Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Η ενασχόληση με την πολιτική είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες
  • [02] Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΝΔ και Vodafone για τις εσωκομματικές εκλογές
  • [03] Πρόεδρος Σίσι: Προσβλέπουμε στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας,τουρισμού και μεταφορών
  • [04] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ΔΝΤ
  • [05] Συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών
  • [06] Σε κλίμα συγκίνησης, οι Eagles of Death Metal επέστρεψαν στο Μπατακλάν
  • [07] Οι αρχές ερευνούν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια
  • [08] Συρία: Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αποτέλεσαν "πόλο έλξης" για 31.000 ξένους μαχητές, εκτιμά πρώην ανώτατο στέλεχος της βρετανικής
  • [09] Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων έξι συνδικαλιστικών παρατάξεων.
  • [10] Αρ. Μπαλτάς: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο, αν κινηθούμε νομικά για την επιστροφή των Γλυπτών. Θα ξαναθέσουμε το θέμα με σύγχρονους
  • [11] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον οι δηλώσεις για το τι δεν θέλει να τηρήσει η Αθήνα

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Η ενασχόληση με την πολιτική είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες

    Μια ομιλία διαφορετική από όσες συνηθίζει, ως εκ του ρόλου της, έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην «Ημερίδα Γυναίκες στην Πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων», που διοργάνωσε η ΓΓ Ισότητας των φύλων σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας.

    «Τα κοινωνικά στερεότυπα κι ο σεξισμός αποκαλύπτουν ανισότητα στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα και φανερώνουν έλλειμμα Δημοκρατίας», ανέφερε η υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και επισήμανε ότι «υπάρχουν εξουσιαστικές σχέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακές πατριαρχικές δομές που ακόμα δεν έχουν εκλείψει».

    Η κ. Γεροβασίλη που άνοιξε την ομιλία της λέγοντας ότι «δεν είναι από τις ευκολότερες ομιλίες στη ζωή της», κατέθεσε τα δικά της βιώματα για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην εργασία.

    [02] Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΝΔ και Vodafone για τις εσωκομματικές εκλογές

    Η εταιρεία Vodafone ανέλαβε και επισήμως την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στις 20 Δεκεμβρίου 2015. Υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΝΔ και της εταιρείας.

    [03] Πρόεδρος Σίσι: Προσβλέπουμε στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας,τουρισμού και μεταφορών

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον χαιρετισμό του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας - Αιγύπτου στο ξενοδοχείο Intercontinental, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τις βαθιές στην Ιστορία ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, και την επιρροή που αυτός άσκησε στο διάβα των αιώνων.

    Τόνισε ότι η εταιρική οικονομική σχέση των δύο χωρών βασίζεται στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας και επισήμανε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών για την προετοιμασία αυτής της πορείας.

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

    Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

    [04] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ΔΝΤ

    Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Κάλεσε δε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή στην συζήτηση.

    «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

    «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

    Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

    Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο. «Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ?ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει», επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και την διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».

    Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση. Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι. «Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών - όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [05] Συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες .

    Νωρίτερα με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

    Επίσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε και οαναπληρωτήςυπουργόςΔιοικητικής ΑνασυγκρότησηςΧριστόφορος Βερναρδάκης.

    [06] Σε κλίμα συγκίνησης, οι Eagles of Death Metal επέστρεψαν στο Μπατακλάν

    To συγκρότημα Eagles of Death Metal, που βρισκόταν στη σκηνή όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν κι έσπειραν τον θάνατο την 13η Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης, το πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι.

    Τα μέλη του συγκροτήματος άφησαν λουλούδια, ξέσπασαν σε λυγμούς κι αγκαλιάστηκαν στο σημείο όπου έχει στηθεί ένα πρόχειρο μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατίας, μπροστά στον συναυλιακό χώρο. Μπροστά τους βρίσκονταν αμέτρητα μηνύματα που άφησαν πολλοί πολίτες τιμώντας τους νεκρούς των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    Επικρατούσε σιγή ενώ κάθε μέλος του συγκροτήματος απέτινε φόρο τιμής και έσκυβε για να διαβάσει κάποιο από τα μηνύματα, να δει από πιο κοντά τα κεριά ή τα μπουκέτα των λουλουδιών. Οι μουσικοί παρέμειναν για πολλή ώρα στο σημείο, χωρίς να κάνουν καμία δήλωση, ενώ έκλαιγαν και κοιτούσαν τις φωτογραφίες των θυμάτων.

    Ένας εξ αυτών άφησε ένα λουλούδι στη μνήμη και των 90 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας από τις σφαίρες της ομάδας των τζιχαντιστών.

    Πολίτες που βρέθηκαν επίσης στην Λεωφόρο Βολτέρου τους χειροκρότησαν θερμά αψηφώντας τη βροχή.Μια Παριζιάνα, η Κορίν, επισήμανε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η οδύνη έχει κατακλύσει τις ψυχές όλων για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [07] Οι αρχές ερευνούν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια

    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) διεξάγει έρευνα όσον αφορά τις αναλήψεις ύψους 28.000 δολαρίων του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, όταν έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, πάντως τα στελέχη του δεν πιστεύουν πως το ποσό αυτό προήλθε από το εξωτερικό, είπαν σήμερα δύο πηγές στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

    Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως πιστεύεται ότι ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, 29 ετών, προχώρησαν στην ανάληψη όλων των διαθεσίμων χρημάτων τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και επίσης έκαναν ανάληψη όσων χρημάτων μπορούσαν από τις πιστωτικές τους κάρτες και άλλες πιστώσεις τους πριν διαπράξουν την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο.

    [08] Συρία: Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αποτέλεσαν "πόλο έλξης" για 31.000 ξένους μαχητές, εκτιμά πρώην ανώτατο στέλεχος της βρετανικής αντικατασκοπείας

    H Συρία έχει μετατραπεί πλέον στο κατ' εξοχήν εκκολαπτήριο σε παγκόσμια κλίμακα μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών, καθώς οι ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν υπερδιπλασιάσει τη στρατολόγηση ξένων μελών, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται πως έφθασε τους 31.000 μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με ένα πρώην ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

    «Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταγράψει επιτυχίες που δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που την παρούσα χρονική στιγμή εμφανίζονται συμβατικές, ως και ξεπερασμένες, όπως η Αλ Κάιντα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Βρετανίας, της MI6.

    «Ο αριθμός των ξένων που εντάσσονται στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έχει διπλασιαστεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να αποτραπούν να το κάνουν» τόνισε ο Μπάρετ, νυν αντιπρόεδρος του ομίλου Soufan, ενός οργανισμού παροχής συμβουλών σε θέματα πληροφοριών, σε μια έκθεση που συνέταξε.

    Η εκτίμηση περί των 27.000 έως 31.000 ξένων μαχητών που υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ μπορεί να συγκριθεί με την εκτίμηση του Μπάρετ για λογαριασμό του Soufan Group τον Ιούνιο του 2014, περί 12.000 ξένων μαχητών που είχαν ταξιδέψει στη Συρία.

    Οι περισσότεροι από τους μαχητές που εισρέουν στη Συρία είναι Άραβες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αποτελούν πόλο έλξης για μαχητές από συνολικά 86 χώρες, από τη Νορβηγία ως το Ουζμπεκιστάν.

    Σημαντικός αριθμός των μαχητών αυτών προέρχεται από την Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία και κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ 5.000 ταξίδεψαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των επίδοξων τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    [09] Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων έξι συνδικαλιστικών παρατάξεων.

    Με αίσθημα ευθύνης η διοίκηση της Ένωσης, απαντά με τον τρόπο αυτό στις επιδιώξεις της διαπλοκής, που θέλει τον Κλάδο σε ομηρία με ρεσιτάλ εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία διαρκεί τουλάχιστον μια πενταετία με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις, καθεστώς ατομικών συμβάσεων, κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ επισημαίνοντας πως το σχέδιο ακυβερνησίας στην ΕΣΗΕΑ, που επεξεργάστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή εργοδοτικά κέντρα, μαζί με τους εκπροσώπους τους, από τις εκλογές του Ιουνίου, έπεσε στο κενό.

    Το νέο Δ.Σ. επισημαίνει με ανακοίνωσή του, ότι οι προτεραιότητες του κλάδου αφορούν την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εφημερίδες, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ) με ανυποχώρητη στάση στις θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που υπερασπίζονται το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Επίσης, το Δ.Σ. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων που οφείλονται, την καταβολή των εισφορών στα δημοσιογραφικά Ταμεία, τη διασφάλιση της εργοδοτικής εισφοράς (αγγελιόσημο) και την ενεργοποίηση ελέγχου όσων οφείλουν εργοδοτικές εισφορές σε ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στην αυριανή συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. ως άμεσες προτεραιότητες θα τεθούν: Το θέμα των ανέργων (Voucher), το βοήθημα Χριστουγέννων για τους άνεργους δημοσιογράφους και τα επείγοντα εργασιακά θέματα του κλάδου.

    [10] Αρ. Μπαλτάς: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο, αν κινηθούμε νομικά για την επιστροφή των Γλυπτών. Θα ξαναθέσουμε το θέμα με σύγχρονους και πραγματικούς όρους»

    Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

    «Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

    Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.

    [11] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον οι δηλώσεις για το τι δεν θέλει να τηρήσει η Αθήνα

    «Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

    «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

    Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

    Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο. «Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ?ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει», επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και την διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».

    Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση. Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι. «Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών - όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2015 - 21:32:16 UTC