Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
  • [02] Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια
  • [03] Εκτεταμένες οι καταστροφές σε Ηλεία και Αχαΐα λόγω της κακοκαιρίας
  • [04] Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμα τα «hotspots» σε 5 νησιά, εφόσον η ΕΕ τηρήσει τις δεσμευσεις της
  • [05] Γέμισε το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, όπου θάβονταν πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια
  • [06] Ισχυρό «παρών» καταθέτει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στο φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
  • [07] Τα κυρίαρχα ζητήματα της κινηματογραφικής κοινότητας
  • [08] Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν τις απολύσεις συναδέλφων τους στο μετρό Θεσσαλονίκης
  • [09] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'
  • [10] Επίθεση στη ΝΔ για την ιδιωτική παιδεία εξαπέλυσε η Ράνια Σβίγκου

  • [01] Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

    Στην Αθήνα έφτασε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Το Γάλλο πρόεδρο υποδέχεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.

    Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα κατευθυνθεί στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός του Γαλλικού Κράτους θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα θα τους περιμένει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ακολούθως ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του μεγαλόσταυρου του τάγματος του Σωτήρος.

    Στις 8:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

    [02] Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στην συνάντηση συζητήθηκε η ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, όπου και καταγράφηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:

    Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

    Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000. Σύνολο οφειλών:120.000. Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά

    Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.

    [03] Εκτεταμένες οι καταστροφές σε Ηλεία και Αχαΐα λόγω της κακοκαιρίας

    Αίτημα για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης οι δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας έστειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από νωρίς σήμερα το πρωί πολλές περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας.

    Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, εξαιτίας των συνεχών και έντονων καταιγίδων έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα, καθώς και σε υποδομές, όπως σε κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης και στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Ακόμη, λόγω των πλημμυρών έχουν προκληθεί ζημιές σε θερμοκήπια και σε καλλιέργειες, καθώς και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.

    [04] Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμα τα «hotspots» σε 5 νησιά, εφόσον η ΕΕ τηρήσει τις δεσμευσεις της

    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών (hotspots) σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η λειτουργία τους, όπως και η πλήρης λειτουργία του πρώτου σημείου ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, εξαρτάται «και από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των πέντε hotspots, ενώ σε δύο προσκλήσεις για συνδρομή της Ελλάδας με αποστολή στελεχών η ανταπόκριση των κρατών-μελών ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) για 370 εμπειρογνώμονες, απάντησαν μόλις έξι κράτη- μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) για συνολικά 81 εμπειρογνώμονες. Επίσης, στο αίτημα του Frontex για 775 συνοριοφύλακες, απάντησαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου, μόλις έξι κράτη- μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) με 48 συνοριοφύλακες.

    Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των hotspots σε βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω ζητήματα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών της.

    Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το μηχανισμό μετεγκατάστασης μόλις έξι κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ως τώρα την Ελλάδα για προσφερόμενες θέσεις. Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

    [05] Γέμισε το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, όπου θάβονταν πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια

    Γέμισε χθες το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν Χριστιανοί και κύρια μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο. Δέκα σοροί παραμένουν σήμερα άθαφτοι στο ψυγείο του νεκροτομείου της Μυτιλήνης, όπου συνωστίζονται έως να ταφούν πρόσφυγες αλλά και ντόπιοι...

    Ο συγκεκριμένος γεμάτος χώρος στο κοιμητήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπήρξε ανέκαθεν χώρος ταφής ανθρώπων... «μικρής αξίας»! Μέχρι και σήμερα εδώ θάβουν όσους από την Εκκλησία χαρακτηρίζονται «αιρετικοί», οι «μάρτυρες του Ιεχωβά», ή πάμφτωχοι μοναχικοί τρόφιμοι του Γηροκομείου... Εδώ, πάνε 69 χρόνια, το 1936, με μια κουβέρτα μετέφεραν και παράχωσαν τον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Μεγάλος έγινε μετά.

    Με σπασμένες μαρμάρινες πλάκες σηματοδοτούνται κάπου 80 ταφές, μουσουλμάνων στην πλειονότητά τους και ελάχιστων χριστιανών. Οι περισσότερες από αυτές τις πλάκες χωρίς ονόματα. Αντί για όνομα, με λαδομπογιά γραμμένη σε αυτές τις πλάκες η μοναδική ταυτότητα του νεκρού. «ΑΦΓΑΝΟΣ», «ΑΓΝΩΣΤΟΣ». Κι ένας αριθμός με την ημερομηνία ταφής.

    [06] Ισχυρό «παρών» καταθέτει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στο φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

    «Ελληνικό» θα είναι κατά το ήμισυ και πλέον το φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (6-15 Νοεμβρίου), καθώς οι 77 από τις προβαλλόμενες ταινίες του (μικρού, μεγάλου μήκους και κινουμένων σχεδίων) θα ... «μιλούν» ελληνικά!

    Οι σύγχρονοι Έλληνες κινηματογραφιστές δημιουργούν ταινίες νουάρ, ταινίες που αποτυπώνουν την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, μέγιστα κοινωνικά ζητήματα όπως το «τράφικινγκ», ταινίες για τον έρωτα και τον θάνατο, την οικονομική και κοινωνική παρακμή.

    Συνολικά θα προβληθούν 21 ταινίες μεγάλου μήκους, 16 ταινίες μικρού μήκους (οι βραβευμένες στο φεστιβάλ Δράμας) και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύουν το πολύμορφο τοπίο του εγχώριου κινηματογράφου.

    Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση προγραμματίζει τιμητικό αφιέρωμα στον Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο (από το ξεκίνημά του στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών και τη μαθητεία δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ως την καταξίωσή του ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου).

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και του αφιερώματος στον κινηματογραφιστή θα προβληθεί σε πρεμιέρα η ταινία «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 - 2015» σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, γεμάτη με εικόνες, πρόσωπα, στιγμές και αγαπημένους συνεργάτες.

    [07] Τα κυρίαρχα ζητήματα της κινηματογραφικής κοινότητας

    Μεθοδικά και συστηματικά βαδίζει η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα για την άμεση επίλυση τουλάχιστον δύο από τα κυρίαρχα προβλήματα που την ταλανίζουν: την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών και την εφαρμογή του περίφημου 1,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των τηλεοπτικών καναλιών ή των διαφημίσεων τους. Και τα δύο είναι βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

    Πρακτικά, για το πρώτο, την επιστροφή του ειδικού φόρου των εισιτηρίων που καταργήθηκε ως μέτρο τον Αύγουστο, οι συζητήσεις των κινηματογραφιστών με την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες τους φαίνεται ότι καρποφόρησαν, καθώς εχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έκαναν αποδεκτό το αίτημα της επαναφοράς και θα το θέσουν, όπως ανακοίνωσαν, «στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο με τους θεσμούς, και μάλιστα μέχρι την οριστική διευθέτησή του θα πιστωθεί σχετικό ποσό».

    «Χαιρετίζουμε την απόφαση, αναμένουμε την επίλυση του, αν και δεν θεωρούμε ως την πιο ενδεδειγμένη λύση να αντικατασταθεί η επιστροφή με σχετικό κονδύλι στον τακτικό προϋπολογισμό» σχολίασαν, σήμερα, στην προγραμματισμένη κοινή συνέντευξή τους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Ένωση Ελληνκού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ).

    Πρόκειται για βασικό σημείο του νόμου για τον κινηματογράφο, τόνισαν οι εκπρόσωποι, καθώς ένα ποσοστό από τον ειδικό φόρο των εισιτηρίων επιστρέφει στην κινηματογραφική αίθουσα, ένα άλλο τροφοδοτεί τις παραγωγές ταινιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ένα άλλο μένει στο υπουργείο Πολιτισμού (για τη διοργάνωση των φεστιβάλ κ.λπ.). Κατά προσέγγιση, από το 2010 έως το 2014 ο μέσος όρος επιστροφής ειδικού φόρου στον κινηματογράφο ήταν 8 εκατ. ευρώ κάθε έτος, εξήγησαν.

    Μάλιστα, για την ακύρωση της κατάργησης του ειδικού φόρου, ο ΣΑΠΟΕ κινείται δικαστικά, ενημέρωσε ο Πάνος Παπαχατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου. Όπως επίσης ότι «ενώ εισπράχτηκε ο ειδικός φόρος του 2014 υπήρξε άρνηση να αποδοθεί στα μέσα του 2015»

    [08] Οι αρχαιολόγοι καταδικάζουν τις απολύσεις συναδέλφων τους στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, τη συμπαράστασή τους στους απολυμένους συναδέλφους τους (και μέλη του ΣΕΚΑ) από το αρχαιολογικό τμήμα του μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ο ΣΕΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «καταδικάζει τις αποφάσεις για απολύσεις του προσωπικού, καθώς το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί» και «απαιτεί την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την απρόσκοπτη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει», ο δε ΣΕΚΑ θεωρεί «τις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν παράνομες, καθώς παραβιάστηκε ο αρχαιολογικός νόμος βάσει του οποίου η αρχαιολογική υπηρεσία είναι η μόνη αρμόδια για τη διαχείριση του προσωπικού της».

    [09] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'

    Tον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β', υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το σημαντικό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρική.

    [10] Επίθεση στη ΝΔ για την ιδιωτική παιδεία εξαπέλυσε η Ράνια Σβίγκου

    Επίθεση στη ΝΔ για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εξαπέλυσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι «το να εξανίσταται η αξιωματική αντιπολίτευση και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την εκπαίδευση, είτε μιλάμε για την ιδιωτική είτε για τη δημόσια, νομίζω ότι πρέπει να μας ενοχλεί όλους». Και κυρίως, πρόσθεσε, ενοχλεί αυτούς που με φοβερές θυσίες για τα παιδιά τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια.

    Η κ. Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον Σκάι, τόνισε ότι η απόσυρση του 23% είναι σωστή και εξέφρασε την συμφωνία της με την επιβολή του κλιμακωτού φόρου. Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε ποτέ στον ελληνικό λαό ένα "success story", και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν ήρθαμε να παρουσιάσουμε μια εικονική πραγματικότητα όπου όλα είναι καλά και ωραία». Οπότε, υπογράμμισε η κ. Σβίγκου «να πάψουν αυτοί που τόσα χρόνια ισοπέδωσαν την δημόσια εκπαίδευση και επιβάρυναν τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όπου δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να στείλουν τα παιδιά τους να κάνουν ξένες γλώσσες, να χύνει κροκοδείλια δάκρυα αυτή τη στιγμή για το 23%.».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 October 2015 - 14:32:24 UTC