Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ατμομηχανή των αλλαγών που δεν γυρίζει πίσω
  • [02] Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας
  • [03] Η Λευκωσία χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch
  • [04] Τζ. Κέρι: «Εποικοδομητικές» οι συζητήσεις για τη Συρία
  • [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από δύο επιθέσεις σε τεμένη
  • [06] Ο τυφώνας Πατρίσια προκάλεσε ζημιές «λιγότερο σημαντικές» από τις προβλεπόμενες, στο Μεξικό
  • [07] Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ
  • [08] Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν το πρωί στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη
  • [09] «Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία», ένα πολυέργο για τον ελληνισμό στα κείμενα του πολιτισμού μας
  • [10] «Αφετηρίες»: Νέοι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν έργα από όλο τον κόσμο στο Μουσείο Μπενάκη
  • [11] Τριήμερη επίσκεψη Ν. Κοτζιά στην Κύπρο

  • [01] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ατμομηχανή των αλλαγών που δεν γυρίζει πίσω

    Την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο χαρακτήρισε ατμομηχανή αλλαγών που δεν γυρίζει πίσω- με αυτή της χώρας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών ταύτισε, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία θα υπάρξει αδιέξοδο για την ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά για πάρα πολλά χρόνια.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναγνώριση του δρόμου που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και από τη στάση του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα επιβεβλημένη πορεία (δημοσιονομικοί περιορισμοί χωρίς ανάπτυξη και μ' ένα χρέος δυσβάσταχτο), καθώς και ότι αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη θα δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι» που θα συμπαρασύρει το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.

    Έκανε εκτενή αναφορά στα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο και την κοινωνική καταστροφή «που αγγίζει σήμερα τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης». Ως αίτια αναγνώρισε την πρωτοβουλία πειραματισμών του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μπλοκ, σε βάρος της Ελλάδας και στις πολιτικές που ασκήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τα υπόλοιπα μέσα διαπλοκής (ΜΜΕ και κεφάλαιο) που λυμαίνονταν επί χρόνια τον πλούτο της Ελλάδας.

    [02] Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας

    Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται να πάρει σήμερα το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Στη Βουλή ολοκληρώνεται απόψε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νόμου. Έχει προηγηθεί συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια η οποία απόψε καλείται να ψηφίσει τα άρθρα.

    «Είναι γεγονός ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποκάλυψε αρκετά πράγματα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τους επικριτές τής θεσμικής παρέμβασης την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση και τονίζουν: «Ορισμένες φωνές αντίδρασης που ακούστηκαν, δεν αγωνιούν για την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά για τη διάσωση του σημερινού προβληματικού καθεστώτος και των προνομίων του».

    «Καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τηρούμε τη δέσμευσή μας», είχε ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, και είχε καλέσει τα κόμματα να υπερψηφίσουν «αυτήν τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα».

    «Για την κυβέρνηση, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευσή απέναντι στον ελληνικό λαό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών.

    «Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».

    Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «παιχνίδι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το οποίο στήθηκε γύρω από όλη αυτή την παρανομία και για το οποίο βοά η χώρα τουλάχιστον από της αρχές της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι τελειώνει και το μονοπώλιο των ψηφιακών συχνοτήτων το οποίο στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργεί «τσιφλίκια» στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

    «Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ριζική μεταρρύθμιση, σταθερή στις αρχές της και με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλοι οι υπόλοιποι, που μάλλον απρόσεκτα έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικά τερτίπια και τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν, χωρίς μισόλογα και τερτίπια, τις δικές τους ευθύνες» αναφέρει η κυβέρνηση ενόψει και της σημερινής τελικής συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    [03] Η Λευκωσία χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch

    Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

    Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

    «Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους. Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.

    [04] Τζ. Κέρι: «Εποικοδομητικές» οι συζητήσεις για τη Συρία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας απέτυχαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σχετικά με την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποίησαν χθες στη Βιέννη, τονίζοντας όμως πως μπορεί να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση σε μια εβδομάδα, σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.

    Οι υπουργοί, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, επισήμαναν πως δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν την βασική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της που υποστηρίζουν πως ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία και της Ρωσίας που έδειξε την υποστήριξη της στον Σύρο πρόεδρο, φιλοξενώντας τον στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

    Μετά από τη συνάντηση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, ο Κέρι επισήμανε τη βασική διαφωνία, αλλά τόνισε πως μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, αναφέροντας πως μπορεί να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με ευρύτερη εκπροσώπευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.«Είμαι πεπεισμένος?ότι η σημερινή συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και κάτορθωσε να έρθουν στην επιφάνεια κάποιες ιδέες, που δεν πρόκειται να σας της κοινοποιήσω σήμερα, αλλά οι οποίες ελπίζω πως έχουν την πιθανότητα να αλλάξουν άρδην την δυναμική», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.

    [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από δύο επιθέσεις σε τεμένη

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν χθες από δύο επιθέσεις σε τεμένη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ενώ στα σύνορα του Καμερούν, οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους για λίγες ώρες μια νέα πόλη.

    Στο Καμερούν, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Κεράουα στο βόρειο άκρο της χώρας, στα σύνορα με τη Νιγηρία, χθες το πρωί, πριν εκδιωχθούν από τον στρατό του Καμερούν. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που η Μπόκο Χαράμ καταλαμβάνει μια περιοχή, μετά τη μεγάλη αποδυνάμωσή της από περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό από τις αρχές του 2015.

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν νωρίς χθες το απόγευμα στην επίθεση εναντίον του τεμένους του Τζαμπούτου στη Γιόλα της Νιγηρίας, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.Είχε προηγηθεί επίθεση αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο σε 28 ανθρώπους το πρωί, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής μέσα σε τζαμί της πόλης Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, επίσης στη βορειοανατολική χώρα.

    [06] Ο τυφώνας Πατρίσια προκάλεσε ζημιές «λιγότερο σημαντικές» από τις προβλεπόμενες, στο Μεξικό

    Ο τυφώνας Πατρίσια, ο οποίος έπληξε τις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό και είχε προαναγγελθεί ως ο ισχυρότερος στην ιστορία, προκάλεσε «λιγότερο σημαντικές» ζημιές από τις προβλεπόμενες, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

    «Οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές είναι λιγότερες από αυτές που αναμένονταν από έναν τυφώνα αυτού του μεγέθους», τόνισε ο Πένια Νιέτο σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος. «Ωστόσο, είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Δεν μπορούμε ακόμη να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Επιμένω, το πιο επικίνδυνο μέρος της καταιγίδας δεν έχει ακόμη φθάσει στο έδαφός μας». Ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο Πατρίσια θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στις ακτές στον Ειρηνικό, αλλά και στις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες.

    Μέσα σε λίγες ώρες, η καταιγίδα αυτή μετατράπηκε στον πιο ισχυρό τυφώνα στα χρονικά με ανέμους που έφθαναν τα 325 χλμ. την ώρα, αυξάνοντας τους φόβους για μια μεγάλη καταστροφή τη στιγμή της έλευσής του στο Μεξικό.

    [07] Κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ΕΕ

    Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων (Hotspots) από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.

    «Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των Hotspots. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

    Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα. Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Διαβάστε επίσης:Αριθμός - ρεκόρ προσφύγων έφτασαν στην Ελλάδα σε διάστημα πέντε ημερών

    [08] Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν το πρωί στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη

    Περίπου 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη, καθώς το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετάφερε 2.438 και το πλοίο «Μπλου Σταρ 1»,90.

    [09] «Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία», ένα πολυέργο για τον ελληνισμό στα κείμενα του πολιτισμού μας

    Ένας Βρετανός συνέγραψε ένα βιβλίο μελετών 523 σελίδων με θέμα την ελληνική ταυτότητα όπως αυτή περνάει στα λογοτεχνικά δημιουργήματα από το Βυζάντιο μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα. Είναι ο Ρόντρικ Μπήτον, καθηγητής στην έδρα Κοραή του πανεπιστημίου King's College London, γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους από τη βιογραφική του μελέτη «Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο» (Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2003). Συγγραφέας βιβλίων για την ελληνική λογοτεχνία και συντάκτης πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μεταφραστής πεζογραφίας, με το καινούργιο έργο του καταξιώνει την έννοια του ελληνιστή μελετητή.

    Ξεκινώντας από το πολιτισμικό υπόβαθρο του 12ου αιώνα αναλύει τα κρητικά τραγούδια, τις προδρομικές σάτιρες, τα πτωχοπροδρομικά κείμενα, την αναβίωση της αρχαίας μυθιστορίας, τις δυτικές προσμείξεις στα βυζαντινά γραπτά και τα δημώδη δημιουργήματα, για να περάσει στον Κοραή, στη γραμματεία του νεοσύστατου ελληνικού βασιλείου, στον ρομαντισμό του Σολωμού, στη λαογραφική πεζογραφία του 19ου αιώνα, στην επική ποίηση του Παλαμά, στην ελληνιστική λατρεία του Καβάφη, στη χρήση της ιστορίας από τον Σεφέρη, στον μινωικό πολιτισμό του Καζαντζάκη, φτάνοντας μέχρι το μοντερνισμό του Εμπειρίκου και την αναζήτηση της σημερινής ελληνικής μαρτυρικής ταυτότητας όπως αυτή υμνολογείται στη «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου.

    Ο συγγραφέας αρχίζει με τη διερεύνηση της λέξης «Έλλην», που απαντάται τον 12ο αιώνα ως αναφορά σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, χωρίς να χρησιμοποιείται ποτέ ξεκάθαρα ως όρος αυτο-προσδιορισμού. Στην έννοια του «εμείς» αντιστοιχεί πάντα το «Ρωμαίοι». Διότι οι «Έλληνες» συνιστούν μία εν μέρει συμπίπτουσα κατηγορία, αλλά μία κατηγορία διαφορετικού είδους.

    [10] «Αφετηρίες»: Νέοι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν έργα από όλο τον κόσμο στο Μουσείο Μπενάκη

    «Στην Ελλάδα ήδη έχουμε αποδείξει ότι δεν τη χρειαζόμαστε πολύ την αρχιτεκτονική. Αν κάτι δεν το ζητάς, δεν σου προσφέρεται. Αν κάτι το ζητάς και το απαιτείς, αυτό το εξασφαλίζεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δυστυχώς, ακόμα, δεν έχουμε αντιληφθεί τι προσφέρει η αρχιτεκτονική στην κοινωνία και στους ανθρώπους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Πανέτσος.

    Ο ίδιος έχει αναλάβει τη γενική επιμέλεια της ημερίδας «Αφετηρίες» που πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά το αρχιτεκτονικό περιοδικό «Δομές», σήμερα 24/10, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Πρόκειται για έναν μαραθώνιο διάλογο με τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής που διεξάγουν 45 Έλληνες αρχιτέκτονες και κάτω των 45 ετών. Τα ζητήματα που θέτουν επί τάπητος, έχουν να κάνουν με τον τρόπο που προσλαμβάνουν οι νέοι αρχιτέκτονες τα μεγάλα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και πώς αυτά δίνουν έναυσμα στη δική τους δημιουργία.

    [11] Τριήμερη επίσκεψη Ν. Κοτζιά στην Κύπρο

    Επαφές με την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.Ο κ. Κοτζιάς τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β΄, ενώ στη συνέχεια, θα συναντηθεί με Ελληνοκυπρίους εκπροσώπους Οργανώσεων Προσφύγων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

    Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και, εν συνεχεία, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.Την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία.Το πρόγραμμα του κ. Κοτζιά περιλαμβάνει, επίσης, κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, καθώς και επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 October 2015 - 8:32:23 UTC