Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: « Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος»
  • [02] Τα μέτρα που απαιτούνται μετά το χτύπημα στο Παρίσι, συζήτησε ο πρωθυπουργός με συναρμόδιους υπουργούς
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ
  • [04] Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι της Δευτέρας στη Γαλλία
  • [05] «Βάσιμες ενδείξεις» ότι ο άνδρας που συνελήφθη στην Βαυαρία σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός
  • [06] Εντείνονται παντού τα μέτρα ασφαλείας
  • [07] Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ο Ολάντ
  • [08] Σε εγρήγορση και οι ελληνικές αρχές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία
  • [09] Ε. Μεϊμαράκης: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι χτυπά συνολικά τη Δημοκρατική Ευρώπη και όλο τον κόσμο
  • [10] Έφυγε ο Γιάννης Κακουλίδης
  • [11] Β.Βασιλικός:«Η πραγματική μεταπολίτευση σταματά το 1989»
  • [12] Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης στο έργο του Α. Ντεπλεσέν
  • [13] Α.Τσίπρας: «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης»

  • [01] Π. Παυλόπουλος: « Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος»

    « Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος», τόνισε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντηση του με την Διεθνή Ένωση Συνταγματολόγων, αναφερόμενος «στο στυγερό έγκλημα της τρομοκρατίας που συντελέστηκε χθες στο Παρίσι».

    Η απάντηση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ανάλογη με εκείνα που επιβάλλει ο πολιτισμός μας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απαντάμε με την παιδεία μας και την αποφασιστικότητά μας. Η παιδεία μας, μας διδάσκει να βρίσκουμε τις αιτίες των εγκλημάτων αυτών. Και η αποφασιστικότητά μας, να μην διστάζουμε τις αιτίες αυτές να τις εξαλείψουμε». Το ποιες είναι οι αιτίες, το ξέρουμε πρόσθεσε. «Οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί. Κυρίως, όμως, οι εστίες του πολέμου, ιδίως οι εστίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το έγκλημα αυτό δεν ήρθε ξαφνικά. Έχουμε πολλά δείγματα εδώ και καιρό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ε.Ε να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο έγκλημα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει, «να υπερασπισθούμε το Κοινωνικό Κράτος, να εξαλείψουμε τις ανισότητες και ιδίως, να συμβάλουμε όλοι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα υπονομεύσει τα θεμέλια της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στη Δύση.

    [02] Τα μέτρα που απαιτούνται μετά το χτύπημα στο Παρίσι, συζήτησε ο πρωθυπουργός με συναρμόδιους υπουργούς

    Για την κατάσταση ασφαλείας και τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται συζήτησε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, σήμερα, στις 12.00, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Ρουμπάτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα και τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να συναντηθεί το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

    "Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Το πρωίστο Μαξίμου ο πρωθυπουργόςείχε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε σήμερα στις 13.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον οποίον εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και την ολόπλευρη συμπαράσταση του Ελληνικού Λαού προς τον Φίλο Γαλλικό Λαό, ειδικώς δε προς τους οικείους των τραγικών θυμάτων - για το στυγερό τρομοκρατικό έγκλημα των ισλαμιστών στο Παρίσι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του ότι το δράμα και το πένθος της Γαλλίας είναι και Ελληνικό, είναι όμως και Παγκόσμιο. Πρωτίστως δε είναι δράμα και πένθος της Δύσης, αφού οι αδίστακτοι ισλαμιστές δράστες στρέφονται, μέσω της Γαλλίας, ιδίως κατά του Δυτικού Πολιτισμού, κατά της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, κατά των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε προς τον κ. Ολάντ ότι η κυριότερη ρίζα του κακού, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και ότι η αποστολή αυτή ανήκει κατά πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοιτίδα του Πολιτισμού της, ήταν, είναι και θα είναι έτοιμη να συμπράξει.

    [04] Ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι της Δευτέρας στη Γαλλία

    Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (13:00 ώρα Ελλάδας) παντού στη Γαλλία, όπου οι σημαίες θα κυματίζουν επίσης μεσίστιες ως φόρος τιμής στα θύματα των φονικών επιθέσεων του Παρισιού, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες του γάλλου πρωθυπουργού.

    Οι αποφάσεις αυτές, καθώς και η επιβεβαίωση του τριήμερου εθνικού πένθους --Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα-- που ανακοινώθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, περιλαμβάνονται σε μια εγκύκλιο που υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

    Στο μεταξύ, στη Μαδρίτη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή μπροστά στο δημαρχείο και στη συνέχεια η δήμαρχος και πολίτες έψαλαν τη "Μασσαλιώτιδα", τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.Την ίδια στιγμή, ενός λεπτού σιγή τηρούνταν και στη Βαρκελώνη, μπροστά στο δημαρχείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας και έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

    [05] «Βάσιμες ενδείξεις» ότι ο άνδρας που συνελήφθη στην Βαυαρία σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός

    Υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ότι πιθανόν» ο άνδρας που συνελήφθη προ δεκαημέρου από τις βαυαρικές αρχές με όπλα και εκρηκτικά σχετίζεται με τις χθεσινοβραδινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

    Νωρίτερα η αστυνομία της Βαυαρίας είχε επιβεβαιώσει ότι στις 5 Νοεμβρίου συνέλαβε στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Σάλτσμπουργκ και Μονάχου έναν 51χρονο Μαυροβούνιο που μετέφερε όπλα και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

    [06] Εντείνονται παντού τα μέτρα ασφαλείας

    Εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων εναντίον πολιτών στο Παρίσι. Στελέχη όμως των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισαν, ότι η ανάπτυξη περισσότερων αστυνομικών είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε προληπτικά και δεν αποτελεί αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή.

    Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Μόσχα προς το Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Νεράντκο, ο επικεφαλής της Rosaviatsiya, της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ δήλωσε επίσης σήμερα πως το υπουργείο του θα εφαρμόσει μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων σε όλη τη Ρωσία μετά τους μαζικούς φόνους στο Παρίσι, μετέδωσε επίσης το RIA. Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις στο Παρίσι "δικαιολογούν" την εντατικοποίηση του αγώνα εναντίον ένοπλων ριζοσπαστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ή το Μέτωπο αλ-Νόσρα.

    Εξαιρετικά εμφανή και έντονα είναι τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες μετά το χθεσινό μακελειό στο Παρίσι. Σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς ένοπλοι αστυνομικοί κάνουν ελέγχους, ενώ στον σταθμό από τον οποίο φεύγουν τα τρένα για το Παρίσι υπαρχουν κοινές περιπολίες Βέλγων και Γάλλων αστυνομικών. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Μεσίστιες είναι οι σημαίες των κρατών μελών της ΕΕ όπως και η ευρωπαϊκή σημαία έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις στις Βρυξέλλες. Το βελγικό υπουργείο εξωτερικών έχει εκδόσει ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους Βέλγους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο Παρίσι. Έχει επίσης δώσει στη δημοσιότητα έναν αριθμό τηλεφώνου, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι αναζητούν βελγους πολίτες που ήταν χθες στο Παρίσι. Έντονοι είναι τέλος οι έλεγχοι και στα οδικά σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία.

    Η Ιταλία αποφάσισε σήμερα την υιοθέτηση ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος για περαιτέρω θανατηφόρες επιθέσεις. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ρέντσι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν εναντίον "όλης της ανθρωπότητας" και εναντίον "του τρόπου ζωής μας". Μετά το διάγγελμά του, ο Ρέντσι θα προεδρεύσει έκτακτης συνόδου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ιταλίας.

    Και η Αυστρία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Κάρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σενάριο απειλής για την Αυστρία, τα μέτρα έχουν προληπτικό χαρακτήρα και συνδέονται με τη τέταρτη Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία, που πραγματοποιείται από σήμερα στη Βιέννη, ενώ οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές ασφαλείας σε ευρωπαικό επίπεδο. Τις εξελίξεις μετά από τις χθεσινοβραδινές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα εξετάσει το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση στη Βιέννη, ενώ στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ένα επιτελείο διαχείρισης κρίσεων.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα της συνόδου της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, η οποία συγκαλείται μετά τις χθεσινοβραδινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Βρετανία.

    [07] Πράξη πολέμου χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ο Ολάντ

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν, ήταν "μια πράξη πολέμου" που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια. Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.

    "Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (...) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει", δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

    [08] Σε εγρήγορση και οι ελληνικές αρχές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία

    Σε διαρκή σύσκεψη και εγρήγορση βρίσκονται από το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, ενώ η επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είναι συνεχής όπως γνωστοποιήθηκε από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Σε διαρκή σύσκεψη και εγρήγορση βρίσκονται από το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τιστές.

    Από τις γαλλικές υπηρεσίες έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει από την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

    Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλει ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπηματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις αλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

    [09] Ε. Μεϊμαράκης: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι χτυπά συνολικά τη Δημοκρατική Ευρώπη και όλο τον κόσμο

    «Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι χτυπά συνολικά τη Δημοκρατική Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη δεν τρομοκρατείται, η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία θα κερδίσει. Με ψυχραιμία και με σύνεση θα αντιμετωπίσουμε και αυτά τα ζητήματα, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια», δήλωσε σήμερα από την Ρόδο όπου βρίσκεται, για να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου της Ρόδου, Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στην οποία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του στο φίλο Γαλλικό λαό και τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αλληλέγγυα στον κοινό αγώνα κατά της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας για να προστατευτούν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στο θέμα των hotspots στα νησιά τονίζοντας ότι «Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, θα το συζητήσουμε ξανά. Έχει συζητηθεί και στη Βουλή και έχουμε εκφράσει τον προβληματισμό για τα όπως τα ονόμασαν και τα αποδέχθηκαν «hotspots» στην Ελλάδα. Αυτά με συνεννόηση θα πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και θα πρέπει να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις υποδομές που έχουμε εδώ και να μη γίνεται επιλεκτική διαχείριση στην κατανομή των χρημάτων, διότι όλα τα νησιά έχουν την ίδια ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης. Στις εξήμιση το απόγευμα ο κ. πρόεδρος της Ν.Δ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

    [10] Έφυγε ο Γιάννης Κακουλίδης

    Πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 69 ετών , ο συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Γιάννης Κακουλίδης μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα , στις 15.00, από το νεκροταφείο Πεντέλης.

    Ο Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και νομικά στο Παρίσι. Έγραψε ποίηση, θέατρο, πεζό, κινηματογραφικά σενάρια και στίχους για πάνω από πεντακόσια γνωστά ελληνικά τραγούδια. Μάλιστα, τιμήθηκε δύο φορές με το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1965 και 1972). Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος σε πολλά περιοδικάκαι εφημερίδες, ενώ, υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών-Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.

    H παρουσία του στην πολιτική σκηνή ήταν επίσης έντονη. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ κατά τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής της στη λίστα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1984 και υποψήφιος Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996.Ο Γιάννης Κακουλίδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και είχε επιλεγεί από τον Φώτη Κουβέλη για να αναλάβει σύμβουλός του σε θέματα επικοινωνίας και υπεύθυνος Πολιτισμού του κόμματος.

    H ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θάνατο του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη τον εκλεκτό φίλο και σύντροφο Γιάννη Κακουλίδη. Ο Γιάννης, ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς συνέβαλε καθοριστικά στην λειτουργία του κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι της ΔΗΜΑΡ, ο κόσμος της ευρύτερης Ανανεωτικής Αριστεράς, θα τον θυμούνται με μεγάλη αγάπη».

    [11] Β.Βασιλικός:«Η πραγματική μεταπολίτευση σταματά το 1989»

    Ο Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας του «Ζ», μιλά στο νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο» με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. O διεθνούς φήμης συγγραφέας φωτίζει ιστορικά γεγονότα και μιλάει για τον Τύπο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

    Ο Βασίλης Βασιλικός, σημάδεψε με το έργο του τη νεοελληνική λογοτεχνία. Με το βιβλίο του «Ζ» φώτισε μια σκοτεινή σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963. Μεταξύ των χιλίων βιβλίων που πρότεινε, το 2009, στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian (?1000 novels everyone must read?-?Χίλια μυθιστορήματα που όλοι πρέπει να διαβάσουν?) υπήρχαν μόνο δύο ελληνικά: ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη και το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού.

    Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Βασίλης Βασιλικός μάς μίλησε για τις δολοφονίες Λαμπράκη και Φύσσα και δήλωσε συγκλονισμένος από τη δολοφονία Τεμπονέρα. Υπογράμμισε ότι η Μεταπολίτευση μόνο καλό έκανε στη χώρα, τόνισε ότι το Πολυτεχνείο ζει, όμως τώρα οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν, ενώ επισήμανε ότι ο Τύπος μεταλλάχθηκε με τις νέες τεχνολογίες. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι ξέχασε τον πολιτισμό της και τους κοινωνικούς αγώνες της που την είχαν καθιερώσει παγκοσμίως.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    ΕΡ: Ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε για τις ιδέες του από το παρακράτος. Υπάρχουν σήμερα Λαμπράκηδες;

    ΑΠ: Προσοχή. Η εύκολη απάντηση είναι: το σημερινό παρακράτος έχει κοινοβουλευτικό μανδύα και ονομάζεται «Χρυσή Αυγή». Ωστόσο, ενώ όλα μοιάζουν, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η δολοφονία του Λαμπράκη (της οποίας προηγήθηκαν και άλλες δολοφονίες αριστερών), είναι η κορύφωση του εμφυλιακού κράτους που ξεκινά με την Απελευθέρωση της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (της οποίας προηγήθηκαν άλλες δολοφονίες, κυρίως μεταναστών), είναι η κορύφωση της Κρίσης που ξεκινά το 2008 (παγκοσμίως) και σε μας από το 2010. Συνήθως όταν συγκρίνουμε τέτοια περιστατικά που συγκλονίζουν την κοινωνία, ξεχνάμε το ?βάθος πεδίου?, (όπως λεν οι κινηματογραφιστές), της Ιστορίας, με κεφαλαίο. Και αυτό είναι παραπλανητικό. Εμένα προσωπικά με συγκλόνισε και μια άλλη δολοφονία: του Τεμπονέρα.

    ΕΡ: Από τον Λαμπράκη στη χούντα, στο Πολυτεχνείο και τη Μεταπολίτευση. Αυτή η διαδρομή πόσο έχει επηρεάσει τη σημερινή κατάσταση της χώρας;

    ΑΠ: Κατά τη γνώμη μου, στο ερώτημά σας αυτό, δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται η Μεταπολίτευση στο σύνολό της, όπως δυστυχώς έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό. Διότι η Μεταπολίτευση μόνο καλό έκανε στη χώρα. 35 χρόνια ειρήνης δεν είχε αξιωθεί η Ελλάδα. Ειρήνης και προκοπής. Το ότι από το 2009 πήρε την κάτω βόλτα, αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρονικό διάστημα της Μεταπολίτευσης εν γένει. Η πραγματική Μεταπολίτευση σταματά το 1989. Τότε που πέφτει το Τείχος του Βερολίνου και όπως λέει ο Βιζυηνός στο ποίημά του «μετεβλήθη εαυτός μου / ο ρυθμός του κόσμου». Ό,τι ακολούθησε μετά, πρέπει να βαφτιστεί αλλιώς. Δεν είμαι πολιτειολόγος για να βρω τη σωστή λέξη. Μετά το πυροτέχνημα των Ολυμπιακών Αγώνων που καταύγασε τον ελληνικό ουρανό, δεχτήκαμε τις στάχτες του κι άρχισε η σταδιακή, πλην ανεντόπιστη από όλους μας, κατρακύλα.

    ΕΡ: Το Πολυτεχνείο ζει;

    ΑΠ: Το Πολυτεχνείο ζει. Όμως τώρα οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν.

    ΕΡ: Ποιός είναι ο ρόλος του Τύπου στην εποχή μας;

    ΑΠ:Ο Τύπος όπως τον ξέραμε από παλιά μεταλλάχτηκε με τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα τι απήχηση θα είχε το ?Κατηγορώ? του Ζολά στην ιστοσελίδα του συγγραφέα στο Διαδίκτυο; Όλα τα είπε εγκαίρως (1989) ο Ρεζίς Ντεμπρέ, ο ομογάλακτος του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία που έχοντας γλιτώσει τη θανατική ποινή, απελευθερώθηκε από τις φυλακές της χώρας αυτής με τη διεθνή κινητοποίηση (Πάπας, Ντε Γκωλ, Μαλρώ κτλ) κι αφοσιώθηκε ως οξύ κριτικό πνεύμα στο δοκίμιο και κυρίως στην ?Επιστήμη της Επικοινωνίας?, δημιουργώντας και το νέο της όνομα mediologie (μιντιολογία). Το βιβλίο αυτό υπάρχει και στα ελληνικά, σε έξοχη μετάφραση, απ' τις εκδόσεις Λιβάνη. Υπάρχει ένας πίνακας στο βιβλίο με τρεις κολώνες: Γραφή (Λογοσφαίρα), Τυπογραφία (γραφοσφαίρα), Οπτικοακουστική (Βιντεοσφαίρα). Και κάτω από κάθε κολώνα οι προτιμήσεις κάθε εποχής.

    Για τον στρατηγικό χώρο: Η Γη-η Θάλασσα- το Διάστημα. Για το ομαδικό ιδανικό: Το Ένα,- Όλοι, - ο Καθένας. Για την Πνευματική τάξη: Εκκλησία-, Ιντελιγκέτσια - , ΜΜΕ. Για τον συνηθισμένο τρόπο επιρροής: Το Κήρυγμα,- Η Δημοσίευση, - Η Εμφάνιση. Για το καθεστώς του ατόμου: Ο Υπήκοος,- ο Πολίτης,- ο Καταναλωτής. Για το πρότυπο ταύτισης: Ο Άγιος,- Ο Ήρωας, -Η Σταρ. Για την εγκυρότητα: Ο Θεός μου το είπε - Το διάβασα στα βιβλία -Το είδα στην τηλεόραση.

    Οπότε καταλαβαίνετε τον ρόλο του έντυπου στη σημερινή εποχή όπου προστέθηκε και το Διαδίκτυο.

    ΕΡ: Πώς βλέπετε την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Έχει μείνει πιστή στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες;

    ΑΠ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχ μεταλλάχτηκε κι αυτή με τη σειρά της όπως και ο Τύπος που λέγαμε πριν. Ξέχασε τον πολιτισμό της, τους κοινωνικούς αγώνες της που την είχαν καθιερώσει παγκοσμίως, τα ?κεκτημένα? της, και προσχώρησε άνευ όρων στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό όπου δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους ανερχόμενους νέους γίγαντες της οικονομίας. Κι έτσι μαραζώνει σαν τις γεροντοκόρες που υπήρξαν άλλοτε καλλονές, αλλά χάνοντας την προίκα τους ( τις πρώην αποικίες της) δεν τις ζητά πια κανείς πλέον σε γάμου κοινωνία. Κι αφότου έπαυσε, με το γκρέμισμα του Τείχους, να διαιρείται σε Ανατολική και Δυτική, κατάφερε να υψώσει μέσω Γερμανίας και Βαλτικών Χωρών, νέο Τείχος, Βορρά και Νότου. Άρα ο μαρασμός της είναι προ των πυλών αν δεν αλλάξει εγκαίρως ρότα. Κάτι που το βλέπω να έρχεται, ξεκινώντας από την Ελλάδα, με ?την μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων?.

    [12] Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης στο έργο του Α. Ντεπλεσέν

    Όταν ήταν μόλις οκτώ χρόνων στην επαρχιακή πόλη της βόρειας Γαλλίας όπου ζούσε, δήλωσε για πρώτη φορά πως ...όταν θα μεγαλώσει θα γίνει σκηνοθέτης. Προηγουμένως όμως θα σπούδαζεσκηνοθεσία στη σχολή ...αυτή με τη δύσκολη ορθογραφία.

    «Ήταν η δύσκολη ορθογραφία της σχολής που με είχε εντυπωσιάσει... Την ήξερα απ' έξω. Κι έτσι, αφού μπορούσα να τη συλλαβίσω, να τη γράψω, ε, πίστευα πως θα εντυπωσιάσω τους μεγάλους εκφέροντάς την [...] Βαθιά μέσα μου πίστευα -ίσως να το πιστεύω ακόμη- πως ο κινηματογράφος, αυτό που λέμε Έβδομη Τέχνη, είναι μια τέχνη για παιδιά. Αυτή που διαπραγματεύεται μια παιγνιώδη υφή του κόσμου».

    Αυτή την παιγνιώδη μορφή του κόσμου -ακόμα κι όταν αυτή διαπραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος και η «παιδική αγωνία» γι' αυτόν- εξακολουθεί να διαπραγματεύεται και ο ίδιος ο Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin) - ο Γάλλος σκηνοθέτης με την «ιδιότυπη κινηματογραφική ορθογραφία», στο έργο του οποίου κάνει αφιέρωμα το φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις αίθουσες του Φεστιβάλ προβάλλονται οι επτά από τις 11 συνολικά ταινίες που γύρισε μέχρι σήμερα ο 55χρονος Γάλλος σκηνοθέτης, ενώ στην αυριανή τελετήλήξη (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διοργάνωσης) θα προβληθεί, παρουσία του, η δίωρης διάρκειας ταινία του «Τα χρυσά μας χρόνια» (2015).

    [13] Α.Τσίπρας: «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης»

    Είναι χρέος μας να εξαρθρώσουμε και να απομονώσουμε άμεσα τους τρομοκράτες, δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το χτύπημα στο Παρίσι σημειώνοντας όμως ότι είναι χρέος μας και να σταματήσουμε άμεσα τον κύκλο της βίας των πολεμικών συγκρούσεων και να βρούμε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.«Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει έδαφος ελευθερίας και δημοκρατίας.

    Το χθεσινό πολύνεκρο, πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα ήταν ένα χτύπημα τυφλό αλλά στοχευμένο, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ήταν ένα χτύπημα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, ένα χτύπημα στην Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας. «Τούτη την ώρα ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στο γαλλικό λαο, συμπαραστεκόμαστε στη γαλλική κυβέρνηση. Μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδια των τρομοκρατών και της βαρβαρότητας», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «οι τρομοκράτες θα μας νικήσουν αν καταφέρουν να μας τρομοκρατήσουν. Αν μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, αν μας οδηγήσουν σε μια Ευρώπη φρούριο μέσα στο οποίο θα ζουν φοβισμένοι λαοί».

    «Την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα θα τη νικήσουμε μόνο αν επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην επιλογή μας για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Χρέος μας να εξαρθρώσουμε και να απομονώσουμε άμεσα τους τρομοκράτες, χρέος μας είναι και να σταματήσουμε άμεσα τον κύκλο της βίας και των πολεμικών συγκρούσεων, να βρούμε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, στο δράμα των ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους κυνηγημένοι από τους ίδιους τρομοκράτες και πνίγονται στη Μεσόγειο θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν είναι και θα παραμείνει έδαφος ελευθερίας και δημοκρατίας. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να ενισχύσουμε τις αξίες του ουμανισμού και της ελευθερίας που ανέδειξε η γαλλική επανάσταση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 November 2015 - 13:32:23 UTC