Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομοκρατική ενέργεια» ήταν σύμφωνα με την αστυνομία η χθεσινοβραδινή επίθεση στο μετρό του Λονδίνου
  • [02] Πορεία μαθητών και φοιτητών στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου
  • [03] Ένταση στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
  • [04] Μικροεπεισόδια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Τρομοκρατική ενέργεια» ήταν σύμφωνα με την αστυνομία η χθεσινοβραδινή επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

    Η βρετανική αστυνομία ερευνά σήμερα τα κίνητρα ενός άνδρα που τέθηκε υπό κράτηση χθες το βράδυ αφού τραυμάτισε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους σε σταθμό του μετρό, στο ανατολικό Λονδίνο, ένα επεισόδιο που χαρακτηρίσθηκε από την αστυνομία «τρομοκρατική ενέργεια».

    Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την έγκριση που δόθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, στις ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τον δράστη να δικαιολογεί την πράξη του λέγοντας: «είναι για τη Συρία». Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

    "Το αντιμετωπίζουμε ως μια τρομοκρατική ενέργεια", ανέφερε ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της μητροπολιτικής αστυνομίας Ρίτσαρντ Γουόλτον, που έχει αναλάβει την έρευνα. Ζήτησε από τον πληθυσμό να "παραμείνει ήρεμος, αλλά σε επιφυλακή".

    [02] Πορεία μαθητών και φοιτητών στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

    Μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία, που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, εκτός από δύο μικροπεριστατικά. Συγκεκριμένα, νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Ακαδημίας χωρίς να υπάρξει συνέχεια και λίγο αργότερα έβαλαν φωτιά στην τέντα περιπτέρου στην οδό Σταδίου, η οποία σβήστηκε αμέσως.

    Στις 17.00 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και άλλων συλλογικοτήτων στα Προπύλαια.

    [03] Ένταση στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    Ένταση επικράτησε κατά σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

    Ειδικές αναφορές έγιναν στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, όπως και στη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες.

    Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.

    Η κ. Στενιώτη, τόνισε ακόμη, ότι η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιευτήκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε η κ. Στενιώτη.

    Ακόμη, ανέφερε πως είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί».

    Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: Πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

    Ως προς τον κ. Βούτση, η κ. Στενιώτη, είπε: «Δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν. Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι στους υψηλόβαθμούς δικαστές. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για "δικαστικά πραξικοπήματα", δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους "πραξικοπηματίες" και να προσφεύγει αρμοδίως προς έλεγχο αυτών, προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

    Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η οικονομική κρίση πλήττει τη Δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την είσοδο του νέου έτους, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.

    Επίσης, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωσή της. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα. Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του Κώδικα έχουν αδυναμίες. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη φράση περί δικαστικών πραξικοπημάτων του κ. Παπαγγελλόπουλου, ανέφερε ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία της».

    [04] Μικροεπεισόδια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη

    Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου τότε μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα στη μία το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες κινήθηκαν μέσω Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου.

    Όταν η πορεία έφθασε ξανά στο ύψος της Εγνατίας, διασπάστηκε σε δύο τμήματα, κάποιοι κινήθηκαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και άλλοι επέστρεψαν στην Καμάρα.

    Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.

    Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο της πόλης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας παραμένουν σε ισχύ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 December 2015 - 15:32:18 UTC