Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σχεδιάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
  • [02] Απ. Τζιτζικώστας: Τα πέντε πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση της ΝΔ
  • [03] Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της
  • [04] Fitch: Υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Βραζιλίας
  • [05] Τρεις υποψηφιότητες προκρίθηκαν για τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων
  • [06] Νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι
  • [07] Αναστηλώνεται ο ναός του Ασκληπιού στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης
  • [08] Στρατής Τσίρκας, «ένας στρατευμένος διανοούμενος και αιρετικός κομμουνιστής»
  • [09] Η Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει την έκθεση «Η Νέα Τοπιογραφία»
  • [10] Ανακαλύφθηκε ένας πολύ κοντινός και «φιλικός» εξωπλανήτης

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σχεδιάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε την Τετάρτη, σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και ο σχεδιασμός του για το 2016 , σύμφωνα με ενημέρωση από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης στοχεύει στη διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας βάσης θεμελίωσης και κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Υπογραμμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, η νομοθέτηση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και η συνέχιση του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, αποτελούν πολιτικές που απαντούν με ουσιαστικό τρόπο σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας.

    [02] Απ. Τζιτζικώστας: Τα πέντε πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση της ΝΔ

    Τα πέντε πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση της ΝΔ που περιλαμβάνουν ορισμό αντιπροέδρων, σύγκληση όλων των οργάνων του κόμματος και αλλαγή καταστατικού παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Τα πρώτα πέντε βήματα αποσκοπούν,είπε στην ουσιαστική αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας, και εξήγησε: «Σχεδιάζω μια παράταξη δημοκρατική, χωρίς στεγανά, δίχως όσους και όσα μας πίκραναν και μας οδήγησαν στην κρίση. Όραμα μου, είναι μια Νέα Δημοκρατία μεγάλη, διαφανής και πραγματικά φιλελεύθερη. Μια Νέα Δημοκρατία εχθρό του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων και της ατολμίας... Σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με ενεργή συμμετοχή των μελών και λογοδοσία επιτέλους, των προσώπων σε θέσεις ευθύνης».

    Τα πέντε αυτά βήματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι:

    1) Αμέσως μετά την εκλογή μου θα ορίσω δύο αντιπροέδρους. Έναν για να συντονίζει το κοινοβουλευτικό έργο και έναν που θα αναλάβει την ευθύνη διατύπωσης ενός Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση.

    2) Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες θα συγκληθούν όλα τα όργανα του κόμματος για να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τεκμηριωμένη, αιχμηρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείται «σκιώδης κυβέρνηση».

    3) Σε 15 μέρες θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη διατύπωση του Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας και ταυτόχρονα για ένα νέο Καταστατικό. Στόχος είναι, όσοι μετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου την Κυριακή, να συμμετέχουν ηλεκτρονικά μέσα από ερωτηματολόγια στη δημόσια συζήτηση.

    4) Σ' αυτό το διάλογο θα μπω πρώτος εγώ. Γι΄ αυτό καταθέτω μια πρώτη δέσμη προτάσεων για συζήτηση.

    5) Στόχος μου είναι στο τέλος της Άνοιξης του 2016, να οδηγήσω την παράταξη σε ένα ανοιχτό συνέδριο αναγέννησης της Κεντροδεξιάς.

    [03] Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της

    Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στη χθεσινή απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, εκκινώντας μια διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της και δίνοντας τέλος στη σχετική σεναριολογία, που κρατούσε μήνες.

    Με άνοδο έκλεισε χθες το βράδυ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει 1,28% και να διαμορφώνεται στις 17.749,09 μονάδες και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας να κλείνει με άνοδο 1,52% στις 5.071,13 μονάδες. Με άνοδο 1,45% έκλεισε στις 2.073,07 μονάδες και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης από πολλούς επενδυτές.

    [04] Fitch: Υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Βραζιλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Τετάρτη το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», επικαλούμενος στο σκεπτικό που περιέγραψε σε σχετική ανακοίνωσή του τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει στην αποπομπή της προέδρου της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης οικονομίας και να ακυρώσει τις προσπάθειες να μειωθεί το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα.

    Ο Φιτς υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η Ντίλμα Ρουσέφ να υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, τον Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

    [05] Τρεις υποψηφιότητες προκρίθηκαν για τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων

    Λίστα με τρεις υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει καταρτίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης πυ έχει συσταθεί.Η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων ολοκηρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα και ήδη τα στοιχεία των τριών υποψηφιοτήτων που προκρίθηκαν βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

    Πρόκειται για δύο στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και έναν διακεκριμένο δικηγόρο με ειδίκευση σε φορολογικά θέματα. Η απόφαση του υπουργού θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 22 Δεκεμβρίου.

    [06] Νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι

    O πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιεί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στη γενέτειρά του, τη Γαλικία, όπως καταγράφηκε στα πλάνα που μετέδωσαν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Ο 60χρονος πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο ο Ραχόι εμφανίστηκε αργότερα με ένα κατακόκκινο σημάδι στο πρόσωπό του.

    Ο νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε με δύναμη τον Ραχόι στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του βγουν τα γυαλιά που φορούσε, ενώ περπατούσε στους δρόμους της πόλης Ποντεβέδρα. Ο νεαρός, που είναι ανήλικος, συνελήφθη, επιβεβαίωσε η αστυνομία.

    Ο δράστης στεκόταν δίπλα στον Ραχόι και τον χτύπησε ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό.

    Ο Ραχόι συνέχισε πάντως κανονικά το πρόγραμμά του μετά το περιστατικό.Αργότερα έστειλε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους εκδήλωσαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του και τους καθησύχασε.

    [07] Αναστηλώνεται ο ναός του Ασκληπιού στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης

    Κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το ιερό του Ασκληπιού, ένα μνημείο που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν άγνωστο, καθώς σώζονταν μόνο τα θεμέλιά του, αποκτά μορφή. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1993 η έρευνα της αρχιτέκτονα Ροζαλίας Χριστοδουλοπούλου την οδήγησε στην περιοχή του Ασκληπιείου και στην ανεύρεση λιθοσωρών από αρχιτεκτονικά μέλη και θραύσματα.

    «Διαλύοντας αυτούς τους σωρούς αρχίσαμε να ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες ομάδες. Ωστόσο δεν ξέραμε πού ανήκει όλο αυτό το υλικό. Η έρευνα διήρκεσε περίπου 5-6 χρόνια μέχρι που ανακαλύψαμε δυο λίθους από τη γωνία οι οποίοι ταίριαξαν με το θεμέλιο που σωζόταν. Έτσι όλη η ομάδα των υπόλοιπων αρχιτεκτονικών μελών αποδόθηκε στο ιερό γιατί είχαν την ίδια δουλειά, την ίδια σύνδεση, ήταν από το ίδιο μάρμαρο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστοδουλοπούλου, που παρουσίασε στο ΚΑΣ την τροποποιημένη μελέτη αναστήλωσης κρηπιδώματος και βάσης τοίχων του ναού του Ασκληπιού.

    [08] Στρατής Τσίρκας, «ένας στρατευμένος διανοούμενος και αιρετικός κομμουνιστής»

    Μια δεύτερη, ευρωπαϊκή ζωή δείχνει ότι έχει αρχίσει να ζει το μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε γερμανική και ισπανική μετάφραση. « Και πρόκειται αναμφισβήτητα για το πιο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα της μεταπολεμικής πεζογραφίας» παρατήρησε ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωναννίνων Γιάννης Παπαθεοδώρου, στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατής Τσίρκας - 50 χρόνια από τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Κέδρος στις 16/12 στην κατάμεστη αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα.

    Μια εκδήλωση τιμής στον Σταρτή Τσίρκα, από τα σημαντικότερα κεφάλαια της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας: «Τρεις πολιτείες, τρεις κρίσιμες στιγμές του πολέμου μέσα από την εικονογράφηση των οποίων ο Τσίρκας θέλει να μιλήσει για το τραύμα που υπέστησαν οι αγωνιστές της Αριστεράς στη Μέση Ανατολή, αλλά και να αποκαταστήσει την αντιστασιακή τους δράση. Η προσπάθειά του προσέκρουσε στα αντανακλαστικά της κομματικής επιτήρησης και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα. Η μυθιστορηματική του τριλογία διέγραψε, παρόλα αυτά, μια διαδρομή από την ιστορία προς τον έρωτα και την πολιτική, αναδεικνύοντας τον ριζοσπαστικό ανθρωπισμό του, καθώς και την πίστη του στη συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων: ένας στρατευμένος διανοούμενος, αλλά κι ένας αιρετικός κομμουνιστής» είπε ο Γιάννης Παπαθεοδώρου.

    [09] Η Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει την έκθεση «Η Νέα Τοπιογραφία»

    Η Γκαλερί Ευριπίδη παρουσιάζει την έκθεση «Η Νέα Τοπιογραφία» με 50 έργα 18 καλλιτεχνών τοπίου, που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια. Η έκθεση παρουσιάζει καταξιωμένους και δημοφιλείς ζωγράφους της νέας γενιάς, που καθιέρωσαν την ζωγραφική του τοπίου, από το 1980 έως σήμερα.

    Μπορεί να μην υπήρξε μεταξύ τους κάποια συντονισμένη συνεργασία, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα, όπως αποδεικνύεται από τα έργα τους.Γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο και ωρίμασαν εκφραστικά στη δεκαετία του1980 - ασχολήθηκαν με το τοπίο αποκλειστικά ή σε μεγάλη έκταση, δίνοντας έργα, όχι μόνο όμορφα, αλλά και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Ζωγράφισαν τον ανοιχτό χώρο - φυσικό, αστικό, αφαιρετικό ή φαντασιακό - με μια νέα αισθητική, συνθέτοντας την «Νέα Τοπιογραφία».

    [10] Ανακαλύφθηκε ένας πολύ κοντινός και «φιλικός» εξωπλανήτης

    Αυστραλοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τον κοντινότερο στη Γη δυνητικά κατοικήσιμο βραχώδη εξωπλανήτη, σε απόσταση μόνο 14 ετών φωτός.Ο πλανήτης, που κινείται γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο, τον Wolf 1061, έχει υπερτετραπλάσια μάζα σε σχέση με τη μάζα του δικού μας πλανήτη. Γύρω από το ίδιο άστρο ανακαλύφθηκαν συνολικά τρεις εξωπλανήτες, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε τροχιά πιο φιλική για την ανάπτυξη ζωής.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον δρα Ντάνκαν Ράιτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Αstrophysical Journal Letters», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Λα Σίλα της Χιλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 7:32:29 UTC