Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Εκ των ων ουκ άνευ ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας από την υπό σύσταση συνοριοφυλακή
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Το ΔΝΤ παραδέχεται, σε έκθεσή του, ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [04] Τρεις υποψηφιότητες προκρίθηκαν για τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων
  • [05] Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της
  • [06] Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας
  • [07] Ακόμη 1.703 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Εντοπισμός 14 παράτυπων μεταναστών σε ειδική κρύπτη φορτηγού, στην εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης
  • [09] Τουρκία: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 23 Κούρδους μαχητές
  • [10] Νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι
  • [11] Οι περισσότεροι καρκίνοι οφείλονται σε περιβαλλοντικές αιτίες
  • [12] Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία
  • [13] Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες
  • [14] Εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [15] Κανένα ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 - Τι σχεδιάζεται για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
  • [16] Fitch: Υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Βραζιλίας
  • [17] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει
  • [18] Ρεκόρ Γκίνες για την εκτύπωση της μικρότερης στον κόσμο έγχρωμης εικόνας
  • [19] Οι λίμνες της Γης θερμαίνονται λόγω κλιματικής αλλαγής πιο γρήγορα και από την ατμόσφαιρα ή τους ωκεανούς

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Εκ των ων ουκ άνευ ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας από την υπό σύσταση συνοριοφυλακή

    "Εκ των ων ουκ άνευ" χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας από τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, που προτείνεται να συσταθεί,μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτα.

    Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η συζήτηση που ξεκίνησε για το θέμα "σημαίνει την αρχή μίας διαδικασίας, που μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον έναν χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αναμειχθούν και το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    "Είναι 6-7 κράτη, τα οποία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους" είπε ο κ. Ξυδάκης, σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα συνοριοφυλακή να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στο έδαφος ενός κράτους, χωρίς να της ζητηθεί. "Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί εύκολα να συζητηθεί και να ξεπεραστεί και να εφαρμοστεί, χωρίς σοβαρές επιφυλάξεις και χωρίς καμία συζήτηση σοβαρή", σημείωσε αν. υπουργός, διευκρινίζοντας ότι "έτσι κι αλλιώς, αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι να εκφραστεί η επιθυμία των ηγετών να αρχίσει να εξετάζεται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό".

    "Δεν νομίζω ότι τίποτε μπορεί να παραμείνει χωρίς συζήτηση και χωρίς συμβιβασμούς, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Η εμπειρία, πάντως, από το πώς συζητούνται τα ευρωπαϊκά πράγματα είναι ότι αλλιώς ξεκινάει μια πρόταση και αλλιώς καταλήγουμε" πρόσθεσε.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται σήμερα και αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, σήμερα το πρωί θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία. Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 ξεκινά η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αύριο Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθούνη προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

    Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους - μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

    Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

    Στις χτεσινές δηλώσεις του από τη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι επικέντρωσε στα εξής τρία σημεία:

    - Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

    - Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

    - Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.

    Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της - Σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας να πράξουν το ίδιο

    Δ. Αβραμόπουλος: Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται

    [03] Το ΔΝΤ παραδέχεται, σε έκθεσή του, ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ότι έγιναν λάθη στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.

    Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας. Ήταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται.

    «Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης - την εποχή εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν [δηλ. προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.

    Όταν η ΕΚΤ ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα τονίζεται:

    «Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

    [04] Τρεις υποψηφιότητες προκρίθηκαν για τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων

    Λίστα με τρεις υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει καταρτίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης πυ έχει συσταθεί.Η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων ολοκηρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα και ήδη τα στοιχεία των τριών υποψηφιοτήτων που προκρίθηκαν βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

    Πρόκειται για δύο στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και έναν διακεκριμένο δικηγόρο με ειδίκευση σε φορολογικά θέματα. Η απόφαση του υπουργού θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 22 Δεκεμβρίου.

    [05] Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στην απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της

    Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στη χθεσινή απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, εκκινώντας μια διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της και δίνοντας τέλος στη σχετική σεναριολογία, που κρατούσε μήνες.

    Με άνοδο έκλεισε χθες το βράδυ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει 1,28% και να διαμορφώνεται στις 17.749,09 μονάδες και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας να κλείνει με άνοδο 1,52% στις 5.071,13 μονάδες. Με άνοδο 1,45% έκλεισε στις 2.073,07 μονάδες και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης από πολλούς επενδυτές.

    [06] Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας

    Μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ χθες δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 75,8 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτευχθείσα πρόοδο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

    [07] Ακόμη 1.703 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Ακόμη 1.703 πρόσφυγες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με δύο πλοία.

    Το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 863 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη και Χίο 840 πρόσφυγες.

    [08] Εντοπισμός 14 παράτυπων μεταναστών σε ειδική κρύπτη φορτηγού, στην εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης

    Σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο εσωτερικό φορτηγού αυτοκινήτου μετέφεραν δύο Έλληνες συνολικά 14 παράτυπους μετανάστες με σκοπό να τους προωθήσουν, έναντι αμοιβής, στο εσωτερικό της χώρας.Το όχημα εντοπίστηκε, χθες το πρωί, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Κερδυλλίων.

    Συνελήφθησαν ο 36χρονος οδηγός κι ο 46χρονος συνοδηγός του φορτηγού, που εκτιμάται ότι ανήκουν σε κύκλωμα δουλεμπόρων το οποίο δραστηριοποιείται στην Τουρκία, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε ακόμη άτομα που αναζητούνται.

    [09] Τουρκία: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 23 Κούρδους μαχητές

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 23 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν για δύο ημέρες στις πόλεις Σιλώπη και Τζίζρε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στις δύο αυτές πόλεις, οι οποίες βρίσκονται κοντά στη συριακή και την ιρακινή μεθόριο στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη Δευτέρα το βράδυ καθώς η Τουρκία εξαπέλυσε επιχειρήσεις που είχαν στόχο μαχητές του PKK στην περιοχή.

    [10] Νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι

    O πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιεί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στη γενέτειρά του, τη Γαλικία, όπως καταγράφηκε στα πλάνα που μετέδωσαν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Ο 60χρονος πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο ο Ραχόι εμφανίστηκε αργότερα με ένα κατακόκκινο σημάδι στο πρόσωπό του.

    Ο νεαρός άνδρας γρονθοκόπησε με δύναμη τον Ραχόι στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του βγουν τα γυαλιά που φορούσε, ενώ περπατούσε στους δρόμους της πόλης Ποντεβέδρα. Ο νεαρός, που είναι ανήλικος, συνελήφθη, επιβεβαίωσε η αστυνομία.

    Ο δράστης στεκόταν δίπλα στον Ραχόι και τον χτύπησε ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό.

    Ο Ραχόι συνέχισε πάντως κανονικά το πρόγραμμά του μετά το περιστατικό.Αργότερα έστειλε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με το οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους εκδήλωσαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του και τους καθησύχασε.

    [11] Οι περισσότεροι καρκίνοι οφείλονται σε περιβαλλοντικές αιτίες

    Κακή τύχη και κακά γονίδια ή κακές επιδράσεις λόγω τοξικού περιβάλλοντος και λανθασμένου τρόπου ζωής; Τι από τα δύο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου;

    Μία νέα επιστημονική μελέτη γέρνει τη ζυγαριά προς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (που περιλαμβάνουν και τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και τη διατροφή), εκτιμώντας ότι μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος (π.χ. αυξημένες κυτταρικές μεταλλάξεις λόγω γήρανσης).

    Αντίθετα, οι «ένοχοι» θα πρέπει πρωτίστως -σε ποσοστό 70% έως 90%- να αναζητηθούν στο περιβάλλον (τοξικά χημικά, ακτινοβολίες, τρόπος ζωής κ.α.). Δηλαδή σε παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα άτομα και οι κοινωνίες έκαναν διαφορετικές επιλογές, μία εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνούν όμως όλοι οι επιστήμονες, καθώς αρκετοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα των μεταλλάξεων στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούφ Χανούν του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Nature". Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, εκδηλώνουν πλέον πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.

    [12] Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία

    Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία, καθώς μετά από μελέτες δεκαετιών για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι ανοσο-ογκολογικές αγωγές παρέχουν αντικαρκινικά οφέλη που διαρκούν, σε ασθενείς οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν πολύ λίγες επιλογές.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρωτοποριακές εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου εντός της επόμενης δεκαετίας. Όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική ημερίδα για την ανοσο-ογκολογία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ? Εθελοντών ? Φίλων ? Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.», η ανοσο-ογκολογία είναι ένας νέος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ειδικοί επιστήμονες μίλησαν για το ρόλο των βιοδεικτών και της παθολογίας του όγκου στην ανοσο-ογκολογία, ανέπτυξαν το θέμα ανοσοθεραπεία στο μελάνωμα και ανοσο-ογκολογία στον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνοντας ότι «ο καρκίνος αποτελεί μια μορφή πολέμου που διαδραματίζεται στο πεδίο του ανθρώπινου σώματος, με αντιπάλους το καρκινικό κύτταρο και το αμυντικό σύστημα. Η στρατηγική της άμυνας του οργανισμού διαθέτει πολλά εναλλακτικά σενάρια, καθένα των οποίων αφορά σε διαφορετική τακτική και ελιγμούς του εχθρού».

    «Η ανοσο-ογκολογία ως νέος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, που στόχο έχει να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ασθενείς τον καρκίνο, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, γι? αυτό και είναι σημαντικό οι ασθενείς να έχουν ακριβή, σύγχρονη ενημέρωση και πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να έχουν έναν ουσιαστικό διάλογο με τους γιατρούς τους σχετικά με το ρόλο που αυτές οι θεραπείες έχουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας τους», ανέφερε κατά το χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ? Εθελοντών ? Φίλων ? Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.», Ζωή Γραμματόγλου.

    [13] Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες

    Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (14 οχήματα), Ν. Αιγαίου (8 οχήματα), Ηπείρου (11 οχήματα) και Ιονίων Νήσων (6 οχήματα). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα 2.333.740 ευρώ. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης προμήθειας για ακόμα 51 οχήματα τα οποία θα κατανεμηθούν στις Περιφέρειες Κρήτης (25 οχήματα), Δυτικής Μακεδονίας (14 οχήματα), Β. Αιγαίου (2 οχήματα) και Πελοποννήσου (10 οχήματα), με υπολειπόμενο κόστος προμήθειας 3.051.814 ευρώ..

    Σ΄ ό,τι αφορά την προμήθεια 96 ακόμα οχημάτων για τις Περιφέρειες, Αττικής (30 οχήματα και 15 κινητές μονάδες), Κεντρικής Μακεδονίας (9 οχήματα και 4 κινητές μονάδες), Θεσσαλίας (13 οχήματα) και Στερεάς Ελλάδας (10 οχήματα), ήδη έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της προμήθειας στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 - και με την έναρξη του προγράμματος θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    [14] Εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ιστορία των 110 χρόνων ύπαρξης του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου σε λειτουργία ειδησεογραφικού οργανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της χώρας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".

    "Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση με την συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

    Έναν δημόσιο φορέα "υψηλού κύρους και επαγγελματισμού" χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, "ένας ολόκληρος αιώνας και επιπλέον δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας είναι πραγματικά πάρα πολύς καιρός. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει η ενημέρωση μέσα σε αυτό το διάστημα. Από την εποχή του τηλέγραφου, μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης. Το κατάφερε γιατί είναι ένας δημόσιος φορέας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς και συνέχειας στην ιστορική αυτή διαδρομή. Και στους εργαζόμενους, δύναμη και υγεία".

    «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή ενημέρωσης για την χώρα μας, έγκυρης ενημέρωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς και για την χώρα και παγκοσμίως» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης , προσερχόμενος στην εκδήλωση.

    «Το ΑΠΕ αποτελεί διαχρονικά πυλώνα όλης της προσπάθειας που έχει γίνει για ενημέρωση της κοινωνίας, του λαού μας, για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας πληροφόρησης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτές τις αξίες θα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι.

    Με αυτήν την έννοια η υποστήριξη από την Ελληνική Βουλή, από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πρέπει να είναι αμέριστη σε προσπάθειες αυτού του επιπέδου», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

    Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισήμανε ότι "είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι είδηση δεν είναι απλώς η πληροφορία. Η είδηση είναι πρώτα και κύρια το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και αυτή την αποστολή υπηρετεί διαχρονικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ". Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα οχυρό αξιοπιστίας", καθώς "η ένδειξη - όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών".

    Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιθυμεί δια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική. "Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο", επισήμανε, "γιατί στο παρελθόν η απειλή της διαδικασίας νόμιμης αδειοδότησης ήταν το μέσο πίεσης της πολιτικής εξουσίας προς τα ΜΜΕ. Αν κάτι λείπει αυτό τον καιρό είναι η ρύθμιση και οι καθαροί κανόνες". Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει καθυστερήσει: "Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ψηφιστεί το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που πρέπει να επαναλάβω με σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν τιμά κανένα κόμμα, καμία πτέρυγα της βουλής, κανένα θεσμό, κανέναν άνθρωπο αυτή η διαδικασία να μην ολοκληρώνεται τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος".

    Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζει ότι η σημερινή εκδήλωση έρχεται σε μια σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, "μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών. Μια συγκυρία που απαιτεί έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, εντός και εκτός συνόρων. Απαιτεί δηλαδή ακριβώς την αποστολή που επιτελεί, με αίσθηση ευθύνης, εδώ και πάνω από έναν αιώνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων". Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα σταθερό σημείο αναφοράς- ένα εμπόδιο στην "προκάτ" ενημέρωση και ένα πραγματικό παράθυρο στη σφαιρική πληροφόρηση", ενώ όπως προσθέτει "το πολιτικό γίγνεσθαι θα ήταν πολύ διαφορετικό, προς το χειρότερο, χωρίς την ενεργή παρουσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ και παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο. Διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες. Επίσης, παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών και δημόσιες οθόνες.

    Οι στόχοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως τους υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και να προβάλει με αντικειμενικό τρόπο τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψύλος, στόχος του είναι το κτίριο που στέγαζε τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΑΠΕ στην οδό Πατησίων 50 να γίνει Μουσείο Τύπου του Πρακτορείου για να μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι απλοί πολίτες να αναζητούν θέματα της ελληνικής ιστορίας μέσα από την εγκυρότητα των ειδήσεών του.

    Η πρόεδρος του Focus-Bari, Ξένια Κούρτογλου, αναφέρθηκε στην ομιλία της σε σημαντικές γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    Βασίλης Βασιλικός και Θάνος Μικρούτσικος "χρωμάτισαν" την εκδήλωση

    [15] Κανένα ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 - Τι σχεδιάζεται για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

    Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015 διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Σημειώνουν παράλληλα ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν την απόφαση του ΣτΕ και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.Το ΣτΕ, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θεωρεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έως την 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά από την τελευταία αναπροσαρμογή τους.

    Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1.1.2015 οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον συγκεκριμένο φόρο. Αν ωστόσο ληφθεί απόφαση για άμεση συμμόρφωση με το ΣτΕ που προβλέπει την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών από την 1 Μαΐου 2015 το ζήτημα θα αφορά τους φόρους μεταβίβασης, τις κληρονομικές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές που έγιναν από την ημερομηνία αυτή και έχουν φορολογηθεί με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές ακινήτων. Μία λύση είναι αυτή της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων και συμψηφισμού των απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και δημοσίου.

    Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών ήδη πριν από την απόφαση του ΣτΕ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών των ακινήτων με τη σύσταση Επιτροπής η οποία αναμένεται άμεσα να παραδώσει ( έως τις 22 Δεκεμβρίου) το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    [16] Fitch: Υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Βραζιλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Τετάρτη το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», επικαλούμενος στο σκεπτικό που περιέγραψε σε σχετική ανακοίνωσή του τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να οδηγήσει στην αποπομπή της προέδρου της γιγαντιαίας λατινοαμερικάνικης οικονομίας και να ακυρώσει τις προσπάθειες να μειωθεί το ογκώδες δημόσιο έλλειμμα.

    Ο Φιτς υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η Ντίλμα Ρουσέφ να υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, τον Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

    [17] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ζώνη Σένγκεν «είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ταχθούν υπέρ της πρότασής του για ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

    Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει «πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

    «Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της», επέμεινε.

    Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, «ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μια αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή».

    [18] Ρεκόρ Γκίνες για την εκτύπωση της μικρότερης στον κόσμο έγχρωμης εικόνας

    Επιστήμονες στην Ελβετία εκτύπωσαν τη μικρότερη στον κόσμο έγχρωμη εικόνα και κέρδισαν μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Η εικόνα, που δείχνει σε ένα βυθό ψάρια-κλόουν να κολυμπάνε δίπλα σε θαλάσσιες ανεμώνες, καταλαμβάνει έκταση μόλις 0,0092 τετραγωνικών χιλιοστών (0,08 Χ 0,115 χιλιοστών) ή όσο μέγεθος έχει ένα εικονοστοιχείο (πίξελ) σε μια οθόνη έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

    Προφανώς, η εικόνα είναι πολύ μικρή για να τη δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεται ειδικό μικροσκόπιο.Όμως, σημαντικότερη και από το ρεκόρ είναι η νέα τεχνολογία νανο-εκτυπώσεων 3d NanoDrip, η οποία δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακό μελάνι, αλλά κβαντικές κουκίδες.

    [19] Οι λίμνες της Γης θερμαίνονται λόγω κλιματικής αλλαγής πιο γρήγορα και από την ατμόσφαιρα ή τους ωκεανούς

    Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη θερμοκρασία των λιμνών του πλανήτη με ρυθμό ταχύτερο και από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονοική έρευνα.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας τόσο επίγειες, όσο και δορυφορικές μετρήσεις σε βάθος 25ετίας. Αναλύοντας δεδομένα από 235 λίμνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του γλυκού νερού της Γης, δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι λίμνες θερμαίνονται κατά 0,34 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο για τον αέρα και τις θάλασσες (0,12 βαθμοί ανά δεκαετία).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 9:32:38 UTC