Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι μια μάχη γενεών και ιδεών
  • [02] Να παραδώσει την έδρα αν προτίθεται να καταψηφίσει, καλεί τον Ν. Νικολόπουλο, ο Π. Καμμένος
  • [03] Καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναζητούνται ισοδύναμα για μικρότερο φόρο στο κρασί
  • [04] Αντιπαράθεση Ευ. Τσακαλώτου - αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια
  • [05] Β. Φάιμαν: Το κλείσιμο των συνόρων θα σημάνει το τέλος της Σένγκεν και της ευρωπαϊκής ιδέας
  • [06] Aπαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι και τα προάστια έως την Κυριακή
  • [07] Νεκρός ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι
  • [08] Διοργάνωση «Καθρέφτης» 2015: Διεθνής συνάντηση για το μέλλον της πόλης
  • [09] Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
  • [10] Πρώτη κατοικία και φόρος στο κρασί, στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια
  • [11] Ο Ερντογάν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες σε κοινό μέτωπο κατά του ISIS
  • [12] Γαλλικό supermini εξοπλίζεται με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι μια μάχη γενεών και ιδεών

    Κάλεσμα στους νεοδημοκράτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, απευθύνει στη συνέντευξή του στoΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι εκείνος μπορεί να ξανακάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και ξεκαθαρίζει ότι η εκλογική μάχη της Κυριακής είναι και γενεών και ιδεών.

    Παράλληλα χαρακτηρίζει προσβλητικό το διαφημιστικό σποτ του Απόστολου Τζιτζικώστα, κατηγορεί ευθέως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι υπονομεύει τη διαδικασία της ανοικτής εκλογής και τονίζει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει, όπως σημειώνει, έναν αρχηγό με ωραίο χαμόγελο αλλά χωρίς περιεχόμενο.

    Επίσης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τόσο για τα θέματα της οικονομίας, όσο και με αφορμή το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία.

    [02] Να παραδώσει την έδρα αν προτίθεται να καταψηφίσει, καλεί τον Ν. Νικολόπουλο, ο Π. Καμμένος

    «Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, γνωρίζοντας τα προαπαιτούμενα. Ελπίζω να μην εξαπατήσει στην αποψινή ψηφοφορία τον ελληνικό λαό. Διαφορετικά οφείλει να παραδώσει την έδρα του» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

    Νωρίτερα την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τους πλειστηριασμούς ακινήτων ενώ είπε ότι την ίδια στάση θα κρατήσει και για το Ασφαλιστικό.

    «Κάποιοι από εμάς είμαστε στη Βουλή, εκπροσωπώντας μερίδα της κοινωνίας που πίστεψε ότι θα υπερασπιστούμε τις κόκκινες γραμμές μας» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «κάποιοι προσπαθούν να βάλουν κάτω από το χαλί, τις κόκκινες γραμμές για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αν προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει το δυσνόητο άρθρο 15 καταλαβαίνει ότι ελάχιστοι θα μπορέσουν να καλύψουν τις προϋποθέσεις, μόνον ένας στους δέκα».

    «Θέλω να είμαι τίμιος απέναντι στο λαό. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνω» συμπλήρωσε ο κ. Νικολόπουλος, ενώ στην ερώτηση, αν θα παραμείνει στους ΑΝΕΛ απάντησε: «Εγώ θα ήθελα οι βίοι μας να είναι παράλληλοι και να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον Πάνο Καμμένο. Θα είναι από εκεί και πέρα δική του απόφαση. Δεν εξαρτάται από εμένα».

    [03] Καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναζητούνται ισοδύναμα για μικρότερο φόρο στο κρασί

    Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, θέτοντας έτσι και τυπικά το τέλος του συγκεκριμένου μέτρου. Ο ΦΠΑ που έχει ενδεχομένως καταβληθεί, θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται, ενώ τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και επίσης επιστρέφονται. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κατάργηση του μέτρου προκαλείται απώλεια εσόδων 390 εκατομμυρίων ευρώ.

    Παράλληλα πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι προωθείται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 40 λεπτά το λίτρο που προέβλεπε η αρχική διάταξη, με πιθανότερο σενάριο τη μείωσή του στο μισό ( 20 λεπτά το λίτρο). Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα μέτρα που θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν - μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια -, την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά.

    [04] Αντιπαράθεση Ευ. Τσακαλώτου - αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

    «Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του "κουαρτέτου" ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες».

    Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».

    [05] Β. Φάιμαν: Το κλείσιμο των συνόρων θα σημάνει το τέλος της Σένγκεν και της ευρωπαϊκής ιδέας

    Το κλείσιμο των συνόρων θα σημάνει «το τέλος της Σένγκεν και της ευρωπαϊκής ιδέας», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται στη Συρία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

    «Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα ούτε στα αυστριακά ούτε στα γερμανικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Φάιμαν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του, σήμερα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, για να προσθέσει ότι η λύση θα ήταν το τέλος της βίας στη Συρία, η συνεργασία με την Τουρκία για την βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και τα μέτρα στην Ελλάδα.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ευρεία στήριξή του στην κ. Μέρκελ για την προσφυγική κρίση και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να μην συγχέεται το προσφυγικό με την μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Οι πρόσφυγες τρέχουν για να σωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Φάιμαν ζήτησε ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ άλλων στην συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες και στην δράση της αστυνομίας. «Είμαστε οργανωμένοι κατά τρόπο ώστε κάθε χώρα να κάνει κάτι μόνη της. Μόνο από κοινού μπορούμε τώρα να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί», δήλωσε ο κ. Φάιμαν.

    [06] Aπαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι και τα προάστια έως την Κυριακή

    Η απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι και τα προάστια παρατάθηκε έως την Κυριακή, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, και διευκρίνισαν ότι αυτό δεν εμποδίζει ωστόσο "τις συγκεντρώσεις για τη μνήμη των θυμάτων στους χώρους όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις" το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

    Η απαγόρευση των διαδηλώσεων είχε αποφασιστεί από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού την επομένη των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων, εκ των οποίων 89 στην παρισινή αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

    Παρά ταύτα, εκατοντάδες πολίτες επισκέπτονται συνέχεια για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα: την περιοχή περιμετρικά του Σταδίου της Γαλλίας στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί, το Μπατακλάν και έξι υπαίθρια καφέ και εστιατόρια στο ανατολικό Παρίσι. Εκεί αφήνουν λουλούδια, μικρές κάρτες με μηνύματα, ανάβουν κεριά.

    [07] Νεκρός ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι

    Ο βέλγος τζιχαντιστής Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν-Ντενί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, και το Ρόϊτερ.

    [08] Διοργάνωση «Καθρέφτης» 2015: Διεθνής συνάντηση για το μέλλον της πόλης

    Όταν σκεφτόμαστε την Αθήνα του σήμερα, ποιες είναι οι εικόνες που κυριαρχούν; Πώς μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας το μέρος που θα θέλαμε να ζήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας όπως το ονειρευόμαστε; Κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν ετερογενείς ομάδες ανθρώπων προς όφελος της ίδιας τους της κοινωνίας; Στα παραπάνω θα εστιαστεί η φετινή διοργάνωση του «Καθρέφτη», η διήμερη συνάντηση που διοργανώνει αύριο Παρασκευή 20/11 το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), σε συνεργασία με το Culture Action Europe και το Agenda21forCulture.

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζητήσεις και ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες γύρω από τον ρόλο του πολιτισμού και την αστική ανάπτυξη, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε βάθος και την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου. Μία σειρά από εξέχοντες ομιλητές θα πλαισιώσουν τον «Καθρέφτη»: Αν - Μαρί Ζαν (Anne-Marie Jean), Γενική Διευθύντρια του Culture Montr?al, Κλαρίσα Ρουίς - Κορεάλ (Clarisa Ruiz-Correal), Σύμβουλος για τον Πολιτισμό, την Ψυχαγωγία και τα Σπορ, Πόλη της Μπογκοτά, Φρανσουά Ματαράσο (Fran?ois Matarasso), Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Γκόρντον, Ηνωμένο Βασίλειο, Χάνα Τομέ (Hanna Thom?), αντιπρόεδρος Ισότητας, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, Πόλη του Μάλμο (μένει να επικυρωθεί), Στέλλα Ντάφι (Stella Duffy), Ιδρύτρια του Fun Palaces, Ηνωμένο Βασίλειο.

    [09] Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

    Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ανακοίνωσε με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ζητώντας να κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του.

    Τη θέση του κ. Σακελλαρίδη καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

    Σε δήλωσή του ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε: "Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο".

    Νωρίτερα την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Αυτό έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού όπου επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο πως ο Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία.

    «Το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους κατήλθαν υποψήφιοι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται» ανέφεραν κυβερνητικές για τη στάση του Γαβριήλ Σακελαρίδη και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

    [10] Πρώτη κατοικία και φόρος στο κρασί, στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διάταξη για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

    «Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του "κουαρτέτου" ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες».

    Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, για την οποία έχουν εκφράσει προβληματισμό και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε.

    Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

    [11] Ο Ερντογάν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες σε κοινό μέτωπο κατά του ISIS

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές χώρες να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαφορετικά, οι τζιχαντιστές θα συνεχίσουν τις επιθέσεις όπως εκείνες του Παρισιού και της Άγκυρας.

    «Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τους τρομοκράτες που ασπάζονται την ίδια θρησκεία με μένα και καλώ όλους τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών να συγκροτήσουν ένα ενωμένο μέτωπο. Εάν δεν το κάνουμε, εκείνοι που χτύπησαν την Άγκυρα θα χτυπήσουν αλλού, όπως έκαναν στο Παρίσι», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εργασιών ενεργειακού φόρουμ.

    «Θα χτυπήσουν και άλλες πόρτες, άρα ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί για να υιοθετήσει μία στάση που θα εμποδίσει να επαναληφθεί αυτό», είπε ο Ερντογάν προειδοποιώντας ότι «εάν δεν σταματήσει η άνοδος του φανατισμού στην Ευρώπη, θα έρθουν και άλλες συμφορές».

    [12] Γαλλικό supermini εξοπλίζεται με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας

    Το ανανεωμένο Peugeot 208 είναι ο εκπρόσωπος της γαλλικής μάρκας στη κατηγορία των supermini. Η πανελλαδική πρεμιέρα του έγινε στην έκθεση «Αυτοκίνηση 2015» που θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της μάρκας να αναβαθμίσει την ασφάλεια που παρέχει το αυτοκίνητο, με την προσθήκη εξελιγμένων συστημάτων ασφάλειας. Ειδικότερα, στις εκδόσεις με πλούσιο εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται δυο συστήματα, τα Active City Brake και Reversing Camera.

    Το σύστημα Active City Brake (αυτόνομο φρενάρισμα σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης) έχει σαν αποστολή να μειώνει τις πιθανότητες να γίνει σύγκρουση με άλλο όχημα ή αντικείμενο, στην περίπτωση κινδύνου που ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις αποτρέπει και τις πιθανές συγκρούσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργεί σε αστικό περιβάλλον και σε ταχύτητες έως 30 χλμ./ώρα. Ένας αισθητήρας μικρής εμβέλειας (Lidar) έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του παρμπρίζ και ανιχνεύει για άλλα προπορευόμενα ή στατικά οχήματα. Σε επείγουσες καταστάσεις το σύστημα επεμβαίνει στο σύστημα των φρένων και ακινητοποιεί ή ελαχιστοποιεί την ταχύτητα, ώστε να αποτρέψει ή να μειώσει τις συνέπειες πιθανής σύγκρουσης.

    Η κάμερα οπισθοπορείας (Reversing Camera) χρησιμοποιεί τη μεγάλη έγχρωμη οθόνη για να διευκολύνει στους καθημερινούς ελιγμούς κατά τη διάρκεια της στάθμευσης. Στην οθόνη προβάλλεται ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το αυτοκίνητο, ενώ οι νοητές έγχρωμες διαγραμμίσεις υποδεικνύουν και υποβοηθούν στο παρκάρισμα.

    Το ανανεωμένο Peugeot 208 εφοδιάζεται με τελευταίας γενιάς κινητήρες Euro 6. Βενζινοκινητήρες: 1.2 PureTech 82 ίππων, 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα/100 χλμ., 104 γραμ. CO2/χλμ., 1.2 PureTech 82 ίππων S&S, 5τάχυτο αυτοματοποιημένο κιβώτιο (ETG 5), μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ., 95 γραμ. CO2/χλμ., 1.2 PureTech 110 ίππων S&S, Turbo, 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα/100 χλμ., 103 γραμ. CO2/χλμ., 1.2 PureTech 110 ίππων S&S, Turbo, 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα/100 χλμ., 104 γραμ. CO2/χλμ., 1.6 THP 208 ίππων S&S, 6τάχυτο μηχανικό, μέση κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ., 125 γραμ. CO2/χλμ.

    Ντίζελ: 1.6 BlueHDi 75 ίππων, 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, μέση κατανάλωση 3,5 λίτρα/100 χλμ., 90 γραμ. CO2/χλμ., 1.6 BlueHDi 100 ίππων S&S, 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, μέση κατανάλωση 3 λίτρα/100χλμ., 79 γραμ. CO2/χλμ., 1.6 BlueHDi 120 ίππων S&S, 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, μέση κατανάλωση 3,6 λίτρα/100χλμ., 94 γραμ. CO2/χλμ.

    Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 13.390 ευρώ. Αυτή η τιμή αφορά την έκδοση 1.2 PureTech 82 ίππων με εξοπλισμό Access, 5 π.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2015 - 13:32:24 UTC