Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στον Απρίλιο το συνέδριο
  • [02] Τη Σόφια επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Επίθεση αγνώστων με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Οι Γάλλοι είπαν «όχι» στην Ακροδεξιά, στις περιφερειακές εκλογές
  • [05] Προκαταρκτική συμφωνία Σουηδίας - Ισημερινού για ανάκριση του Τζ. Ασάνζ
  • [06] Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου η Ισπανία
  • [07] Περπατώντας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη
  • [08] «Άγγελοι εκδικητές», ένα ανθολόγιο «ένωσης» από τον Τουρκοκύπριο ποιητή Μεχμέτ Γιασίν
  • [09] «Το πρώτο άνοιγμα» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, παρουσία του Αρ. Μπαλτά
  • [10] «Άγγελοι εκδικητές», ένα ανθολόγιο «ένωσης» από τον Τουρκοκύπριο ποιητή Μεχμέτ Γιασίν
  • [11] Ποιες αποστολές σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για το 2016
  • [12] Ευ. Πουρνάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειαζόμαστε μια πραγματική ψηφιακή δημοκρατία

  • [01] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στον Απρίλιο το συνέδριο

    Με την έγκριση του σχεδίου απόφασης, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αρχικό σχέδιο απόφασης ενσωματώθηκαν και κάποιες προτάσεις τροποποιήσεων ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συνεδρίου να γίνει μέσα στον Απρίλιο.

    Ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων, αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε την έγκριση των μελών.

    Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, υπό τον τίτλο «το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα», που συμπεριελήφθη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθίσταται σαφές ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό, «καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

    «Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά σαφές ότι στόχος του κόμματος είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ΄αυτήν την προσπάθεια η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν», αναφέρει η απόφαση της ΚΕ.

    Στο κείμενο της απόφασης γίνεται η καταγγελτική αναφορά στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων ότι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.

    [02] Τη Σόφια επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σήμερα και αύριο, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

    Σημειώνεταιπως ηεμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Βουλγαρίας και η συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντανιέλ Μίτοφ στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 21 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος είχε τονίσει ότι έχουμε όλα τα περιθώρια οι ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας να γίνουν ακόμα καλύτερες και είχε προσθέσει ότι πάντα θεωρούσαμε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, γιατί τα Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης.

    [03] Επίθεση αγνώστων με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Άγνωστοι έριξαν,το βράδυ της Κυριακής, επτά μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή για το περιστατικό.

    [04] Οι Γάλλοι είπαν «όχι» στην Ακροδεξιά, στις περιφερειακές εκλογές

    Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπένδεν επικράτησε σε καμία περιφέρεια χθες στον δεύτερο γύρω των περιφερειακών εκλογών, χάνοντας σε όλες τις περιφέρειες μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρω των εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οι συντηρητικοί είχαν μεγάλη άνοδο ενάντια των κυβερνώντων σοσιαλιστών, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.

    Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν.

    Η Λεπέν είχε ανέβει ψηλά στα ποσοστά μετά από επιθέσεις εξτρεμιστών και ένα κύμα μεταναστών άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, και το κόμμα κυριάρχησε στις εκλογές του πρώτου γύρου και στις 13 νέες περιφέρειες της Γαλλίας. Αλλά οι προβλέψεις όλων των σημαντικών εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κόμμα έχασε όλες τις περιφέρειες χθες, μαζί με καθοριστικές ήττες και για την Λεπέν και τη δημοφιλή ανηψιά της.

    «Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», είπε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος εκτιμώνταν ότι θα κέρδιζε την Λεπέν στα βόρεια.

    Οι υποστηρικτές της Λεπέν στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας τον αποδοκίμασαν καθώς εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνης της τηλεόρασης. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σε άκρα αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η Λεπέν κέρδισε πάνω από 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

    Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

    Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

    Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Σαρκοζί: Τα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου είναι μια προειδοποίηση προς όλους

    Μ. Βαλς: Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί

    Μ. Λεπέν: Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει

    [05] Προκαταρκτική συμφωνία Σουηδίας - Ισημερινού για ανάκριση του Τζ. Ασάνζ

    Η Σουηδία κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τον Ισημερινό που θα επιτρέψει σε Σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει, σε σχέση με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε βάρος δύο γυναικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η νομική συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Ισημερινού έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίτο.

    Ο 44χρονος Αυστραλός αρνείται να εγκαταλείψει την πρεσβεία φοβούμενος μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα διωχθεί ποινικά για τη δημοσίευση το 2010 από το WikiLeaks 500.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και Αφγανιστάν και 250.000 διπλωματικών εγγράφων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία.

    [06] Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου η Ισπανία

    Με τις ομιλίες των τριών κύριων διεκδικητών ενώπιον χιλιάδων ψηφοφόρων τους στη Μαδρίτη και εν αναμονή της μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ το βράδυ της Δευτέρας, εισέρχεται στην τελική της ευθεία η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου στη χώρα της Ιβηρικής.

    Ο Ραχόι στην αποψινή του ομιλία στην Πλάθα ντε Τόρος δεν κατόρθωσε να γεμίσει τις κερκίδες της περίφημης αρένας, παρά την παρουσία της εμβληματικής πρώην κυβερνήτου της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε και του πατέρα του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες Χιλ.

    Ο Ραχόι στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους ν? αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων (εννοώντας ιδίως εκείνων της Αριστεράς) για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας πως μόνον τους στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το οποίο προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με διαφορά που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

    Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε τα «οράματά» του (όπως υπογραμμίζει το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του), και ισχυρίσθηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολίτευσης» στην Ισπανία (μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975).

    Η παρουσία του Πάβλο Ιγκλέσιας στο βήμα των ομιλητών συνάρπασε το πλήθος που διαρκώς τον παρότρυνε με συνθήματα, που υπερτόνιζαν την πολιτική «πλημμυρίδα» (remontada) και προμηνύει, όπως υποστήριζαν, μία επικείμενη εκλογική επιτυχία των Podemos. Φανερά συγκινημένος ο Ιγκλεσιας από τη θερμή υποδοχή του κόσμου, έστρεψε τα βέλη του κατά της διαφθοράς στη διοίκηση και στα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει το ισπανικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

    [07] Περπατώντας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη

    Κόντρα στο θορυβώδες, όσο και βαρύ, κλίμα των ημερών, οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ζωντανεύουν στο κέντρο της Αθήνας και αφηγούνται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας μικρές ατμόσφαιρες» λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ειρήνη Μαργαρίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το θεατρικό δρώμενο «Christmas Number's» - Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, που ξεκινά σήμερα, 14/12 το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» του δήμου Αθηναίων.

    «Christmas Number's, είναι τα έκτακτα φυλλάδια που έβγαζαν τα εικονογραφημένα περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε άρθρο του στην «Εφημερίς», στις 25/12/1887» εξηγεί η Ειρήνη, ερμηνεύοντας τον τίτλο του δρώμενου.

    Τέσσερις ηθοποιοί, η Αθηνά Αλεξοπούλου, ο Μάνος Κανναβός, ο Συμεών Τσακίρης και ο Απόστολος Φράγκος, μια λυρική τραγουδίστρια -η Ειρήνη Τζανετουλάκου- και ένας μουσικός ο Θέμος Σκανδάμης, μαζί με τον Ανδρέα Φατούρο, που θα έχει το ρόλο του ξεναγού, ακολουθούν μια διαδρομή που ξεκινά από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό» και περνά μέσα από τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων». Ο θεατής, μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδρομή ή μόνο ένα κομμάτι της επιλέγοντας ώρα, σημείο και διήγημα.

    [08] «Άγγελοι εκδικητές», ένα ανθολόγιο «ένωσης» από τον Τουρκοκύπριο ποιητή Μεχμέτ Γιασίν

    Η ποιητική ανθολογία «'Αγγελοι εκδικητές» του Τουρκοκύπριου Μεχμέτ Γιασίν- έκδοση που έχει επιχορηγηθεί από το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις vakxikon.gr.

    Γεννημένος στην Λευκωσία το 1958, από γονείς λογοτέχνες με κοσμοπολίτικη αντίληψη, έζησε ως παιδί τις διακοινοτικές συγκρούσεις των «ματωμένων Χριστουγέννων» του 1963 και μετέπειτα, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 την οποία κατήγγειλε . Το 1976 σπούδασε στην Τουρκία διεθνείς σχέσεις και πολιτικές επιστήμες στην 'Αγκυρα, φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Μπέρμιγχαμ, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Βιώνοντας μέχρι το 1980 στην Τουρκία τον εμφύλιο, που είχε σαν κατάληξη το πραξικόπημα των στρατηγών, γνώρισε καλά τι σημαίνει εξτρεμισμός και στρατιωτικό καθεστώς.

    [09] «Το πρώτο άνοιγμα» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, παρουσία του Αρ. Μπαλτά

    Την δέσμευση για ένταξη στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ του έργου για την μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά του αρχαιολογικού υλικού που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο νέο μουσείο το οποίο και επισκέφθηκε την Κυριακή, ανέλαβε από τα Χανιά ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    Ο υπουργός παρέστη στα εγκαίνια της προσωρινής περιοδικής έκθεσης με θέμα. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο αιώνα στον 21ο αιώνα , μια περιπετειώδης πορεία στο χώρο και το χρόνο», που αποτελεί ουσιαστικά και το «πρώτο άνοιγμα» του μουσείου στην τοπική κοινωνία.

    «Το να εγκαινιάζεις ένα μουσείο είναι σαν να ανοίγει μια διπλή πόρτα, μια πόρτα προς το παρελθόν με αυτά που παρουσιάζει το μουσείο, αλλά και μια πόρτα προς το μέλλον», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ότι σύντομα το νέο μουσείο θα λειτουργεί ως ένα πλήρες μουσείο σε μια περιοχή όπως τα Χανιά, τα οποία, όπως σημείωσε «είναι μία από τις κοιτίδες του ελληνικού πολιτισμού, κέντρο επισκέψεων ελλήνων και ξένων τουριστών».

    [10] «Άγγελοι εκδικητές», ένα ανθολόγιο «ένωσης» από τον Τουρκοκύπριο ποιητή Μεχμέτ Γιασίν

    Η ποιητική ανθολογία «'Αγγελοι εκδικητές» του Τουρκοκύπριου Μεχμέτ Γιασίν- έκδοση που έχει επιχορηγηθεί από το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις vakxikon.gr.

    Γεννημένος στην Λευκωσία το 1958, από γονείς λογοτέχνες με κοσμοπολίτικη αντίληψη, έζησε ως παιδί τις διακοινοτικές συγκρούσεις των «ματωμένων Χριστουγέννων» του 1963 και μετέπειτα, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 την οποία κατήγγειλε . Το 1976 σπούδασε στην Τουρκία διεθνείς σχέσεις και πολιτικές επιστήμες στην 'Αγκυρα, φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Μπέρμιγχαμ, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Βιώνοντας μέχρι το 1980 στην Τουρκία τον εμφύλιο, που είχε σαν κατάληξη το πραξικόπημα των στρατηγών, γνώρισε καλά τι σημαίνει εξτρεμισμός και στρατιωτικό καθεστώς.

    [11] Ποιες αποστολές σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για το 2016

    H Ευρώπη θα «πατήσει» στον 'Αρη μέσα στο 2016, μία αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία θα αποτελέσει το αποκορύφωμα του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος κατά το νέο έτος.

    Η πρώτη αποστολή ExoMars θα ανοίξει ένα νέο φιλόδοξο κεφάλαιο στη διαστημική ιστορία της Ευρώπης, η οποία πλέον θα περάσει από την εξ ουρανού (δορυφορική) παρατήρηση του «κόκκινου» πλανήτη στην επιτόπια. Η εκτόξευση, πάνω σε ένα πύραυλο «Proton» της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2016 και η άφιξη στον 'Αρη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

    [12] Ευ. Πουρνάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειαζόμαστε μια πραγματική ψηφιακή δημοκρατία

    Ένας νέος Έλληνας ερευνητής της διασποράς συμμετέχει στη δημιουργία ενός ψηφιακού «Πλανητικού Νευρικού Συστήματος» (Nervousnet), που έχει ως στόχο να αξιοποιήσει το επερχόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο μιας ελίτ.

    Τα αποκεντρωμένα αυτοδιαχειριζόμενα υπολογιστικά συστήματα, αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα της «έξυπνης» δικτύωσης των πάντων στην εποχή μας, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι στα οφέλη των νέων τεχνολογιών και να μην διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, όπως λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Ευάγγελος Πουρνάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, στενός συνεργάτης του καθηγητή υπολογιστικής κοινωνικής επιστήμης Ντιρκ Χέλμπινγκ, ενός πρωτοπόρου διεθνώς στο «πάντρεμα» της πληροφορικής με τις κοινωνικές επιστήμες.

    Σε πρόσφατο άρθρο τους στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι Ντ.Χέλμπινγκ και Ευ.Πουρνάρας επισημαίνουν την ανάγκη «να χτίσουμε μια ψηφιακή δημοκρατία», στην οποία η ελεύθερη αξιοποίηση από όλους τους πολίτες- και όχι μόνο από λίγους- των στοιχείων που συλλέγουν οι κάθε είδους «έξυπνες» και διασυνδεμένες συσκευές, θα εμβαθύνει τη δημοκρατία και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

    Όπως εκτιμούν, σε μια δεκαετία 150 δισεκατομμύρια συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρες, από ψυγεία και καφετιέρες έως κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα, θα συναποτελούν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» και θα «συνομιλούν» μεταξύ τους και με τους ανθρώπους. Ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων που θα συλλέγουν και θα δημιουργούν, θα διπλασιάζεται κάθε 12 ώρες, αντί για κάθε 12 μήνες όπως σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 December 2015 - 7:32:24 UTC