Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΣΚΟΙΠ: Αναγκαίος ο ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία, για το ασφαλιστικό
  • [02] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Περιφερειάρχη Αττικής
  • [03] Αντώνης Σαμαράς: Να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα
  • [04] Επαφές κορυφής του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
  • [05] Στο ΥΠΟΙΚ χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων στην Ελβετία
  • [06] Καθοδική η πορεία της απασχόλησης στον κλάδο πετρελαίου - φυσικού αερίου της Βρετανίας
  • [07] Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε πρόσφυγες και τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές
  • [08] Μ. Βαλς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες
  • [09] Σ. Λαβρόφ: Η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη πρόκληση
  • [10] Σχέδιο νόμου για την άμυνα υπέγραψε ο Μπ. Ομπάμα
  • [11] Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [12] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι και Μογκερίνι με Λαβρόφ, για αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία

  • [01] ΚΥΣΚΟΙΠ: Αναγκαίος ο ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία, για το ασφαλιστικό

    Ευρύ και ουσιαστικό διάλογο θα δρομολογήσει η κυβέρνηση για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στόχος της είναι η μεταρρύθμιση να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου, να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στη βάση των αρχών κοινωνικής αλληλεγγύης και το ασφαλιστικό σύστημα να παραμείνει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΥΣΚΟΙΠ θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.

    «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

    [02] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Περιφερειάρχη Αττικής

    Τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες σήμερα - και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας - ως προς την επανεκκίνηση της οικονομίας, ιδίως μέσω του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου στο Προεδρικό Μέγαρο, το απόγευμα της Τετάρτης.

    «Αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο χωρίς πάντοτε το κεντρικό κράτος να τους έχει δώσει τα εφόδια για να τον αντιμετωπίσουν» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «από τον καιρό που «χτίστηκε» η Περιφέρεια, ο β' βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αλήθεια είναι (και πρέπει να την ομολογήσουμε) ότι δεν είχε την αναγκαία υποδομή. Και στα χρόνια που πέρασαν, δεν την απέκτησε πλήρως για να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο ρόλο. Άρα αυτό που κάνετε - και έχετε καταφέρει πολλά βρίσκοντας πόρους ως προς το ΕΣΠΑ και πέρα κι έξω από αυτό που ήταν το ΕΣΠΑ - ειδικά αυτό είναι προς τιμήν σας».

    [03] Αντώνης Σαμαράς: Να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα

    «Να κάνεις ό,τι πρέπει για να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προς τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου «Έξι προεδρικά πορτρέτα», που έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Λίγο πιο πριν, ο κ. Σαμαράς είχε πει τις ίδιες λέξεις «ενότητα και σοβαρότητα» στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, ενώ κατά την έξοδό του, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις αρκέστηκε να πει, ότι «αυτές οι δύο λέξεις τα λένε όλα».

    Αναφερόμενος στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί όπως είπε, μια μαρτυρία του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή, ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους Προέδρους τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, εκδότης, τόνισε ότι «η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα».

    [04] Επαφές κορυφής του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

    Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν.

    Στη συνέχεια θαεπισκεφτεί τον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ.

    Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

    Διαβάστε επίσης: Τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσαν Τσίπρας-Νετανιάχου

    [05] Στο ΥΠΟΙΚ χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων στην Ελβετία

    Τα στοιχεία από 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας διαβίβασε στο υπουργείο Οικονομικών η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πρόκειται για στοιχεία που θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, θα σταλούν στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δεδομένα των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

    «Πιάνουμε το νήμα από την αρχή, δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή. Ο κ. Αλεξιάδης προσέθεσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ». Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

    [06] Καθοδική η πορεία της απασχόλησης στον κλάδο πετρελαίου - φυσικού αερίου της Βρετανίας

    Ο αριθμός των εργολάβων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έχει πέσει τη χρονιά αυτή με τον πιό απότομο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον από το 2004, σύμφωνα με μια ετήσια αναφορά του κλάδου που διεξήγαγε μια σκωτσέζικη επιχειρηματική ένωση.Το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης Άμπερντιν και της ευρύτερης περιοχής Γκράμπιαν στη Σκωτία υπολόγισε ότι η συνολική απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου έπεσε κατα 6% από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ 62% των εταιρειών που εξυπηρετούν τον κλάδο με εργολαβίες είπαν πως είχαν μειώσει το προσωπικό τους αυτή τη χρονιά.

    «Αυτή είναι μάλλον η πιό αρνητική έρευνα που έχουμε κάνει ποτέ» είπε ο Ούστζιν Βας, ειδικός επί του κλάδου στο νομικό γραφείο Μποντ Ντίκινσον, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έχει χάσει πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας από το τέλος του 2014, καθώς η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στους προϋπολογισμούς των εταιρειών πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις συμβολαίων.

    Η Βόρεια Θάλασσα ιδιαίτερα έχει υποστεί τα αποτελέσματα σε σημαντικό επίπεδο καθώς τα έξοδα συνήθως ανεβαίνουν σε μια ώριμη λεκάνη όπου τα πετρελαιϊκά κοιτάσματα πλησιάζουν την εξάντληση.Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στον τομέα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η ετήσια αναφορά το 2004, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι εντελώς αρνητικές.

    Μόνο 24% των αναδόχων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είχαν προσλάβει προσωπικό, σε σχέση με το 70% που ίσχυε πριν από ένα χρόνο. Η έρευνα δε διευκρίνησε τον τελικό αριθμό των αναδόχων που απασχολούνται στον κλάδο.

    [07] Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα σε πρόσφυγες και τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

    Να μη γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες, ήταν το βασικό ζητούμενο των ευρωβουλευτών που πήραν τον λόγο την Τετάρτηστην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    «Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι πρώτα με τα θύματα και τις οικογένειές τους», και όχι με τους τρομοκράτες, δήλωσε οεπικεφαλήςτης ομάδας τωνΧριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ(Γερμανία). Τόνισε, ότι είναι «απαράδεκτο» να υποστηρίζουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη είναι οι δράστες της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα, είναι τα «θύματα της τρομοκρατίας}.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε με την οδηγία PNR (αρχείο των προσωπικών δεδομένων για τις αερομεταφορές), να σημειώσουμε πρόοδο σχετικά με την Europol, την οδηγία για την προστασία των δεδομένων, την εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη νομοθεσία για την αποθήκευση δεδομένων», προσέθεσε ο κ. Βέμπερ.

    Οεπικεφαλήςτης ομάδαςΣοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα(Ιταλία), επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αλλάξει λόγω της τρομοκρατίας».

    «Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Ευρώπη 11ης Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο κ. Πιτέλα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη, να αδράξει την ευκαιρία και να επενδύσει σε "έξυπνες" υπηρεσίες πληροφοριών. «Θα εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρόταση οδηγίας PNR έως το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε.

    «Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Γαλλίας, της Τυνησίας και με όλα τα άλλα θύματα του Ισλαμικού κράτους», δήλωσε οεπικεφαλήςτωνΕΣΜ(Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)Σιαντ Καμάλ(Ηνωμένο Βασίλειο).

    «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού για να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι δεν θα πετύχουν», είπε και προσέθεσε: «Αν κάθε φορά που μας επιτίθενται μειώνουμε τις ελευθερίες μας, δεν θα υπάρχουν στο τέλος ελευθερίες για να τις υπερασπιστούμε».

    ΗεπικεφαλήςτηΕνωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Τσίμερ(Γερμανία) υπερασπίσθηκε με την παρέμβασή της την υιοθέτηση μιας νέας «Αειφόρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας»

    Η κ. Τσίμερ έκανε κατ' αρχάς έκκληση για «σύνεση και αξιοπρέπεια» και να μην συγχέεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία, αποδοκιμάζοντας τη δήλωση του Ούγγρου ηγέτη ότι «όλοι οι τρομοκράτες (στο Παρίσι) ήταν μετανάστες».

    [08] Μ. Βαλς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένες εφημερίδες, μεταξύ αυτών η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η βρετανική The Guardian.

    Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Βαλς κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατό», τόνισε.

    Μάλιστα πρόσθεσε ότι η ύπαρξη ή μη ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι πολίτες θα πουν: Τέρμα με την Ευρώπη», εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    Η Ευρώπη, αντί να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο στην Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων, θα πρέπει να βρει μια λύση με τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ώστε να γίνονται εκεί δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες και να καταγράφονται: «Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της».

    [09] Σ. Λαβρόφ: Η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη πρόκληση

    Η Ρωσία «δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία» παρά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία από τον τουρκικό στρατό, την οποία η Μόσχα θεωρεί «προσχεδιασμένη πρόκληση», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    «Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αυτό μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση», εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου.

    Ωστόσο «δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην Τουρκία, οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει», είπε ο Λαβρόφ, λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του «δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή».

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι συζήτησε τηλεφωνικά για «περίπου μια ώρα» με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο τούρκος υπουργός «προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος «παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο», σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

    Όμως «η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να «επανεξετάσει σοβαρά» τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να κλείσει η τουρκο-συριακή μεθόριος προκειμένου να «σταματήσει η ροή μαχητών» του τζιχάντ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση

    Μεντβέντεφ: Κοινά σχέδια με την Τουρκία μπορεί να ακυρωθούν

    Πρεσβευτής Ρωσίας στη Γαλλία: Η Μόσχα, έτοιμη για τη σύσταση κοινού επιτελείου κατά του ΙΚ

    Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης

    Στα χέρια του συριακού στρατού ο ένας από τους Ρώσους πιλότους

    «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η κυπριακή κυβέρνηση

    Α. Μέρκελ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση

    [10] Σχέδιο νόμου για την άμυνα υπέγραψε ο Μπ. Ομπάμα

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο νόμου που αφορά την πολιτική της άμυνας της χώρας χθες και το οποίο εγκρίνει το ποσό 571,6 δισ. ευρώ (607 δισ. δολαρίων) για έξοδα άμυνας της χώρας.

    Ο νέος νόμος επίσης δυσχεραίνει το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής στον όρμο Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο Λευκός Οίκος είχε καταστήσει σαφές ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει το σχέδιο νόμο παρά τη διαφωνία του για τη συνεχιζόμενη χρήση του Γκουαντάναμο. Ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα κλείσει τη φυλακή, αλλά υπέγραψε το σχέδιο νόμου γιατί οι βουλευτές αντιτίθενται στην μεταφορά των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε αμερικανικές φυλακές.

    Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος επιτρέπει τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας με 282,5 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια) και περικοπές σε προγράμματα μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση Σύρων επαναστατών για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

    [11] Στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

    Σήμερα ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ματαρέλα, καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Μπολντρίνι.

    Αύριο θα επισκεφθεί αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο Domus Aurea και στη συνέχεια την ελληνική εκκλησία Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. Ακολούθως θα μεταβεί στον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παρασημοφόρησης του επίτιμου καθηγητή Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Βιντσέντζο Ροτόλο.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και με διακεκριμένους ελληνιστές.

    [12] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι και Μογκερίνι με Λαβρόφ, για αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες ο Κέρι «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η κυβέρνηση της Ρωσίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη Συρία, υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Μία ημέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό F-16, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, το οποίο δημιουργήθηκε στην Βιέννη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2015 - 5:32:27 UTC