Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές
  • [02] Τροπολογία Ν. Φίλη: 1.000- 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών επιπλέον των 19.500
  • [03] Αλέξης Χαρίτσης: Ήρθε η ώρα για ΕΣΠΑ χωρίς μεσάζοντες
  • [04] Συναντήσεις του Φρ. Ολάντ με καινοτόμους Έλληνες επιχειρηματίες
  • [05] Η Λευκωσία χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch
  • [06] Αντίθετος σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • [07] Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες «αν το πράξει η Γερμανία»
  • [08] Ένας νεκρός και 50 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις του ΙΚ στο Μπανγκλαντές
  • [09] Λ. Λαζόπουλος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αλλάξει την Ευρώπη
  • [10] Βρέθηκε νεκρή η αγνοούμενη γυναίκα από το Καματερό
  • [11] Αντιπαράθεση Ν. Παππά - Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ
  • [12] Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας
  • [13] Έτοιμη να στηρίξει με αεροπορικές επιδρομές τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλώνει η Μόσχα

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές

    Για «ημιαυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, είπε πως η «συμπεριφορά της θυμίζει άλλες εποχές» και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.

    «Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξαρτήτων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα το ερώτημα: «Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ; Τι επιδιώκετε; Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;».

    Υπόθεση Σαββαΐδου

    Αναφερόμενος στην υπόθεση αποπομπής της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αφού υπογράμμισε πως «έχουμε αναλάβει βασική υποχρέωση για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των δημοσίων εσόδων» είπε πως ο ίδιος έκανε κομματική αυτοκριτική -με αιχμή το θέμα του Χάρη Θεοχάρη- και πρόσθεσε πως η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «αν η κ. Σαββαΐδου δεν επιτυγχάνει τους στόχους να το πει» και ρώτησε: «Τι της προσάπτετε;».

    [02] Τροπολογία Ν. Φίλη: 1.000- 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών επιπλέον των 19.500

    Σε προσλήψεις επιπλέον 1.000 έως 2.000 εκπαιδευτικών - από τις 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών που ήδη δρομολογήθηκαν- προχωρεί άμεσα το υπουργείο Παιδείας, με την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Φίλης, και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Πέραν αυτών, δεσμεύεται κονδύλι, ώστε να υπάρξουν εντός του σχολικού έτους προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν στο μεταξύ.

    Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Παιδείας, θα επιδιωχθεί φέτος να διοριστούν στα σχολεία με κάθε τρόπο, είτε μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με το πρόγραμμα αναπληρωτών 19.500 αναπληρωτές, στους οποίους εντάσσονται οι ωρομίσθιοι και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

    [03] Αλέξης Χαρίτσης: Ήρθε η ώρα για ΕΣΠΑ χωρίς μεσάζοντες

    «Ήρθε η ώρα τα ΕΣΠΑ να ανοίξουν στην κοινωνία» δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, και προσθέτει ότι με μια σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν, δεν θα υπάρχει λόγος οι ενδιαφερόμενοι να προσφεύγουν σε ειδικούς που πωλούν ελπίδα και όχι πραγματικές υπηρεσίες.

    Ο κ. Χαρίτσης, λέει ακόμη ότι «από τη Δευτέρα θα εκτελούνται απρόσκοπτα όλες οι εντολές πληρωμών έργων ΕΣΠΑ» ενώ προαναγγέλλει ένεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ.Αναφέρει επίσης, ότι οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ θα εστιάζουν στην ενίσχυση ήπιων και κοινωνικά χρήσιμων δομών, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, το φάρμακο, οι νέες τεχνολογίες, τα logistics, η βιομηχανία υλικών, η περιβαλλοντική βιομηχανία και ο τουρισμός.

    [04] Συναντήσεις του Φρ. Ολάντ με καινοτόμους Έλληνες επιχειρηματίες

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Corallia, στο α2-innohub στο Μαρούσι, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα.Ο Γάλλος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στα γραφεία του Corallia, που αποτελεί μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και γνώρισε από κοντά νέους έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι καινοτομούν σε ένα «οικοσύστημα» με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που έχει υποστηρίξει τα τελευταία δέκα χρόνια το Corallia.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού Παιδείας Ναζάτ Μπαλό Μπανκασέ και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στο Διάστημα.

    Επίσης υπεγράφη μια νέα διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής μεταξύ του ελληνικού mi-Cluster και του γαλλικού cluster Minalogic της Γκρενόμπλ.

    Τον Γάλλο Πρόεδρο συνόδευσε αντιπροσωπεία από υπουργούς και επιχειρηματίες.

    [05] Η Λευκωσία χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch

    Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

    Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

    «Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους. Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.

    [06] Αντίθετος σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν διατυπώνει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια πρωτοβουλία.Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «η Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα αλλά η λύση, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση των εργαλείων που παρέχει» και τονίζει: «Η συνθήκη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

    Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «δε υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση σε ευρωπαϊκή χώρα όπου πρόσφυγας ή παράτυπος μετανάστης έχει αποδεδειγμένα εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες (...) Προσωπικά αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση μετανάστευσης και τρομοκρατίας...».Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτηρίζει ως θετική τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και σημειώνει: «Αυτήν τη στιγμή συζητούμε το action plan που θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της».

    [07] Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, έτοιμες να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες «αν το πράξει η Γερμανία»

    Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

    «Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας» είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αύριο Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

    [08] Ένας νεκρός και 50 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις του ΙΚ στο Μπανγκλαντές

    Ένας νεκρός και τουλάχιστον 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των σημερινών βομβιστικών επιθέσεων εναντίον σιιτών μουσουλμάνων στο Μπανγκλαντές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

    Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και είχαν στόχο χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για τον ετήσιο εορτασμό της Ασούρα- της ιερότερης για τους σιίτες θρησκευτικής επετείου- στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, την Ντάκα.

    [09] Λ. Λαζόπουλος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αλλάξει την Ευρώπη

    Ο Λάκης Λαζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Το Πρακτορείο», που εκδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλάει για όλα, την προσφυγική κρίση, ασκεί κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής Πολιτείας, σατιρίζει την Ευρώπη, η ηγεσία της οποίας θυμίζει «σειρά τηλεόρασης» και εκφράζει την ικανοποίησή του για τον Έλληνα που στέκεται όρθιος.

    Κάθε του λέξη, κάθε του έκφραση, προδίδουν ένα ανήσυχο πνεύμα, με βαθιά κοινωνικοπολιτική συνείδηση. Εν μέσω μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης, όπου τα πρόσωπα των θυμάτων αλλά και οι ιστορίες των απελπισμένων ζωντανών δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ο Λάκης Λαζόπουλος επιλέγει να παρουσιάσει στη φετινή θεατρική σεζόν μια παράσταση με θέμα τον ρατσισμό και τη μετανάστευση. Διασκευάζει τη γαλλική κωμωδία «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» και μας δείχνει πώς μια «συντηρητική καραμανλική οικογένεια» ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τους γαμπρούς της: έναν Αλβανό, έναν Κινέζο, έναν Αφγανό και έναν Νιγηριανό.

    Λίγο πριν από την πρεμιέρα (από 5 Νοεμβρίου στο θέατρο «Γκλόρια»), ο δημοφιλής ηθοποιός αναλύει στο «Πρακτορείο» το τοπίο της προσφυγικής κρίσης, περιγράφει σοκαριστικά βιώματα των μεταναστών-συνεργατών του στην παράσταση, ασκεί κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής Πολιτείας, σατιρίζει την Ευρώπη που θυμίζει «σειρά της τηλεόρασης» και μιλάει με συγκίνηση, για τον Έλληνα που στέκεται όρθιος.

    [10] Βρέθηκε νεκρή η αγνοούμενη γυναίκα από το Καματερό

    Τραγικός επίλογος στην υπόθεση της γυναίκας, που αγνοείτο από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν το αυτοκίνητό της, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στο Καματερό. Το αυτοκίνητό της είχε βρεθεί, όχι, όμως και η άτυχη γυναίκα. Η σορός της βρέθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Φρεαττύδας, κοντά στην ακτή.

    Τη σορό είδε εργαζόμενος του Δήμου Πειραιά, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία. Λίγη ώρα μετά έφτασε στο σημείο ο σύζυγός της, ο οποίος αναγνώρισε τη γυναίκα του.Η σορός της διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, για νεκροψία- νεκροτομή.

    [11] Αντιπαράθεση Ν. Παππά - Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

    Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, με τον κ. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει όψιμο φίλο και συνεργάτη του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να ανταπαντά ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναγνώρισε τον λάθος δρόμο που την οδήγησε ο νεοφιλελευθερισμός, όπως και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά τις χθεσινές φιλικές εικόνες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία και τον «Ολαντρέου», τη στιγμή που στην προηγούμενη επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας τότε χαιρέτιζε τις διαμαρτυρίες κατά του μνημονίου γεγονός που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο να μην θελήσει τότε να τον συναντήσει, τώρα έχουμε την απόλυτη μεταστροφή. Δήλωσε «χαρούμενος για τη μεταστροφή», ωστόσο είπε ότι η άμεση αυτή μεταστροφή δείχνει πολιτικό κυνισμό, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ψάχνει μια όψιμη διαπραγματευτική γραμμή. Αυτό το νέο αφήγημα είναι ο αγώνας κατά της διαπλοκής; αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μεταστροφή έχει ανάγκη από εξωραϊσμούς δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτά τα προσχήματα. Κάνοντας αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη και «στο κακό που έκανε στην εικόνα της χώρας με τους χειρισμούς του», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τοπίο των ΜΜΕ διαμορφώθηκε το ?89 στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του Συνασπισμού. Αφού διατηρείτε τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, αποδέχεστε ότι είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο, είπε προς τον υπουργό Επικρατείας.

    Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τις άδειες, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, χωρίς καμία υπόνοια διαπλοκής. Για τα θέματα των συντάξεων, είπε ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι συντάξεις περικόπησαν περί των 15 δισ. ευρώ, η κριτική πρέπει να είναι πιο μετριοπαθής». Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός την έχει φέρει σε αδιέξοδο, το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα, είπε προς τον κ. Βενιζέλο.

    Ανταπαντώντας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω αναταραχής στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι «τώρα είστε λάτρεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν οπαδός της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής Αριστεράς». Μην έχετε αυταπάτες, είπε προς τον κ. Παππά, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι διακρατικοί, συμφερόντων. «Ο κ. Ολάντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, και εδώ σας είπε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, ενώ στο περιβόητο ζήτημα του χρέους δεν μίλησε για αναδιάρθρωση ούτε για κουρέματα». Δεσμευτείτε τουλάχιστον για τα περιφερειακά μέσα, είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο.

    [12] Κυβερνητικές πηγές: Σήμερα κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας

    Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο αναμένεται να πάρει σήμερα το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Στη Βουλή ολοκληρώνεται απόψε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νόμου. Έχει προηγηθεί συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια η οποία απόψε καλείται να ψηφίσει τα άρθρα.

    «Είναι γεγονός ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποκάλυψε αρκετά πράγματα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τους επικριτές τής θεσμικής παρέμβασης την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση και τονίζουν: «Ορισμένες φωνές αντίδρασης που ακούστηκαν, δεν αγωνιούν για την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά για τη διάσωση του σημερινού προβληματικού καθεστώτος και των προνομίων του».

    «Καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τηρούμε τη δέσμευσή μας», είχε ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, και είχε καλέσει τα κόμματα να υπερψηφίσουν «αυτήν τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα».

    «Για την κυβέρνηση, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευσή απέναντι στον ελληνικό λαό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών.

    «Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».

    Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «παιχνίδι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το οποίο στήθηκε γύρω από όλη αυτή την παρανομία και για το οποίο βοά η χώρα τουλάχιστον από της αρχές της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι τελειώνει και το μονοπώλιο των ψηφιακών συχνοτήτων το οποίο στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργεί «τσιφλίκια» στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

    «Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ριζική μεταρρύθμιση, σταθερή στις αρχές της και με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλοι οι υπόλοιποι, που μάλλον απρόσεκτα έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικά τερτίπια και τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν, χωρίς μισόλογα και τερτίπια, τις δικές τους ευθύνες» αναφέρει η κυβέρνηση ενόψει και της σημερινής τελικής συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης:Αντιπαράθεση Ν. Παππά- Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

    [13] Έτοιμη να στηρίξει με αεροπορικές επιδρομές τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλώνει η Μόσχα

    Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με αεροπορικές επιδρομές και να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των ένοπλων οργανώσεων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.Σε μία ριζική αλλαγή της ρωσικής στάσης έπειτα από χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες με θέμα την συριακή κρίση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι απαιτούνται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Συρία στο πλαίσιο μίας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης και ότι εκτιμά πως υπάρχει ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές μέλλον.

    «Οι εξωτερικοί παίκτες δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα για τους Σύρους. Θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την χώρα τους με το οποίο θα προστατεύονται τα συμφέροντα κάθε θρησκευτικής, εθνοτικής και πολιτικής ομάδας», δήλωσε ο Λαβρόφ στην ρωσική κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε: «φυσικά θα πρέπει να προετοιμαστούν τόσο για βουλευτικές όσο και για προεδρικές εκλογές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 October 2015 - 12:32:24 UTC