Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρύ πλάνο δράσης Ελλάδας-Ιράν συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Μ. Ζαρίφ
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Δεν ζητάμε στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα
  • [03] Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση
  • [04] Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Ταχίρ Ελτσί
  • [05] Α. Νταβούτογλου: Το μέλλον της Τουρκίας είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης
  • [06] Προσφυγικό και τρομοκρατία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία
  • [07] Αήττητη και στα Περιβόλια η Βέροια, βαθμολογική ανάσα για Λεβαδειακό

  • [01] Ευρύ πλάνο δράσης Ελλάδας-Ιράν συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Μ. Ζαρίφ

    Ένα ευρύ πλάνο δράσης, το λεγόμενο «action plan» στη διπλωματική γλώσσα, ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Ιράν. Όπως ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ τζαβάντ Ζαρίφ το πλάνο αυτό, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.

    «Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Zarif, συμπληρωματικές». Γι αυτό, δήλωσε «αισιόδοξος» τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».

    «Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, το οποίο όμως θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. «Σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, καθώς και σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα ενσωματωθούν λοιπόν, σε αυτό το πλάνο δράσης και θα εντατικοποιηθούν με ανταλλαγές επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο πρωτεύουσες, όπως συμφώνησαν με τον κ. Ζαρίφ, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία των οικονομικών σχέσεων αλλά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.

    [02] Ρ. Σβίγκου: Δεν ζητάμε στήριξη, ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα

    «Oι τεχνητές συγκολλήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποτέ δεν χρησίμευσαν στην πολιτική σταθερότητα ή στο κοινό καλό, κι όποτε έγιναν, έγιναν μόνο για την πολιτική επιβίωση ορισμένων προσώπων ή κομμάτων», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην KontraΝews και στο ερώτημα αν πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Τονίζει επίσης ότι σήμερα η κυβέρνηση ζητώντας συνεννόηση, δεν ζητάει στήριξη, ζητάει υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

    «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και συμπαγής και πολιτικά σταθερή. Το πρώτο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών στο κοινοβούλιο. Είναι άσκοπο αυτή τη στιγμή να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καμία λογική και σοβαρότητα», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και για το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η κ. Σβίγκου τονίζει ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση και είναι πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Δεν νομίζω ότι ο λαός θέλει να τους ξαναδεί να κυβερνούν σύντομα. Το PSI, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η φτωχοποίηση του λαού, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία μιας διακυβέρνησης σαράντα και πλέον χρόνων δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. 'Αλλωστε, μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μάλλον κοινωνικής καταστροφής, αν αναλογιστούμε όχι μόνο το πρόσφατο παρελθόν αλλά και τη σημερινή στάση τους», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση

    Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

    [04] Κοσμοσυρροή στην κηδεία του Ταχίρ Ελτσί

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην κηδεία του πολύ γνωστού κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί, ο θάνατος του οποίου από σφαίρες, χθες, σε ανταλλαγή πυρών, τροφοδοτεί τις υποψίες κατά της κυβέρνησης της Άγκυρας.

    Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ συνοδεύοντας το φέρετρό του, σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου, στους δρόμους της μεγάλης πόλης όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

    Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό όπου αναγραφόταν «Δεν θα σε ξεχάσουμε» πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου των δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές.

    «Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!» φώναξαν οι διαδηλωτές ραίνοντας το φέρετρο με κόκκινα γαρίφαλα.

    «Είμαστε πολύ λυπημένοι. Η σφαίρα που τον σκότωσε είχε στόχο την ειρήνη και αφήνει ορφανό όλο τον λαό», δήλωσε ο Καντρί Καβούτ, 47 ετών. «Είναι μία επίθεση εναντίον του κουρδικού λαού, όμως ο κουρδικός λαός δεν θα σωπάσει έτσι», υποσχέθηκε ο Μεχμέτ Τεκίν, 56 ετών, «έχουμε χάσει τον Ταχίρ αλλά 1.000 άλλοι θα τον ακολουθήσουν».

    Πολύ γνωστός υποστηρικτής της κουρδικής υπόθεσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ταχίρ Ελτσί, 49 ετών, σκοτώθηκε χθες στο Ντιγιάρμπακιρ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει.

    [05] Α. Νταβούτογλου: Το μέλλον της Τουρκίας είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης

    Μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    «Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν "επιτυχία για την Ευρώπη".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

    [06] Προσφυγικό και τρομοκρατία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία

    Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - πρωτίστως στη Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ αναχωρώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη των επισήμων εργασιών της συνόδου. Τόνισε δε ότι το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.

    Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

    [07] Αήττητη και στα Περιβόλια η Βέροια, βαθμολογική ανάσα για Λεβαδειακό

    Η Βέροια σταμάτησε την ανοδική πορεία του Πλατανιά, καθώς έφυγε από τα Περιβόλια έχοντας αποσπάσει 0-0 από την ομάδα της Κρήτης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής και κατακτώντας ένα βαθμό που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος στη συνέχεια του πρωταθλήματος για τη «βασίλισσα του βορρά», που μπορεί να μην έχει νικήσει ακόμη στο γήπεδό της αλλά παραμένει αήττητη εκτός έδρας την εφετινή περίοδο!

    Την ίδια στιγμή, ο Λεβαδειακός ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια την Ξάνθη με 1-0 στη Λιβαδειά στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super League. Η ομάδα του Ακη Μάντζιου άνοιξε το σκορ στο 33? με ανάποδο ψαλίδι του Ντομοβίτσκι, ενώ είχε και δύο δοκάρια. Οι τρεις βαθμοί, πάντως ήταν υπερπολύτιμοι για τον Λεβαδειακό που είχε να κερδίσει από την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 November 2015 - 19:32:21 UTC