Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία σε δύο σημεία για τον ΑΔΜΗΕ, παραμένει η εκκρεμότητα για το μάνατζμεντ
  • [02] Βερολίνο: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεμελιωμένη στα νομικά κείμενα
  • [03] Ο Α. Νταβούτογλου κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα «εθνικής αποκάθαρσης» στη Συρία
  • [04] Γεννήθηκαν τα πρώτα επτά «κουτάβια του σωλήνα»

  • [01] Συμφωνία σε δύο σημεία για τον ΑΔΜΗΕ, παραμένει η εκκρεμότητα για το μάνατζμεντ

    Με κατ' αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία (μετοχική σύνθεση και μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ), αλλά και με διατήρηση της εκκρεμότητας ως προς το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά την συνάντηση:

    - Συμφωνήθηκε κατ? αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

    - Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ.α.

    Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.

    [02] Βερολίνο: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεμελιωμένη στα νομικά κείμενα

    Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

    [03] Ο Α. Νταβούτογλου κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα «εθνικής αποκάθαρσης» στη Συρία

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αποπειράται να διαπράξει μια «εθνική αποκάθαρση» κι ότι οδεύει να «ενισχύσει» τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης διμερούς σοβαρής κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας.

    «Η Ρωσία προσπαθεί να διαπράξει εθνική αποκάθαρση στη βόρεια Λαττάκεια, να αναγκάσει όλο τον τουρκμενικό και σουνιτικό πληθυσμό που δεν έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς να φύγει, θέλουν να αποκαθάρουν από εθνική άποψη αυτή την περιοχή προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο, το καθεστώς και οι ρωσικές βάσεις στη Λαττάκεια και την Ταρτούς να προστατευθούν», υποστήριξε ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε στην Κωνσταντινούπολη στα μικρόφωνα ξένων δημοσιογράφων. Παράλληλα, έκρινε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών που πολεμούν το ΙΚ σημαίνουν ότι Δαμασκός και Μόσχα «προσπαθούν να ενισχύσουν» τους τζιχαντιστές.

    Μολαταύτα ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά» με την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό καταδιωκτικό τον περασμένο μήνα.

    «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με τη Ρωσία για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι «χωρίς συντονισμό θα υπάρχουν πάντοτε ατυχήματα ή ανώφελες συγκρούσεις».

    [04] Γεννήθηκαν τα πρώτα επτά «κουτάβια του σωλήνα»

    Για πρώτη φορά γεννήθηκαν επτά σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για να διατηρηθούν σπάνιες ράτσες σκύλων ή όσες απειλούνται με εξαφάνιση.

    Οι ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας 'Αλεξ Τράβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πέτυχαν την εξωσωματική γονιμοποίηση 19 εμβρύων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μια σκύλα, η οποία τελικά γέννησε επτά υγιή σκυλάκια.

    Οι επιστήμονες προσπαθούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να πετύχουν κάτι τέτοιο στα σκυλιά, αλλά χωρίς επιτυχία έως τώρα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, ώστε να παραχθεί ένα έμβρυο. Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου.

    Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν επιτυχία της τάξης του 80% έως 90%, όσον αφορά τη γονιμοποίηση των σκυλίσιων ωαρίων.

    Τα σκυλιά έχουν κοινές με τους ανθρώπους πάνω από 350 κληρονομικές παθήσεις, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες ρέπουν σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να αποτελούν παρελθόν. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση των γενετικών τεχνικών, στο μέλλον θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την αφαίρεση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2015 - 19:32:20 UTC