Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Τέλος των τραπεζικών περιορισμών το πρώτο εξάμηνο του 2016, προβλέπει ο Γ. Χουλιαράκης
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [04] Ο Κάμερον ανακοίνωσε συμφωνίες ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ με την Κίνα
  • [05] Οι αριθμοί είναι προϊστορικοί, μια έκθεση του Μ. Μερτζ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [06] Με την παράσταση Η κωμωδία του αυτόχειρα ξεκινά την φετεινή σεζόν το ΚΘΒΕ
  • [07] Ο «Αστακός» του Γ. Λάνθιμου από αύριο στις ελληνικές αίθουσες
  • [08] Σε μέτρα για την έμπρακτη στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, προχωρά η κυβέρνηση
  • [09] Βεργέτης: «Φαβορί ο ΑΠΟΕΛ»

  • [01] Για βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    Τις πολιτικές κατευθύνσεις και τα μέτωπα πάνω στα οποία θα κληθούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ιεράρχησε ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις μάχες που έχει να δώσει το Κόμμα και η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο, επισημαίνοντας ότι «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, όπως και επίγνωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, με προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων".

    Για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι "ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που είναι επείγον, εξαιτίας της καταλήστευσης των αποθεματικών του, αλλά και της υψηλής ανεργίας ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Στην αναφορά του για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών του κόμματος την επόμενη περίοδο, καθώς και των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται τεράστιο κύμα προσφύγων. Επεσήμανε επίσης τη κρισιμότητα του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες , που, όπως είπε, προσπαθεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

    Αναφερόμενος στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος και «στην αδιαμεσολάβητη σχέση του κόμματος με την κοινωνία, καθώς και στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του κόμματος και της νεολαίας», ο κ. Τσίπρας τόνισε: . "Με ειλικρίνεια έχουμε παρουσιάσει τις δυσκολίες στον ελληνικό λαό, χωρίς να καταφεύγουμε σε εικονικά success story. Δίνουμε καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας. Κοιτάζουμε τον λαό στα μάτια και ζητάμε τη διαρκή του στήριξη. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο".

    [02] Τέλος των τραπεζικών περιορισμών το πρώτο εξάμηνο του 2016, προβλέπει ο Γ. Χουλιαράκης

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μιλώντας επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε γενική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού σε σχέση με την σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναφέρουν ότι έγινε δεκτή κατ' αρχήν η μεταρρύθμιση ως «γενικό ισοδύναμο», αλλά δεν έγινε καμία συζήτηση σχετικά με αριθμούς.

    Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ζητήματα ποσοτικοποίησης σε νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Όπως έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση θα φέρει το σύνολο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ως «γενικό ισοδύναμο», με στόχο να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

    [04] Ο Κάμερον ανακοίνωσε συμφωνίες ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ με την Κίνα

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή ενός «τεράστιου αριθμού συμβολαίων, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες» (περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ), με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στη Βρετανία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

    «Οι συμφωνίες που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ενισχύουν μια εταιρική σχέση που αναπτύσσεται» συνεχώς, επισήμανε με εμφανή ικανοποίηση ο Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον ενός ακροατηρίου Κινέζων και Βρετανών επιχειρηματιών στο περιθώριο της επίσημης τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου Σι, της πρώτης που πραγματοποιεί επικεφαλής του κινεζικού Κράτους εδώ και 10 χρόνια.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε σε συμφωνίες που συνάφθηκαν μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αφορούν τον πετρελαϊκό όμιλο BP αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων λιρών, τη σύσταση μιας κοινοπραξίας από τον όμιλο οργάνωσης κρουαζιέρων Carnival για 2,6 δισεκατομμύρια στερλίνες με στόχο την κατασκευή πλοίων και συμφωνίες ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών με τη βιομηχανία Rolls-Royce.

    Λίγο νωρίτερα σήμερα η Βρετανία και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει την χρηματοδότηση ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη νοτιοδυτική Αγγλία ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή μια ένδειξη ότι οι δύο χώρες επιθυμούν η σχέση τους να φθάσει σε ένα «νέο επίπεδο».

    [05] Οι αριθμοί είναι προϊστορικοί, μια έκθεση του Μ. Μερτζ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Ο Μάριο Μερτζ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Arte Povera ανέπτυξε το έργο του πάνω σε τρεις θεματικούς πυλώνες: «τη φύση, τον άνθρωπο, και τους αριθμούς» είπε ο Πάολο Κολόμπο, ο επιμελητής της έκθεσης που φιλοξενείται από 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η έκθεση, που φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική του Μάριο Μέρτζ έχει τίτλο «Οι αριθμοί είναι προϊστορικοί», που προέρχεται από το βιβλίο του Μερτζ «I want to make a book right now» (1989) και εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Με αυτή τη φράση, ο καλλιτέχνης εννοεί ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται αενάως, παράλληλα με την εξέλιξη της γης και του σύμπαντος.

    Μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα κείμενά του, τα οποία, είτε με τη μορφή ποίησης είτε μανιφέστου, αποτελούν σημαντικό μέρος της δουλειάς του. Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, η έκθεση ισορροπεί μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της γραπτής έκφρασης, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο του Μέρτζ, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κεντρικά θέματα στην τέχνη του χρησιμοποιώντας γραμμές, αριθμούς και λέξεις.

    Οι επιγραφές του από νέον αποκαλύπτουν την πολιτική δράση του καλλιτέχνη. «Pittore in Africa» (Ζωγράφος στην Αφρική) λέει η μία σχολιάζοντας ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει κάποιον καλλιτέχνη από την Αφρική.

    Σ.Σ. Σχετικό βίντεο-ρεπορτάζ (της Στέλλας Αλεβιζοπούλου) από την έκθεση του Μάριο Μερτζ στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.amna.gr/webtv.php

    [06] Με την παράσταση Η κωμωδία του αυτόχειρα ξεκινά την φετεινή σεζόν το ΚΘΒΕ

    Με τη προσθήκη του έργου Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου που θα ανεβεί στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών από τις 22 Ιανουαρίου του 2016, ο προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για την θεατρική περίοδο 2015-2016 εξελίσσεται κανονικά.

    Στην ανακοίνωση των επόμενων παραγωγών για τη χειμερινή περίοδο την οποία έκανε σήμερα στο ΚΘΒΕ ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για τήρηση του προγραμματισμού της προηγούμενης διεύθυνσης (είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο από τον περασμένο Μάιο).

    Εναρκτήρια παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο θα είναι αυτή του έργου Η κωμωδία του αυτόχειρα του Νικολάι Έρντμαν (για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 6 Νοεμβρίου.

    Ακολουθεί στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου (πρεμιέρα για τις 29 Ιανουαρίου 2016) η μεταφερθείσα από πέρσι παραγωγή ?Βόιτσεκ? του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

    [07] Ο «Αστακός» του Γ. Λάνθιμου από αύριο στις ελληνικές αίθουσες

    Στις ελληνικές αίθουσες βγαίνει αύριο, Πέμπτη, η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο Αστακός» («The Lobster») μία αλληγορική, ρομαντική ιστορία, που τον περασμένο Μάιο κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

    Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία του σκηνοθέτη και των Ελλήνων συντελεστών, καθώς και εκπροσώπων από τους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο «Αστακός» έκανε πρεμιέρα και στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Μάλιστα, η έξοδος της ταινίας στις βρετανικές αίθουσες συνοδεύτηκε από μία ιδιαίτερη διαφημιστική καμπάνια, με αφίσες να κοσμούν τα σινεμά της πόλης αλλά και ένα έξυπνο κουίζ που καλούσε τους θεατές να «βρουν? το ζώο το οποίο κρύβουν μέσα τους».

    [08] Σε μέτρα για την έμπρακτη στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, προχωρά η κυβέρνηση

    Μέτρα για την έμπρακτη στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής θα προωθήσει η κυβέρνηση, με αρχή την επαναφορά του Ειδικού Φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών.

    Το θέμα θα τεθεί στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο με τους θεσμούς και μάλιστα μέχρι την οριστική διευθέτησή του θα πιστωθεί σχετικό ποσό. Ταυτόχρονα, θα γίνουν τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν ποσοστό του ετήσιου κύκλου εργασιών ή των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή ή συμπαραγωγή κινηματογραφικών έργων. Σε αυτό το κλίμα ξεκινά ευρύτατος διάλογος για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

    Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα την εθνική κινηματογραφική παραγωγή επανέλαβαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετικό αίτημά τους, με εκπροσώπους της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων.

    [09] Βεργέτης: «Φαβορί ο ΑΠΟΕΛ»

    Φαβορί τον ΑΠΟΕΛ έχρισε ο Στάικος Βεργέτης, για τον αγώνα του Europe League στην Κύπρο και «Νούμερο ένα κίνδυνο» για την ομάδα του τον Καβενάγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο Αστέρας σε δέκα χρόνια ζωής έχει καταφέρει τόσα πολλά που άλλες ομάδες με περισσότερα χρόνια στην Α' κατηγορία δεν τα έχουν καταφέρει. Είναι και ματς που μετράμε τα όρια μας, παίκτες, προπονητές, όλοι. Γνωρίζουμε ότι παίζουμε με μία πολύ καλή ομάδα με ποιοτικό ρόστερ, οπότε πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αμυντική μας οργάνωση και λειτουργία. Μεσοεπιθετικά έχει πολύ καλούς παίκτες, τους οποίους πρέπει να περιορίσουμε. Ο Αστέρας, όμως, θέλει να διεκδικεί, δεν θα μείνουμε μόνο στο αμυντικό κομμάτι, αλλά θα επιμείνουμε στις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2015 - 18:32:23 UTC