Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
  • [02] Το βράδυ η ψήφιση του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [03] Εποικοδομητική συνάντηση για ενέργεια και προσφυγικό του Ν. Κοτζιά με τον Ούγγρο ομόλογό του
  • [04] Στη Μυτιλήνη Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς την ερχόμενη εβδομάδα
  • [05] Μ. Ντράγκι: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του
  • [06] Γ. Μπασκόζος στο «Πρακτορείο FM»: «Έρχεται» η κάρτα υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες
  • [07] Νέα διπλή τραγωδία με 21 νεκρούς στο Αιγαίο
  • [08] Πανό αλληλεγγύης του ΚΚΕ στην Ακρόπολη για τους πρόσφυγες
  • [09] Πάνω από 2.500 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά
  • [10] Στα 14,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες

  • [01] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Με την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας να αναγνωρίζεται από τους εταίρους, όπως διαπιστώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group, η κυβέρνηση επικεντρώνει τώρα στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, δηλαδή στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο μείζον για την κοινωνική συνοχή ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Η συνεδρίαση του Euroworking Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ επισημάνθηκαν και τα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, αιχμή του οποίου είναι οι πλειστηριασμοί

    Αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση έχει επιβάλει αναστολή του μέτρου έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία επεξεργασίας και κοστολόγησης των ισοδύναμων μέτρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, διάστημα κατά το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, καμία από τις "ιδέες" που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να θεωρείται έγκυρη.

    Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, σε ένα -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- τόσο σημαντικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα. Αναφέρουν επιπλέον ότι οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα -και με το δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν- φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη, να υπάρξει, ειδικά για αυτό το ζήτημα, πολιτική λύση.

    [02] Το βράδυ η ψήφιση του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με το οποίο επικαιροποιούνται οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

    Εξάλλου, χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

    Ταυτοχρόνως ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που - όπως υποστήριξε - συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.

    Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

    [03] Εποικοδομητική συνάντηση για ενέργεια και προσφυγικό του Ν. Κοτζιά με τον Ούγγρο ομόλογό του

    Θέματα ενέργειας και προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ήταν στο επίκεντρο της «εποικοδομητικής συζήτησης» «για μεγαλύτερη κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιγιάρτο, στη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ειδικότερα, για το πρσφυγικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν -όπως είπαν στη συνέντευξη Τύπου- ότι χρειάζεται εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να οικοδομηθεί μία νέα Συρία, ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς και άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, και να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες να τις εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ευρώπη υπό μεγαλύτερη πίεση.

    Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τα hotspots της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της κατανομής των βαρών και της ανάπτυξης αλληλεγγύης, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζει και να υπαγορεύεται από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    [04] Στη Μυτιλήνη Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς την ερχόμενη εβδομάδα

    «Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

    Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και επομένως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.

    Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για το προσφυγικό. Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, εκτός από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την καλύτερη οργάνωση των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του όγκου των προσφυγικών ροών. Στο επίκεντρο των κινήσεων που θα εκδηλωθούν είναι και η προσπάθεια για μια αποτελεσματικότερη επιστράτευση κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξουν και εθελοντικές δράσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση της κοινής γνώμης, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί τη μακάβρια λίστα των νεκρών προσφύγων στα νερά του Αιγαίου να μακραίνει.

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν όσα ανέφερε στη Βουλή για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας.

    Από τη Δευτέρα, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    [05] Μ. Ντράγκι: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του

    «Η εμπιστοσύνη ανακτήθηκε αποτελεσματικά, πρώτα από όλα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συνδιαλέγεται με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κλίμα συνεργασίας», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore, ενώ σημειώνει ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του».

    «Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκινήσει σύντομα, μόλις δημοσιευθούν τα στοιχεία της εκτίμησής μας (σ.σ. ανακοινώθηκαν σήμερα). Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι έχει μείνει ένας απόηχος έλλειψης εμπιστοσύνης. Ήταν, βέβαια, ένα άλλο πολύ δύσκολο τεστ που η νομισματική ένωση μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει. Είναι νωρίς για να πούμε έναν οριστικό λόγο, αλλά αν σήμερα συγκρίνουμε τον τωρινό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση με εκείνον προ πενταμήνου ή εξαμήνου, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά», προσέθεσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Μάριο Ντράγκι απαντά:

    «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αν, πρώτα από όλα, η κυβέρνηση εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του προγράμματος που υπέγραψε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, την "κυριότητα" του προγράμματος. Δεύτερον, η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του. Και το τελευταίο αυτό πρέπει να είναι μεγέθους ανάλογου ώστε να απομακρύνει κάθε αμφιβολία σχετικά με την μελλοντική βιωσιμότητα του ίδιου του χρέους, όταν η πρώτη προϋπόθεση θα έχει βρει εφαρμογή».

    [06] Γ. Μπασκόζος στο «Πρακτορείο FM»: «Έρχεται» η κάρτα υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

    Στη θέσπιση κάρτας υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες, προχωρεί το υπουργείο Υγείας μέσα στον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

    Ο κ. Μπασκόζος είπε ακόμη ότι συστήνεται μία επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί, και θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κάλυψη υγείας προσφύγων και μεταναστών, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μπορεί να δώσει μια λύση με πρόγραμμα.

    Ο γγ Δημόσιας Υγείας παρέσχε επίσης της διαβεβαίωση ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα υπάρχει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη με άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί όπως είπε «η ψυχολογική στήριξη, ίσως είναι και το πιο σοβαρό μέτρο προστασίας της υγείας τους, που μπορείς να λάβεις».

    [07] Νέα διπλή τραγωδία με 21 νεκρούς στο Αιγαίο

    Δύο ακόμα ναυάγια με θύματα αρκετούς πρόσφυγες σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου με σκάφη που ξεκίνησαν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

    Το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Καλολίμνου, όταν ανετράπη ξύλινη λέμβος στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επέβαιναν πάνω από 150 πρόσφυγες

    Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των λιμενικών.

    Επίσης, τα μεσάνυκτα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου κοντά στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Οι πρόσφυγες που περισυνελέγησαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου και βρίσκονται.

    [08] Πανό αλληλεγγύης του ΚΚΕ στην Ακρόπολη για τους πρόσφυγες

    Δύο μεγάλα πανό σήκωσαν στην Ακρόπολη, νωρίς σήμερα το πρωί, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

    Τα πανό είναι γραμμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά, με το σύνθημα: «ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Σταματήστε τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων».

    [09] Πάνω από 2.500 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά

    Δύο πλοία με συνολικά 2.682 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος» μετέφερε 1.990 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» 692 από Χίο και Μυτιλήνη.

    [10] Στα 14,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες

    Στα 14,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα κεφαλαίων για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το έλλειμμα κεφαλαίων αντιπροσωπεύει τα κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο προκειμένου να συμμορφωθούν με τον δείκτη επάρκειας που έχει θέσει η ΕΚΤ

    Πιο αναλυτικά το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha Bank ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ για την Eurobank τα 2,1 δισ. ευρώ για την Πειραιώς στα 4,9 δισ. ευρώ και για την Εθνική τα στα 4,6 δισ. ευρώ.

    Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Αττικής όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 October 2015 - 10:32:25 UTC