Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, πρότεινε η Φ. Γεννηματά
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς
  • [03] Γ. Σταθάκης: Προχωρά η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας
  • [04] Τουλάχιστον 18 μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας
  • [05] Αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης
  • [06] Συλλήψεις για τα επεισόδια στο εργαστάσιο ανακύκλωσης στα Ιωάννινα
  • [07] «Ναι» από το ΚΑΣ για την προσωρινή στέγαση προσφύγων στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω
  • [08] Σημαντική διάκριση απέσπασε η θεατρική παράσταση «Γιοι και Κόρες»
  • [09] Το 70% των ακρωτηριασμών παγκοσμίως αφορά διαβητικούς ασθενείς

  • [01] Ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, πρότεινε η Φ. Γεννηματά

    Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης, υποδοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, δυο βασικών χωρών υποδοχής, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην παρέμβαση της στη σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στη Μάλτα, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε η κ. Γεννηματά τονίζοντας τις αντιξοότητες που οδηγούν σε θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων στα νερά του Αιγαίου.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένα να οργανωθεί και να ξεκινήσει καμπάνια που θα γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να πειστούν οι πρόσφυγες να μη προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Τουρκίας.

    Κατά την κ. Γεννηματά το πρόγραμμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα συμπληρώνει την ήδη Επίσης ζήτησε την ενημέρωση των προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. «Δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά λέμε την αλήθεια», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση σε άμεσο χρόνο για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα καθώς και για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ασφαλές και τα προβλήματα που συνεπάγεται.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς

    Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για ρύθμιση των συνολικών οφειλών των πολιτών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του για την εφαρμογή της πρότασης.

    Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Κόλλια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, λόγω της κατάστασης στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    Οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου είπαν στον υπουργό ότι θα στείλουν τις αναλυτικές προτάσεις τους για το ασφαλιστικό, όπως αυτές θα προκύψουν από την επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα, τονίζοντας, όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στους συνταξιούχους, αλλά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που έχουν καταβληθεί.

    [03] Γ. Σταθάκης: Προχωρά η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

    Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα επιταχυνθεί, μετά τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με διευρυμένο κλιμάκιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και στην οποία μετείχαν και οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, και Αλέξης Χαρίτσης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

    Από ελληνικής πλευράς, τέθηκε στο τραπέζι η συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προοπτική παροχής τεχνικής υποστήριξης από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τη χώρα μας αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και με το ζήτημα της χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Πατρίτσιο Παγκάνο, εντεταλμένος σύμβουλος της Τράπεζας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την πρόθεση του IFC να στηρίξει τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.

    [04] Τουλάχιστον 18 μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας

    Άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σήμερα στα ανοιχτά της Χίου, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων μέσα σε μία ημέρα στα 18, ανακοίνωσε η τουρκική ακτοφυλακή.

    Το πλοιάριο, που μετέφερε συνολικά 28 ανθρώπους, είχε αποπλεύσει από την περιοχή Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης. Οι τέσσερις από τους επιβάτες του πνίγηκαν, άλλοι δύο αγνοούνται αλλά οι υπόλοποι διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Οι συνθήκες του ναυαγίου δεν έχουν διευκρινιστεί.

    Νωρίς σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν συνολικά 42 επιβάτες είχε αποπλεύσει τη νύχτα από την περιοχή του Αϊβατζίκ. Τα ξημερώματα, ενώ κατευθυνόταν προς τη Λέσβο, ανατράπηκε από μια ριπή ανέμου με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι 14 από τους επιβάτες του. Οι υπόλοιποι 27 διασώθηκαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ακόμη που αγνοείται.

    [05] Αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης

    Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις αυτοκτονίες να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις οικονομικά ενεργές ηλικιακές ομάδες και στους άνδρες να είναι σημαντικά περισσότερες απ' ό,τι στις γυναίκες.

    Στη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2012, σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4641 περιπτώσεις αυτοκτονίας. Οι αυτοκτονίες στους άνδρες ήταν 3840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες σε γυναίκες ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου). Ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε συνολικά κατά 43,9% την περίοδο 2001-2012. Από τη σύγκριση των στοιχείων πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκύπτει στατιστικά σημαντική αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στις γυναίκες.

    Με το θέμα θα ασχοληθεί το Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που ξεκινά αύριο στην Αθήνα και οργανώνεται από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής με τη συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

    [06] Συλλήψεις για τα επεισόδια στο εργαστάσιο ανακύκλωσης στα Ιωάννινα

    Σε συλλήψεις μετατράπηκαν, το μεσημέρι, οι 8 προσαγωγές που έγιναν το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε. μετά από επεισόδια ανάμεσα σε εργαζόμενους και διαδηλωτές με τα ΜΑΤ.

    Η δικηγόρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων, μέλη του οποίου είναι και η πλειοψηφία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, Όλυ Τσουμάνη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι 8 συλληφθέντες, κατηγορούνται για το αδίκημα της διακεκριμένης αντίστασης κατά της αρχής, ενώ σε έναν εργαζόμενο έχει υποβληθεί επιπλέον μήνυση από τον πρόεδρο της εταιρείας, για εξύβριση απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

    Οι συλληφθέντες, που είναι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και συνδικαλιστές. οδηγήθηκαν στις 2.00 μ.μ. στο εισαγγελέα ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 5 Απριλίου του 2016

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις 7.30 το πρωί έξω από το εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απεργούν και σήμερα μετά από προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, καθώς χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου έκρινε παράνομες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους.

    [07] «Ναι» από το ΚΑΣ για την προσωρινή στέγαση προσφύγων στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω

    Υπέρ της παραχώρησης, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, του χώρου που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Κω και ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χώρος στάθμευσης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, τάχθηκε το ΚΑΣ. Σε μια άκρως συγκινητική συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου ξεπέρασαν το «εμπόδιο» της απόλυτης ζώνης προστασίας (εντός της οποίας βρίσκεται ο επίμαχος χώρος) και τοποθετήθηκαν υπέρ του αιτήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που τον ζήτησε για την τοποθέτηση δυο θερμαινόμενων σκηνών, οι οποίες θα παρέχουν κατάλυμα για 240 ανθρώπους, καθώς και 12 χημικών τουαλετών.

    Όπως ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, «κάθε μέρα καταφθάνουν στο νησί 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν για τρεις μέρες. Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας για τη στέγαση, υγιεινή, σίτιση, ιατρική φροντίδα τους». «Άνθρωποι ακόμα κοιμούνται έξω, έρχεται χειμώνας. Πρέπει κάτι να γίνει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι από τον Μάρτιο του 2015 η οργάνωση έχει δει σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας πάνω από 16.000 ασθενείς πρόσφυγες, από τους οποίους το 62% συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης. «Το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων στην Κω είναι τεράστιο», συμπλήρωσε. «Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Οι χώροι υποδοχής είναι ανύπαρκτοι. Για κάποιο διάστημα δόθηκε το ξενοδοχείο Κάπτεν Ηλίας, αλλά το πήρε πίσω η Τράπεζα Πειραιώς. Έχουμε προσπαθήσει σε όλα τα επίπεδα, οι ενέργειες δεν έχουν αποδώσει», ανέφερε.

    [08] Σημαντική διάκριση απέσπασε η θεατρική παράσταση «Γιοι και Κόρες»

    Μια σημαντική διάκριση απέσπασε η παράσταση «Γιοι και Κόρες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Μιλάνου «International Award Theatre Nude Teresa Pomodoro». Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό, διαρκεί όλο τον χρόνο και η κριτική επιτροπή αποτελείται από σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου, όπως οι Πέτερ Στάιν, Ευγένιο Μπάρμπα, Λεβ Ντοντίν, Τζόναθαν Μιλς, Έντζο Μοσκάτο και Λουίς Πασκάλ.

    Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την ελληνική παράσταση να κερδίζει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

    «Όταν κάναμε την αίτηση για να συμμετάσχουμε σε αυτό το φεστιβάλ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δεν είχαμε και πολλές ελπίδες ότι θα επιλέξουν την παράσταση μας. Τελικά όχι μόνο μας επέλεξαν, τον περασμένο Ιούνιο παίξαμε εκεί, με τις παραστάσεις να πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και πρόσφατα μας ενημέρωσαν για την τελική διάκριση. Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί ακριβώς ήταν ανέλπιστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καλαβριανός και προσθέτει: «Είδαμε ότι η δουλειά μας είχε ανταπόκριση σε σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και σε ένα διεθνές κοινό το οποίο βρίσκει στην παράσταση αναγωγές και για την δική του ιστορία. Δηλαδή παρότι η παράσταση μας είναι ελληνοκεντρική γιατί έχει να κάνει με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα περιστατικά που αναφέρονται ίσως επειδή είναι τόσο προσωπικά γίνονται και δημόσια».

    [09] Το 70% των ακρωτηριασμών παγκοσμίως αφορά διαβητικούς ασθενείς

    «Εφιαλτικές» διαστάσεις τείνουν να πάρουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι ακρωτηριασμοί, καθώς από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έναν ακρωτηριασμό κάτω άκρου κάθε 30 δευτερόλεπτα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.

    Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

    Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.

    Οποιοσδήποτε πόνος στα κάτω άκρα, οποιαδήποτε σχισμή, ιδίως στα πέλματα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο θεράποντα ιατρό. Πόδια που ελέγχονται καθημερινά δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, ή και αν ακόμα εμφανίσουν, έχουν πολλές πιθανότητες για πλήρη θεραπεία, ανέφερε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), Χρήστος Μανές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 17:32:30 UTC