Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης στη Βουλή: Προστατεύονται οι αδύναμοι δανειολήπτες
  • [02] Αλ. Χαρίτσης: Το 19% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που αναλογούν στην Ελλάδα αφορά σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • [03] Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης
  • [04] O Φρ. Ολάντ καλεί τους συμπατριώτες του «να μην ενδώσουν στο φόβο και τον στιγματισμό»
  • [05] Ο Μ. Ρέντσι συμφωνεί με την πρόταση του Β. Πούτιν για μια διεθνή συμμαχία κατά του ISIS
  • [06] Ονδούρα: Συνελήφθησαν πέντε Σύροι με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ
  • [07] Η ομάδα που εξουδετέρωσαν οι αρχές "μπορούσε να αναλάβει δράση" σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού
  • [08] Ευ. Λέκκας: Από άλλο εστιακό χώρο οι μετασεισμοί
  • [09] Π.Μπρυκνέρ: «Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ και Συρία»
  • [10] «Πρέπει να υπάρξει ένας καινούριος Homo Universalis»
  • [11] Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ζητούν οι αγρότες
  • [12] Γ. Δραγασάκης : H επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων»
  • [13] Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς
  • [14] Η ομάδα που εξουδετέρωσαν οι αρχές "μπορούσε να αναλάβει δράση" σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού

  • [01] Γ. Σταθάκης στη Βουλή: Προστατεύονται οι αδύναμοι δανειολήπτες

    "Η αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, του κράτους και των τραπεζών. Η διαχείρισή τους, είναι θέμα κατανομής των βαρών", είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

    "Η βάση στο νέο νόμο", συνέχισε, "είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Με βάση την αξία αυτή το δάνειο θα χωρίζεται σε δυο μέρη και το τμήμα που δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εμπορική αξία θα μπαίνει στο πλάι και μετά από τρία χρόνια θα διαγράφεται. Αυτή είναι η ζημιά των τραπεζών".

    Από την πλευρά του το κράτος θα αναλάβει την στήριξη του 25% των νοκοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν το 5% έως 10% της δόσης, που αντιστοιχεί στο δάνειο και το υπόλοιπο θα το καταβάλλει το κράτος. Στην κατηγορία αυτή η προστασία είναι πλήρης.

    [02] Αλ. Χαρίτσης: Το 19% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που αναλογούν στην Ελλάδα αφορά σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    "Το προσφυγικό, είναι ζήτημα που αλλάζει δομικά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών και για την αντιμετώπισή του πρέπει να λάβουμε τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε κοινοτικό επίπεδο» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος συμμετείχε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής.

    «Η στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και να είναι αποσπασματική. Μεταξύ άλλων χρειάζεται να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε άλλες κοινωνικές ή αναπτυξιακές προτεραιότητες των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

    Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Οικονομίας, επικεντρώθηκε στη σημασία που διαδραματίζει η Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση των περιφερειών της ΕΕ και τη μείωση των μεταξύ τους ανισοτήτων κατ' επιταγή της Συνθήκης για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Χαρακτήρισε την Πολιτική Συνοχής, ως τη βασικότερη πολιτική επενδύσεων της ΕΕ με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Μια πολιτική που συμβάλλει και στην επίτευξη στόχων πολλών ακόμη πολιτικών, όπως μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα, η ανθρωπιστική κρίση και η αντιμετώπισή τους με πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

    Στη συζήτηση για την ανάγκη απλοποίησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία από τα οποία χρηματοδοτείται και το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη θέση της χώρας μας, ότι αναφορικά με τη χρήση των πόρων οφείλουμε να διευκολύνουμε κατά το δυνατό τους τελικούς ωφελούμενους, αφού εκεί καταγράφεται το τελικό αποτέλεσμα και αξιολογείται η επιτυχία της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

    [03] Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

    "Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού" ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης . "Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες", τόνισε .

    Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.

    [04] O Φρ. Ολάντ καλεί τους συμπατριώτες του «να μην ενδώσουν στο φόβο και τον στιγματισμό»

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Τετάρτη τους συμπατριώτες του "να μην ενδώσουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης", "το φόβο", "τις υπερβολές ούτε την υστερία" μετά τις επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι.

    Η ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σεν-Ντενί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού "μας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε σε πόλεμο, σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η οποία αποφάσισε να μας κηρύξει τον πόλεμο", πρόσθεσε σε ομιλία που απηύθυνε στους δημάρχους των γαλλικών πόλεων.

    "Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας. Δεν ενδίδουμε στον πειρασμό της αναδίπλωσης, ούτε ενδίδουμε στο φόβο, τις υπερβολές, την υστερία".

    Ο πρόεδρος Ολάντ πρόσθεσε "ότι δημοτικοί αστυνομικοί, ως ενισχύσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, θα μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα από τα διαθέσιμα αποθέματα της εθνικής αστυνομίας. Στη Γαλλία, οι 3.900 δημοτικοί αστυνομικοί είναι κατά κανόνα άοπλοι.

    [05] Ο Μ. Ρέντσι συμφωνεί με την πρόταση του Β. Πούτιν για μια διεθνή συμμαχία κατά του ISIS

    «Θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, διατηρούμε υψηλά επίπεδα ασφαλείας, αλλά χωρίς να χάσουμε την ελευθερία και την ταυτότητά μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην θωράκιση της χώρας του, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyItalia, ο Ρέντσι τόνισε παράλληλα, ότι «το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Δεν πρέπει να επιδειχθεί υστερία και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία», διότι «η Ιταλία έχει μεγάλες δυνατότητες να αντιδράσει».

    Ο Ματέο Ρέντσι, επιβεβαίωσε ότι το ¶γιο Έτος των καθολικών θα αρχίσει όπως έχει προγραμματισθεί, στις 8 Δεκεμβρίου, και υπογράμμισε ότι υπάρχει επίγνωση του ότι «ο Πάπας αποτελεί πάντα έναν εν δυνάμει στόχο» και για τον λόγο αυτό, «η επιφυλακή θα είναι ύψιστη».

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε σύμφωνος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε να δημιουργηθεί διεθνής συμμαχία κατά του ISIS, όπως είχε γίνει με τον Χίτλερ και τον ναζισμό, χαρακτηρίζοντας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «σαφώς πολύ θετικό».

    [06] Ονδούρα: Συνελήφθησαν πέντε Σύροι με κλεμμένα ελληνικά διαβατήρια που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ

    Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν πέντε Σύρους υπηκόους που φέρονται να προσπαθούσαν να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

    Η ομάδα των Σύρων ανδρών έφθασε αργά χθες Τρίτη στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της Ονδούρας, από την Κόστα Ρίκα και σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς τα σύνορα με τη γειτονική Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα διαβατήρια είχαν παραχαραχθεί και οι φωτογραφίες των κατόχων τους είχαν αντικατασταθεί με αυτές των Σύρων.

    [07] Η ομάδα που εξουδετέρωσαν οι αρχές "μπορούσε να αναλάβει δράση" σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού

    «Όλα δείχνουν» ότι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, θα «μπορούσε να αναλάβει δράση» και να διαπράξει μια νέα επίθεση, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

    Η έφοδος των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», του φερόμενου εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, προσέθεσε ο Μολέν.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των 8 ανθρώπων που συνελήφθησαν, ενώ επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

    [08] Ευ. Λέκκας: Από άλλο εστιακό χώρο οι μετασεισμοί

    Από νέο εστιακό χώρο φέρεται πως είναι οι δύο μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη Λευκάδα και γίνανε αντιληπτοί μέχρι την Κέρκυρα.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται ακόμη στη Λευκάδα, «φέρεται να είναι διαφορετικός ο εστιακός χώρος των σεισμών, ευτυχώς υποθαλάσσιος, που σημειώθηκαν βορειοδυτικά της Λευκάδας». «Με προβληματίζει το όλο θέμα, φαίνεται πως είναι ένα απομεινάρι της ζώνης των ρηγμάτων που δεν έσπασε το 2003» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

    Την ίδια ώρα, στη Λευκάδα οι δύο μεγάλοι μετασεισμοί γίνανε περισσότερο αισθητοί, στην πόλη της Λευκάδας.

    Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν υλικές ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου Λευκάδας μεταφέρθηκαν έξω από το «καταπονημένο» κτίριο ακόμη και με τα κρεβάτια τους, καθώς υποχώρησαν αρκετοί σοβάδες από τους τοίχους.

    Διαβάστε επίσης

    Εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο Λευκάδας

    [09] Π.Μπρυκνέρ: «Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ και Συρία»

    «Πρέπει να καταστρέψουμε το τέρας που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι τζιχαντιστές είναι κοινός εχθρός της Δύσης κι αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Παρίσι νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Το μακελειό στο Σαρλί Εμπντό ήταν η πρόβα τζενεράλε των τρομοκρατών», δήλωσε από την Αθήνα ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.

    Η συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους στράφηκε εκ των πραγμάτων στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού αλλά και στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» (εκδόσεις Πατάκη), που θα παρουσιάσει σήμερα στις 7.00 μ.μ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι είναι ο λόγος της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Παραθέτουμε κάποιες από τις απαντήσεις του Πασκάλ Μπρυκνέρ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που τον απασχολούν τα τελευταία τριάντα χρόνια στα μυθιστορήματα και τα φιλοσοφικά του δοκίμια: τη θρησκεία, την τρομοκρατία, τον έρωτα...

    «Χτύπησαν τη νεολαία, πανέμορφες κοπέλες και νέα αγόρια γιατί εκπροσωπούν τη ζωή, την ευτυχία, επειδή για τους τζιχαντιστές η ύπαρξή μας αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο. Οι τρομοκράτες του ISIS διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται το θάνατο -που είναι αλήθεια- μόνο που δεν λένε ότι αυτό που φοβούνται είναι η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα. Ο θάνατος είναι γι' αυτούς μια μεταφυσική υπόσχεση στιγμιαίας δόξας», είπε ο Γάλλος συγγραφέας.

    [10] «Πρέπει να υπάρξει ένας καινούριος Homo Universalis»

    «Παλιά στα καφενεία, στα χωριά, υπήρχε ένα πλέγμα αλληλεπιδράσεων. Έπρεπε να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν πράγματα. Η προπόνηση του γέλιου κάθε μέρα ήταν ασυνείδητη για να φτιάξει μοναδικές ατομικότητες που μπορούν μέσα από την αυτοσκηνοθεσία τους κινητική και λεκτική, γιατί ο άνθρωπος είναι σκηνοθέτης του εαυτού του, σεναριογράφος, ηθοποιός και κινησιολόγος μαζί, να παράξουν ενδιαφέροντα. Να παράξουν γεγονότα. Η επαρχία μαστίζεται από αυτό ακριβώς, τώρα πια. Την ανυπαρξία γεγονότων. Αυτός είναι ο λόγος που ερημώθηκε και όχι η έλλειψη χρημάτων ή τροφής», λέε ο Χαϊνης Δημήτης Αποστολάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Φτου Ξελευτερία Για Ολους», που παρουσιάστηκε το απόγευμα στο Καφέ Αλικο Στου Ψυρρή.

    «..δεν υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο διάχυσης πολιτισμικού κεφαλαίου από την παγκόσμια παράδοση μέχρι την λαϊκή μας κουλτούρα, διαπιστώνει ο Αποστολάκης. Γι'αυτό είναι αβάσταχτα πια τα πανηγύρια σήμερα. Στην ουσία το πανηγύρι είναι η έγερση του παντός. Κάποιος που πανηγυρίζει έχει προπληρώσει το αντίτιμο της θυσίας και μετά το πανηγύρι δεν είναι ποτέ ο ίδιος» «Τώρα, ειδικά τα καλοκαιρινά πανηγύρια είναι εντελώς τουριστικοποιήμενα. Οι νεοέλληνες που τρέχουν στο νησάκι να βρουν το πανηγύρι του ¶η Λια σαν απόδραση από την καταπίεση πούχουν βιώσει το χειμώνα, δεν μπορούν να αφεθούν. Πώς ν'αφεθεί και να χαρεί ο προσωρινά δραπέτης, αφού ξέρει ότι θα επιστρέψει στην φυλακή του; Είναι σκληρό ναρκωτικό η διασκέδαση. Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος διασκεδάζει δηλώνει συνειδητά ή ασυνείδητα ότι είναι υποταγμένος. Είναι άλλο πράγμα η ψυχαγωγία. Πάνω και πέρα από όλα. Υψηλού επιπέδου έκσταση. Είναι μακρύς ο δρόμος για να γιορτάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε Πρέπει να εφευρεθεί καινούρια εθιμοτυπία. Πρέπει να βρούμε ομάδες, κοινότητες που να μπορούν να γιορτάσουν όλες μαζί μικρά κατορθώματα, μικρές προσμονές ή μεγάλες προσμονές μικρά η μεγάλα δημιουργήματα - συμπλεύσεις με την φύση ακολουθώντας τους αιώνιους κύκλους της. Και τότε οι γιορτές, η ψυχαγωγία και όχι η διασκέδαση θάρθουν αβίαστα».

    [11] Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ζητούν οι αγρότες

    Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούν οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών. Περισσότεροι από 8.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς από όλη την Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο φορολογικό και τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στο ασφαλιστικό. «Αποτελούν ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θοδωρής Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ήδη εξαθλιωμένους αγρότες», επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ελληνική παραγωγή, ενώ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από το Συντονιστικό της Κρήτης, ζήτησε από τους βουλευτές της περιφέρειας «να μην τολμήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα».

    Οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, καμμία προκαταβολή φόρου, για τα κτηνοτροφικά προιόντα ο φορολογικός συντελεστής να ξεκινά από το 8%, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο προς το δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένου.

    Εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου γνωστοποίησαν ότι αύριο κιόλας θα καταθέσουν αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης. Νωρίτερα, αρνήθηκαν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσαγωγή συναδέλφου τους κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα.

    [12] Γ. Δραγασάκης : H επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων»

    H επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι: α) η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και β) η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας.

    Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ακόμη, πως στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

    [13] Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

    Αποκρούοντας τη "δημαγωγική" αντιπολιτευτική ρητορική που καταλογίζουν στη ΝΔ περί "χιλιάδων σπιτιών που βγαίνουν στο σφυρί" και τις προσπάθειες "παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας", που της αποδίδουν όπως και σε "διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα", σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως "η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους".

    Οι ίδιες πηγές τους καλούν να συνειδητοποιήσουν ότι "δεν τους βγήκε" αυτή η προσπάθεια να επενδύσουν για μια ακόμη φορά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της, και να σταματήσουν.

    Προς επίρρωσιν των παραπάνω, αλλά και διευκρινίζοντας πώς είναι η πραγματικότητα, αναφέρονται εκτενώς: α) στην κατάσταση που ίσχυε για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πριν από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, β) στο τι επέτυχε η κυβέρνηση με την χθεσινή συμφωνία της επ' αυτών, αλλά και γ) στη στάση που κράτησε η ΝΔ -την οποία και στηλιτεύουν- απέναντι στο ζήτημα και απέναντι στην κυβέρνηση τόσο κατά το προηγούμενο διάστημα όσο και από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα.

    Ειδικότερα,

    Ως προς το τι ίσχυε έως τη διαπραγμάτευση

    Επισημαίνουν ότι ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών τους. Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία, αναφέρουν.

    Παράλληλα, συνεχίζουν, ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών, καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. "Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος", σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρυσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Τι ισχύει με τη χθεσινή συμφωνία

    Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν αναλυτικά τι ισχύει με την χθεσινή συμφωνία. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως:

    α) Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.

    β) Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη: Περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύεται πλήρως, εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

    Επιπλέον, επισημαίνουν ότι περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύεται εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων. 3) Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

    Σημειώνουν δε ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του, κάτι που συνιστά μιας μορφής "κούρεμα" του δανείου.

    Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών

    H επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι: α) η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και β) η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας.

    Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ακόμη, πως στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

    [14] Η ομάδα που εξουδετέρωσαν οι αρχές "μπορούσε να αναλάβει δράση" σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού

    «Όλα δείχνουν» ότι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, θα «μπορούσε να αναλάβει δράση» και να διαπράξει μια νέα επίθεση, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

    Η έφοδος των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», του φερόμενου εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους, προσέθεσε ο Μολέν.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των 8 ανθρώπων που συνελήφθησαν, ενώ επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 2015 - 21:32:22 UTC