Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Όνειρα θερινής νυκτός τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης
  • [02] Πολιτική σταθερότητα επιβάλλεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε ο Δ. Παπαδημούλης
  • [03] Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, το Σαββατοκύριακο, στο ΣΕΦ
  • [04] Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016
  • [05] Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
  • [06] Ισχυρό σήμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας έστειλε ο Μ. Ντράγκι
  • [07] Ρωσικό εμπάργκο και ελληνικά προιόντα το θέμα της συνάντησης του Β.Αποστόλου με τον Α.Ντβορκόβιτς
  • [08] Αναγνωρίστηκε το πτώμα που βρέθηκε στο σημείο της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί
  • [09] Ικανοποίηση Κομισιόν για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  • [10] Στ. Παναγούλης: Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή
  • [11] Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης
  • [12] «La Banda De La Nada» από τους «Κι Όμως Κινείται»

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Όνειρα θερινής νυκτός τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης

    Όνειρα θερινής νυκτός της διαπλοκής και της ΝΔ, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου τα σενάρια περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του STAR. Η κ. Σβίγκου, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην αποδειχθεί ανθεκτική στη θέσπιση των μέτρων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές, που είναι αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γνώση και της συμφωνίας η οποία ψηφίστηκε, όπως βέβαια τη συμφωνία γνώριζε και ο ελληνικός λαός που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποιήσει».

    «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εξαντλείται ούτε στην υλοποίηση, ούτε στη διαχείριση του μνημονίου. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και σε επίπεδο ενός νέου φορολογικού συστήματος δίκαιου και αναδιανεμητικού. Οπότε, θα κριθούμε ως προς αυτά και θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρκετή για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει plan B για να χτίσει ευρύτερες συμμαχίες και αν είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού απάντησε: «Ούτε εκλογές, ούτε οικουμενικές κυβερνήσεις, που είναι όνειρα θερινής νυκτός και της διαπλοκής και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί θέλουν να συνεχίσουν αυτό το οποίο ξεκίνησαν».

    [02] Πολιτική σταθερότητα επιβάλλεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είπε ο Δ. Παπαδημούλης

    Πολιτική σταθερότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και σοβαρότητα απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, επιβάλλεται στην Ελλάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούληςμ μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να ντυθούν με την ?προβιά του αντιμνημονιακού? και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

    ?Κόμματα που εφάρμοσαν μια άγρια μονομερή πολιτική που προκάλεσε τεράστια ανεργία, ύφεση και φτώχεια, που εφάρμοσαν σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική να ντύνονται την προβιά του αντιμνημονιακού και να χαρακτηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ νεοφιλελεύθερο?, σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης με αφορμή τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.

    [03] Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, το Σαββατοκύριακο, στο ΣΕΦ

    Με εισήγηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα ξεκινήσουν οι εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας, που πραγματοποιείται το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    «Η Λαϊκή Ενότητα εγκαινιάζει μια διαδικασία συλλογικής συζήτησης με τα μέλη και τους φίλους της ανοιχτά στην κοινωνία για το παρόν και το μέλλον της, για την αριστερά, για το κίνημα, για τον αντιμνημονιακό αγώνα, για το εναλλακτικό σχέδιο ριζοσπαστικής αλλαγής» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αυτή θα καταλήξει στην ιδρυτική της συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016.

    Στη σύσκεψη θα μετέχουν εκπρόσωποι από τις πολιτικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. Η έναρξη της πανελλαδικής σύσκεψης θα γίνει το Σάββατο στις 11.00 το πρωί.

    [04] Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016

    Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 έναντι εκτιμήσεων για ύφεση 2,3%. Για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,7% έναντι ύφεσης 1,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Αυτό προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Σε ανακοίνωση του με αφορμή τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:

    «Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις»

    Οι εξελίξεις αυτές - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών - έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

    «Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.

    ? Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

    ? Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

    Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα».

    Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».

    [05] Σε χαμηλό 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

    Προς τα χαμηλότερα επίπεδά των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών, κάτω από το 7%, κινούνται σήμερα και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

    Την ίδια ώρα, τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παγίωναν τις εκτιμήσεις για πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, προσφέροντας στήριξη στην ευρύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

    «Δεν ήταν εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να περάσει αυτή τη νομοθεσία», σχολίασε ο Φέλιξ Χέρμαν, αναλυτής στην DZ Bank. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη δόση της βοήθειας και ένας θετικός παράγοντας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,98%, κοντά στα επίπεδα που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και που ήταν τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014. Το ψυχολογικό επίπεδο του 7% είναι σημαντικό για την ευρωζώνη, με αρκετές χώρες-μέλη της να έχουν προσφύγει σε προγράμματα στήριξης στο απόγειο της κρίσης όταν το κόστος δανεισμού τους ξεπέρασε αυτό το όριο.

    Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,47%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

    [06] Ισχυρό σήμα ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας έστειλε ο Μ. Ντράγκι

    Ισχυρό σήμα, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, έστειλε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι με ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

    «Δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας».

    Αναφερόμενος στα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: «Θεωρούμε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ένα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο, καθώς μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του για να επιτευχθεί μία πιο επεκτατική πολιτική. Το επίπεδο του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη μετάδοση του προγράμματος αγορών ομολόγων, με την αύξηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των τραπεζικών διαθεσίμων και όχι μόνο». Δίνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι τόνισε: «Εάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών».

    [07] Ρωσικό εμπάργκο και ελληνικά προιόντα το θέμα της συνάντησης του Β.Αποστόλου με τον Α.Ντβορκόβιτς

    Aνάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων για τα οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει επιβάλλει εμπάργκο και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για κάποια ελληνικά προϊόντα. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, ότι κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες, είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.

    [08] Αναγνωρίστηκε το πτώμα που βρέθηκε στο σημείο της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί

    Το πτώμα που βρέθηκε μέσα σε συντρίμμια, στο σημείο της επιχείρησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη η αστυνομία στο Σεν Ντενί, βόρειο προάστιο του Παρισιού, ανήκει στη Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού.

    H Γαλλίδα μαροκινής καταγωγής, ξαδέλφη του Αμπντελαχίντ Αμπααούντ ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού, ταυτοποιήθηκε «επίσημα» ανάμεσα στους τρεις νεκρούς της αστυνομικής επιχείρησης.

    Ένα πτώμα μένει να αναγνωριστεί. Ο θάνατος του Αμπααούντ επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες, μετά την ταυτοποίηση του παραμορφωμένου πτώματος του βελγο-μαροκινού τζιχαντιστή. Η 26χρονη Χάσνα, που θεωρείτο λίγο εκκεντρική σύμφωνα με το περιβάλλον της, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και δεν διατηρούσε στενές σχέσεις με την οικογένειά της.

    [09] Ικανοποίηση Κομισιόν για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

    Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Όπως είπε ο Μ. Σχοινάς το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώνουν την έκθεση αξιολόγησης, την οποία και θα υποβάλουν στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξετάζουν αν το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων συνάδει με τα συμφωνηθέντα. Η θετική αξιολόγηση των θεσμών θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ που συνδέονται με την πρώτη δέσμη προαπαιτουμένων, αλλά και των 10 δις ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πράσινο φως αναμένεται να ανάψει σήμερα το ΕWG, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

    [10] Στ. Παναγούλης: Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή

    Σε υψηλούς τόνους σχολιάζει το γεγονός της απομάκρυνσης του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στάθης Παναγούλης, με δήλωση που εξέδωσε.

    Ο κ. Παναγούλης, που απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, ουσιαστικά ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική έδρα, αναφέροντας ότι «Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, μέσα και έξω από τη Βουλή...» και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «είναι αυτονόητο, ότι θα στηρίξω νομοθετήματα (αν υπάρξουν) από την παρούσα κυβέρνηση στην κατεύθυνση των συμφερόντων του λαού μας».

    [11] Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης

    Την τελευταία του πνοή άφησε χτες βράδυ, σε ηλικία 55 ετών, ο γιος του Νίκου Ξυλούρη, Γιώργος, λίγες ώρες μετά από τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς.

    Η μηχανή που οδηγούσε ο Γιώργος Ξυλούρης, συγκρούστηκε με ταξί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, αλλά λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

    Ο Γιώργος Ξυλούρης ήταν μουσικός παραγωγός στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο» όπου παρουσίαζε την μουσική εκπομπή «Αόρατος Θίασος», ενώ με τη μητέρα του Ουρανία συντηρούσε το ιστορικό δισκοπωλείο "Νίκος Ξυλούρης" (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσματζόγλου).

    Στην ιστοσελίδα του «105,5 στο Κόκκινο», οι συνάδελφοί του ανάρτησαν τα εξής:

    «Έφυγε σήμερα από κοντά μας στις 20:55 το βράδυ της Πέμπτης ο αγαπημένος μας συνάδελφος και φίλος, μουσικός παραγωγός του '105,5 στο Κόκκινο' και ψυχή του '88.4 στο Κόκκινο' στο Ηράκλειο Κρήτης, Γιώργος Ξυλούρης σε ηλικία 55 ετών.

    Ο Γιώργος, γιος του Νίκου Ξυλούρη και της Ουρανίας με την οποία τα τελευταία χρόνια συντηρούσε το ιστορικό δισκοπωλείο "Νίκος Ξυλούρης", παρών από την πρώτη στιγμή στην οικογένεια του ΚΟΚΚΙΝΟΥ με την εκπομπή «Αόρατος Θίασος», ο Γιώργης του Ψαρονίκου, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ένα τροχαίο στάθηκε αφορμή να αποχωριστούμε το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου.

    Κινούμενος στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Νέα Κηφισιά πηγαίνοντας στο σπίτι του στις 6 το απόγευμα ο Θεός έβαλε σημάδι τον Γιώργη και τον πήρε πρόωρα από την οικογένειά του και την πολυαγαπημένη του μάνα, τ' αδέρφια του, από την οικογένειά μας, απ' όλους μας, μα κι απ' την Κρήτη που λάτρευε και τον λάτρευε.

    Στις 9 το βράδυ, στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου διεκομίσθη μετά το ατύχημα, ο Γιώργης ενώθηκε με τον «Αόρατο Θίασο», τα λόγια και τις μουσικές του και έφυγε μαζί του, αφήνοντας πίσω του αβάσταχτο πόνο κι θλίψη ανείπωτη.

    Γιώργη μας σ' αυτό το πρώτο κείμενο και με το ξαφνικό χτύπημα του φευγιού σου πού να βρεθούν τα λόγια; Μόλις χτες θρηνούσαμε τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας και τώρα έφυγες κι εσύ!

    Σύντεκνε ....πως θα το νταγιαντίσουμε;

    Καλό ταξίδι Γιώργη μας...καλό ταξίδι.....»

    [12] «La Banda De La Nada» από τους «Κι Όμως Κινείται»

    «Θέλουμε να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ότι έχουμε κάνει ως τώρα και μ' ένα περίεργο τρόπο αυτό θυμίζει την αρχή της συνεργασίας μας», λέει η χορεύτρια - ακροβάτισσα Χριστίνα Σουγιουλτζή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «La Banda de la nada», τη νέα παράσταση της ομάδας «Κι Όμως Κινείται», που ανεβαίνει στις 20 και 27 Νοεμβρίου στο θέατρο Αλκμήνη.

    Μια παράσταση, εμπνευσμένη από τη ρήση του Ρωμαίου συγγραφέα Απουληίου, του 2ου αι.μ.Χ, ο οποίος περιγράφει τον Ερωτα και την Ψυχή, ως μυθολογικό ζευγάρι, «που βασανίστηκαν πολύ μέχρι να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους». Μια «noir συναυλία», σαν παιχνίδι, με μουσική, χορό, ακροβασία...

    «Πάντα λέγαμε, αστειευόμενοι, ότι θέλουμε να κάνουμε μια μπάντα» συνεχίζει η Χριστίνα «ενώ αναρωτιόμασταν πως θάταν να πούμε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, σε μια πιο άμεση επικοινωνία με τους θεατές, πέρα από την εσωστρέφεια του χορευτή ή την αυτοσυγκέντρωση του ακροβάτη, ώσπου φθάσαμε σ'αυτή την λάιβ μιούζικ περφόρμανς».

    Οι «Κι Όμως Κινείται» δημιουργούνται το 2003 όταν μια πρίμα μπαλαρίνα, η Χριστίνα Σουγιουλτζή, συναντά έναν καλλιτέχνη του τσίρκου, τον Καμίλο Μπετανκόρ, άρτι αφιχθέντα από την Αργεντινή. «Η τέχνη του τσίρκου, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα τότε, όπως και ο συνδυασμός ακροβατικών και χορού. Εντυπωσιάζομαι από την εξωστρέφεια της περφόρμανς, εντελώς διαφορετική από τον εσωτερικότητα του χορευτή» θυμάται η Χριστίνα, η οποία αποφασίζει να εκπαιδευτεί και η ίδια στα ακροβατικά, ταξιδεύοντας μέχρι την Αργεντινή. Και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.Μέχρι το 2009 λειτουργούν στον "Κρατήρα" ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, το οποίο, ανάλογα με την περίσταση, μετατρέπουν σε αίθουσα σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού, ακροβατικών, θεατρική σκηνή, μπερντέ για καραγκιόζη, χώρο συναυλιών ή προβολών. Στο εγχείρημα έρχονται να προστεθούν και άλλοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Ερμής Μαλκότσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2015 - 13:32:56 UTC