Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά
  • [02] Οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, «90% βέβαιοι» ότι βόμβα έριξε το ρωσικό αεροσκάφος
  • [03] Έκλεισαν οι κάλπες στη Μιανμάρ, στο 80% η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές
  • [04] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά
  • [05] Σε εξέλιξη ο 33ος Μαραθώνιος Αθηνών

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά

    Φανερά συγκινημένος και με την ευχή να υπάρξει ειρήνη να πάψει να ισχύει ο στίχος του Αισχύλου από τον «Αγαμέμνονα» που έλεγε «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» («βλέπουμε νεκρούς ν? ανθίζει το Αιγαίο» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέλαβε σήμερα το μεσημέρι από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το μετάλλιο του Ιδρύματος και σηματοδότησε τη μέχρι τώρα παρουσία του στην πόλη της Μυτιλήνης με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

    Ταυτόχρονα σηματοδότησε τη γεμάτη συμβολισμούς μέρα τονίζοντας στην ίδια τελετή πως «οι Έλληνες είμαστε περήφανοι γιατί για μια ακόμα φορά διδάσκουμε αυτό που μάθαμε. Η πράξη μας να έχει σαν επίκεντρό της τον άνθρωπο. Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αλλά την ίδια ώρα προστατεύουμε και τον Άνθρωπο. Αυτό διδάσκουμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και αυτό θα διδάσκουμε πάντα» σημείωσε, καλώντας «κάποιους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους σε θέματα Διεθνούς Δικαίου». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο απαντώντας στην πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος που «από το 1984 εκπληρώνει, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ιδίως στη δίνη της τρέχουσας επώδυνης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, την αποστολή του κατά τρόπον υποδειγματικό».

    Ο πρύτανης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των Τμημάτων και Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, το ότι εξελίσσεται μέσα σε νέα γνωστικά αντικείμενα, συνήθως διεπιστημονικά, και το ότι το Ίδρυμα συγκροτεί, κατ? ουσίαν, ένα Πανεπιστήμιο- Δίκτυο, καλύπτοντας το σύνολο του Αιγαίου.

    Ο κ. Γκρίτζαλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «τους τελευταίους μήνες, το νησί της Λέσβου έχει υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους που ακολουθούν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αναζητώντας σωτηρία από τη βία, αναζητώντας μέλλον σ? έναν κόσμο καλύτερο, στον κόσμο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φτάνουν εδώ, στη Λέσβο, είπε ο πρύτανης, όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του νησιού θυμούνται περιγραφές περήφανων προσφύγων του πρώτου και δεύτερου διωγμού και ύστερα της Καταστροφής και οι νεότεροι διαβάζουν την προσφυγιά μέσα από μαρτυρίες».

    Όπως είπε ο κ. Γκρίτζαλης «το Αιγαίο γίνεται καθημερινά τόπος που χάνονται ανθρώπινες ζωές. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν πλέον να μην καταγράφουν επιφανειακά το τραγικό αυτό πρόβλημα ως απλώς θέμα ασφάλειας, αλλά να εστιάσουν σ? αυτό ως θέμα ανθρωπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νέες πολιτικές της Ευρώπης, πρέπει να την οδηγήσουν ξανά στις ρίζες της, αφού αποστολή της Ευρώπης δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Βασική της αρχή πρέπει να παραμένει ο άνθρωπος, όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας τόνιζαν» κατέληξε.

    Στην ιστορία του Πανεπιστημίου, ως συνέχεια του Πανεπιστημίου της Ανατολής στη Σμύρνη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος. Σημειώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβολίζει, εμβληματικώς, τη διαχρονική μεταλαμπάδευση του πνεύματος της Ιωνίας, ήτοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στις πιο γόνιμες στιγμές του. Και, συγκεκριμένα, στις στιγμές εκείνες που, θεωρητικοποιώντας μεθοδικά τη διάσπαρτη γνώση και την εμπειρία, έθεσε τις βάσεις της Επιστήμης, ως ενιαίου όλου, το οποίο περικλείει τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές της διαστάσεις».

    Μετά την τελετή στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε σε ένα συνεχιζόμενο έργο οδοποιίας κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. «Ας έχουν υπόψιν οι εταίροι μας όταν διαπιστώνουν ότι έργα καθυστερούν ότι στην Ελλάδα μερικές φορές η υλοποίηση τους σκοντάφτει σε σημαντικά ευρήματα που αφορούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης» είπε.

    [02] Οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, «90% βέβαιοι» ότι βόμβα έριξε το ρωσικό αεροσκάφος

    Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι «κατά 90% σίγουροι» ότι ο θόρυβος που ακούγεται το τελευταίο δευτερόλεπτο των καταγραφών του ενός μαύρου κουτιού (του Καταγραφέα Συνομιλιών του Πιλοτηρίου) οφείλεται στην έκρηξη βόμβας, δήλωσε σήμερα αποκλειστικά στο Ρόιτερς ένα μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

    «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις και η ανάλυση του ήχου (που έχει καταγράψει το μαύρο κουτί) υποδηλώνουν ότι πρόκειται για βόμβα», δήλωσε το μέλος της αιγυπτιακής ομάδας εμπειρογνωμόνων που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είμαστε 90% πεπεισμένοι ότι πρόκειται για βόμβα».Ερωτηθείς να σχολιάσει το υπόλοιπο 10%, ο ίδιος είπε: «Δεν μπορώ να το συζητήσω επί του παρόντος».

    Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου στη χερσόνησο του Σινά έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321, το οποίο κατέπεσε 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.

    Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.

    [03] Έκλεισαν οι κάλπες στη Μιανμάρ, στο 80% η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

    Οι κάλπες έκλεισαν στη Μιανμάρ για τις ιστορικές βουλευτικές εκλογές στις οποίες το κόμμα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι θεωρείται φαβορί και, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων μετείχε στη διαδικασία. «Περίπου το 80% (πάνω από 30 εκατομμύρια) των ψηφοφόρων προσήλθε σήμερα στις κάλπες», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δήλωσε ο Θαντ Ζιν Αούνγκ, μέλος της εκλογικής επιτροπής.

    Οι εκλογές αυτές θεωρούνται μια δοκιμασία για τη δημοκρατική μετάβαση που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, με την αυτοδιάλυση της χούντας που κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1962.Συνολικά, περισσότερα από 90 κόμματα μετείχαν στις εκλογές, ανάμεσά τους τα δύο μεγάλα κόμματα, η Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και το κυβερνών USDP που συγκροτείται από πρώην στρατηγούς.

    [04] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά

    Ο Χριστόφορος Μερούσης για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον Μαραθώνιο ανδρών, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων. Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιο του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).

    Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.42, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη, Μάγδα Γαζέα και Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

    [05] Σε εξέλιξη ο 33ος Μαραθώνιος Αθηνών

    Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ στην εκκίνηση όλων των δρόμων θα έχουμε 43.000 δρομείς.Οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αναμένεται να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αφού ο ΣΕΓΑΣ δεν προσκάλεσε να τρέξουν ελίτ αθλητές.

    Εξάλλου, ξεκίνησαν από χθες Σάββατο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του Μαραθωνίου. Πιο συγκεκριμένα η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο ανοδικό ρεύμα από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι την Ερατοσθένουςπροκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Σήμερα τα μέτρα της Τροχαίας ξεκίνησαν από τις 05.00 το πρωί. Τμηματικά και μέχρι τις 19.00 θα κλείσει το κομμάτι που περικλείεται από τις Λεωφόρους Αμαλίας-Πανεπιστημίου- Βασιλίσσης Σοφίας-Μεσογείων και Μαραθώνος

    Η εκκίνηση του ΚΜΑ δόθηκε στις 09:00 και οι δρομείς ακολουθούν την κλασική διαδρομή Λ. Μαραθώνος - Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - Μαραθωνοδρόμων - Λ.Μαραθώνος - Λ.Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Παράλληλα:

    Στις 07:45 έγινε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

    Στις 08:45 έγινε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

    Οι Δήμοι της Μαραθώνιας Διαδρομής διοργανώνουν μέχρι τις 10:30 αγώνες δρόμου παιδιών Δήμων «Εθνική Τράπεζα» της Αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

    09:05 Αγώνας Δρόμου Αθλητών Special Olympics Hellas 1200μ. με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    10:40 Αγώνας δρόμου παιδιών 1200μ. «Εθνική Τράπεζα» με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασιλ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    16:00 Απογευματινός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. με εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη και τερματισμό μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 November 2015 - 13:32:21 UTC