Μία 9χρονη μαθήτρια βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα Τζακάρτα στις αρχές του μήνα. Ως ύποπτος για την υπόθεση συνελήφθη ένας 39χρονος. Η αστυνομία εκτιμά ότι το κορίτσι στραγγαλίστηκε με το καλώδιο ενός φορτιστή κινητού τηλεφώνου, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    [09] Περίπου 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά

    Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από τα τρία πλοία που τους μετέφεραν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

    Συγκεκριμένα, το πλοίο «Blue Star Πάτμος» αποβίβασε 1.997 πρόσφυγες, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2.457 και το «Αριάδνη» 1.503.

    Εν τω μεταξύ, 873 αλλοδαποί διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, σε 15 περιστατικά, από τις 7:30 χθες έως τις 7:30 σήμερα, σε θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονήσου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

    [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με αναπηρία, έξω από τη Βουλή

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα άτομα με αναπηρία, έξω από τη Βουλή. Αφορμή, όπως αναφέρουν, είναι οι διαρκείς περικοπές στα μικρά επιδόματα στις συντάξεις και στους μισθούς τους και αιτία η διαρκής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

    Όπως τονίζουν, έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου με την κυβέρνηση και η κίνηση αυτή αποτελεί την αρχή των δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να προασπίσουν τις ίδιες τις ζωές τους και να περισώσουν ότι απέμεινε από την αξιοπρέπειά τους.

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, αλλά και προς όλη την πολιτική ηγεσία, αναφέρει ότι το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός τετραπληγικού προσδιορίζεται σε περισσότερα από 3000 ευρώ ακόμα και όταν συμπαρίσταται ενεργά κάποιο συγγενικό πρόσωπο.

    [11] Πανελλαδική απεργία, αποφάσισε η ΠΝΟ για το διήμερο 2-4 Νοεμβρίου

    Σε πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλους τους τύπους των σκαφών, από 2 έως 4 Νοεμβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Παράλληλα, αποφάσισε να συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 12 Νοεμβρίου.

    «Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

    [12] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις αύριο

    Παλλιμενική 24ωρη απεργία, πραγματοποιούν αύριο εργαζόμενοι σε όλα στα λιμάνια, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Τις κινητοποιήσεις, κατά της πώλησης του ΟΛΠ συνεχίζει αύριο και ο δήμος Κερατσινίου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές, όλες οι υπηρεσίες του, ενώ στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στην πλατεία Κύπρου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα συναντηθεί με την πορεία των λιμενεργατών.

    Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και ο δήμος Περάματος ο οποίος επίσης δεν θα λειτουργήσει αύριο, ενώ έχει καλέσει τους δημότες του σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 09:30 της ίδιας ημέρας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συντονισμένη πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, μαζί με τον τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την Περιφέρεια Αττικής, λιμενεργάτες κ.λπ.

    [13] Έληξε ο συναγερμός στα κτίρια του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου λόγω των δύο χειροβομβίδων

    Έληξε, πριν από λίγα λεπτά, ο συναγερμός που είχε σημάνει στα κτίρια του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου, λόγω των δύο χειροβομβίδων που είχαν εντοπιστεί.

    Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το ΑΠΕ - ΜΠΕ και από τις δύο χειροβομβίδες έλειπε η περόνη. Πριν από λίγη ώρα αποχώρησαν από το σημείο και οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    [14] Σ. Αναγνωστοπούλου: Σε «συνθήκες πολέμου» τα ελληνικά πανεπιστήμια

    «Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή του Κώστα Μπλιάτκα «Δεύτερη Ανάγνωση», η κα Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

    «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές", η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

    Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

    Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς,προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» τόνισε.

    [15] Μίνι-Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την προσφυγική κρίση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε τους ηγέτες των νοτιο-ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Σερβίας και της ΠΓΔΜ σε έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

    Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας , της Σερβίας και της ΠΓΔ της Μακεδονίας έχουν προσκληθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

    Η σύνοδος της 25ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί από τις 16.00 έως τις 19.00 ώρα Βρυξελλών και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

    Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει επίσης ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για του Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Η σύνοδος συγκαλείται την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, που προσπαθούν να φθάσουν στη Γερμανία, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους δρόμους των δυτικών βαλκανικών χωρών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2015 - 10:32:35 UTC