Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Στην κυβέρνηση έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί
  • [02] Ν. Παρασκευόπουλος: Θα απαγορεύεται ρητώς η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια
  • [03] Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα
  • [04] Επιτροπή Οικονομικών: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για τα προαπαιτούμενα
  • [05] Χρ. Σπίρτζης: Αυξάνεται στα 90 λεπτά η διάρκεια των εισιτηρίων στα ΜΜΜ
  • [06] Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών ο Β. Βασιλικός
  • [07] Περπατώντας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη
  • [08] Το ενδιαφέρον Ελλάδας και Ρωσίας για επενδύσεις, υπογράμμισε ο Π. Σκούτας

  • [01] Φ. Γεννηματά: Στην κυβέρνηση έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί

    «Χθες ο τυχερός του τζόκερ κέρδισε 15 εκατομμύρια ευρώ, με το τζόκερ του κ. Τσακαλώτου χάνει καθημερινά όλη η Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «στην κυβέρνηση έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί», ενώ για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισε: «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Θα κάνουμε δυναμική, μαχητική, προγραμματική αντιπολίτευση, χωρίς τη λογική των προπηλακισμών και των ύβρεων, ούτε θα ταυτιστούμε με τη Δεξιά, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει οριστικά».

    [02] Ν. Παρασκευόπουλος: Θα απαγορεύεται ρητώς η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

    Με την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι θα προχωρήσει αν χρειαστεί, σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η απαγόρευση υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

    Είχαν προηγηθεί έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμοί τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από τους ΑΝΕΛ, που ζήτησαν να ξεκαθαριστεί πλήρως το σχετικό άρθρο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

    «Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια. Αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και η κυβέρνηση δεν θα το περνούσε αορίστως ή κρυμμένο σε μια διάταξη ενός νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υιοθεσία και αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης θα το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Το Σύμφωνο Συμβίωσης, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων.

    Θετικοί εμφανίστηκαν καταρχήν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα άρθρα ζητώντας αλλαγές, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους επί του νομοσχεδίου.

    Τις έντονες διαφωνίες τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν, τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, την απαλλαγή των κατηγορουμένων για παρακώλυση συγκοινωνιών εφόσον αυτή γίνεται για το κοινωνικό συμφέρον, καθώς και για την αρμοδιότητα που δίνεται στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ελέγχει πειθαρχικά δικαστές και εισαγγελείς.

    [03] Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

    Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα.Το νομοσχέδιο, εισάγεται αύριο το πρωί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενώ ηψηφοφορία αναμένεται αύριο αργά το βράδυ μετά από δεκάωρη συζήτηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Οικονομικών: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για τα προαπαιτούμενα

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

    Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Οικονομικών για «κόκκινα» δάνεια, μισθολόγιο και δημόσια έργα

    [04] Επιτροπή Οικονομικών: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για τα προαπαιτούμενα

    Στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, εστίασαν κυρίως κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν ένα σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο, οι θεσμοί είχαν διαφωνήσει, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες ενώ επέρχεται εξισορρόπηση με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς η οποία ευνοεί τον δανειολήπτη ενώ παρέχει ρευστότητα στο πιστωτικό ίδρυμα.

    Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, είπε ότι, αντίθετα με το προηγούμενο, παρέχει σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών αύξηση βασικού μισθού σε 214.000 εργαζομένους από το σύνολο των 567.000 που υπηρετούν συνολικά στο Δημόσιο.

    «Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.

    Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων πουέχουν ήδη κάνει.

    «Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα" ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.

    Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

    Διαβάστε επίσης:

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα?

    Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Οικονομικών για «κόκκινα» δάνεια, μισθολόγιο και δημόσια έργα

    [05] Χρ. Σπίρτζης: Αυξάνεται στα 90 λεπτά η διάρκεια των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

    Αύξηση της διάρκειας των εισιτηρίων, από 70 λεπτά που είναι σήμερα σε 90 λεπτά, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στο ραδιοσταθμό Real Fm.

    O υπουργός, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real Fm, δήλωσε πως, παράλληλα, με την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από την 1η Ιανουαρίου στα 1,40 ευρώ από 1,20 που είναι σήμερα, θα αυξηθεί και η διάρκεια του εισιτηρίου στα 90 λεπτά της ώρας. Απέδωσε την αύξηση όχι στο κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών, αλλά στην τιμή του ΦΠΑ και υπογράμμισε ότι θα μείνει σταθερή η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, αλλά και η παροχή δωρεάν μετακίνησης στους ανέργους.

    «Τα εισιτήρια, παρότι αυξάνονται, λόγω του ΦΠΑ και όχι γιατί αυξάνουμε τα εισιτήρια -άρα το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών- μένει σταθερή η κάρτα, την οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος που πηγαίνει στο μεροκάματό του. Μένει ανέγγιχτη η πρόβλεψη που είχαμε κάνει για τη μετακίνηση των ανέργων δωρεάν. Και αυτό είναι σωστό. Και το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι, ενώ ανεβαίνει, λόγω του ΦΠΑ, θα αυξηθεί και ο χρόνος, θα επανέλθουμε εκεί που ήταν το εισιτήριο, πριν μειωθεί, όταν μειώθηκε και ο χρόνος, βέβαια. Με αυτό το άλλοθι μειώθηκε ο χρόνος και μειώθηκε και το εισιτήριο. Και τώρα δεν είναι η τιμή του εισιτηρίου, είναι ο ΦΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ο υπουργός εξέφρασε και πάλι τη διαφωνία του για τον τροπο παραχώρησης των αεροδρομίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι, όμως, μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα... Υπέγραψα όχι με βαριά καρδιά, αλλά με πολύ πόνο». Μίλησε για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσον αφορά τους όρους του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι «κατορθώσαμε το τελευταίο διάστημα και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν, στις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε. Όχι όλα, αλλά κάποια πολύ σημαντικά. Κλείσαμε θέματα που είχαν να κάνουν με τους εργαζόμενους που εργάζονται στα αεροδρόμια και, επομένως, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σύμβασης».

    [06] Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών ο Β. Βασιλικός

    Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναγορεύτηκε σήμερα, ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης, Βασίλης Βασιλικός, σε τελετή που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μετά την αναγόρευσή του, ο τιμώμενος απηύθυνε μια σύντομη ομιλία με θέμα «Η Ιταλία που αγάπησα», στην οποία απαρίθμησε τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τη γείτονα χώρα τόσο αγαπητή σε εκείνον. «Η Ιταλία που αγάπησα, είναι η Ιταλία του πολιτισμού και της ευρεσιτεχνίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις του με προσωπικότητες όπως ο Ίταλο Καλβίνο και ο Ουμπέρτο Έκο, στην εντύπωση που του έκανε η πίστη των Ιταλών στην παράδοσή τους, στην ιταλική «πιάτσα», την πλατεία-«οφαλό» της πόλης, αλλά και στην ιταλική κουζίνα και το ιταλικό κρασί. Ακόμη, τόνισε ότι στην Ιταλία δεν ένιωσε ποτέ πρόσφυγας, σε αντίθεση με το Παρίσι ή το δυτικό Βερολίνο.

    [07] Περπατώντας τα Χριστούγεννα στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη

    Κόντρα στο θορυβώδες, όσο και βαρύ, κλίμα των ημερών, οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ζωντανεύουν στο κέντρο της Αθήνας και αφηγούνται τις ιστορίες τους, δημιουργώντας μικρές ατμόσφαιρες» λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ειρήνη Μαργαρίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το θεατρικό δρώμενο «Christmas Number's» - Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, που ξεκινά σήμερα, 14/12 το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» του δήμου Αθηναίων.

    «Christmas Number's, είναι τα έκτακτα φυλλάδια που έβγαζαν τα εικονογραφημένα περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε άρθρο του στην «Εφημερίς», στις 25/12/1887» εξηγεί η Ειρήνη, ερμηνεύοντας τον τίτλο του δρώμενου.

    Τέσσερις ηθοποιοί, η Αθηνά Αλεξοπούλου, ο Μάνος Κανναβός, ο Συμεών Τσακίρης και ο Απόστολος Φράγκος, μια λυρική τραγουδίστρια -η Ειρήνη Τζανετουλάκου- και ένας μουσικός ο Θέμος Σκανδάμης, μαζί με τον Ανδρέα Φατούρο, που θα έχει το ρόλο του ξεναγού, ακολουθούν μια διαδρομή που ξεκινά από τον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό» και περνά μέσα από τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων». Ο θεατής, μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδρομή ή μόνο ένα κομμάτι της επιλέγοντας ώρα, σημείο και διήγημα.

    [08] Το ενδιαφέρον Ελλάδας και Ρωσίας για επενδύσεις, υπογράμμισε ο Π. Σκούτας

    Το ενδιαφέρον, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της ρώσικης κοινότητας για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται, προς όφελος και των δύο χωρών, τόνισε ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, μιλώντας παρουσία πλήθους Ελλήνων και Ρώσων επενδυτών σε εκδήλωση του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, στην Μόσχα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκούτας επισήμανε πως η συναπόφαση για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ελλάδος στη Ρωσία και του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την θετική προοπτική των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. «Η Ελληνική πλευρά δίνει έμφαση σε αυτό το γεγονός προετοιμάζοντας εκδηλώσεις στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και σε άλλες ρωσικές πόλεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οικονομικά συνέδρια και διασκέψεις, ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, καθώς επίσης πρωτοβουλίες επενδύσεων και σε επίπεδο περιφερειακής αυτοδιοίκησης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει βήματα με ελπιδοφόρες προοπτικές, υπάρχει όμως ανάγκη αυτή η θέληση των κυβερνήσεων μας αλλά και των λαών μας να αρχίσει να υλοποιείται».

    «Ιδιαίτερα με τη Ρωσία, οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των δυο λαών, στηριγμένες σε πολιτιστικούς θρησκευτικούς και κοινωνικούς δεσμούς πολλών αιώνων, μπορούν να εκφραστούν δυναμικά στις σύγχρονες οικονομικές σχέσεις. Είναι αναντίρρητο ότι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται την Ρωσία, την επενδυτική παρουσία των ρωσικών επιχειρήσεων. Πιστεύω όμως ότι και η Ρωσία σήμερα οικονομικά χρειάζεται την Ελλάδα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σκούτας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 December 2015 - 21:32:20 UTC