Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης
  • [02] Από σήμερα η συμμετοχή στη Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα
  • [03] Ινδονησία: 97 άτομα διασώθηκαν από οχηματαγωγό που βυθίστηκε
  • [04] Κίνα: Καταδικάστηκαν 14 πρώην αξιωματούχοι για την έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2013
  • [05] «Ανεπαρκής η αντισεισμική προστασία μνημείων και ιστορικών κτιρίων»
  • [06] Υπέκυψε στα τραύματά της η ανήλικη που έπεσε από ύψος τριών μέτρων σε παλιό εργοστάσιο
  • [07] Ι. Μουζάλας: Έτοιμα τα τρία από τα πέντε hot spots στα νησιά έως το τέλος του χρόνου
  • [08] «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσαν χιλιάδες Αθηναίοι
  • [09] Ηρεμία επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [10] Ικανοποίηση στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ -Τουρκίας
  • [11] Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι
  • [12] Η επαφή με τη φύση αυξάνει την κοινωνική συνοχή και μειώνει την εγκληματικότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας, την Κυριακή, καλωσόρισε τη συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και μάλιστα στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης και πρότεινε, η επόμενη Σύνοδος να γίνει σε ένα ελληνικό νησί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: να γίνει «στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα,, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.

    Με αυτή την λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

    Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζι έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρούν μεταξύ τους.

    Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήμα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης: Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση

    Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

    [02] Από σήμερα η συμμετοχή στη Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα

    Από σήμερα Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η συμμετοχή στη Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα αποσκοπεί να συγκεντρώσει 300 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Στην Δημόσια Προσφορά μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εάν είναι ήδη μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας (ή άλλων τραπεζών), ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο όσον αφορά το ποσό συμμετοχής. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η τήρηση ή το άνοιγμα μερίδας στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ). Οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά της Τράπεζας με τα διαθέσιμα κεφάλαια τους.

    Η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι 0,30 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη της προσαρμογής της τιμής της μετοχής μετά την μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 υφιστάμενες μετοχές προς 1 νέα μετοχή.Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 14 Δεκεμβρίου 2015.Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχώρησε σε Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα.

    [03] Ινδονησία: 97 άτομα διασώθηκαν από οχηματαγωγό που βυθίστηκε

    Σχεδόν 100 άτομα διασώθηκαν όταν ένα οχηματαγωγό που έπλεε προς την Σιγκαπούρη από το νησί Μπατάμ της Ινδονησίας συγκρούστηκε με ένα αντικείμενο που επέπλεε και, σύμφωνα με αναφορές, άρχισε να βυθίζεται, είπαν οι αρχές στη νησιώτικη χώρα.Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Batamfast κάλεσε δύο οχηματαγωγά να βοηθήσουν, παίρνοντας τους 90 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα πίσω στην αφετηρία του πλοίου στο Μπατάμ, είπε σε ηλεκτρονική δήλωσή της η Λιμενική και Ναυτική Αρχή της Σιγκαπούρης.

    Πρόσθεσε σήμερα το πρωί ότι είχε λάβει αναφορά για το συμβάν στο οχηματαγωγό «Sea Prince» στις 0345 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή.Μια επιβάτις, η Τσέλα Χο, είπε ότι το πλοίο άρχισε να βυθίζεται αργά στα βαθιά και οι επιβάτες βοηθήθηκαν σε δύο φουσκωτά αλλά και αυτές οι λέμβοι βυθίστηκαν γιατί ήταν υπερφορτωμένες, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Channel News Asia.

    [04] Κίνα: Καταδικάστηκαν 14 πρώην αξιωματούχοι για την έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2013

    Η Κίνα καταδίκασε 14 πρώην αξιωματούχους της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Sinopec και της τοπικής κυβέρνησης σε φυλάκιση που φθάνει έως και τα πέντε έτη, για μία μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου το 2013, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η έκρηξη στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 156 να τραυματιστούν. Προκάλεσε ζημιές ύψους 751,7 εκατομμυρίων γουάν (117,53 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ανέφερε το πρακτορείο.

    Οι αξιωματούχοι της Sinopec καταδικάστηκαν για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παράλειψη καθήκοντος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης.Η έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τις υποδομές στην Κίνα, εγείροντας ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τον Αύγουστο, οι εκρήξεις στις αποθήκες ενός λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τιανζίν.

    Το 2013 έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου σημειώθηκε στον αγωγό Ντονγκγίνγκ-Χουανγκντάο II που ανήκει στη Sinopec. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι προκλήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης, των παράτυπων εργασιακών πρακτικών και ενός πολύπλοκου δικτύου υπόγειων αγωγών.

    [05] «Ανεπαρκής η αντισεισμική προστασία μνημείων και ιστορικών κτιρίων»

    Τα μνημεία και οι άλλες ιστορικές κατασκευές της Ελλάδας έχουν ανάγκη από καλύτερη αντισεισμική προστασία, επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας και καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Σπυράκος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το νέο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα «Θαλής-ΕΜΠ SEISMO», υπό τον συντονισμό του κ. Σπυράκου, στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, χημικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, τεχνικοί γεωλόγοι και αρχαιολόγοι, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για την αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς των ελληνικών μνημείων, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να γίνονται τεκμηριωμένα οι κατάλληλες επεμβάσεις, ανάλογα και με τη σεισμικότητα κάθε περιοχής.

    Σχετικές μελέτες γίνονται σε δύο αντιπροσωπευτικά μνημεία της Αττικής, στον Ναό του Ηφαίστου-Θησείο (5ος αι. π.Χ.) και στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Καισαριανής (11ος -12ος αι. μ.Χ.), όπου θα εγκατασταθεί και ένα σύστημα παρακολούθησης με έξι όργανα, τα οποία θα καταγράφουν τις σεισμικές δονήσεις (αρχικά θα επιλεγεί το ένα μνημείο).

    [06] Υπέκυψε στα τραύματά της η ανήλικη που έπεσε από ύψος τριών μέτρων σε παλιό εργοστάσιο

    Υπέκυψε στα βαριά τραύματά της η 15χρονη που έπεσε το Σάββατο από ύψος τριών μέτρων, στο εγκαταλελλειμένο κτίριο του εργοστασίου «Αλλατίνη», στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

    Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά δεν άντεξε και έχασε τη μάχη για τη ζωή.

    Οι συνθήκες πτώσης της ανήλικης παραμένουν άγνωστες, ενώ η υπόθεση ερευνάται.

    [07] Ι. Μουζάλας: Έτοιμα τα τρία από τα πέντε hot spots στα νησιά έως το τέλος του χρόνου

    Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα τρία από τα πέντε hot spots στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

    Ο κ. Μουζάλας προσθέτει ότι ταυτόχρονα στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική θα είναι έτοιμες 5.000 προσωρινές θέσεις για το relocation (πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφυγων στις χώρες της Ευρώπης), ενώ θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε υλοιποιήσιμη την πρόταση για καταγραφή των προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο πριν μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προβλήματος, παραδέχεται πως «αρχικά ξαφνιαστήκαμε και υπήρξε μια αδυναμία αντίδρασης σε αυτές τις γιγάντιες ροές (...) Ωστόσο, οι αντιδράσεις μας στη διαχείριση της κρίσης βελτιώνονται συνέχεια».

    [08] «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη», δήλωσαν χιλιάδες Αθηναίοι

    Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21), με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού. Αφού ολοκλήρωσε, μαζί με άλλους συνομηλίκους του, το βάψιμο του κεντρικού πανό της πορείας, στο οποίο αναγράφονταν η φράση: «100% καθαρή ενέργεια», δήλωσε με αποφασιστικό ύφος: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη». Ο εξάχρονος Μάριος από το Σύνταγμα, κρατώντας τους γονείς του σφιχτά από τα χέρια, έστειλε από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με τους συμπολίτες του, ένα ηχηρό μήνυμα στο πλαίσιο της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Φαινόμενο, το οποίο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας περί τα 700 δις ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 20C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα. Το αν θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

    [09] Ηρεμία επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ηρεμία επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης όπου το Σάββατο υπήρξε ένταση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική και την αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παράλληλα, από το πρωί της Κυριακής συνεχίζονται οι εργασίες για τον φράχτη που ξεκίνησε η γειτονική χώρα και «πυροδότησαν» τα χθεσινά επεισόδια.

    Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην είσοδό τους στην ΠΓΔΜ και σύμφωνα με την αστυνομία, από χθες έως σήμερα από την ουδέτερη ζώνη έχουν περάσει 3000 άνθρωποι. Στην περιοχή παραμένουν μόνο περίπου 1000 οικονομικοί μετανάστες η διαμονή των οποίων σε πρόχειρα καταλύματα δυσκολεύει από το τσουχτερό κρύο και την αλλαγή του καιρού.

    Εν τω μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ο Μαροκινός μετανάστης που υπέστη, χθες το μεσημέρι, εγκαύματα από ηλεκτροπληξία, στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.

    [10] Ικανοποίηση στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ -Τουρκίας

    Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της ειδικής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών- μελών, για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα χαιρετίζει τo γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για την ελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών.

    Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η Λευκωσία σημειώνει και το γεγονός ότι δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών- μελών για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της συνόδου η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση, στην οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών- μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

    [11] Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι

    Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν την Κυριακή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    «Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο γγτου ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν «ένα πεδίο συνεννόησης» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».

    Σήμερα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη, μια πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για τους διοργανωτές.

    Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

    Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια «πολιτική ώθηση» σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε».

    Ενώ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει φθάσει ένα νέο ρεκόρ το 2014, οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δυσχερείς.

    Όλες οι χώρες έχουν τις «κόκκινες γραμμές» τους τις οποίες δεν θέλουν να περάσουν, οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, που καλούν τον Βορρά, ιστορικά υπεύθυνο για την υπερθέρμανση, να τιμήσει τις οικονομικές του υποσχέσεις.

    Η σημερινή ημέρα αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις.

    Στο υπόβαθρο της συριακής κρίσης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους.

    Η γαλλική πρωτεύουσα ζει επίσης στους ρυθμούς της COP21. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός «εμφράγματος» στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

    Διαβάστε επίσης:Ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι για το κλίμα

    [12] Η επαφή με τη φύση αυξάνει την κοινωνική συνοχή και μειώνει την εγκληματικότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Όταν οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, η κοινωνική συνοχή αυξάνεται και η εγκληματικότητα μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη πολλών χώρων πρασίνου, αλλά και ζώων, κάνει καλό στην κοινωνική υγεία.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία του πρασίνου και της φύσης γενικότερα για την ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Το άγχος και οι σωματικοί πόνοι μειώνονται, ακόμη και οι άρρωστοι αναρρώνουν πιο γρήγορα. Η νέα μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι η επαφή με τη φύση αποτελεί γενικότερα ένα παράγοντα που βοηθά στην αρμονία και ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Νέτα Γουαϊνστάιν του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Bioscience» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών, μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαφή με τη φύση επιδρά κατά 8% στην κοινωνική συνοχή μιας κοινότητας ή συνοικίας - ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2015 - 7:32:28 UTC