Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [02] Τουλάχιστον 700.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει φέτος τη Μεσόγειο
  • [03] Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στον Πειραιά
  • [04] Σε εξέλιξη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Η δεκαετία του 40: ένα «άβολο» παρελθόν με βαριά σκιά
  • [06] «Τρία ελληνικά "ΟΧΙ" και οι συνέπειές τους: Ένας απολογισμός» - Ομιλία του ιστορικού Μ. Χατζόπουλου
  • [07] Ο ερωτευμένος Φραγκονάρ, γαλαντόμος και ακόλαστος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο
  • [08] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

  • [01] Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Πρ. Παυλόπουλος

    Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναγορεύθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο τελετών του ιδρύματος.

    Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος με το έργο και τη δράση του υπηρετεί την ομόνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Πρόσθεσε, δε, ότι η εκλογή του σε μια κρίσιμη εποχή, με ευρύτατη αποδοχή, διασφαλίζει την ισορροπία και τον σταθερό πλου σε τρικυμιώδη θάλασσα.

    Στους δεσμούς φιλίας που τον συνδέουν με τον τιμώμενο, με τον οποίο συνεργάστηκε την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών και ο ίδιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γιώργος Τσιότρας.

    Χαρακτήρισε τον κ. Παυλόπουλο πραγματικό ηγέτη, επισήμανε ότι αποτελεί έναν από τους διαπρεπέστερους καθηγητές νομικών σπουδών σε Ελλάδα και Ευρώπη και πρόσθεσε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι παρεμβάσεις του για τα εθνικά θέματα δείχνουν ότι βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο.

    Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τις αρχές του πανεπιστημίου για την τιμή που του έκαναν και για την ευκαιρία που έδωσαν να επιστρέψει στον ακαδημαϊκό χώρο.

    Επισήμανε ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάθε μέρα ζει με την αγωνία της επόμενης και ευχήθηκε να του πουν επαινετικά λόγια και στο τέλος της θητείας του γιατί, όπως είπε, ?ιδίως στην πολιτική, τα στερνά τιμούν τα πρώτα?.

    Το θέμα ?Η κοινωνικοοικονομική ?ιδεολογία? του Συντάγματος? ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα είναι κανόνας δικαίου και έχει αμφίδρομη σχέση με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα: προκύπτει από αυτήν και ταυτόχρονα η εφαρμογή του παράγει αποτελέσματα που την επηρεάζουν. Από τη στιγμή που το Σύνταγμα απηχεί την κοινωνική πραγματικότητα είναι φυσικό να απηχεί και μια ιδεολογία και αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο. Η ελεύθερη οικονομία είναι ο κανόνας, ωστόσο το κράτος παρεμβαίνει όταν το σύστημα δεν είναι σε θέση να αυτορυθμιστεί. Ο κρατικός παρεμβατισμός είναι περιορισμένος τόσο χρονικά όσο και προς το αντικείμενο.

    [02] Τουλάχιστον 700.000 πρόσφυγες έχουν διασχίσει φέτος τη Μεσόγειο

    Η προσφυγική κρίση που έχει ωθήσει από τον Ιανουάριο περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου θα επιδεινωθεί, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

    Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

    Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.

    Φέτος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): 562.355 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.

    Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω», προειδοποίησε ο Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία», όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000» άνθρωποι.

    Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος.

    [03] Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στον Πειραιά

    Πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, από το πλοίο «Αριάδνη», αποβιβάστηκαν 1.439 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και στη Χίο, ενώ από το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβιβάστηκαν 1.734 άτομα, που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη. Συνολικά και από τα δύο πλοία αποβιβάστηκαν 3.173 πρόσφυγες.

    [04] Σε εξέλιξη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

    Με την στρατιωτική παρέλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του υπουργού εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, κορυφώνονται στην Θεσσαλονίκη στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ηρωική επέτειο του «ΟΧΙ». Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού. Μετά το τέλος της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [05] Η δεκαετία του 40: ένα «άβολο» παρελθόν με βαριά σκιά

    To βιβλίο «Η Μακρά σκιά της δεκαετίας του ΄40 Πόλεμος - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής σε έναν εξέχοντα ιστορικό, τον Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος με το έργο του άνοιξε δρόμους στην ελληνική ιστοριογραφία γύρω από τη δεκαετία του 1940. Αποτελεί παράλληλα ένα μοναδικό αποτύπωμα της σύγχρονης συζήτησης, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αναφορικά με τη μνήμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη δημόσια ιστορία του.

    Ο τόμος ( 472 σελίδες) επικεντρώνεται γύρω από θέματα που αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες ταμπού για την εγχώρια και ξένη ιστοριογραφία. Ανάμεσά τους το ναζιστικό παρελθόν σε χώρες όπως η ίδια η Γερμανία ή η Αυστρία, η συνεργασία στην εξόντωση των Εβραίων στην Ολλανδία ή στη Βουλγαρία, ο δωσιλογισμός και η ένοπλη συνεργασία στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη σύγχρονη συζήτηση, στην κριτική περί αναθεωρητισμού, στους «πολέμους της μνήμης».

    Η συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων ιστορικών, με συχνά διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες αντιλήψεις, εμπλουτίζει τον τόμο αναδεικνύοντας τη ζωντάνια και την κρισιμότητα μιας δεκαετίας που σημάδεψε τον 20ο αιώνα.

    Την έκδοση επιμελήθηκαν οι ιστορικοί Κατερίνα Γαρδίκα, 'Αννα Μαρία Δρουμπούκη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κώστας Ράπτης. Διαμορφώνεται σε πέντε ενότητες και η πρώτη επικεντρώνεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές της μνήμης , εξίσου των νικητών και ηττημένων.

    [06] «Τρία ελληνικά "ΟΧΙ" και οι συνέπειές τους: Ένας απολογισμός» - Ομιλία του ιστορικού Μ. Χατζόπουλου

    Τι θα γινόταν αν ο Ιωάννης Μεταξάς είχε πει «ναι» στο ιταλικό τελεσίγραφο, που του επιδόθηκε την 28η Οκτωβρίου 1940; Στο παραπάνω ερώτημα εστιάστηκε ο ακαδημαϊκός και ιστορικός, Μιλτιάδης Χατζόπουλος, στην ομιλία που έδωσε κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τίτλος της, «Τρία ελληνικά "ΟΧΙ" και οι συνέπειές τους: Ένας απολογισμός».

    «Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπάρχουν ακόμη Έλληνες που ερίζουν περί το αν ο Ιωάννης Μεταξάς ή ο ελληνικός λαός είπε το "Όχι"Β· ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που διερωτώνται αν η απόφαση του τότε πρωθυπουργού, που απηχούσε το σχεδόν πανελλήνιο αίσθημα, ήταν ορθή ή όχι και βάσει τίνων δεδομένων και τίνων συλλογισμών ελήφθη», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα δυο «όχι» της ελληνικής ιστορίας -εκτός του Ι. Μεταξά-, που οδήγησαν σε επώδυνες καταστάσεις, ήταν όμως αυτές που «διατήρησαν ζωντανή την προσήλωση στο ένδοξο παρελθόν» και κατέληξαν σε πεποιθήσεις που ενέπνευσαν αγώνες, όπως αυτόν του 1821.

    [07] Ο ερωτευμένος Φραγκονάρ, γαλαντόμος και ακόλαστος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο

    Έναν κύκλο ξεναγήσεων σε εκθέσεις γαλλικών μουσείων, με ξεναγούς και μέσω ζωντανής αναμετάδοσης στο αμφιθέατρό του, στην οδό Σίνα, εγκαινιάζει το Γαλλικό Ινστιτούτο.

    Ο πρωτότυπος αυτός κύκλος ανοίγει στις 3 Νοεμβρίου, και ώρα 20.00, με ξενάγηση στην έκθεση του Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ, στο παρισινό Μουσείο του Λουξεμβούργου. «Ανακαλύψτε τα έργα του ζωγράφου Jean-Honor Fragonard, όπως παρουσιάζονται από ξεναγό, που θα σας οδηγήσει να εξερευνήσετε, για μια ώρα, τα σημαντικότερα θέματα και τα πιο όμορφα έργα της έκθεσης» προσκαλεί το Γαλλικό Ινστιτούτο - και ενημερώνει ότι η είσοδος στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, με ταυτόχρονη μετάφραση, αλλά περιορισμένο αριθμό δεκτών μετάφρασης.

    [08] Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

    Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας.Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρηακευματων, Νικος Φίλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιωργος Καμίνης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των κομμάτων και της εκκλησίας.

    Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, καθώς ,επίσης ,και το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των special Olympics.

    Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτειακής ,πολιτικής και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 October 2015 - 10:32:27 UTC