Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων
  • [02] Φ.Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης όλων των δυνάμεων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή της πορεία
  • [03] Σ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας νοιάζεται πιο πολύ για το καθεστώς του παρά για την κοινωνία
  • [04] Β.Λεβέντης: Δεν θα δώσω εκβιαστική ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση
  • [05] Εύλογες προοπτικές επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος
  • [06] «Σοσιαλιστές, στρέψτε το βλέμμα σας προς τ' Αριστερά»
  • [07] Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, στον απόηχο της 13ης Νοεμβρίου
  • [08] Το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει, ότι δύο οπαδοί του πραγματοποίησαν την επίθεση στην Καλιφόρνια
  • [09] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάλι η Τρίπολη
  • [10] X. Σπίρτζης:Η Ένωση Κεντρώων θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση
  • [11] Στήριξη σε χρέος και προσφυγικό από Τζ Κέρι, λένε κυβερνητικές πηγές

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων

    «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να δώσουμε μια εθνική λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, όπως είναι το ασφαλιστικό, όχι να νομοθετήσουμε με μεταφρασμένα κείμενα».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» και αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο βαθμό».

    «Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε τη μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα σε ευρωπαϊκό, με την άμεση αναμειξή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    [02] Φ.Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης όλων των δυνάμεων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή της πορεία

    «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης κατάστασης και σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση» δηλώνει σε συνέντευξή της στα «Νέα» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως προς το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών τονίζει: «Ο κύκλος κυβερνητικών συνεργασιών με τη Δεξιά έκλεισε (...) Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δήθεν "ευρωπαϊκά" μέτωπα με τη ΝΔ ούτε δήθεν "προοδευτικά" μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας».

    Ερωτηθείσα για τα περί συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το PSI, η κ. Γεννηματά εξαπολύει φραστική επίθεση εναντίον του Π. Καμμένου λέγοντας: «Ο ακροδεξιός λαϊκιστής κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος και προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού απειλεί και συκοφαντεί κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία». «Η κυβερνητική πολιτική Τσίπρα- Καμμένου έχει τόση σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Η πολιτική που ακολουθούν είναι συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερης επιδρομής στην κοινωνία, διάλυσης της οικονομίας με στερεότυπες ιδεοληψίες, ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με καθεστωτική νοοτροπία», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης της

    [03] Σ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας νοιάζεται πιο πολύ για το καθεστώς του παρά για την κοινωνία

    «Το Ποτάμι είναι ένα Κίνημα με γερή ηγετική ομάδα, με βουλευτές που παράγουν έργο, με συμμετοχικές διαδικασίες που δεν έχει κανένα άλλο κόμμα στην Ελλάδα και το κυριότερο με παραγωγή πολιτικής» τονίζει ο Σ. Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Προσθέτει ακόμη ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει μέχρι σήμερα γιατί είναι «ο καθαρός δρόμος της πολιτικής ενώ ο άλλος με τα παζάρια, τις συγκολλήσεις, το μοίρασμα των θέσεων, είναι η κατάντια της πολιτικής».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μαθαίνει πολύ αργά και με μεγάλο κόστος για τη χώρα. Και φοβάμαι ότι νοιάζεται πιο πολύ για το καθεστώς του παρά για την κοινωνία».

    Σχετικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Θεοδωράκης ήταν απόλυτος κάνοντας λόγο για «αστεία πράγματα, καθώς η Ελλάδα έχασε 17 δισ. μέσα σε λίγες μέρες. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό είπε: «το Ασφαλιστικό καθορίζεται από την πολιτική στην αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα, τις αποκρατικοποιήσεις. Όταν εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση να μεταφερθούν στη Βουλγαρία και άλλες δέκα χιλιάδες θέλουν να πάνε στην Κύπρο, για ποιο βιώσιμο ασφαλιστικό μιλάμε;»

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε ακόμη:«Ποιον διάλογο; Την Κυριακή ο Τσίπρας πρότεινε συνεννόηση και την Τρίτη ο Φίλης ανακοίνωσε την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία με 70% Συριζαίους», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για δεκάδες κομματικούς διορισμούς. «Ο κ. Σπίρτζης θα σπαταλήσει πάνω από 300.000 για να αποκτήσουν οι συγκοινωνίες διπλή ηγεσία. Και προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους! Το αστείο είναι ότι πριν ένα μήνα ψήφισαν νόμο που καταργούσε τις διπλές διοικήσεις. Μικρή λεπτομέρεια. Η τροπολογία Σπίρτζη πέρασε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Εκεί που φυτρώνει και το κουτόχορτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    [04] Β.Λεβέντης: Δεν θα δώσω εκβιαστική ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά» κατηγορεί για καιροσκοπισμό, όσους μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν σενάρια στήριξης της κυβέρνησης από το κόμμα του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει ούτε κρίσιμα νομοσχέδια ακόμα και αν υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας ή κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παρά την κατηγορηματική διάψευση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο ίδιος επιμένει ότι πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή στην κυβέρνηση και της Νέας Δημοκρατίας.

    Την πρόταση αυτήν, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Λεβέντης, την έκανε στον πρωθυπουργό και στην πρόσφατη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών και πιστεύει ότι στο τέλος ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να την αποδεχτεί. Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Φλαμπουράρη ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχτεί 4-5 σημεία από τα 9 που έχει θέσει ως προϋπόθεση για διάλογο ο κ. Λεβέντης, απάντησε ότι «αυτές είναι καιροσκοπικές ενέργειες. Δεν υπάρχουν εκπτώσεις εδώ. Τα εννέα σημεία δεν τα έδωσα προκειμένου να στηρίξω ή να συνεργαστώ. Για να βοηθήσω τα έδωσα».

    [05] Εύλογες προοπτικές επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος

    Εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργούνται μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δεδομένης της ομαλής διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Tονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση θα γίνεται ηπιότερη και θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό -όπως αναφέρεται- "στον βαθμό που περιορίζεται η αβεβαιότητα, χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως εφαρμόζονται με συνέπεια οι όροι της συμφωνίας". Μεταξύ άλλων, αναλύεται στην Έκθεση ότι η οικονομία εμφανίζει αντιστάσεις που φαίνεται ότι θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένονταν, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εξελίξεις είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του καλοκαιριού. Επ' αυτού, αναφέρεται ειδικότερα ότι "ηπιότερες του αναμενόμενου ήταν οι επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρά το αρχικό σοκ της τραπεζικής αργίας", ενώ, όπως εξηγείται, "σε αυτό συνέβαλε η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών και η βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων, αλλά και η ορθολογική συμπεριφορά των καταναλωτών".

    Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική πολιτική, η παρούσα Έκθεση "υποβάλλεται σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους διεξάγονται ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών". "Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη", σημειώνεται. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό, όπως συμπληρώνεται στην Έκθεση, "είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους".

    Ο κ Στουρνάρας

    Δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και εν συνεχεία στην ανάκαμψη, θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

    Πρώτον, η εφαρμογή της Σύμβασης που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση με τους εταίρους. Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

    Δεύτερη προϋπόθεση αφορά τη στήριξη από τη Βουλή των Ελλήνων της προσπάθειας προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. "Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος" αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

    [06] «Σοσιαλιστές, στρέψτε το βλέμμα σας προς τ' Αριστερά»

    «Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. Και για να τα καταφέρουμε, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα «il manifesto», ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Ρώμη, με τον Ιταλό υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι.

    Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει επίσης ότι «στη φάση αυτή πρέπει να σταλεί οπωσδήποτε, στην κοινωνία, το μήνυμα ότι δεν θα γίνουν περικοπές. Διότι οι συντάξεις, στο παρελθόν, μειώθηκαν έντεκα φορές, περίπου κατά 40%, χωρίς αυτό να λύσει το πρόβλημα». «Χάρη στη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο σε εκατό δόσεις, ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες περιπτώσεις- φυσικά και νομικά πρόσωπα- μπήκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Ένα ολόκληρο κομμάτι του λαού μας επέστρεψε στην κανονικότητα, ανακτώντας εμπιστοσύνη και δημιουργώντας περισσότερα έσοδα» υπογραμμίζει, ο κ. Παππάς.

    Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:«Μέριμνα όλων των μερών- για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που μας δανείζουν οι εταίροι, αλλά ούτε και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού- είναι να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε σκέψη και δυνατότητα, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να μπορεί να ξανανοίξει ένα θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Θα πρέπει να μπει στο τραπέζι και να υπογραφεί μια λύση η οποία πραγματικά θα το λύνει αυτό το πρόβλημα, αφαιρώντας οποιαδήποτε αιτία ανησυχίας για τους καταναλωτές και τους επενδυτές.

    Σχετικά με την στάση της Γαλλίας και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, ο Νίκος Παππάς δηλώνει: «Η Γαλλία στήριξε με θάρρος την Ελλάδα στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, αλλά και ο Ματέο Ρέντσι στήριξε ανοικτά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν το καλοκαίρι. Όλοι μας, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και της αριστεράς, πρέπει να καταφέρουμε να συντονίσουμε την πολιτική μας ατζέντα και να την προωθήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει όλο και περισσότερα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Στην ερώτηση, της «il manifesto», αν μπορεί να υπάρξει μια κοινή πορεία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και της Αριστεράς, ο κ. Παππάς απαντά: «Το ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα, από κραταιό κόμμα έγινε ένα μικρό κόμμα το οποίο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού, ενώ οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές, επέλεξαν να κάνουν την υπέρβαση και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με την Αριστερά. Νομίζω ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι για τη σοσιαλδημοκρατία, η ενδεδειγμένη λύση είναι εκείνη των συμμαχιών προς τ' Αριστερά».

    [07] Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, στον απόηχο της 13ης Νοεμβρίου

    Λίγες ώρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στην Γαλλία με την άκρα δεξιά να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η δεξιά αντιπολίτευση ρίχνουν τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη, για να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα και να αποτρέψουν μια αναμενόμενη άνοδο του Εθνικού Μετώπου.

    Νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε χθες, τελευταία ημέρα μιας προεκλογικής εκστρατείας που διεξήχθη στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στις προθέσεις ψήφου για τις εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί αύριο. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ήδη άνοδο τους τελευταίους μήνες, αλλά το τραύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων στις 13 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι ενίσχυσε την ώθησή του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

    Το FN λαμβάνει ποσοστό 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του πρώην προέδρου της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του (28,5%), καθώς και των Σοσιαλιστών (PS) του Φρανσουά Ολάντ, που έρχονται τρίτοι με 23%.

    Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde, Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν "απάτη" που "συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα" "Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, με τη χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν μια απροσδόκητη ιστορική διάσταση", γράφει η εφημερίδα Le Parisien.

    [08] Το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει, ότι δύο οπαδοί του πραγματοποίησαν την επίθεση στην Καλιφόρνια

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δήλωσε σήμερα σε ιντερνετικό ραδιόφωνο ότι δύο οπαδοί της πραγματοποίησαν την επίθεση την Τετάρτη σε πάρτυ στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

    "Δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας", μετέδωσε ο al-Bayan, ο ραδιοφωνικός σταθμός της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Πρακτορείο ειδήσεων που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ΙΚ μετέδωσε χθες ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν οπαδοί της οργάνωσης.

    [09] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάλι η Τρίπολη

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύχτηκε εκ νέου χθες η Τρίπολη, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα του Δήμου, για το μείζον ζήτημα απομάκρυνσης των σκουπιδιών και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

    Η απόφαση ελήφθη με σκοπό να προστατευθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνη ρύπανση.

    Στην ίδια απόφαση καλείται ο Δήμος να ορίσει χώρο κατάλληλο για προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση που να πληροί όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις, να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στον χώρο, καθώς επίσης ορίζεται πως η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει ευθύνη του Δήμου Τρίπολης.

    [10] X. Σπίρτζης:Η Ένωση Κεντρώων θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση

    Η πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά».Ο κ. Σπίρτζης σημειώνει ότι είναι ένα κόμμα που «έχει πολύ λιγότερα να του καταλογίσει κάποιος από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης»

    Ο κ. Σπίρτζης πιστεύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα αντέξει στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως για το ασφαλιστικό, για το οποίο αναφέρει ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

    Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να πάμε σε μια λογική αναδιανεμητικού συστήματος και δικαιοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα διαφορετικά αυτό θα καταρρεύσει». Εξάλλου, σημειώνει ότι δεν πιστεύει πως θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και υποστηρίζει ότι πρέπει να εισφέρει ο καθένας στο ασφαλιστικό σύστημα ανάλογα με τις δυνάμεις του.

    [11] Στήριξη σε χρέος και προσφυγικό από Τζ Κέρι, λένε κυβερνητικές πηγές

    Τη στήριξη που προσέφερε στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ιδιαίτερα ως προς τα ζητήματα του χρέους και του Προσφυγικού, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της επίσκεψής του στην Αθήνα και των επαφών που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

    Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό ΥπΕξ. Επισημαίνεται δε ότι στον σύντομο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά την υποδοχή του στο Μ. Μαξίμου, ο κ. Κέρι στάθηκε στο ζήτημα, αναφέροντας ότι ιδιαιτέρως εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η χώρα την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης, και τις προκλήσεις του χρέους και της αναδιάρθρωσης. «Δεν είναι εύκολο. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει απ' αυτό, όπως θέλουν οι πολίτες κι όπως ελπίζουμε όλοι. Είναι μεγάλο το εγχείρημα» είπε.

    Ο κ. Κέρι αναγνώρισε και τη «δύσκολη πρόκληση με τη μετανάστευση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όπως επίσης έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ο Αμερικανός ΥπΕξ αναφορικά με το προσφυγικό καλωσόρισε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ειδικότερα, στις δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Κέρι επισήμανε σχετικά με το προσφυγικό ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και η ευθύνη γι' αυτήν αφορά όλους. Ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στα ΗΕ. Βοήθεια θα παράσχουν οι ΗΠΑ και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άμεση συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τόσο ως προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης, όσο και σε υγειονομικά και επισιτιστικά θέματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 December 2015 - 11:32:20 UTC