Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι δίκαιες αντιδράσεις δίνουν διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση», δήλωσε η Ό. Γεροβασίλη
  • [02] Αν. Σαμαράς: «Εξακολουθώ να είμαι ενεργός τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου»
  • [03] Μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία, δημιουργεί ελπίδες για το προσφυγικό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μίλτος Κύρκος
  • [04] Αναρμόδιος για τη διοργάνωση τηλεμαχίας ή συνδιασκέψεων, δηλώνει ο Ανδ. Παπαμιμίκος
  • [05] «Ευχάριστο το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ»
  • [06] Πάνω από 218.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο
  • [07] Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο οποίο προκλήθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης
  • [08] Ενταση στο μαθητικό συλλαλητήριο
  • [09] Η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι αποτυχημένη είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [10] Αλ. Τσίπρας: «Παράθυρο ελπίδας» η θεραπευτική κοινότητα
  • [11] Καίει υδρογόνο και αποβάλει καθαρό νερό
  • [12] Ο Σχορτσιανίτης και επίσημα στον ΠΑΟΚ
  • [13] Όταν ο Μαντέλα και το ράγκμπι νίκησαν τα κατάλοιπα του Απαρτχάιντ

  • [01] «Οι δίκαιες αντιδράσεις δίνουν διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση», δήλωσε η Ό. Γεροβασίλη

    «Ο οδικός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα έχει σαφή και καίρια ζητήματα για την οικονομική και κοινωνική ζωή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, και επισήμανε ότι «τα πράγματα δεν είναι τρομαχτικά, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πανικού που καλλιεργείται», υπενθυμίζοντας πως η αυξημένη φορολογία έρχεται από το παρελθόν.

    Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η συμφωνία είναι δυναμική και η επιτυχία στα επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα η συζήτηση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια, είναι καθοριστική και παράλληλα μας δίνει χρόνο να παλέψουμε και άλλα προβλήματα», για να τονίσει πως: «Είμαστε εδώ για να κριθούμε επί των έργων μας», καθώς, όπως είπε, «είναι καθημερινός, διαρκής και σκληρός ο αγώνας».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα της συμφωνίας με την κοινωνία όρθια» και, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων, είπε ότι οι δίκαιες αντιδράσεις δίνουν διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση.

    Αναφερόμενη στην πρόσφατη άρση πλειστηριασμών είπε ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία και τις ομάδες που προστατεύονται. «Η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι το τέλος του έτους», ξεκαθάρισε.

    [02] Αν. Σαμαράς: «Εξακολουθώ να είμαι ενεργός τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου»

    Εξακολουθώ να είμαι ενεργός τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου», τονίζει σε συνέντευξή του στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon ο Αντώνης Σαμαράς.

    «Εγώ είμαι ακόμα εδώ..», λέει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει.

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει εξαιρετικά απογοητευμένος με τον πρωθυπουργό «για το λαϊκισμό που επέδειξε, για τις εξωφρενικές υποσχέσεις που έδωσε προκειμένου να αναδειχθεί στην εξουσία και για τα ψέματά που λέει για να παραμείνει στην εξουσία».

    Διατυπώνει παράλληλα την εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει 4 χρόνια ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση ηγετών της Ε.Ε απέναντι στη δική του κυβέρνηση.

    «Όταν δίνουμε την εντύπωση - ακόμα κι αν αυτή είναι μια πολύ «επιφανειακή» εντύπωση - ότι «διευκολύνουμε» τους λαϊκιστές, ενώ «τραβάμε το χαλί» κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα», λέει συγκεκριμένα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός λέει επίσης για την ελληνική οικονομία ότι «δεν μπορεί να επιστρέψει η εμπιστοσύνη όσο κυβερνούν τη χώρα οι λαϊκιστές».

    [03] Μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία, δημιουργεί ελπίδες για το προσφυγικό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μίλτος Κύρκος

    Μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία δημιουργεί προσδοκίες ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στη συνεργασία μαζί της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης προκειμένου να σταματήσει η προσφυγική ροή προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νίνα Μελισόβα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Κύρκος τονίζει ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά που της αναλογεί -και η οποία προκύπτει από τα 17 σημεία της συνόδου της 25ης Οκτωβρίου-, ολοκληρώνοντας τα hot spots, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της μετεγκατάστασης, και φυλάσσοντας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τους μη δικαιούμενους άσυλο.

    Για τις σχέσεις του Ποταμιού με την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι «θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», οι οποίες είναι η ουσία του προγράμματος.

    Για το Ποτάμι, λέει ότι η αναβολή του Συνεδρίου για τον Φεβρουάριο δίνει περισσότερο χρόνο για τη διεξαγωγή διαλόγου σε πανελλαδική κλίμακα και τη διαμόρφωση θέσεων που θα μεταφέρουν στην κοινωνία το μήνυμα της μεταρρύθμισης, «το οποίο αποτύχαμε να περάσουμε όπως φάνηκε από την εκλογική μας ήττα».

    [04] Αναρμόδιος για τη διοργάνωση τηλεμαχίας ή συνδιασκέψεων, δηλώνει ο Ανδ. Παπαμιμίκος

    Αναρμόδιος εκ του καταστατικού της ΝΔ δηλώνει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος για τη διοργάνωση τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων ή συνδιασκέψεων.

    Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής απάντησε με επιστολή του στο αίτημα που του κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως ούτε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ούτε ο ίδιος ως πρόεδρός της, νομιμοποιείται να αποφασίσει και να διοργανώσει συνδιασκέψεις ή debate μεταξύ των υποψηφίων, πολλώ δε μάλλον να προκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    [05] «Ευχάριστο το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ»

    «Προς το παρόν είναι ευχάριστο» το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα ήταν πρώιμο να συμπεράνει κανείς ότι θα μπορούσε ως εκ τούτου να περιοριστεί ο συνολικός όγκος του ελληνικού προγράμματος.

    «Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών», ανέφερε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ και παρέπεμψε στην τρέχουσα διαδικασία για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των τραπεζών που διαπιστώθηκαν στα stress-test.

    «Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα κενά με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο. Εάν το καταφέρουν με ιδιωτικά μέσα, τότε έχουν εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Ως δεύτερο βήμα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [06] Πάνω από 218.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο

    Λίγο περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο. Ο αριθμός αυτός ισούται με αυτούς που έφτασαν καθ'όλη τη διάρκεια του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, συνολικά 218.394 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν που έφτασε στην Ευρώπη καθ'όλη τη διάρκεια του 2014, ο οποίος υπολογίζεται από την UNHCR σε περίπου 219.000.

    Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνέχισαν να συρρέουν στην Ευρώπη, σημείωσε η UNHCR. Η μεγάλη πλειονότητα περίπου 210.000, έφτασε στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία.

    Στην Ιταλία έφτασαν συνολικά 8.129 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο, έναντι περισσότερων από 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν διέρχονται πλέον από την Ιταλία, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

    [07] Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο οποίο προκλήθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης

    Όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας δόθηκαν στην κυκλοφορία, αφού ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο.

    Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, περίπου 20 κουκουλοφόροι, οι οποίοι απομονώθηκαν από τους μαθητές, προκάλεσαν επεισόδια μικρής έκτασης στο Σύνταγμα.

    Περίπου 20 νεαρά άτομα, που φορούσαν κουκούλες και μαύρα ρούχα, πέταξαν πέτρες στη συμβολή των οδών Φιλελλήλων και Μητροπόλεως και στην οδό Όθωνος.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των τροχονόμων που βρίσκονται στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν συμπλοκές μικρής έντασης μεταξύ των νεαρών κουκουλοφόρων και δύναμης των ΜΑΤ που φυλάσσει τη Βουλή.

    Το κύριο σώμα του μαθητικού συλλαλητηρίου διαχωρίστηκε άμεσα από την ομάδα των νεαρών κουκουλοφόρων. Μαθητές σχημάτισαν αλυσίδα και αποδοκιμάζουν τις συμπλοκές που σημειώνονται.

    Κύριο σύνθημα του μαθητικού συλλαλητηρίου είναι «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά. Οι μαθητές στο δρόμο ακόμη μια φορά».

    [08] Ενταση στο μαθητικό συλλαλητήριο

    Μικρής έκτασης επεισόδια Sτο μαθητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Περίπου 20 νεαρά άτομα, που φορούν κουκούλες και μαύρα ρούχα, πέταξαν πέτρες στη συμβολή των οδών Φιλελλήλων και Μητροπόλεως και στην οδό Όθωνος.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των τροχονόμων που βρίσκονται στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν συμπλοκές μικρής έντασης μεταξύ των νεαρών κουκουλοφόρων και δύναμης των ΜΑΤ που φυλάσσει τη Βουλή.

    [09] Η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι αποτυχημένη είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Η διαδικασία για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ είναι μέχρι στιγμής αποτυχημένη και εξελίσσεται σε «σούπα», αναφέρει ο υποψήφιος Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα προβλέπει ότι αν η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές είναι μικρή, ο νέος αρχηγός θα αμφισβητηθεί από την επόμενη ημέρα.

    «Αυτά τα βλέπει ο κόσμος, βλέπει μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται ως σούπα και δεν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία. Πολύ απλά. Άρα η διαδικασία είναι αποτυχημένη μέχρι στιγμής γιατί οι ίδιοι οι υποψήφιοι θέλουν να είναι αποτυχημένη. Αν ήθελαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι να είναι πετυχημένη θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Αναφερόμενος στις εκκλήσεις των συνυποψήφιων του να μην διαρραγεί η ενότητα της παράταξης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ χρειάζεται αλλαγή πολιτικού ύφους, ανανέωση, χρειάζεται κάτι που δεν έχει, όπως υπογραμμίζει.

    [10] Αλ. Τσίπρας: «Παράθυρο ελπίδας» η θεραπευτική κοινότητα

    «Παράθυρο ελπίδας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες, που εγκαινίασε, σήμερα, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.

    «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

    Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

    Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

    «Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

    Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.

    Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.

    [11] Καίει υδρογόνο και αποβάλει καθαρό νερό

    Η οικογένεια των αυτοκινήτων που καταναλώνουν υδρογόνο απέκτησε ένα νέο μέλος. Δίπλα στο Toyota Mirai, που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσφατα, μετά την επίσημη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του αυτοκινήτου στη Γερμανία, τοποθετήθηκε το Honda Clarity Fuel Cell. O εκπρόσωπος της Honda στην κατηγορία των υδρογονοκίνητων οχημάτων κυψελών καυσίμου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκυο 2015.

    Το Clarity Fuel Cell, είναι το νέο υδρογονοκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου της Honda. Η συστοιχία κυψελών καυσίμου και το σύστημα κίνησης βρίσκονται κάτω από το καπό του. Η ενσωμάτωση της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της μάρκας, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άνετος χώρος για τους επιβάτες. Το μέγεθος της συστοιχίας κυψελών καυσίμου και του συστήματος παραγωγής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 33% συγκριτικά με το προηγούμενο υδρογονοκίνητο της Honda, το FCX Clarity. Η εξέλιξη ενός συμπαγούς συστήματος κίνησης κυψελών καυσίμου για χρήση, σε μία πλήρη γκάμα οχημάτων, θα βοηθήσει στην ευρεία διάδοση των οχημάτων κυψελών καυσίμου.

    Η συστοιχία κυψελών καυσίμου ?αν και πιο συμπαγής- παράγει υψηλότερη ισχύ με μέγιστη απόδοση κυψελών καυσίμου πάνω από 100 kW και πυκνότητα ισχύος 3,1 kW/L. Η συστοιχία κυψελών καυσίμου έχει την δυνατότητα να ενώνει το υδρογόνο που υπάρχει στο ρεζερβουάρ με το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Η χημική ένωση παράγει ηλεκτρισμό ο οποίος διοχετεύεται στις μπαταρίες και καθαρό νερό το οποίο αποβάλλεται.

    Αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση της κυψέλης καυσίμου και την υποστήριξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύος 177 ίππων, προσφέρει υψηλή επιτάχυνση. Επίσης ανακοινώθηκε ότι επιταχύνει ομαλά από στάση μέχρι την τελική ταχύτητα.

    Το Honda πετυχαίνει την καλύτερη στην κατηγορία αυτονομία, διανύοντας με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ με υδρογόνο πάνω από 700 χλμ. Ο χρόνος ανεφοδιασμού είναι περίπου 3 λεπτά.

    Το Clarity Fuel Cell θα κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά από τις αρχές του 2016. Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν το 2016.

    Σπύρος Ρέκκας

    [12] Ο Σχορτσιανίτης και επίσημα στον ΠΑΟΚ

    Την ένταξη του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στο δυναμικό της ομάδας, ανακοίνωσε επίσημα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ο 30χρονος διεθνής σέντερ αναμένεται να ενσωματωθεί στις προπονήσεις με τους νέους συμπαίκτες του από την Πέμπτη (5/11). Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι δεν υπολογίζεται για το παιχνίδι της Α1 με τον Ολυμπιακό και για το ματς του Eurocup, με την Αβτοντορ στο Σάρατοφ.

    «Ο ΠΑΟΚ προσθέτει πλέον στο ρόστερ του έναν πρωταθλητή Ευρώπης και έναν ακόμη παίκτη υψηλού επιπέδου Ευρωλίγκα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

    [13] Όταν ο Μαντέλα και το ράγκμπι νίκησαν τα κατάλοιπα του Απαρτχάιντ

    Στην Ελλάδα το ράγκμπι είναι εντελώς ξένο, στον υπόλοιπο πλανήτη όμως «σπάει καρδιές». Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 που διεξήχθη στην Αγγλία, καθήλωσε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και είδαν στο τέλος τη Νέα Ζηλανδία, όχι απλώς να το σηκώνει, αλλά να γράφει ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά.

    Και αν στη Νέα Ζηλανδίαμε τον χαρακτηριστικό δυναμικό χορό των παικτών πριν από κάθε ματς, κάθε αγώνας αποτελεί ένα «ματς-τιμής» για όλη τη χώρα, υπήρξαν περιπτώσεις που η συγκεκριμένη διοργάνωση στάθηκε η μεγάλη αφορμή για να απαλλαγεί μια άλλη χώρα από τα ρατσιστικά φορτία ενός ολόκληρου αιώνα. Το 1995 τη διοργάνωση ανέλαβε η Νότια Αφρική, η οποία είχε βγει πλέον από το απάνθρωπο καθεστώς του Αρπαρτχάιντ, όμως οι συνειδήσεις πολλών λευκών παρέμεναν ακόμη προσηλωμένες στα παλιά και το μένος πολλών μαύρων για τα βασανιστήρια δεκαετιών, ήταν ακόμη ζωντανό και φλογοβόλο. Ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάμβανε η μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα, η οποία κατά το παρελθόν είχε βιώσει και αθλητικούς αποκλεισμούς λόγω του Απαρτχάιντ (ακόμη και από Ολυμπιακούς Αγώνες), οπότε κατά κάποιον τρόπο ήταν η πρώτη δοκιμασία, το πρώτο «κρας τεστ», αφού για πρώτη φορά η παγκόσμια κοινότητα θα έστρεφε το βλέμμα της πάνω της, όχι για να παρακολουθήσει τις απάνθρωπες ενέργειες του καθεστώτος, αλλά την προσπάθεια για ειρηνική συνύπαρξη μιας χώρας, που μέχρι... χτες ήταν διαιρεμένη στα δύο.

    Μόλις ένα χρόνο πριν, η μαύρη κοινότητα μετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές, ο Νέλσον Μαντέλα είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και πάλευε απεγνωσμένα να πείσει τους Νοτιοαφρικανούς, μαύρους και λευκούς, πως η διαδρομή της συνύπαρξης είναι δύσκολη, αλλά είναι και η μοναδική λύση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, αφήνοντας πίσω το σκληρό παρελθόν της. Και στο πρόσωπο της Εθνικής ομάδας ράγκμπι βρήκε τον απόλυτο συμβολισμό. Σε αυτή την ομάδα, λευκοί και μαύροι, συνυπήρχαν ενωμένοι σαν γροθιά για έναν κοινό σκοπό, την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα. Και αυτή η ομάδα έγινε το παράδειγμα του Μαντέλα για να πείσει τους συμπατριώτες του, πως μόνο ενωμένοι μπορούν να φτάσουν σε έναν κοινό σκοπό. Το μόνο που ευχόταν από μέσα του ο Πρόεδρος, ήταν να κατακτήσει η Νότια Αφρική το τρόπαιο, ώστε να αποδείξει στον λαό του, του λόγου του το αληθές.

    Κάθε αγώνας σε εκείνη τη διοργάνωση είχε τη δική του ιστορική αξία για τη Νότια Αφρική. Και κάθε νίκη άρχισε να πανηγυρίζεται έξαλλα από μαύρους και λευκούς. Όσο προχωρούσε η Εθνική στη διοργάνωση, τόσο τα σημάδια της ένωσης του κόσμου γίνονταν όλο και πιο εμφανή στις εξέδρες και στους δρόμους. Και στον τελικό, απέναντι στην υπερδύναμη του αθλήματος Νέα Ζηλανδία, λευκοί και μαύροι, μαύροι και λευκοί, ήταν πλέον ανακατωμένοι στην κερκίδα, ο ένας δίπλα στον άλλο να ζει με αγωνία κάθε λεπτό, να βιώνει την «βάσανο» της παράτασης (μοναδικής σε τελικό) και στο τέλος να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου. Σε μια χώρα, που τις προηγούμενες δεκαετίες η κυκλοφορία στους δρόμους της έμοιαζε με «ρουλέτα θανάτου», εκείνο το βράδυ ο κόσμος ξεχύθηκε να πανηγυρίσει και δεν εμφανίστηκε ούτε ένα κρούσμα εγκληματικής πράξης. «Μόνο έτσι μπορούμε», είχε αναφωνήσει τότε ο Νέλσον Μαντέλα και ο κόσμος ένιωσε ξεκάθαρα πλέον τη δύναμη της φράσης του. 15 χρόνια μετά (2010), η Νότια Αφρική ανέλαβε να διοργανώσει και το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου και όλα αυτά που είχε προσπαθήσει να πετύχει ο Μαντέλα το 1995, έδειχναν πλέον δεδομένα και αυτονόητα!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2015 - 13:32:26 UTC