Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες
  • [02] Ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχτεί εκπροσώπους της Ε.Σ. ΑμεΑ
  • [03] «Η επιλογή για τον λαό μας είναι μία: Αγώνας διαρκείας» λέει ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Συγκρότηση επιτροπής για αναπροσαρμογή αντικειμενικών τιμών ακινήτων
  • [06] Ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ οι αποδοχές των διοικήσεων των τραπεζών το 2014
  • [07] ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο
  • [08] Στην Κύπρο ο Τζον Κέρι, το απόγευμα
  • [09] Νταβούτογλου: Η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελέγχει τα σύνορά της με τη Συρία
  • [10] Οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβαση από πτήση τσάρτερ, 30 απελαθέντων από την Ελλάδα
  • [11] Τρένα στην Ειδομένη για να επιστρέψουν μετανάστες στην Αθήνα
  • [12] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι
  • [13] «Γράμμα στον Κωστή», επιστολογραφία της Ξ. Καλογεροπούλου προς τον σύντροφο ψυχής
  • [14] Όλ. Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Σένγκεν
  • [15] Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό
  • [16] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [17] Κατατέθηκαν προς αξιολόγηση 300 επιχειρηματικά σχέδια από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις
  • [18] Ζ. Άσελμπορν: Η Ελλάδα βελτιώνει τον έλεγχο στα σύνορα και τη συνεργασία της με την ΕΕ
  • [19] Ο Δ. Αβραμόπουλος για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

  • [01] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Σύνοδο είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί κατάλληλο θεσμό, όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, αλλά και να βρεθεί λύση σε κρίσεις όπως η πρόσφατη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς ακροδεξιών κύκλων ότι με τα κύματα των προσφύγων εισβάλλουν και τρομοκράτες στην Ευρώπη, ο κ. Αμανατίδης τονίζει:

    «Η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία νομίζω ότι είναι λάθος. Η άποψη αυτή ευτυχώς, με τη συμβολή της Ελλάδας και της Γαλλίας, δεν επικράτησε. Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή. Πολλοί από τους τρομοκράτες, άλλωστε, ήταν από τις χώρες όπου πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες. Λύση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ο διάλογος, ο διαπολιτισμικός, διαθρησκειακός διάλογος που δεν θα αφήσει σε κηρύγματα μίσους, ισλαμικού η οποιουδήποτε άλλου φονταμενταλισμού πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσουν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας και αδικούμε τον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τρομοκράτες».

    Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει πιστή η ΕΕ στις ιδρυτικές της αρχές.

    [02] Ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχτεί εκπροσώπους της Ε.Σ. ΑμεΑ

    Τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) θα υποδεχτεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:

    Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους ημέρα διεκδίκησης των θέσεων και των αιτημάτων τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποδεχθεί στις 12:00, στο γραφείο του τους/τις εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ).

    [03] «Η επιλογή για τον λαό μας είναι μία: Αγώνας διαρκείας» λέει ο Δ. Κουτσούμπας

    «Δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους, για συναινέσεις, για νέες ψεύτικες προσδοκίες, με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί σε χειραγώγηση ουσιαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα» δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    «Η επιλογή για τον λαό μας είναι μία: Αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία παντού σε όλη την Ελλάδα. Το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, για να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας: «καμιά αναμονή, αγώνας συνεχής, λαϊκή συμμαχία, αυτό είναι το μήνυμα και της απεργιακής συγκέντρωσης».

    [04] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προβλέπει τη σύσταση μητρώου για την αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και κοινωνικός εταίρος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τυχόν σχόλια και προτάσεις στο www.opengov.gr έως το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από διαδικασία αξιολόγησης περνούν, μεταξύ άλλων, όλοι οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων και των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των ανεξάρτητων αρχών, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης της δημόσιας υπηρεσίας.

    [05] Συγκρότηση επιτροπής για αναπροσαρμογή αντικειμενικών τιμών ακινήτων

    Η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιφέρεια Αθηνών. Η επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να έχει υποβάλλει τις προτάσεις της μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

    Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 1.1.2017. Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών η προετοιμασία για τον προσδιορισμό των νέων τιμών έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2016. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι νέες τιμές να ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ενώ καθοριστική είναι η σημασία τους για τον προσδιορισμό των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μείωση των αντικειμενικών τιμών σημαίνει ότι περισσότεροι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας θα μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

    Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη χαράξει το υπουργείο Οικονομικών, στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές τους. Οι τελευταίες σημείωσαν μεγάλη πτώση από την έναρξη της κρίσης και μετά, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές τιμές να βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις τιμές αγοράς δημιουργώντας στρεβλώσεις όχι μόνο στην λειτουργία της αγοράς αλλά και στη φορολόγηση των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές θα σημειωθεί μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και των φορολογικών βαρών των ιδιοκτητών ακινήτων. Ωστόσο για το υπουργείο Οικονομικών το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και η διασφάλιση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του 2015. Δηλαδή οι όποιες αναπροσαρμογές και διορθώσεις αδικιών γίνουν στον ΕΝΦΙΑ του 2016 το συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ίδιο με φέτος και να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

    [06] Ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ οι αποδοχές των διοικήσεων των τραπεζών το 2014

    Μισθοί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν σε περίπου τριάντα μεγαλοστελέχη ελληνικών τραπεζών, σύμφωναμε τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ανώτερο και ανώτατο στελεχιακό δυναμικό αμοίβονταν μέχρι και το τέλος του 2014 με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.

    Οι αμοιβές αυτές καταβλήθηκαν παρά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος ο οποίος προσδιορίζει ως πλαφόν τις αμοιβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος είχε ανακοινώσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του στα επίπεδα των 7.500 ευρω το μήνα.

    Ωστόσο οι μηνιαίες απολαβές μελών της διοίκησης και ορισμένων ανώτατων στελεχών των τραπεζών ήταν προκλητικά υψηλότερες. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δαπάνησαν το 2014 περίπου 20 εκατ.ευρω για τις αμοιβές των στελεχών αυτών. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές, όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί. Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ.ευρω.

    «Πρωταθλήτρια» στην κούρσα των αμοιβών αναδεικνύεται η Εθνική καθώς η τράπεζα εμφανίζεται να έχει διαθέσει περίπου 7,622 εκατ.ευρώ. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός μάλλον αδικεί την Τράπεζα καθώς στον κατάλογο των αμοιβών που δημοσιεύει η Εθνική έχει συμπεριλάβει, σε αντιθέση με τις άλλες τρεις τράπεζες, και πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή. Συνολικά οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ.ευρω.

    Η πιο «κακοπληρωμένη» αναδεικνύεται σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η τράπεζα, η διοίκηση της Πειραιώς. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ.ευρω μεικτά. Αμέσως λίγοτερο συντηρητική ήταν η Αlpha Bank η οποία διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ.ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης. Η Alphaπλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Σαφώς πιο γενναιόδωρη ήταν στις αμοιβές της διοίκησης η Εurobank διαθέτοντας για το σκοπό αυτό περίπου 4,8 εκατ.ευρω και άλλα 714.000 ευρω για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

    [07] ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο

    Ενας άνδρας και μία γυναίκα είναι οι μοναδικοί δράστες του νέου μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο, όπου 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν χθες το βράδυ, ανακοίνωσε η αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

    Πρόκειται για τους Σάγεντ Ρίζβαν, 28 ετών, Αμερικανό πολίτη και κάτοικο της περιοχής και Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, άγνωστης υπηκοότητας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πιστόλια κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο Inland Regional Center για άτομα με ειδικές ανάγκες του Σαν Μπερναρντίνο. Και οι δύο είναι νεκροί.

    [08] Στην Κύπρο ο Τζον Κέρι, το απόγευμα

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι φθάνει το απόγευμα στη Λευκωσία για συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.Στις πέντε το απόγευμα ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί αργότερα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ γύρω στις επτά θα προβεί σε δήλωση. Μισή ώρα αργότερα ο Τζον Κέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει στην οικία της η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στο δείπνο θα παρακαθίσει επίσης ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ ΄Αιντα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική και ουσιαστική την επίσκεψη Τζόν Κέρι στην Κύπρο.

    [09] Νταβούτογλου: Η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελέγχει τα σύνορά της με τη Συρία

    Η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελέγχει τα σύνορά της με τη Συρία και θέτει «φυσικά φράγματα» κατά μήκος των 98 χλμ. της λωρίδας γης που ελέγχουν από τη συριακή πλευρά των συνόρων οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους εταίρους του συνασπισμού ώστε να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές από τη συριακή πλευρά των συνόρων το επόμενο χρονικό διάστημα.

    [10] Οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβαση από πτήση τσάρτερ, 30 απελαθέντων από την Ελλάδα

    Οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση από αεροπλάνο στο Ισλαμαμπάντ 30 μεταναστών που απελάθηκαν από την Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μία εβδομάδα μετά τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διευθέτηση του θέματος των αναγκαστικών επαναπατρισμών.

    «Κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών δεν επέτρεψε σε αυτούς τους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα να αποβιβασθούν από το αεροσκάφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.Το υπυοργείο διευκρινίζει ότι οι 30 είναι «μη επιβεβαιωμένοι απελαθέντες» που έφθασαν στο Ισλαμαμπάντ με πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα.

    [11] Τρένα στην Ειδομένη για να επιστρέψουν μετανάστες στην Αθήνα

    Δύο τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται αυτήν την ώρα στην Ειδομένη προκειμένου να επιβιβασθούν σ' αυτά, χωρίς εισιτήριο, όσοι μετανάστες επιθυμούν, με προορισμό την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Στα τρένα, που έχουν από 10 βαγόνια το καθένα, αναμένεται να επιβιβασθούν μετανάστες που παραμένουν επί μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ προσβλέποντας να τους επιτραπεί η διέλευση.

    Στο μεταξύ, τεταμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή καθώς από χθες το βράδυ, απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους τους πρόσφυγες. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι, χθες το μεσημέρι, ομάδα περίπου 500 μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μέρες «εγκλωβισμένοι» στην περιοχή, προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να «απαντήσουν» με περιορισμένη χρήση χημικών.

    Εξοργισμένοι οι περίπου 2.500 μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς -ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, σήμερα το πρωί, όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια με τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και οι δοκοί στήριξης των συρματοπλεγμάτων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή την ώρα στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2500 είναι από εθνικότητες που απαγορεύεται η διέλευση.

    [12] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι

    Ο άγνωστος πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», ο οποίος δείχνει ένα νέο με γυμνή πλάτη να παίζει πιάνο, που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ, χειρόγραφες παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη και Αλέξη Κυριτσόπουλου που έγιναν εξώφυλλα δίσκων και πολλές άγνωστες φωτογραφίες από στιγμές του Μάνου Χατζηδάκι στο στούντιο με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς από τις ηχογραφήσεις ιστορικών κύκλων τραγουδιών, τις «Μπαλάντες της οδούΑθηνάς», τον «Μεγάλο Ερωτικό», «Τα παράλογα», την «Εποχή της Μελισσάνθης» με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Γκάτσο, εκτίθενται στο αμφιθέατρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη τα εκπαιδευτήρια καλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον Μάνο Χατζηδάκι μέσα από την έκθεση που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

    «Κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Χατζηδάκι και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, έχει να κάνει με την καλλιτεχνική του αξία και με τον δημόσιο λόγο του» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Φώτης Απέργης: «Η μουσική ταυτότητα του Χατζηδάκι περιείχε το ελληνικό παρελθόν και μια προσδοκία ελληνικού μέλλοντος, περιείχε την λαϊκότητα, την ελληνική παράδοση αλλά και έναν σύγχρονο κοσμοπολιτισμό. Η ιδιοφυΐα του ήταν ότι τα συνδύασε σε μια καινούργια πρωτάκουστη μουσική προσωπικότητα.Συνδύασε με πολύ δημιουργικό τρόπο και με μια οικουμενική μελωδικότητα,διαφορετικά μουσικά και κοινωνικά στοιχεία».

    [13] «Γράμμα στον Κωστή», επιστολογραφία της Ξ. Καλογεροπούλου προς τον σύντροφο ψυχής

    «Kωστή, αγάπη μου

    Κάποτε, όταν με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν φοβάμαι τον θάνατο, για να αποφύγω τη σοβαρότητα της ερώτησής τους, απαντούσα αυτό που έλεγε ο Μπουνουέλ: «Αν μπορούσα που και που να βγαίνω από τον τάφο μου για να πεταχτώ στο περίπτερο να πάρω μια εφημερίδα και να δω τι γίνεται μετά, δεν θα με πείραζε και τόσο».

    Έτσι αρχίζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου το ημερολόγιο-αναφορά στον σύζυγό της Κωστή Σκαλιόρα, ένα διανοούμενο της δημοσιογραφίας, διεισδυτικό κριτικό κινηματογράφου, μεταφραστή, γεννημένο το 1927 στην Αθήνα με σπουδές ψυχολογίας και κινηματογράφου στο Παρίσι που πέθανε τον Οκτώβριο του 2013.

    Το βιβλίο των 374 σελίδων κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Πρόκειται για μια επιστολογραφία ψυχής που κράτησε ένα χρόνο ξεκινώντας από την ημέρα του τελευταίου αποχαιρετισμού στον επί 37 χρόνια σύζυγό της και πνευματικό της σύντροφο.

    [14] Όλ. Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Σένγκεν

    Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, χθες δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα και αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

    «Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Όπως δε ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

    «Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

    Διαβάστε επίσης:Ο Δ. Αβραμόπουλος για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

    Ζ. Άσελμπορν: Η Ελλάδα βελτιώνει τον έλεγχο στα σύνορα και τη συνεργασία της με την ΕΕ

    [15] Γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

    Γενική απεργία για σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, στην Ομόνοια, έγινε η συγκέντρωση των πωλητων λαϊκών αγορών.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ τη συμμετοχή της αποφάσισε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

    Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, όπως αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ, απήργησαν χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

    Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για σήμερα, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

    Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

    [16] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προβλέπει τη σύσταση μητρώου για την αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και κοινωνικός εταίρος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τυχόν σχόλια και προτάσεις στο www.opengov.gr έως το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από διαδικασία αξιολόγησης περνούν, μεταξύ άλλων, όλοι οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων και των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των ανεξάρτητων αρχών, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης της δημόσιας υπηρεσίας.

    [17] Κατατέθηκαν προς αξιολόγηση 300 επιχειρηματικά σχέδια από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

    Περισσότερα από 300 επιχειρηματικά σχέδια από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), αναπτυσσόμενες, μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρίες από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατατέθηκαν προς αξιολόγηση από τα 27 ελληνικά, ισραηλινά και διεθνή venture capital funds, στο πλαίσιο του Equity Investment Forum που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

    To Forum συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO Α.Ε.) και το Δίκτυο Πράξη, συντονιστή του Enterprise Europe Network - Hellas.

    Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος για το συνέδριο είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι, αριθμός υπερδιπλάσιος από το τελευταίο συνέδριο, ενώ η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2015 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συνεδρίου www.eiforum.gr.Στο φετινό συνέδριο τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ, μια από τις κορυφαίες τεχνολογικά και επενδυτικά χώρες στον κόσμο, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας.

    [18] Ζ. Άσελμπορν: Η Ελλάδα βελτιώνει τον έλεγχο στα σύνορα και τη συνεργασία της με την ΕΕ

    Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

    «Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις» σημείωσε ο Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

    «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι'αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (...) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν άσκησε καμία «πίεση» σε αξιωματούχους στην Αθήνα τη Δευτέρα.

    «Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικό και ότι σημειώσαμε πρόοδο» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μια «μίνι-Σένγκεν» στον βορρά καταστρέφουν το «πνεύμα» της Ευρώπης.

    «Εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν πράγματι και να έχουν εμπιστοσύνη στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

    «Καταφέραμε να ξεφορτωθούμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε εξάλλου αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ. «Μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί», σημείωσε.

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό -όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στους Έλληνες φίλους μας- θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ ή του ΟΗΕ είναι θεμελιώδης».

    Ο Άσελμπορν φάνηκε εξάλλου επικριτικός όσον αφορά την αποτυχία άλλων κρατών μελών της ΕΕ να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, είτε όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε παρέχοντας μεθοριακούς φρουρούς.

    Ο ίδιος χρησιμοποίησε τέλος σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Σένγκεν: «Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις "μίνι Σένγκεν"», είπε.

    «Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση», κατέληξε.

    [19] Ο Δ. Αβραμόπουλος για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

    «Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» τονίζει σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο επίτροπος Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στην παρέμβασή του, επισημαίνει πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». Ο Ελληνας Επίτροπος στη δήλωσή του τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ επεσήμανε πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

    «Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» λέει ο κ. Αβραμόπουλος.

    Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2015 - 9:32:34 UTC