Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω
  • [02] Φ. Γεννηματά: Δεν φοβόμαστε Εξεταστικές
  • [03] Δ.. Κουτσούμπας: Το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της Αριστεράς του κεφαλαίου
  • [04] Γ.Σταθάκης: Μπορεί και στα μέσα του 2016, η έξοδος από τα capital controls
  • [05] Διαψεύδει η Εθνική δημοσιεύματα για «εμπλοκή με Finans»
  • [06] Γ. Καββαθάς; Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας
  • [07] Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία
  • [08] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία
  • [09] Στο Κίεβο μεταβαίνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
  • [10] Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου
  • [11] Τραγικός θάνατος για πατέρα και κόρη σε τροχαίο, στην Κρήτη
  • [12] Με την απονομή των βραβείων έληξε στον Πύργο Ηλείας το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους
  • [13] Η εορτή του Πατριαρχικού Ναού Αλεξανδρείας
  • [14] Ανοίγει τις πύλες του,την Πέμπτη, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρίπολης «Arcadia Screenings»
  • [15] Συναυλία των Eagles of Death Metal με τους U2 στο Παρίσι
  • [16] Ευ. Τσακαλώτος: Να γίνει παράλληλο πρόγραμμα για κάθε υπουργείο

  • [01] Α. Σαμαράς: Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω

    «Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις» για συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ή οικουμενικής κυβέρνησης, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

    Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της πολιτικής του ως πρωθυπουργός, λέγοντας: «Παραλάβαμε χάος και σε δυόμισι χρόνια παραδώσαμε χώρα σταθεροποιημένη και οικονομία σε ανάπτυξη», ενώ κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι «έφερε τη χώρα σε δεινή θέση και χρειάστηκε να κάνει μια πολύ επώδυνη συνθηκολόγηση. Αναγκάστηκε να δεχθεί όρους που δεν ήταν απαραίτητοι για να βγει η χώρα από την κρίση. Και που τη βάζουν, ίσως, σε πιο βαθιά κρίση...». Σημειώνει δε, ότι «για να μην βρεθεί η χώρα μετέωρη χρειάζονται τρία πράγματα. Πρώτον να παραδεχθεί η κυβέρνηση τα σφάλματά της. Δεύτερον, να πάψει να λέει ψέματα και να πάψει να συκοφαντεί τους αντιπάλους της. Και τρίτον να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της σε μια σειρά κρίσιμων τομέων».

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά τονίζει: «Η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει» ενώ διαψεύδει σενάρια που τον φέρουν να ενδιαφέρεται να ιδρύσει νέο κόμμα. Χαρακτηρίζει και τους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ αξιόλογους, και υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης «ενότητας, σοβαρότητας και δικαίωσης του έργου που έκανε η παράταξη». Επίσης, σε ερώτηση αν θα αντέξει η ΝΔ την εσωκομματική διαδικασία, απαντά: «Θα αντέξει και θα βγει ισχυρότερη. Γι΄αυτό παλεύουμε...».

    [02] Φ. Γεννηματά: Δεν φοβόμαστε Εξεταστικές

    Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνήσουν για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της κρίσης και πώς έφθασε η χώρα στα μνημόνια, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απηύθυνε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

    «Ούτε εκβιασμοί περνάνε σε εμάς, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ότι «συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία».

    «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος. Προκαλούμε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να αποτυπωθεί η αλήθεια, να τη συνυπογράψει. Όποιος όμως αρνηθεί, δεν έχει δικαίωμα να ψελλίζει περί διαφάνειας» επισήμανε η κ. Γεννηματά.

    Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομια της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

    «Στην ύφεση μάς γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

    «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».

    [03] Δ.. Κουτσούμπας: Το προεκλογικό παραμύθι της κυβέρνησης αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της Αριστεράς του κεφαλαίου

    Ως αποτύπωση του «προεκλογικού παραμυθιού» της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο την ανακούφιση του λαού, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται από την εισηγητική της έκθεση.

    «Αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου» αφού, όπως ανέφερε, σε αντίθεση με τις αφηγήσεις του κ. Τσίπρα που έγιναν για λαϊκή κατανάλωση, περί επώδυνου συμβιβασμού της κυβέρνησης, μετά από το σκληρό εκβιασμό του Σόιμπλε, «στην εισηγητική έκθεση διαβάζουμε για τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας (του 3ου μνημονίου) η οποία τελικά οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Αντίστοιχα, προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός τονίζεται ότι έχουν ως στόχο να «ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα», να «αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων.

    Ακόμη, σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί μια επίσημη συνόψιση για «τα έργα, τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβερνώσας Αριστεράς που αποκαλύπτει πλήρως τον πραγματικό επικίνδυνο ρόλο της». «Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού. Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού. Κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο, που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να περάσει όλες τις επιλογές της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών με κλίμα ταξικής συνεργασίας, κοινωνικής συναίνεσης, έστω κοινωνικής ανοχής» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

    [04] Γ.Σταθάκης: Μπορεί και στα μέσα του 2016, η έξοδος από τα capital controls

    Την εκτίμηση ότι έξοδος από τα capital controls μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα μέσα του 2016, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

    Ο υπουργός αναφέρει, εξάλλου, ότι έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και σημειώνει: «Το γ΄ τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά».

    Ο κ. Σταθάκης ερωτώμενος για τον αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι «πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι να αποφευχθούν λάθη των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων» και σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εστιάσει τα κριτήρια επιλογής σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιλεγμένης επένδυσης».

    Ο υπουργός, σχετικά με τη δήλωσή του για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων επισημαίνει: «Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά- εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και το 2014».

    [05] Διαψεύδει η Εθνική δημοσιεύματα για «εμπλοκή με Finans»

    Με αφορμή δημοσιογραφικά ερωτήματα η Εθνική Τράπεζα διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθές δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας με τίτλο «Εμπλοκή με Finans».

    Η σχετική διαδικασία ακολουθεί τη σχεδιασμένη πορεία και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εξέλιξη η οποία να χρήζει ανακοίνωσης, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα.

    [06] Γ. Καββαθάς; Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας

    «Η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας, καθώς θέτει όρια και φραγμούς στην ασύδοτη επικράτηση των ολιγοπωλίων και δεν τους επιτρέπει την προνομιακή πρόσβαση στους φορείς και στους θεσμούς λήψης αποφάσεων. Με άλλα λόγια, θέτει φραγμούς στον εκφυλισμό των ολιγοπωλίων σε ολιγαρχίες» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, στην 47η γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας.

    Στη συνέχεια σημείωσε πως «οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία με τους θεσμούς για το συνταξιοδοτικό θέμα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας», και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

    «Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2012, το 37% των νοικοκυριών είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2014 στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην ελληνική κοινωνία επιβιώνουν στην πραγματικότητα με τη σύνταξη. Μία ενδεχόμενη μείωση στις συντάξεις, όπως αυτή που δεν επιθυμεί, αλλά προτείνει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της σύνταξης γήρατος σε δύο μέρη - στην εθνική αφενός, η οποία θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, και στην αναλογική αφετέρου, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης (αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει) στη βάση ενός τεκμαρτού εισοδήματος που θα υπολογίζεται μέσα από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί και τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των μελών των νοικοκυριών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη σύνταξη. Η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία ας σημειωθεί είναι και η βασικότερη - από ποσοτική πλευρά - κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας. Ακολουθώντας τη λογική και τηρώντας τις αρχές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα - ανεξάρτητα από τον αριθμό των πυλώνων του - θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά, που θα αντιστοιχεί στο κομμάτι της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι αρκετά συρρικνωμένο και θα απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ το δεύτερο κομμάτι που θα είναι πιο γενναιόδωρο, θα αντιπροσωπεύει την αρχή της ατομικής επένδυσης και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Σ' αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ή να φανταστείτε, σε ποιο από τα δύο τμήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ενταχθούν τα νέα παιδιά, οι νέοι εργαζόμενοι υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μεικτά».

    [07] Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία στις 07.00 ώρα Γκρίνουιτς (09.00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που διεξάγονται σε κλίμα έντασης, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις οποίες η ακροδεξιά μπορεί να καταγράψει ιστορική επιτυχία. Για την τελευταία αυτή εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, 44,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά τους συμβούλια. Τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε γαλλικό έδαφος μετά τον πόλεμο, οι εκλογές αυτές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.

    Μετά τη θεαματική του άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις από τις συνολικά 13, κάτι πρωτοφανές στη χώρα. Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

    Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο: το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%. Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά έως τις 17.00 ώρα Γκρίνουιτς στις περισσότερες πόλεις, αλλά οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν έως τις 19.00 ώρα Γκρίνουιτς στις μεγάλες πόλεις.

    [08] Διάγγελμα Ομπάμα απόψε για την τρομοκρατία

    Διάγγελμα για την πορεία των ερευνών σχετικά με το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο, και γενικότερα για την τρομοκρατία θα απευθύνει απόψε στον αμερικανικό λαό, στις 20:00 τοπική ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα , όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

    "Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (τοπική ώρα) ο πρόεδρος Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με τα βήματα που λαμβάνει η κυβέρνησης μας για να εκπληρώσει την ύψιστη προτεραιότητα: να παραμείνουν ασφαλείς οι Αμερικανοί πολίτες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος θα μιλήσει για την "ευρύτερη απειλή της τρομοκρατίας", όπως την φύση της απειλής, πως αυτή έχει εξελιχθεί και με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε", υπογραμμίζεται.

    [09] Στο Κίεβο μεταβαίνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Στο Κίεβο αναμένεται να μεταβεί απόψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, απέναντι στη Ρωσία, αλλά και για να ενθαρρύνει τις προσπάθειες του Κιέβου, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα.

    Ο Μπάιντεν, που αναμένεται αργά απόψε στο Κίεβο, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ την Τρίτη θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, κατά την τέταρτη επίσκεψή του σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στη Μαϊντάν. Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στη φυγή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014 και σε μια πρωτοφανή κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της γειτονικής της Ρωσίας.

    Η Ουκρανία που πλήττεται από μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην οποία περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική χώρα ανησυχεί μήπως υποχωρήσει η στήριξη των δυτικών συμμάχων της, ορισμένοι από τους οποίους επιδιώκουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

    [10] Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο μετρό του Λονδίνου

    Ένας άνδρας πραγματοποίησε επίθεση με μαχαίρι στο σταθμό του μετρό του ανατολικού Λονδίνου χθες το βράδυ, τραυματίζοντας τρεις πολίτες -έναν εκ των οποίων σοβαρά-, ενώ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης φώναξε κατά την επίθεση "Αυτό είναι για την Συρία", πριν ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς.

    "Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως τρομοκρατικό περιστατικό", δήλωσε ο Ρίτσαρν Γουάλντον, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Λονδίνου με ανακοίνωση του.

    Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε πως αστυνομικοί έλαβαν κλήση το Σάββατο το βράδυ (19:05 ώρα Γκρίνουιτς) για ένα περιστατικό στον σταθμό του μετρό Λέιτονστοουν, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου ο ύποπτος φέρεται να απειλούσε πολίτες με ένα μαχαίρι.

    Πρόσθεσε πως ένας αστυνομικός χρησιμοποίησε όπλο τέιζερ (ηλεκτροσόκ) ενάντια στον δράστη, ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του ανατολικού Λονδίνου, όπου παραμένει υπό κράτηση.

    Δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές του τηλεοπτικού δικτύου Sky News και της εφημερίδας London's Evening Standard ότι ο δράστης φώναξε κατά την επίθεση "Αυτό είναι για τη Συρία".

    Σύμφωνα με την αστυνομία τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από την επίθεση, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

    [11] Τραγικός θάνατος για πατέρα και κόρη σε τροχαίο, στην Κρήτη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν πατέρας και κόρη σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα, στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μοιρών-Τυμπακίου.

    Το τροχαίο έγινε όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ένα άτομο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ΙΧ στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, πατέρας μάνα και κόρη.

    Από τη σύγκρουση ανασύρθηκαν νεκροί ο 64χρονος πατέρας και η κόρη του, ηλικίας 21 ετών, ενώ η μητέρα της και ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο.

    [12] Με την απονομή των βραβείων έληξε στον Πύργο Ηλείας το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους

    Με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, αυτό της καλύτερης ταινίας, να πηγαίνει στο «14 και άνω» του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζάιτσεβ (Andrey Zaytsev), καθώς και με την ανακοίνωση των υπόλοιπων βραβείων, έκλεισε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πύργο.

    Η ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «14 και άνω», που αναφέρεται στην ιστορία αγάπης ενός σύγχρονου ζευγαριού Ρωμαίου και Ιουλιέτας, απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το οποίο κέρδισε ο νεαρός Γκλέμπ Καλιούζνι (Gleb Kalyuzhny), που δεν ήταν ηθοποιός, αλλά εντοπίστηκε από τον σκηνοθέτη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως δήλωσε ο κ. Ζάιτσεβ κατά την παραλαβή των βραβείων.

    Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Φατιμέ Αζέμι (Fatime Azemi) που είχε τον πρώτο ρόλο στην ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Κοπάδι» από τη Σουηδία, η οποία διαπραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο ένα δύσκολο θέμα, τον βιασμό μιας 14χρονης από συμμαθητή της. Η ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερου σεναρίου (Έμμα Μπρόστρομ) και σκηνοθεσίας (Μπεάτα Γκάρντελερ).

    Τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία της κριτικής επιτροπής, δηλαδή καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους και καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, απονεμήθηκαν, αντίστοιχα, στις ταινίες «Ομογάλακτος» πολωνο-αρμενικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Vahram Mkhitaryan και «Σκιές και Φτερούγες» από την Ελβετία σε σκηνοθεσία Έλις Μενγκ και Ελεονόρα Μαρινόνι.

    [13] Η εορτή του Πατριαρχικού Ναού Αλεξανδρείας

    Τη Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β?, χθες 5 Δεκεμβρίου, παρουσία αρχιερέων, ιερέων και πλήθους κόσμου από την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας. Ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και ο επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος συλλειτούργησαν, ενώ ο π. Παίσιος Λαρεντζάκης κήρυξε τον θείο λόγο στην ομιλία του για τον Άγιο Σάββα.

    Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος χειροτόνησε αρχιμανδρίτη τον π. Ραφαήλ Κοροβέση, εφημέριο του Κοινοτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

    Την προηγουμένη ημέρα, 4η Δεκεμβρίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β? χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στον ίδιο ναό, πλαισιωμένος από τον μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και τον επίσκοπο Ναυκράτιδος Μελέτιο.

    Στο εορταστικό διήμερο, παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Εμ. Κακαβελάκης, εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων και φορέων και σύσσωμη η ελληνική παροικία.

    Ας σημειωθεί ότι η Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας είναι το θρησκευτικό κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην Πόλη του Αλεξάνδρου, λειτουργεί από τον 4οαι. και κατά την ιστορική της διαδρομή εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα υπήρξε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, σχολείο, κοιμητήριο Πατριαρχών κ.ά.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κυρίως ναό βρίσκεται ως πολύτιμο θησαύρισμα η κολόνα όπου, κατά την παράδοση, αποκεφαλίσθηκε η Aλεξανδρινή μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, ενώ στην Αγία Τράπεζα εντός του Ιερού Βήματος χειροτονήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως.

    [14] Ανοίγει τις πύλες του,την Πέμπτη, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρίπολης «Arcadia Screenings»

    Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως την έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ανοίγει τις πύλες του το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρίπολης «Arcadia Screenings», που επιδιώκει να καθιερωθεί και να μετεξελιχθεί σε θεσμό.

    Το φεστιβάλ είναι μοναδικό στο είδος του, έχει θεματικό περιεχόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων απ' όλο τον κόσμο και ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούργιο θεσμό που δημιουργήθηκε στα πλαίσια διεκδίκησης από την Τρίπολη του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης για το 2021 «TRIPOLIS ARCADIA 2021».

    Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ «Arcadia Screenings» θα διεξαχθεί από τις 10 ως τις 13 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει προβολές ταινιών στην Τρίπολη και σε τέσσερις πόλεις και χωριά σταθμούς στην ιστορία της Αρκαδίας, στη Μεγαλόπολη, την Τεγέα, το Λεβίδι και την Δημητσάνα.

    [15] Συναυλία των Eagles of Death Metal με τους U2 στο Παρίσι

    Το αμερικανικό συγκρότημα Eagles of Death Metal που έδινε συναυλία στην αίθουσα Μπατακλάν του Παρισιού τη στιγμή της επίθεσης στις 13 Νοεμβρίου, θα εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με τους Ιρλανδούς U2, σε συναυλία στο Παρίσι, σήμερα ή αύριο, πριν ξαναρχίσει τον Φεβρουάριο την περιοδεία που διέκοψε, γράφει το περιοδικό Billboard, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

    Οι Ιρλανδοί U2, όπως και πολλοί καλλιτέχνες, είχαν επιλέξει να αναβάλουν συναυλίες που είχαν προγραμματίσει μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων.

    Το συγκρότημα υπό τον τραγουδιστή τους Bono θα παίξει σήμερα και αύριο στο Παρίσι. Οι Eagles of Death Metal θα παίξουν κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο αυτές συναυλίες στο AccorHotels Arena, που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Παλέ ντε Μπερσί, σύμφωνα με το Billboard που δεν διευκρινίζει την ακριβή ημερομηνία της εμφάνισης του αμερικανικού συγκροτήματος.

    [16] Ευ. Τσακαλώτος: Να γίνει παράλληλο πρόγραμμα για κάθε υπουργείο

    «Είναι η ώρα να σηκωθούν και να μετρηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και σε μια διαφορετική πολιτική», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια διαφορετική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, γιατί όπως είπε είναι «τρέλα» οι βόρειες χώρες που είναι πλεονασματικές να μην επενδύουν για να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου, να μην έχει η Ευρώπη ένα «μεγάλο προϋπολογισμό» όπως περισσότερες μεγάλες νομισματικές ενώσεις.

    Στη συνέχεια καταλόγισε στη σοσιαλδημοκρατία και τα λαϊκά κόμματα στην Ευρώπη ότι «έκαναν συμφωνία με τον διάβολο».

    «Πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά ήταν στην πρόταση του Γιούνκερ» είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη. «Τότε είπατε ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ψηφίσατε ναι για να αυξηθούν οι μισθοί;»

    Συνεχίζοντας απευθύνθηκε στους βουλευτές της συμπολίτευσης. «Για να σας βοηθήσω στα επιχειρήματά σας», είπε, «θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς: Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτίζονταν το πελατειακό κράτος.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «φοροεπιδρομή» και η συμφωνία του Αυγούστου αποτελεί το «χειρότερο μνημόνιο», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι περιλαμβάνει φόρους 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονταν φόροι 4 δισ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μείωση μισθών και συντάξεων 4,7 δισ. ευρώ.

    Συγκριτικά με την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων αντιστοιχεί στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,7%.

    Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο προσφυγικό και υποστήριξε ότι «η αλληλεγγύη είναι ένα αγαθό που όσο πιο πολύ το χρησιμοποιείς τόσο πιο χρήσιμο γίνεται» και ότι βρίσκεται στο κέντρο των αριστερών αξιών.

    «Θεωρούμε ότι μπορούμε να χαράξουμε έναν καινούργιο δρόμο, στον οποίο αυτές οι ιδέες θα είναι στο κέντρο της πολιτικής» ανέφερε.

    Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεσμεύονται οι υπουργοί «να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, μη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, όπως γίνεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 December 2015 - 9:32:21 UTC