Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ
  • [02] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι
  • [03] ΤΑΙΠΕΔ: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για το 2016
  • [04] Η τράπεζα Morgan Stanley θα καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας
  • [05] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον οι δηλώσεις για το τι δεν θέλει να τηρήσει η Αθήνα
  • [06] Βενεζουέλα: Ο Πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε την παραίτηση των υπουργών του
  • [07] Απεργούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
  • [08] Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ
  • [09] Αρχίζει η αποχή των δικηγόρων, για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
  • [10] Επιχείρηση της αστυνομίας για διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη
  • [11] Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας αφιερωμένος χωρίς κανέναν φανατισμό
  • [12] Αρ. Μπαλτάς: Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους
  • [13] Κολεκτίβα αρχιτεκτόνων κερδισε φέτος το βραβείο Τέρνερ
  • [14] Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου
  • [15] Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι με αντίσταση σε συχνή ζωονόσο

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ

    «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να "κρατήσει την στάμνα γερή". Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», είπε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.

    «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», ανέφερε η κ Γεροβασίλη.

    [02] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι

    Σε εξέλιξη είναι η κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Οι σημερινές επαφές θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών.

    [03] ΤΑΙΠΕΔ: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για το 2016

    Το πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ για το 2016, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά τη συνολική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εννέα αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες έχουν προσελκύσει το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής του Ταμείου ανέπτυξε τα χρονοδιαγράμματα και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τα εξής έργα: τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΘ, τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα δύο τουριστικά έργα, την Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.

    O πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά κατά τη γνώμη μου, τη συνολική πορεία της χώρας», επισημαίνοντας ότι «έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πράξη πια και όχι στα λόγια, τα οποία αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

    [04] Η τράπεζα Morgan Stanley θα καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας

    Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley πρόκειται να καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται 470 θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και χρηματομεσιτών, σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της, δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ενήμερη για τα σχέδια της διοίκησής της.

    Η μείωση αυτή αφορά κάτι περισσότερο από το 2% του συνόλου των εργαζομένων στην αμερικανική τράπεζα (56.000).Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η διεύθυνση η οποία μεσιτεύει σε αγοραπωλησίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, εταιρικών αξιογράφων, πρώτων υλών και συναλλάγματος θα απολέσει 470 υπαλλήλους (-25%).

    [05] Β. Σόιμπλε: Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον οι δηλώσεις για το τι δεν θέλει να τηρήσει η Αθήνα

    «Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.

    «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

    Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

    Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο. «Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ?ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει», επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και την διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».

    Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση. Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι. «Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών - όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [06] Βενεζουέλα: Ο Πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε την παραίτηση των υπουργών του

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να παραιτηθούν προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε «ανασχηματισμό» της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά τη συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, η οποία της δίνει ευρείες εξουσίες ακόμη και να εξαναγκάσει σε πρόωρη αποχώρηση τον αρχηγό του κράτους.

    «Ζήτησα από το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί για να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, βαθιάς αναγέννησης και ανανέωσης όλης της εθνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του. «Αυτό που θέλω είναι: ένα πρόγραμμα για το νέο στάδιο της επανάστασης, με μια βαθιά διόρθωση» τόνισε ο αρχηγός του κράτους αλλά ορκίστηκε ότι θα ασκήσει βέτο στα σχέδια της αντιπολίτευσης για ένα νόμο περί αμνηστίας στους πολιτικούς κρατούμενους.

    Συσπειρωμένο στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, το «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) έλαβε 112 έδρες από τις συνολικά 167 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δηλαδή μια πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία του δίνει ευρείες αρμοδιότητες.Πενήντα πέντε έδρες διατηρεί το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Μαδούρο που έλεγχε το κοινοβούλιο επί 16 χρόνια.

    [07] Απεργούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

    Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμεραοι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μπροστά από το κτίριο του υπουργείου στη Σταδίου, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Την απεργία προκήρυξε και καλύπτει συνδικαλιστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς οι εργαζόμενοι απασχολούνται στους δήμους με πεντάμηνη σύμβαση, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

    Οι λεγόμενοι «πενταμηνίτες» ζητούν ανανέωση του προγράμματος, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κάνει λόγιο για «νομικό κώλυμα», καθώς πρόκειται πρόγραμμα μαθητείας ΟΑΕΔ, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και όχι πρόγραμμα εργασίας.Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα κενά σε προσωπικό, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

    [08] Επίσχεση εργασίας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

    Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμεραοι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς, όπως αναφέρουν, η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, σχετικά με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που τους απασχολούν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

    «Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια ανοχής στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, όπως αμοιβές εκτός έδρας από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα, εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες Δεκεμβρίου 2014 και από Σεπτέμβριο 2015 έως και Νοέμβριο 2015, υλοποιώντας και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων εξουσιοδότησαν το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ για έναρξη επίσχεσης εργασίας από Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    [09] Αρχίζει η αποχή των δικηγόρων, για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

    Αποχή των δικηγόρων από σήμερα 9 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου, ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1.1.2016 και στον οποίο αντιτίθεται ο νομικός κόσμος της χώρας, αποφάσισε το Σάββατο (5/12) η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στην Αθήνα.

    Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι τους δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε την άμεση συνδρομή της ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ και επισήμανε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των δικαστηρίων.

    Στη συνέχεια και αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε, ο πρόεδρος της ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

    [10] Επιχείρηση της αστυνομίας για διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη

    Ξεκίνησε το πρωί, από την αστυνομία η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρωπή.

    Δυνάμεις των ΜΑΤ, απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή.

    [11] Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας αφιερωμένος χωρίς κανέναν φανατισμό

    Συζήτηση με θέμα «Μανόλης Αναγνωστάκης: ο ποιητής και η πολιτεία του» θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του ποιητή. Με αφορμή τη συζήτηση, που αφορά το σύνολο της συγγραφικής του δραστηριότητας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από δύο στενούς του φίλους, οι οποίοι πορεύτηκαν επί δεκαετίες μαζί του, να μιλήσουν για τον συγγραφέα, τον άνθρωπο και τον πολίτη Αναγνωστάκη.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Ζεβελάκη, ερευνητή της λογοτεχνίας, ο οποίος θα λάβει μέρος και στην αποψινή συζήτηση, και για τον Μίλτο Πολυβίου, αρχιτέκτονα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης «Μιλώ? Τεκμήρια και μαρτυρίες» για τον Αναγνωστάκη, που θα λειτουργεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

    [12] Αρ. Μπαλτάς: Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους

    Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

    «Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

    Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.

    [13] Κολεκτίβα αρχιτεκτόνων κερδισε φέτος το βραβείο Τέρνερ

    Στην κολεκτίβα αρχιτεκτόνων Assemble απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Τέρνερ, το διασημότερο βρετανικό, ετήσιο βραβείο τέχνης το οποίο διοργανώνει η γκαλερί Τέιτ.

    Η επιτροπή βράβευσε τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της ομάδας Assemble, ηλικίας όλοι κάτω των τριάντα ετών, για την από κοινού συνεργασία τους με τους κατοίκους μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του νότιου Λίβερπουλ, στην ανάπλαση και αναβίωση της γειτονιάς τους.

    Οι κάτοικοι του Τoxteth -τα σπίτια τους είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ταραχές του 1981 , στις οποιες είχαν οδηγήσει οι φυλετικές διακρίσεις και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας- ανέλαβαν δράση και στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν την κατεδάφιση των κτιρίων απευθύνθηκαν στην κολεκτίβα Assemble.

    Η κολεκτίβα χρησιμοποιεί για την αναπαλαίωση χαμηλού κόστους υλικά, αλλά επίσης εφευρίσκει τρόπους προκειμένου να συνεχιστεί το πρότζεκτ, κατασκευάζοντας και πουλώντας αντικείμενα βασισμένα στα σχέδια που βρίσκουν στα κατεστραμμένα σπίτια που αναπαλαιώνουν -από τζάκια έως πορσελάνινα πόμολα για πόρτες.

    Οι Assemble ξεκίνησαν να δουλεύουν ως φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και η έδρα τους είναι πλέον στο Λονδίνο. «Σε μια εποχή όπου οτιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη, γιατί να μην είναι ένα συγκρότημα κατοικιών;», δήλωνε τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, το μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Τέρνερ και διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης Μίντλεσμπρο Άλιστερ Χάντσον (Alistair Hudson).

    [14] Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

    Η σημερινή Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

    Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την - ολοένα και πιο απαραίτητη - διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

    Πριν από την τριμερή συνάντηση, θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Τέλος, στις 13:15 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι

    Αλ. Τσίπρας: Εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

    Πρόεδρος Σίσι: Προσβλέπουμε στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας,τουρισμού και μεταφορών

    [15] Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι με αντίσταση σε συχνή ζωονόσο

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τροποποίησαν γενετικά χοίρους, ώστε να είναι ανθεκτικοί στον ιό του «αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων», μιας συχνής διεθνώς ανίατης ζωονόσου, η οποία κοστίζει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους και αγρότες της Ευρώπης κάθε χρόνο. Οι χοίροι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο (PRRSv), χάνουν πολύ βάρος, σπάνια αναπαράγουν και έχουν μεγάλη θνησιμότητα.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μισούρι και του Κάνσας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνταλ Πράδερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μετάλλαξαν τα πειραματόζωα, έτσι ώστε να μην διαθέτουν στο DNA τους ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (CD163). Η εν λόγω πρωτεϊνη βοηθά τον ιό να εξαπλωθεί στον οργανισμό του ζώου και, συνεπώς, η απουσία της λόγω της γενετικής τροποποίησης, δημιουργεί στον χοίρο ανθεκτικότητα έναντι του ιού PRRS.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2015 - 7:32:32 UTC