Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Μουζάλας: Δεν ετέθη καν στις Βρυξέλλες το θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Στόχος της κυβέρνησης, να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας
  • [03] Αντίθετη η ΠΟΠΕΚ με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας καυσίμων
  • [04] Με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα χτίζεται το αφορολόγητο από το 2016
  • [05] Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες
  • [06] Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συγκλόνισε το Τατζικιστάν
  • [07] Ενίσχυση της FRONTEX ζητούν Γερμανία και Γαλλία
  • [08] Πάνω από 1.800 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [09] Ειδομένη: Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση
  • [10] Σήμερα η πληρωμή των επιδοτήσεων αγροτών
  • [11] Χωρίς προαστιακό σήμερα από τις 17:00 έως τις 22:00
  • [12] Αρχαιολογικούς θησαυρούς και οικοσυστήματα του Σαρωνικού προσπαθούν να προστατέψουν κινήσεις πολιτών
  • [13] Απόψε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ
  • [14] Δεκατρείς συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [15] Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο οι αγρότες
  • [16] Η αστυνομία κατονομάζει τον δράστη της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου και εισηγείται απαγγελία κατηγοριών
  • [17] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
  • [18] Έρευνα ανοίγει τον δρόμο για νέα αναλγητικά φάρμακα

  • [01] Ι. Μουζάλας: Δεν ετέθη καν στις Βρυξέλλες το θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

    Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών κρατών, οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. Παρά ταύτα «αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σα να είναι απόψεις της Ευρώπης» πρόσθεσε.

    Επισήμανε ότι το θέμα δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει πως «ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτόν τον φόβο που δικαίως μάς έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι».

    Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «οι απομονωτικές και εθνικές "λύσεις" όπως το να χτίζουμε τείχη δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ επισήμανεότι δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν 'Ασελμπορν, του κ. Αβραμόπουλου και άλλων.

    Σε ό,τι αφορά τη FRONTEX είπε ότι έχουμε ζητήσει 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε «όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε».

    Όπως είπε ο υπουργός, στο κείμενο της Frontex αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και μπήκαν στη θέση τους».

    Ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε λόγο για αδικία απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενος στην κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.

    «Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ωτσόσο παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» και συνέχισε: «Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, επανέλαβε ότι θα δοθεί λύση. «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσει».

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη «θα έχει καθαρίσει». Όσον αφορά τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι «όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους».

    «Έχουμε συνεννοηθεί με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα» ανέφερε ο κ.Μουζάλας ενώ πρόσθεσε ότι θα «γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Στόχος της κυβέρνησης, να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας

    Τα μέτρα που έχει αποφασίσει και ψηφίσει η κυβέρνηση είναι δύσκολα, «αλλά αναγκαία για να πάμε μπροστά» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει με αργά και σταθερά βήματα τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας είπε μιλώνατς στο Mega.Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως υπάρχει περιστολή δαπανών και «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε: «έχουμε πει ότι δεν συζητάμε το σενάριο ιδιωτικοποίησης και αναζητούμε μία εναλλακτική πρόταση». Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει τις σχετικές προτάσεις, που είναι θεσμικού χαρακτήρα, και η συζήτηση για το θέμα ξεκινάει από σήμερα. «Τα δίκτυα της ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο» τόνισε και ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη συζήτηση πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. «Ιδεολογική εμμονή υπάρχει σε κάποιους από τους συνομιλητές μας, μπορεί να υπάρχουν κι άλλα πράγματα από πρόθεση» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας πως «επιλογή του καθενός μας δεν είναι η παραίτηση, αλλά η προσπάθεια να υπερασπιστούμε και να κερδίσουμε πράγματα».

    Σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και πόσο επηρεάζονται τα σχέδια για τον TurkishStream, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για να γίνει αυτός ο αγωγός είναι δεδομένο και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας εξακολουθούν να είναι καλές «και ενδεχομένως εξ αντανακλάσεως ενδέχεται να δυναμώνουν κιόλας». Ωστόσο, ανέφερε πως οι συζητήσεις έχουν παγώσει εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων.

    'Αφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε αντιπολίτευση πολιτικά» και δεν έχει θέσεις για σημαντικά ζητήματα. Υποστήριξε, δε, ότι «καθημερινά εκτίθενται», γιατί δεν έχουν προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα. «Τι θεωρούν; 'Οτι ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων και έχουμε χάσει τη μνήμη μας;» αναρωτήθηκε.

    [03] Αντίθετη η ΠΟΠΕΚ με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας καυσίμων

    Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας καυσίμων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), τονίζοντας ότι το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα από την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

    «Σήμερα το 67,16% στη τιμή της Αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

    «Η τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, προσθέτει, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητοι τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, τα τελευταία 20 χρόνια, προσθέτοντας ακόμη μία αρνητική προϋπόθεση στην ζητούμενη και προσδοκώμενη αγωνιωδώς ανάπτυξη της οικονομίας».

    [04] Με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα χτίζεται το αφορολόγητο από το 2016

    Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.

    Το πρώτο είναι διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους. Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.

    Ειδικότερα με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

    [05] Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες

    Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει σκορ ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

    Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

    Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll Ifop-Fiducial, ενώ έπεται το κόμμα "Οι Ρεπουμπλικανοί" του Νικολά Σαρκοζί, με 27% , ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων.

    Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

    [06] Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συγκλόνισε το Τατζικιστάν

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών συγκλόνισε το Τατζικστάν, ορεινή χώρα της κεντρικής Ασίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής.

    Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 9.50 ώρα Ελλάδας σχεδόν 100 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μιργκάμπ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της περιοχής Παμίρ Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα χιλιόμετρα ανέφερε το USGS.

    [07] Ενίσχυση της FRONTEX ζητούν Γερμανία και Γαλλία

    Επιστολή με την οποία ζητούν ενίσχυση της FRONTEX και εξουσιοδότησή της προκειμένου σε εξαιρετικές περιπτώσεις να δρα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους-μέλους, απηύθυναν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή, οι δύο υπουργοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε η FRONTEX να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την FRONTEX, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η FRONTEX να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη». Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν.

    Όπως αναφέρει σχετικά με το ίδιο θέμα και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της FRONTEX, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος-μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών-μελών δεν διαφωνήσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.

    «Η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών», επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει στο μέλλον να αποφύγει καταστάσεις όπως στην Ελλάδα. «Η Αθήνα αντιδρούσε επί εβδομάδες στην ευρωπαϊκή βοήθεια και την ζήτησε μόνο όταν τα άλλα κράτη-μέλη την απείλησαν με την de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    «Αυτό είναι σίγουρα μια συνέπεια του ότι εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ότι μια κοινή ευθύνη, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, εν μέρει δεν εκπληρώνεται από τα κράτη-μέλη. Αυτό οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ΕΕ, για αυτό μπορώ να κατανοήσω πολύ καλά αυτή την συζήτηση», δήλωσε στο ZDF ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ σε ό,τι αφορά την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω της προσφυγικής πολιτικής, υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα μεταξύ άλλων επειδή τα εξωτερικά σύνορα δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά. Για αυτό σίγουρα αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη της ομοφωνίας», πρόσθεσε.

    [08] Πάνω από 1.800 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Ακόμη 1822 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Αριάδνη», εκ των οποίων οι 1220 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 602 στη Χίο.

    [09] Ειδομένη: Αποφασισμένοι οι κάτοικοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. «Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

    «Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».

    Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης -ενός χωριού περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι- βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να «ξεφύγει» από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

    «Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούνΒ· η κατάσταση είναι σοβαρή» τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».

    «Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων» επισημαίνει η κ. Σουπλή.

    «Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους» υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

    [10] Σήμερα η πληρωμή των επιδοτήσεων αγροτών

    Πιστώνεται σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, το 90% της βασικής ενίσχυσης.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Τράπεζας Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη από τις απογευματινές ώρες και μετά.

    [11] Χωρίς προαστιακό σήμερα από τις 17:00 έως τις 22:00

    Δεν θα εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, από τις 17:00 έως τις 22:00, λόγω της πεντάωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε).

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις ώρες της στάσης εργασίαςθα υπάρξουν ματαιώσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο- Πάτρα και αντιστρόφως. Επίσης, το διάστημα αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο.

    [12] Αρχαιολογικούς θησαυρούς και οικοσυστήματα του Σαρωνικού προσπαθούν να προστατέψουν κινήσεις πολιτών

    Από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τον «καβο-κολώνες», όπως τον λένε οι ναυτικοί, τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη μέχρι τη Ηετιώνεια Πύλη στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την λίμνη του Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, υπάρχει ένας τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος στον Σαρωνικό Κόλπο και στα νησιά του, που σε συνδυασμό με τα πλούσια οικοσυστήματα, που υπάρχουν θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας πολύ πιο όμορφη. Ωστόσο τόσο οι αρχαιολογικοί θησαυροί όσο και τα φυσικά συστήματα είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους. Από την απαξίωση και την καταστροφή μέχρι και την εκποίηση, στο βωμό πάντοτε του κέρδους και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

    Τρία είναι τα μεγάλα ανοιχτά θέματα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός-εκπαιδευτικός Μάκης Σταύρου, πρόεδρος της «Εναλλακτικής Δράσης», η οποία έχει μακρόχρονη ασχολία με τα ιστορικά μνημεία και σε συνεργασία με το «Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού», εντείνουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους. Το πρώτο είναι το λιμάνι του Πειραιά και η πώλησή του, καθώς μέσα στο «πακέτο» που παραχωρείται είναι και τα τείχη του Θεμιστοκλή, η Ηετιώνεια Πύλη, αλλά και ο χώρος των Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα, όπου πιθανότητα το ταφικό μνημείο που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, μπορεί να είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή. Το ότι δεν θα πωληθεί ο χώρος των Λιπασμάτων είναι ακόμη στα λόγια, τονίζει ο κ. Σταύρου και συμπληρώνει ότι υπάρχει πρόταση δύο πολιτών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να γίνουν ανασκαφές στο χώρο και να εξεταστεί αν είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή το μνημείο που υπάρχει εκεί.

    Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η Βουλιαγμένη, όχι μόνο ο «Αστέρας Βουλιαγμένης», αλλά ολόκληρη η χερσόνησος αναφέρει ο κ. Σταύρου, τονίζοντας πως μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου, που πωλείται, υπάρχει ο δωρικού ρυθμού, αρχαίος ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Όπως λέει ο κ. Σταύρου, ο ναός αυτός βρέθηκε σε ανασκαφή το 1926, αλλά ανακηρύχθηκε σε προστατευόμενο μνημείο «μετά από δικές μας πιέσεις» το 2013. Με την ένταξη στη ζώνη «Α» απαγορεύονται εμπορικές χρήσεις, ακόμη και η λειτουργία της πλαζ Βουλιαγμένης. Ωστόσο ο ναός χρησιμοποιείται από το ξενοδοχείο για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Το τρίτο είναι η αξιοποίηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου ο οποίος έχει παραχωρηθεί, αλλά το καζίνο, που δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με την νομοθεσία, αποθαρρύνει τους επενδυτές να ξεκινήσουν εργασίες, γιατί προφανώς, τονίζει ο κ. Σταύρου, στόχος τους είναι τα χρήματα που θα δαπανηθούν να βγαίνουν από το καζίνο.

    [13] Απόψε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.

    Αντικείμενο της άτυπης σύσκεψης που έχει πρωθυπουργός με υπουργούς της κυβέρνησης είναι ο προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου. Καθώς η κυβέρνηση φέρνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση σημαντικά νομοθετήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης να συζητηθούν και τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση και ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει απόψε στις 21:45 συνέντευξη στους δημοσιογράφους Β. Κεχαγιά, Γ. Κουβαρά και Β. Σκουρή, με παρουσιαστή τον Π. Χαρίτο στο studio της ΕΡΤ.

    [14] Δεκατρείς συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

    Δεκατρία άτομα, εκ των οποίων οι έξι είναι ανήλικοι, συνελήφθησαν συνολικά για τα σοβαρά επεισόδια, που έγιναν χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά την πορεία αντιεξουσιαστικών ομάδων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Από τους συλληφθέντες, οι δώδεκα είναι Ελληνες και ο ένας αλλοδαπός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού, έκρηξης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εξύβρισης, παραβάσεων σχετικών με εκρηκτικές ύλες και παράβασης του νόμου περί όπλων. Οι δεκατρείς συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    [15] Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο οι αγρότες

    «Θερμός» αναμένεται να είναι ο Γενάρης με την έλευση του νέου έτους, καθώς οι αγρότες εμφανίζονται να είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα ανά την Ελλάδα, αντιδρώντας στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

    Συγκεκριμένα, στην καρδιά του καρδιτσιώτικου κάμπου με αγρότες από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων. Μετά από εισήγηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Βαγγέλη Μπούτα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη την επικράτεια, όπου κάθε περιοχή θα έχει αποφασίσει από πριν σε ποια σημεία αυτά θα βρίσκονται.

    Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, τονίστηκε επίσης πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, συντονισμένα και οργανωμένα, ενώ ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε εισαγωγικά στην πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο με τον αρμόδιο υπουργό και τα όσα συζητήθηκαν. «Βρήκαν παπά, δηλαδή Τσίπρα-Καμένο να μας θάψουν. Ό,τι δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν το κάνουν τώρα? Να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτας. Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη της κοινής δράσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεσηκώσουμε και να συσπειρώσουμε τον αγροτικό κόσμο», υποστήριξε ακόμα ο κ. Μπούτας, μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα με αγρότες απ' όλη τη χώρα, έχοντας δημιουργήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού που διέκοπταν συχνά τους ομιλητές τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

    [16] Η αστυνομία κατονομάζει τον δράστη της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου και εισηγείται απαγγελία κατηγοριών

    Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας στον 29χρονο Μουχαϊντίν Μάιρ από το ανατολικό Λονδίνο για την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε σταθμό του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατικό επεισόδιο. Ο29χρονος Μουχαϊντίν Μάιρ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της βρετανικής πρωτεύουσας αργότερα σήμερα, πρόσθεσε η αστυνομία.

    Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση που σημειώθηκε στον σταθμό του μετρό στο Λέιτονστόουν, στο ανατολικό Λονδίνο το Σάββατο το βράδυ, αλλά η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ένας δεύτερος τραυματίσθηκε ελαφρά.Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης φώναζε: «Αυτό είναι για τη Συρία!».

    Στη Βρετανία το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βρίσκεται στο 4 μιας 5βάθμιας κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή» αν και όχι επικείμενη, κυρίως λόγω της απειλής που θέτουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

    [17] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

    Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκλογικές αρχές, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που σημαδεύτηκε από τη λαϊκή αγανάκτηση για την οικονομική κρίση που έχει αδειάσει τα σούπερ μάρκετ.

    Το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ένας πολύ μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, δηλαδή μια πλειοψηφία σχεδόν τριών πέμπτων (καθώς τις λείπουν δύο έδρες για να έχει το ακριβές ποσοστό), έναντι 46 εδρών για το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για 22 έδρες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

    Η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

    Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με ώρες καθυστέρηση, έγινε δεκτή σε ορισμένες γειτονιές του Καράκας με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα.

    Αμέσως μετά, ο 53χρονος Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε στον λαό σε τηλεοπτική του ομιλία. «Ηρθαμε με την ηθική μας, με την δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν», τόνισε ο πολιτικός διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τον θάνατό του τελευταίου το 2013.

    Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες θεωρείτο σε μεγάλο βαθμό το φαβορί των εκλογών, καθώς επωφελείτο από τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεσούσης της οικονομικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, στη χώρα αυτή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

    [18] Έρευνα ανοίγει τον δρόμο για νέα αναλγητικά φάρμακα

    Επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες νέοι ερευνητές, ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια νέα πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία, η οποία μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως της αρθρίτιδας.

    Αν και προς το παρόν, η θεραπεία έχει δοκιμασθεί μόνο σε πειραματόζωα, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακάλυψη βασίσθηκε στη μελέτη μιας γυναίκας, η οποία, λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης, δεν νιώθει καθόλου πόνο. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπισθεί ελάχιστοι άνθρωποι που εκ γενετής δεν νιώθουν πόνους και οι οποίοι, εξαιτίας αυτής της ιδιορρυθμίας τους, τραυματίζονται πολύ εύκολα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Γουντ του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατάφεραν να εντοπίσουν το βιολογικό «κλειδί», που επιτρέπει στη γυναίκα να μην πονά ποτέ και πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν ευρύτερα σε όλους τους ανθρώπους. Από ελληνικής πλευράς, στην ανακάλυψη συμμετείχαν οι διδακτορικοί ερευνητές Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μπασκόζος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2015 - 9:32:27 UTC