Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι
  • [02] Γ. Σταθάκης: Δεν υπάρχουν παραλήψεις στο Πόθεν Έσχες
  • [03] Ι. Πλακιωτάκης: Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων
  • [04] Toν Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Το τέλος της Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης
  • [07] Συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στο περιθώριο Συνόδου ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ
  • [08] Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των δραστών του μακελειού στην Καλιφόρνια
  • [09] Οι γυναίκες εφεξής θα μπορούν να εκτελούν όλα τα καθήκοντα στον αμερικανικό στρατό
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες
  • [11] Άνοιξε για τους πρόσφυγες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [12] Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός μετά το 2-1 επί της Παναχαϊκής

  • [01] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του κ. Κοτζιά.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ό,τι προέκυψε, δηλαδή, το τελευταίο διάστημα και προστέθηκε στην ατζέντα του κ. Κέρι μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.

    Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι, ασφαλώς, και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι και την αποστολή στη συνέχεια στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια 'Αμος Χοκστάιν οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.

    [02] Γ. Σταθάκης: Δεν υπάρχουν παραλήψεις στο Πόθεν Έσχες

    Διευκρινήσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με την απόφαση της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής.

    Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμε ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά - εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

    Ως προς τα ακίνητα δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

    [03] Ι. Πλακιωτάκης: Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων

    «H ΝΔ ήταν και παραμένει η εγγυήτρια δύναμη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα» και τάσσεται «υπέρ των μειώσεων στους φόρους» τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην 1η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όπως είπε αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας καθώς συνεισφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, από την ύφεση και επεσήμανε πως τώρα πλήττονται από τους ελέγχους των κεφαλαίων που επέβαλε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Μετά το πέρας της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ και ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «τον λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του»,

    [04] Toν Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει τον Ιανουάριο αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της Ε.Ε για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος τις οποίες το ΔΝΤ θα αξιολογήσει, πριν προχωρήσει σε απόφαση.

    Αυτά δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

    Ο κ. Ράις ανέφερε ακόμη ότι ν επόμενη εβδομάδα θα φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, το οποίο θα εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων.

    Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

    «Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

    [05] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων

    Ως τις 11 Δεκεμβρίου οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

    Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει. Όπως εξήγησε, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «τα καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα». Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Το τέλος της Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης

    «Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης πως «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις». «Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

    «Υπάρχει μόνο το "εμείς" και το "μαζί" εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

    Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο». «Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    [07] Συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στο περιθώριο Συνόδου ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι, πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

    «Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν επίμονου αιτήματος του, χωρίς να ακούσουμε τίποτε καινούργιο», δήλωσε ο Λαβρόφ στην συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ρωσική πλευρά επαναδιατύπωσε την θέση της για το συμβάν.

    Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Από την μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε - σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT - πως θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ρωσία θα επιλύονταν με μια συνάντηση και μόνο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

    [08] Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των δραστών του μακελειού στην Καλιφόρνια

    Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν σήμερα να εξακριβώσουν τα κίνητρα του άνδρα και της γυναίκας που άνοιξαν πυρ εν μέσω μιας γιορτής εναντίον συναδέλφων τους στη νότια Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17 σε μια επίθεση η οποία μοιάζει να ήταν προσχεδιασμένη.

    Ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, και η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, που είχαν μια κόρη έξι μηνών μαζί, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς μετά το μακελειό στο Inland Regional Center, μια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας όπου ο Φαρούκ εργαζόταν ως επιθεωρητής.

    Σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική σημαία στον Λευκό Οίκο αλλά και σε όλα τα άλλα κρατικά κτίρια στη χώρα θα κυματίζει μεσίστια ως τη Δευτέρα, σε «ένδειξη σεβασμού» για τα θύματα της επίθεσης.

    Η Μέρεντιθ Ντέιβις, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), δήλωσε πως τα δύο τουφέκια εφόδου και τα δυο πιστόλια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ.

    Τα δύο από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν από κάποιο πρόσωπο «που συνδέεται με αυτή την έρευνα» και τα υπόλοιπα δύο από κάποιο πρόσωπο που δεν σχετίζεται με αυτήν, πρόσθεσε η Ντέιβις.

    Τα τουφέκια είχαν διαμέτρημα 0,223 και μπορούσαν να ρίχνουν σφαίρες που διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ακόμη και τοίχους, διευκρίνισε η ίδια.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε πως τα κίνητρα του ζεύγους που διέπραξε το πιο πρόσφατο μακελειό στις ΗΠΑ παραμένουν άγνωστα. Ο ίδιος, καθώς και ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του FBI, τόνισαν πως δεν έχει ακόμη κριθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

    [09] Οι γυναίκες εφεξής θα μπορούν να εκτελούν όλα τα καθήκοντα στον αμερικανικό στρατό

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του να επιτρέψει στις γυναίκες να εκτελούν όλα τα καθήκοντα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, και άρα να συμμετέχουν και σε μάχες στην πρώτη γραμμή, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις του Σώματος Πεζοναυτών, σε μια ιστορική κίνηση υπέρβασης των διαφορών των δύο φύλων.

    Ο Κάρτερ δήλωσε πως η απόφαση του θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 30 ημερών, όπως προβλέπει η νομοθεσία και κατόπιν, οι γυναίκες θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα με μια «μελετημένη και μεθοδική διαδικασία».

    [10] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες

    Τα ζητήματα και τις ανάγκες που προβάλλει το αναπηρικό κίνημα, συζήτησαν, κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

    «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις οικονομικές, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, και αυτή είναι η προσπάθεια μας», τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου τους/τις εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

    [11] Άνοιξε για τους πρόσφυγες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης το σημείο διέλευσης των προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα των μεταναστών από το Ιράν και το Μαρόκο που βρίσκονταν μπροστά στην ουδέτερη ζώνη και την είχαν αποκλείσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή τους έχει απαγορευθεί η διέλευση, πείσθηκε να απομακρυνθεί.

    Έτσι, έχουν αρχίσει οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία να περνάνε στη γειτονική χώρα.

    [12] Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός μετά το 2-1 επί της Παναχαϊκής

    Με δύο γκολ του Βίκτορα Κλωναρίδη (7΄,41΄) ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-1 την Παναχαϊκή στην Πάτρα, για την 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας κι εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης (είχε νικήσει στην πρεμιέρα τον Λεβαδειακό). Το γκολ των Αχαιών πέτυχε ο Στεργίδης στο 90΄.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2015 - 21:32:22 UTC