Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα
  • [02] Τ.Κουράκης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης και συνδικαλιστών
  • [03] Αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου τον Οκτώβριο
  • [04] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [05] Γερμανία: Με την ισχυρή οικονομία αντιμετωπίζουμε τις επιπλέον προκλήσεις δήλωσε η Α. Μέρκελ
  • [06] Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις λόγω απεργίας
  • [07] Συνελήφθη ο αρχηγός της συμμορίας των Γεωργιανών που βασάνισαν μέχρι θανάτου εστιάτορα
  • [08] Την εισαγγελέα Αρείου Πάγου, επισκέφθηκαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου
  • [09] Αυτοκίνητο: Έκθεση στην Ελλάδα

  • [01] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα

    Στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο προσφυγικό και στις διμερείς σχέσεις, θα επικεντρωθεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

    Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην 'Αγκυρα, στις 18.11.2015 σε συνέχεια πρόσκλησης που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στο ταξίδι του στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας, για τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

    [02] Τ.Κουράκης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης και συνδικαλιστών

    «Το κόμμα, τα κινήματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις διεκδικήσεις ανεξάρτητα ποιος είναι πάνω στην κυβέρνηση» ανέφερε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, με αφορμή την προτροπή του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή πανελλαδική απεργία.

    Μιλώνταςστο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή του Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Κουράκης είπε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η μαζική συμμετοχή στην απεργία ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τα «κόκκινα δάνεια», τον ΦΠΑ και τα άλλα ανοιχτά θέματα, ο κ. Κουράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και μάλιστα -όπως είπε- θα είναι θετική για την κυβέρνηση.

    [03] Αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου τον Οκτώβριο

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τον Οκτώβριο τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα του δημοσίου ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού - μετά τις επιστροφές φόρου - διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού για το ίδιο διάστημα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα του Οκτωβρίου 2015, ήταν 714 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα αντίστοιχα του Οκτωβρίου 2014. Ειδικότερα σημείωσαν αύξηση 19,47% και ανήλθαν σε 4,385 δισ. ευρώ. έναντι 3,670 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα του Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 4,53% γεγονός που πιστοποιεί την σημαντική ανάκαμψή τους τον μήνα αυτόν.

    [04] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία, έως το τέλος της εβδομάδας, στα ανοικτά θέματα του καταλόγου της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αρχίσουν το απόγευμα, αλλά το ακριβές πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη το μεσημέρι από το Λονδίνο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    «Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

    Κομβική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το Euro Working Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα σε μια εβδομάδα από τώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθούν στη συνέχεια η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

    Όσον αφορά στη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15- 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». Πρόσθεσε δε, πως «εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

    [05] Γερμανία: Με την ισχυρή οικονομία αντιμετωπίζουμε τις επιπλέον προκλήσεις δήλωσε η Α. Μέρκελ

    «Το γεγονός ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισχυρή είναι πάρα πολύ καλή είδηση, υπό την έννοια ότι έτσι μπορούμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε και καλύτερα επιπλέον προκλήσεις», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, παραλαμβάνοντας την ετήσια Έκθεση των «Πέντε Σοφών της Οικονομίας», επισήμανε ωστόσο ότι γνωρίζει πως αυτή η καλή οικονομική κατάσταση δεν είναι εγγυημένη και πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται εκ νέου με πολλή δουλειά, ιδιαίτερα με το βλέμμα σε νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική ροή.

    «Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ από την πλευρά των διακεκριμένων οικονομολόγων, ο Κρίστοφ Σμιτ σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πηγαίνουν αυτή τη στιγμή οικονομικά καλά, αλλά οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και με την ροή των προσφύγων προστέθηκε αυτό το έτος «μια τεράστια πρόκληση», η οποία θα επιβαρύνει κατά πολύ την Γερμανία μακροπρόθεσμα. Στην Έκθεση, υπό τον τίτλο «Μελλοντικές Δυνατότητες στο Επίκεντρο», προβλέπεται για την Γερμανία ανάπτυξη ύψους 1,7% για το τρέχον έτος και 1,6% για το 2016.

    [06] Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις λόγω απεργίας

    Η Lufthansa ακύρωσε 930 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματός της για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας.

    Τα πληρώματα καμπίνας ξεκίνησαν την απεργία τους την Παρασκευή έπειτα από μακρά διαμάχη για τα επιδόματα πρόωρης συνταξιοδότησης και τις συντάξεις με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν ακυρωθεί σχεδόν 3.000 πτήσεις προκαλώντας αναστάτωση στα ταξιδιωτικά σχέδια περισσότερων από 330.000 πελατών της Lufthansa.

    Οι πτήσεις που ακυρώνονται σήμερα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των πτήσεων που πραγματοποιεί η εταιρία.

    [07] Συνελήφθη ο αρχηγός της συμμορίας των Γεωργιανών που βασάνισαν μέχρι θανάτου εστιάτορα

    Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται, πλέον, ο αρχηγός της αδίστακτης συμμορίας των Γεωργιανών, οι οποίοι τον περασμένο Αύγουστο εισέβαλαν στο σπίτι εστιάτορα στην Ύδρα και τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, προκειμένου να τους αποκαλύψει πού είχε κρυμμένα χρήματα και χρυσαφικά. Παράλληλα, οι κακοποιοί είχαν βασανίσει και τη σύζυγό του, η οποία, όμως, επέζησε.

    Περισσότερα στοιχεία γι' αυτή την πολύκροτη υπόθεση, καθώς και για την εξάρθρωση μίας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες κλοπής αυτοκινήτων που έχουν δράσει στην Ελλάδα, θα δώσει σήμερα, στις 13:30, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης.

    [08] Την εισαγγελέα Αρείου Πάγου, επισκέφθηκαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου

    Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, επισκέφθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.

    Κατά την είσοδό τους στο δικαστικό μέγαρο αρνήθηκαν να απαντήσουν σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τον σκοπό της επίσκεψής τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά η οποία σχετίζεται με τα όσα έχει πει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

    [09] Αυτοκίνητο: Έκθεση στην Ελλάδα

    Παρά την οικονομική κρίση, η αγορά του αυτοκινήτου παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), το πρώτο δεκάμηνο του 2015 η αύξηση του όγκου των πωλήσεων ήταν 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2014.

    Ο Οκτώβριος όμως παρουσίασε πτωτικές τάσεις, οι οποίες επηρέασαν τον συνολικό αριθμό των πωλήσεων. Η μείωση ήταν 17,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

    Συνολικά έχουν πουληθεί 63.130 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ πέρσι πουλήθηκαν το ίδιο διάστημα 59.848 αυτοκίνητα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε στην δημιουργία μιας έκθεσης αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα αρχίσει η λειτουργία της έκθεσης αυτοκινήτου «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ FISIKON 2015». Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας (πρώην δυτικό αεροδρόμιο, είσοδος από Λ. Ποσειδώνος). Το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

    Τη φετινή διοργάνωση στηρίζουν οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

    Στην «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ FISIKON 2015» συμμετέχουν οι εξής μάρκες: Alfa Romeo, Αudi, BMW Σπανός, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Jeep, Lancia, Mini Σπανός, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Seat, Ssangyong, Subaru, Suzuki, VW και Volvo.

    Επίσης, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τα αξεσουάρ, ανταλλακτικά και το after market. Όσοι θέλουν να οδηγήσουν τα νέα μοντέλα και να κάνουν συγκρίσεις στα χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό τους, έχουν την ευκαιρία να κάνουν test drive, με μεγάλο αριθμό καινούργιων αυτοκινήτων.

    Έχει προβλεφθεί ειδική σήμανση για τη καθοδήγηση των επισκεπτών από όλες τις κεντρικές αρτηρίες. Το φυλασσόμενο και δωρεάν παρκινγκ μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 5.000 αυτοκίνητα.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 11:32:32 UTC