Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών
  • [02] Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να εμποδίσει κάθε σχέδιο που μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών
  • [04] Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης στην Ελλάδα, μέσα σε φυλακές θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός
  • [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης»
  • [06] «Οι μικρομεσαίοι της αγοράς αναμένουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη»
  • [07] Συμφωνία για αγορά εκατό Airbus A320 υπέγραψε η Κίνα
  • [08] Φ. Μογκερίνι: Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ αν δεν αντιμετωπίσει συλλογικά την προσφυγική κρίση
  • [09] Νέος γύρος διεθνών συνομιλιών στη Βιένη γα τη Συρία
  • [10] Δραματική κατάτασταση στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας για χιλιάδες πρόσφυγες
  • [11] Οκτώ νεκροί από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ στην Κωνσταντινούπολη
  • [12] Οκτώ «ήρωες» μαθητές από το νησάκι Κάλαμος του Ιονίου
  • [13] Έληξε η κατάληψη απο μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο γραφείο του Γ. Χουλιαράκη
  • [14] Περίπου 5.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [15] Διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για ένα τσιγάρο απ΄ ό,τι για ένα γεύμα, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής γενετικής Ζ. Σκούρας
  • [16] Υπέρ του Μεϊμαράκη τάχθηκε ο Ευρ. Στυλανίδης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM
  • [17] Κατάληψη στο γραφείο του Γ. Χουλιαράκη από μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [18] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής
  • [19] Οι Ρώσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά μια διαστημική πτήση μόνο με γυναίκες
  • [20] Οι μαστογραφίες συχνά δεν «πιάνουν» τους χειρότερους καρκίνους πριν αυτοί κάνουν μετάσταση

  • [01] Στην Αθήνα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με βασικά θέματα της ατζέντας του το προσφυγικό και το Γ' πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Η πρώτη του επαφή θα είναι στις 13.00 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει στις 13.30 η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά αυτή με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

    Ειδικότερα οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ θα έχουν αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας, ενώ το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα αναγορευθεί σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την απόφαση να αναλάβει η Ελλάδα τους 50.000 πρόσφυγες που ελήφθη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ένα ζήτημα στο οποίο, όπως εξήγησε από τη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η χώρα μας δεν θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της τονίζοντας όμως παράλληλα ότι αυτό το θέμα δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το Γ' πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επισήμανε εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ, ότι αποτελεί πεποίθηση της Γερμανίας «ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών».

    Ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναχωρήσει αύριο από την Αθήνα με προορισμό την Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την Συρία, στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Aμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και εκπρόσωποι από την Γαλλία, την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως το Ιράν.

    [02] Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει σήμερα, στις 16:00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Στη συνεδρίαση θα παρίσταται και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος, καθώς στο επίκεντρό της συζήτησης αναμένεται να είναι το ασφαλιστικό.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να εμποδίσει κάθε σχέδιο που μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών

    «Ο λαός μας, που μήνες τώρα δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν σανίδα σωτηρίας, δεν πρέπει να εξοικειωθεί με τις καθημερινές εικόνες των νεκρών προσφύγων, των πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας για το προσφυγικό.

    Κάλεσε τον λαό να διεκδικήσει γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας.

    Ο λαός «να εμποδίσει κάθε σχέδιο που μετατρέπει τη χώρα μας, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, σε χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 -για αρχή- εγκλωβισμένων προσφύγων και να παλέψει για την κατάργηση του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους» πρόσθεσε στην συνέχεια της δήλωσής του.

    Κάλεσε, τέλος, σε αγώνα «για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».

    [04] Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης στην Ελλάδα, μέσα σε φυλακές θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός

    Την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

    [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης»

    «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Σίλικον Βάλλεϊ (Silicon Valley) της Ευρώπης», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή συνέδριο που έγινε στο Βερολίνο με θέμα «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές. Ανασυγκρότηση της Ελλάδας, γερμανικές αναπτυξιακές ιδέες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», που οργάνωσε ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW).

    Έλληνας δεύτερης γενιάς ο ίδιος, γνωρίζει καλά την χώρα μας και εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν τόσο η τεχνολογία των πληροφοριών, όσο και οι λεγόμενες«νεοφυείς επιχειρήσεις» (startups), οι οποίες είναι στη χώρα μας «ισχυρότερες από ό,τι φαντάζεται κανείς». Θα μπορούσαν μάλιστα, όπως λέει, να γίνουν η «κατεξοχήν μελλοντική ατμομηχανή της ανάπτυξης», εφόσον, βέβαια, υπάρξουν οι σχετικές προϋποθέσεις και «αξιοποιηθεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».

    Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός προτείνει «να καταργηθούν οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις και στις αγορές προϊόντων» και να πάψει η Ελλάδα να «βασανίζει τους επιχειρηματίες». Ως λύση για να αντιμετωπισθεί «το δραματικό πρόβλημα» της μετανάστευσης και των καινοτόμων επιχειρήσεων, θεωρεί το «γκρέμισμα του γελοίου γραφειοκρατικού μηχανισμού», την ηλεκτρονική έναρξη, λειτουργία και παύση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της πολυνομίας, την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης, και ένα φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    [06] «Οι μικρομεσαίοι της αγοράς αναμένουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη»

    "Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την Κυβέρνηση για την οικονομία, αλλά απομένει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την απασχόληση" είπε στην τοποθέτησή του, στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

    Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σημειώνεται ότι ο κ. Κορκίδης, αναφορικά με τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές είπε ότι αυτή δεν επιλύει της προβλήματα της αγοράς. Βασίζεται στη συνταγή των φορολογικών επιβολών και των πολιτικών λιτότητας με μόνο αντίβαρο σε αυτές τις πιέσεις τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος.

    "Οι μικρομεσαίοι της αγοράς αναμένουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη και τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Εάν δεν προκύψουν περαιτέρω ανωμαλίες στην εφαρμογή των προβλέψεων του νέου προγράμματος, τότε ενδεχομένως μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των Μμε επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των πάγιων προβλημάτων τους: υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, έλλειμμα εμπιστοσύνης".

    [07] Συμφωνία για αγορά εκατό Airbus A320 υπέγραψε η Κίνα

    Η Κίνα υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την αγορά εκατό Α320, επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρίας. Πρόκειται για παραγγελία συνολικού ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει τιμών καταλόγου.

    Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στην έναρξη της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Πεκίνο και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, περιλαμβάνει εξάλλου την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330, που αποτελούσαν το αντικείμενο πρωτοκόλλου συμφωνίας που είχε ήδη γίνει γνωστή.

    Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική Boeing σε μια κούρσα επικράτησης σε μια ευημερούσα κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες.

    Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.

    [08] Φ. Μογκερίνι: Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ αν δεν αντιμετωπίσει συλλογικά την προσφυγική κρίση

    Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση, προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

    Αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, «η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε η Μογκερίνι, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης», σημείωσε.

    Η Αυστρία ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των συνόρων της με την Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας, ο πρώτος στη ζώνη Σένγκεν, για να ελεγχθεί η εισροή προσφύγων η οποία προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

    [09] Νέος γύρος διεθνών συνομιλιών στη Βιένη γα τη Συρία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας ανοίγουν σήμερα στη Βιένη δεύτερο κύκλο συνομιλιών για τη συριακή σύρραξη, στις οποίες θα συμμετάσχει από αύριο για πρώτη φορά και το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της συριακής "κόλασης", όπως δήλωσε σε ομιλία του πριν από την αναχώρησή του για την αυστριακή πρωτεύουσα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Η παρουσία του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις διεθνείς συνομιλίες για τη συριακή σύρραξη αποτελεί σημείο καμπής, αφού είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, έπειτα από την επιμονή της Μόσχας.

    Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τη Συρία. Η Τεχεράνη , σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριαντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

    Η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη αιφνιδιαστικά τη θέση της.

    [10] Δραματική κατάτασταση στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας για χιλιάδες πρόσφυγες

    Στη συνεχιζόμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Αυστρίας- Γερμανίας αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με τη θερμοκρασία συνεχώς να πέφτει και τις υποδομές να είναι υπερπλήρεις.

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Αυστρίας- Γερμανίας, στην πόλη Πασάου. Συνολικά την Τετάρτη καταγράφηκαν περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Στο μεταξύ η αστυνομία και οι οργανώσεις αρωγής δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν, ενώ τα έκτακτα καταλύματα για τους πρόσφυγες στο Πασάου και τη γύρω περιοχή είναι υπερπλήρη.

    [11] Οκτώ νεκροί από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ στην Κωνσταντινούπολη

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της πόλης, τις οποίες επικαλείται σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Δεκαεννέα άνθρωποι εισήχθησαν επίσης σε σοβαρή κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Όλοι αυτοί είχαν καταναλώσει ρακί που, όπως υποψιάζονται οι αρχές, ήταν νοθευμένο με μεθανόλη, μια θανατηφόρα ουσία.

    Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 7 ανθρώπους που ήταν ύποπτοι για την παρασκευή νοθευμένου αλκοόλ, πρόσθεσε η Hurriyet.

    Από την κατανάλωση νοθευμένου οινοπνευματώδους ποτού είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι το 2005 στην Τουρκία. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει τότε την επικαιρότητα, με τους επαγγελματίες του τομέα να αποδίδουν την εξάπλωση της παράνομης παρασκευής αλκοόλ στις διαδοχικές αυξήσεις του φόρου που επέβαλε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας στα προϊόντα αυτού του είδους.

    [12] Οκτώ «ήρωες» μαθητές από το νησάκι Κάλαμος του Ιονίου

    Για να πάνε στο σχολείο μπαίνουν καθημερινά στο καΐκι. Φεύγουν από τα σπίτια τους στις 6:30 και με τα πόδια φτάνουν στο λιμάνι. Λίγο πριν τις 7:00 σαλπάρουν για την απέναντι ακτή, όπου θα φτάσουν 45 λεπτά αργότερα. Αν έχει απαγορευτικό, χάνουν το μάθημα. Γυρίζουν το απόγευμα στο μικρό καταπράσινο νησάκι τους. Είναι «τα παιδιά του Καλάμου», που βρίσκεται νότια της Λευκάδας. Είναι οι πέντε μαθητές του γυμνασίου και οι 3 του λυκείου, οι οποίοι καθημερινά έχουν «κοινή πορεία» για να μάθουν γράμματα στα σχολεία του Μύτικα και της Κανδήλας, στην Αιτωλοακαρνανία.

    Συναντήσαμε τα «παιδιά του Καλάμου» μεσημέρι στον Μύτικα. Μπήκαμε μαζί στο καΐκι και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους. Μέχρι να ξεκινήσει το σκάφος, οι μαθητές κάθονται όλοι μαζί στην πλώρη και αστειεύονται. Είναι ο Γεράσιμος, η Άννα, η Εύη, ο Φάνης και η αδελφή του η Γεωργία, ο Γιάννης, η Μαρία και ο Φάνης.

    «Είμαστε μία οικογένεια, πολύ αγαπημένοι. Ο ένας προσέχει τον άλλον», λένε με ένα στόμα τα παιδιά και προτείνουν τη Μαρία, ως μεγαλύτερη, να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν, προκειμένου να μάθουν γράμματα.

    « Η διαδρομή για το σχολείο είναι κουραστική, όμως, πλέον, έγινε συνήθεια», λέει η Μαρία και καταθέτει τη δική της πορεία: «Μένω στην άκρη του νησιού. Ξυπνάω έξι παρά τέταρτο το ξημέρωμα. Περπατώ 20 λεπτά με τα πόδια. Είναι νύχτα, δεν έχει βγει ο ήλιος. Μαζί με τον αδελφό μου πηγαίνουμε ποδαράτα. Όταν έχει κακοκαιρία, βροχή, εφοδιαζόμαστε με αδιάβροχα και αντιανεμικά. Δεν φοβάμαι τη νύχτα, μπορεί να είναι λίγο κάπως, αλλά εντάξει και αυτό συνήθεια είναι».

    [13] Έληξε η κατάληψη απο μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο γραφείο του Γ. Χουλιαράκη

    Έληξε πριν από λίγα λεπτά, η κατάληψη που έκαναν από το πρωί μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου.

    Τα περίπου 20 άτομα, που εισέβαλαν ξαφνικά στο κτίριο, είχαν αναρτήσει ένα πανό που έγραφε: «Κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Θα σας τα κόψουμε ΣΥΡΙΖΑ».

    Τα μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποχώρησαν χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.

    [14] Περίπου 5.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο Λιμάνι του Πειραιά, από τέσσερα πλοία. Συγκεκριμένα από το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος» αποβιβάστηκαν 1.995 πρόσφυγες, από το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» 1.359, από το «Νήσος Ρόδος» 867 και από το «Νήσος Μύκονος» 687. Ο ακριβής αριθμός τους είναι 4.908 και όλοι μεταφέρθηκαν, στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη.

    [15] Διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για ένα τσιγάρο απ΄ ό,τι για ένα γεύμα, λέει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής γενετικής Ζ. Σκούρας

    Όσο περισσότερες επεξεργασμένες τροφές καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιας μορφής καρκίνου, αναφέρει ο καθηγητής γενετικής στο ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι διαθέτουν περισσότερο χρόνο για να καπνίσουν ένα τσιγάρο απ' ό,τι για ένα φυσιολογικό γεύμα με φυσιολογικό φαγητό.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε, σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (μπέϊκον, λουκάνικα, ζαμπόν, κ.ά.) ο κ. Σκούρας είπε ότι το γεγονός αυτό ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για «το τι τρώμε και τι έπρεπε να είχαμε κάνει».

    [16] Υπέρ του Μεϊμαράκη τάχθηκε ο Ευρ. Στυλανίδης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM

    Ανοιχτά υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία της ΝΔ τάσσεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα.

    «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί -επειδή βρίσκεται στην τελική ευθεία του πολιτικού του κύκλου- να εγγυηθεί με αξιοπιστία με σοβαρότητα και με κανόνες αργότερα, όταν θα συντελεστεί το έργο το οποίο θα έχει αναλάβει, όχι απλά την ανανέωση, αλλά την ποιοτική ανανέωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να ήταν πιο σύντομη για να «μην δημιουργείται θεσμικό κενό ούτε αμφιβολία και αμφισβήτησηπου μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις, τριβές, κλπ».

    Ο κ. Στυλιανίδης διαφωνεί με την εκλογή ενός εκ των υπόλοιπων τριών υποψηφίωνκαι εξηγεί τους λόγους, αναφερόμενος έμμεσα στον καθένα ξεχωριστά, χωρίς να τους κατονομάζει.

    [17] Κατάληψη στο γραφείο του Γ. Χουλιαράκη από μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Μέλη της ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιούν από το πρωί κατάληψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου.

    Τα περίπου 20 άτομα που εισέβαλαν ξαφνικά στο κτίριο έχουν αναρτήσει ένα πανό που γράφει: «Κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Θα σας τα κόψουμε ΣΥΡΙΖΑ».Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Γιώργου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την ΠΟΕ ? ΟΤΑ, με την εν λόγω ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών των υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων.

    [18] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής

    Περίπου 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας. «Όλοι έρχονται για να φύγουν» και «στην τεράστια πλειοψηφικά τους τα καταφέρνουν» είπε στο MEGA. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα.

    Το 75% - 80% των εισερχομένων είναι, όπως ανέφερε, πρόσφυγες και «αυτό μας δίνει ένα ηθικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε». Για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκανε λόγω για «τραγικό σενάριο» και πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας αφήνει χωρίς φόβο».

    Εκτίμησε, πάντως, ότι «οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές» και ότι «αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος δεν είναι ορατός». «Η δουλειά μιας κυβέρνησης και ενός υπουργού Μετανάστευσης είναι να μην αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται, σε επίπεδο κράτους, ώστε να μην οδηγηθεί εκεί», τόνισε.

    Επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ζητήθηκε να αυξήσει η Ελλάδα κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτό να είναι σε έναν ενιαίο χώρο.

    [19] Οι Ρώσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά μια διαστημική πτήση μόνο με γυναίκες

    Μία πτήση στο διάστημα μόνο για...κορίτσια είναι ο στόχος των Ρώσων επιστημόνων, οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν ένα πρωτότυπο πείραμα: έκλεισαν έξι ρωσίδες εθελόντριες σε ένα εικονικό διαστημόπλοιο όπου θα προσομοιώσουν επί οκτώ μέρες τις συνθήκες πτήσης και παραμονής στο διάστημα. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα.

    Το πείραμα, που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Πέμπτη, εντάσσεται στην προετοιμασία ενός ταξιδιού μετ' επιστροφής στη Σελήνη έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Οι ρώσοι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Γκάρντιαν», θέλουν να μελετήσουν καλύτερα τη γυναικεία φυσιολογία και ψυχολογία.

    «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά θα τα πάνε μεταξύ τους και πόσο καλά θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες όχι μόνο μπορεί να μην είναι χειρότερες από τους άνδρες στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων, αλλά στην πραγματικότητα να αποδειχθούν καλύτερες», δήλωσε ο Σεργκέι Πονομαριόφ, επιστημονικός διευθυντής του πειράματος «Σελήνη-2015».

    Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που είχε στείλει γυναίκα στο διάστημα, την κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τεράσκοβα, η οποία παρέμεινε σε τροχιά επί σχεδόν τρεις μέρες το 1963, δύο χρόνια μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που «πέταξε» στο διάστημα. Πέρυσι η Ρωσία έστειλε στο διάστημα την τέταρτη κοσμοναύτη στην ιστορία της, τη Γιελένα Σέροβα.

    [20] Οι μαστογραφίες συχνά δεν «πιάνουν» τους χειρότερους καρκίνους πριν αυτοί κάνουν μετάσταση

    Άλλη μία επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει την ωφέλεια των μαστογραφιών για όλες τις γυναίκες, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέταση συχνά δεν «πιάνει» τους πιο επικίνδυνους καρκίνους, προτού αυτοί κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, παρότι οι μαστογραφίες είναι, πλέον, ευρέως διαδεδομένες μετά τη δεκαετία του '80, οι μεταστατικοί καρκίνοι του μαστού που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο έχουν μείνει σταθεροί μετά το 1975.

    Επίσης, η μέση ηλικία που μία γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο έχει μείνει σταθερή περίπου στα 63,7 χρόνια, άλλη μία ένδειξη ότι οι επικίνδυνοι καρκίνοι δεν εντοπίζονται νωρίτερα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γουέλτς της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Ντάρτμουθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 October 2015 - 10:32:30 UTC