Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προσδοκούμε να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή» στην Ισπανία
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά
  • [03] Μείωση στο 24% σημείωσε η ανεργία το γ' τρίμηνο εφέτος
  • [04] Η ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ στη συνάντηση Δρίτσα - ΟΜΥΛΕ
  • [05] Μυτιλήνη: Ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία πέθανε από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα
  • [06] Περσέας, μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • [07] «Δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω»
  • [08] Διαβεβαιώσεις Χρ. Βερναρδάκη ότι θα επανεξεταστούν οι εκκρεμείς διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ
  • [09] Ο Πούτιν εκτιμά ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία
  • [10] Βλ. Πούτιν: Μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για ασφάλεια θα άρουμε τους περιορισμούς για τις πτήσεις προς την Αίγυπτο
  • [11] Τελετή απονομής Βραβείου Ζαχάρωφ 2015: "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είπε όχι στη βαρβαρότητά τους"
  • [12] Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής
  • [13] Ο Μπ. Ομπάμα θα δει τη νέα ταινία Star Wars
  • [14] Σωτηρία Μπέλλου - μια ζωή «ζαριά σε ...άρση»
  • [15] Αλ. Τσίπρας: Θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες μας
  • [16] Ντ. Τούσκ: Ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ»

  • [01] «Προσδοκούμε να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή» στην Ισπανία

    Την προσδοκία να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτιμά ότι οι εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, κόμβο πολιτικών εξελίξεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

    «Αυτό που κρίνεται είναι αν, μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικών ακραίας λιτότητας και πρωτοφανούς μεγέθυνσης της ανεργίας από την συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, ο ισπανικός λαός θα επιλέξει να συνταχθεί με τον ελληνικό και τον πορτογαλικό λαό, σε μια πορεία ανάσχεσης της λιτότητας και απαλλαγής από άλλη μια συντηρητική κυβέρνηση-σύμμαχο της γερμανικής και ευρωπαϊκής συντηρητικής ηγεσίας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «την περίοδο της κρίσης στην Ισπανία έχουν αναπτυχθεί κοινωνικές αντιστάσεις και κινήματα που συγκέντρωσαν το διεθνές ενδιαφέρον». Όπως εξάλλου υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «από το κίνημα των αγανακτισμένων και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως τα κινήματα για την προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, σημαντικά τμήματα της ισπανικής κοινωνίας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μαχητικά τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, το μονόδρομο της λιτότητας και της καταπάτησης της δημοκρατίας».

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά

    Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για τις αντικειμενικές αξίες από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, διαμήνυσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλία του σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για φορολογικά θέματα.

    Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι: "δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο". Διευκρίνισε δε, ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα στο 2016 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εμπορικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Ο υπουργός εξήγησε πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά και ότι η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει τον φόρο. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 31.12.2015.

    [03] Μείωση στο 24% σημείωσε η ανεργία το γ' τρίμηνο εφέτος

    Μείωση στο 24% καταγράφηκε στο ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ' τρίμηνο εφέτος, από 24,6% το β' τρίμηνο και έναντι 25,5% το γ' τρίμηνο 2014. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.160.522 άτομα και ?ειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,6% σε σχέση με το γ' τρίμηνο πέρυσι.

    Ωστόσο, παραμένουν τα σημαντικά δομικά προβλήματα, με κύριο αυτών το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εις μάτην εργασία άνω του έτους αποτελούν το 73,7% του συνόλου των ανέργων και υπερβαίνουν τα 855.000 άτομα. Παράλληλα, περίπου 232.000 άτομα δουλεύουν με μερική απασχόληση, διότι δεν μπορούν να βρουν πλήρη. Επίσης, στις περιφέρειες της χώρας που δεν επωφελήθηκαν από το τουριστικό ρεύμα σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας, ενώ η ανεργία στους νέους έως 24 ετών συνεχίζει να κινείται κοντά στο 50% και ειδικά στις νέες γυναίκες ανέρχεται στο 54,5%.

    Ειδικότερα, από την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν και τα εξής:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,1% το γ΄ τρίμηνο 2015 από 29,2% το γ΄ τρίμηνο 2014) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (20,7% από 22,6%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (48,8% το γ΄ τρίμηνο 2015 από 49,5% το γ΄ τρίμηνο 2014) και 25- 29 ετών (34,3% από 39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 24,7%), 45- 64 ετών (18,4% από 18,5%) και 65 ετών και άνω (10,8% από 9,3%).

    [04] Η ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ στη συνάντηση Δρίτσα - ΟΜΥΛΕ

    Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, ενόψει και της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές στο ΤΕΠΕ τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Θ. Δρίτσα, με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων του Οργανισμού.

    "Ήταν μία χρήσιμη συνάντηση. Από τη μεριά μου εκ μέρους του υπουργείου και της κυβέρνησης εξέθεσα και έδωσα εν εκτάσει τα δεδομένα που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει τη διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και για το επόμενο διάστημα μετά από αυτή" τόνισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

    Ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους εργαζόμενους του λιμανιού για το θέμα υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος, αλλά και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νομοθέτηση και συγκρότηση της δημόσιας αρχής λιμένος, της διαδικασίας ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Δρίτσας είπε ότι αυτή τη στιγμή ενόψει του διαγωνισμού δεν πρέπει να πούμε τίποτα άλλο.

    [05] Μυτιλήνη: Ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία πέθανε από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα

    Ένα τετράχρονο κοριτσάκι προσφυγάκι από τη Συρία έχασε σήμερα τα ξημερώματα στο νοσοκομείο τη μάχη με το θάνατο. Όπως έγινε γνωστό μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα υψηλού πυρετού και αιμορραγικό εξάνθημα σε όλο του το σώμα. Σε πολύ λίγη ώρα κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θάνατος του οφείλεται σε σηψαιμία που προήλθε από μορφή οξείας μικροβιακής μηνιγγίτιδας.

    Το άτυχο κοριτσάκι με τα άλλα δυο του αδέλφια ανάλογης ηλικίας και οι γονείς τους, είχαν αποβιβασθεί σε ακτή της Λέσβου χθες το πρωί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, όπου και καταγράφηκαν, και μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ προκειμένου να διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Καρά Τεπέ γύρω στα μεσάνυχτα το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του σε ιατρείο, όπου εξετάστηκε από πιστοποιημένο γιατρό ο οποίος και έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά του παιδιού και της οικογένειας του στο Νοσοκομείο. Πράγμα το οποίο και έγινε αμέσως. Στην οικογένεια του άτυχου παιδιού δόθηκε προληπτικά αντιβίωση, ενώ στον καταυλισμό του καρά Τεπέ από νωρίς το πρωί λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    [06] Περσέας, μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

    Ηταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από 21 ευρωπαϊκές χώρες και 300 επιστήμονες από 53 ευρωπαϊκά ινστιτούτα που ασχολούνται με τη μελέτη των θαλασσών. Το ταξίδι του Περσέα,μια μοναδική εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ευρωκοινοβούλιο, όπου οι πέντε πρεσβευτές των μαθητών έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ανάμεσά τους ήταν και η Αλεξία από την Ελλάδα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ζωγράφου.

    Το πρόγραμμα «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» συντόνισε στη χώρα μας το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συνολικά έδωσαν το «παρών» τριάντα σχολεία απ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.Οι μαθητές μελέτησαν το θαλάσσιο περιβάλλον μέσα από τη Βιολογία, τη Γεωλογία, τη Φυσική και τη Χημεία για να κατανοήσουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη θάλασσα (βιοποικιλότητα, ρύπανση, εισαγωγή μη αυτοχθόνων ειδών, υπεραλίευση, ευτροφισμός, απορρίμματα στο παραθαλάσσιο και θαλάσσιο περιβάλλον, κ.ά.). Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στη σχολική κοινότητα και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

    Αυτή, όμως, ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του ταξιδιού. Γιατί, παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε ωκεανογραφικές αποστολές μαζί με τους επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PERSEUS που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, προκειμένου να μελετήσουν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας και να προτείνουν λύσεις.

    Στη χώρα μας, η πρώτη ωκεανογραφική αποστολή, η Ανδρομέδα Ι, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014 στον Σαρωνικό Κόλπο με το ωκεανογραφικό σκάφος«Αιγαίο». Στην αποστολή συμμετείχαν 20 μαθητές και μαθήτριες από 10 Γυμνάσια και Λύκεια, 15 εκπαιδευτικοί, 20 ερευνητές και 22 μέλη πληρώματος.Το κάθε ένα από τα παιδιά ανέλαβε συγκεκριμένο επιστημονικό ρόλο κατά τη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων νερού, αλλά και κατά την καταγραφή της υποθαλάσσιας ρύπανσης με Τηλεκατευθυνόμενο Υποβρύχιο Οχημα.

    Τον Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη αποστολή, η Ανδρομέδα ΙΙ, στο Κρητικό Πέλαγος, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Φιλία». Στην αποστολή συμμετείχαν 31 μαθητές και μαθήτριες και 19 εκπαιδευτικοί από 12 σχολεία.

    «Σε αυτές τις αποστολές οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι η επιστημονική έρευνα δεν είναι ατομικήυπόθεσηλίγωνανθρώπων,αλλάείναιαποτέλεσμασυλλογικήςεργασίας πολλώνεπιστημόνωναπόδιαφορετικούςκλάδουςόπωςωκεανογράφοι,μηχανικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, φυσικοί, χημικοί, στατιστικοί, ναυτικοί κ.ά., αλλά και να ενημερωθούν για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ενός ωκεανογραφικού σκάφους » λέει μέλος της ομάδας του Περσέα.

    [07] «Δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω»

    Με την εξέταση της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελικής Λεγάτου, από συνηγόρους των δύο πλευρών, για τις ενέργειες που έκαναν αυτή και οι συνάδελφοί της το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής.

    Η αστυνομικός δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από την Πολιτική Αγωγή για τον τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και για τις συνθήκες της δολοφονίας του μουσικού. Κλήθηκε επίσης να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εκείνο το βράδυ η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία άλλη σύλληψη πέρα από αυτή του Γ. Ρουπακιά.

    Η μάρτυρας επανέλαβε πως τα γεγονότα της νύχτας της 17 Σεπτεμβρίου 2013 εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα που «δεν προλάβαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», όπως είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου κ. Λεπενιώτη: «Μα, για εκείνη την ώρα σας έχουμε , δεν σας έχουμε για ήρεμες καταστάσεις, το θεωρείτε παράλογο; Τον αστυνομικό τον έχουμε για να μας προστατεύει. Οκτώ αστυνομικοί πήγατε εκεί. Θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό που έχει γίνει;».

    Η κ. Λεγάτου υπεραμύνθηκε και πάλι των ενεργειών που έγιναν από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και, όπως και χθες που ξεκίνησε η κατάθεσή της, επανέλαβε: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, δεν καταλαβαίνω αυτή την επίθεση».

    [08] Διαβεβαιώσεις Χρ. Βερναρδάκη ότι θα επανεξεταστούν οι εκκρεμείς διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ

    Πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία από το ΑΣΕΠ, για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενδιάμεσοι διαγωνισμοί από το 1997 έως το 2009, με επιτυχόντες που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα διορισμού τους στο δημόσιο, διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ανοικτοί διαγωνισμοί την περίοδο αυτή, θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την ίδια διαδικασία με αυτήν που ακολουθήθηκε για τους αδιόριστους του 1997 και ενσωματώθηκε στο «παράλληλο πρόγραμμα».

    Απαντώντας, στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και υποστήριξε ότι υπήρξαν αδικίες γιατί υπάρχουν επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ την περίοδο 1997-2009, για την οποία όμως δεν έγινε καταγραφή και η κυβέρνηση δεν τους έχει συμπεριλάβει στην νομοθετική ρύθμιση που έχει καταθέσει, ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι από τα στοιχεία που πήρε στα χέρια του δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο.

    [09] Ο Πούτιν εκτιμά ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία, γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να "πλήξουν οποιονδήποτε" χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός των ρωσικών συνόρων.

    Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εκτός από μια πολιτική λύση.

    Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να προετοιμάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι αποδεκτό στο σύνολό του.

    [10] Βλ. Πούτιν: Μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για ασφάλεια θα άρουμε τους περιορισμούς για τις πτήσεις προς την Αίγυπτο

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο μόλις τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    «Μόλις καταλήξουμε στους μηχανισμούς που με αξιόπιστο τρόπο θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών μας, θα άρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτό γίνεται κατ? αρχήν σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων προς την Αίγυπτο, που επιβλήθηκε όταν η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή επιβατικού της αεροσκάφους πάνω από το Σινά στις 31 Οκτωβρίου οφειλόταν σε βόμβα, δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    [11] Τελετή απονομής Βραβείου Ζαχάρωφ 2015: "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είπε όχι στη βαρβαρότητά τους"

    "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είχε τη γενναιότητα να υψώσει τη φωνή του και να πει όχι στη βαρβαρότητά τους. Γι' αυτό τον βασάνισαν", είπε η Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή, από τη Σαουδική Αραβία, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του το Βραβείο Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Ραΐφ Μπαντάουι, τιμήθηκε από το ΕΚ για τους αγώνες του για την ελευθερία της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία.

    [12] Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής

    Με χθεσινή απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης της ανώτατης διοίκησης - αποφάσισε να διορίσει τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας από σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2015.

    Ο κ. Σχοινάς, με μεγάλη πείρα σε θέματα κοινοτικών πολιτικών, ενημέρωσης και επικοινωνίας και με μακρόχρονη εμπειρία ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Juncker.

    Η σταδιοδρομία του είναι ιδιαίτερα πολυσχιδής: Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου των πρώην Επιτρόπων Λογιόλα ντε Παλάθιο και Μάρκου Κυπριανού, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της ΓΔ Οικονομικών Υποθέσεων με αρμοδιότητα τον συντονισμό της Τεχνικής Βοήθειας από την ΕΕ στην ελληνική διοίκηση.

    Ο κ. Σχοινάς αναλαμβάνει τις νέες του αρμοδιότητες παράλληλα με τις σημερινές. Στη νέα του θέση θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής τόσο ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου, αλλά και με αρμοδιότητα για τη Στρατηγική και Εταιρική Επικοινωνία.

    [13] Ο Μπ. Ομπάμα θα δει τη νέα ταινία Star Wars

    Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δει τη νέα ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει».

    Κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο, στην οποία τίθενται συνήθως ερωτήματα πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου ρωτήθηκε και σχετικά με την πολυαναμενόμενη έβδομη ταινία της επικής «σειράς» Star Wars, η οποία θα βγει την Παρασκευή, στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ.

    «Δεν τον έχω ρωτήσει και δεν ξέρω αν την έχει δει. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος θα την δει την ταινία κάποια στιγμή», απάντησε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.

    Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έχει γεννηθεί τη δεκαετία του 1960, ήταν μόλις 16 ετών όταν βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη ταινία του "Πολέμου των Άστρων".

    [14] Σωτηρία Μπέλλου - μια ζωή «ζαριά σε ...άρση»

    - Κυρία Μπέλλου, τα ...ρέστα σας.

    - «Σωτηρία με λένε...»

    Η Σωτηρία Μπέλλου των τραγουδιών, της Ελλάδας της φτώχειας, του εμφυλίου, τη βίας, του ζόφου, των ανομιών, της περιπλάνησης, των τραγουδιών, των μπουζουκιών... Η Ελλάδα με νότες σε ...9/8 και η Ελλάδα παιγμένη στα ζάρια που φέρνει ...«πότε ντόρτια - πότε εξάρες» και ...η Ελλάδα τού σήμερα μέσω τού φιλόξενου στις μνήμες θεάτρου.

    «Σωτηρία με λένε» ή «Πότε ντόρτια - πότε εξάρες» είναι ο εμβληματικός τίτλος ενός βιβλίου, της βιογραφίας «Μια ζωή παιγμένη στα ζάρια», της τραγουδίστριας Σωτηρίας Μπέλλου, που έγραψε η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Μπέλλου (τον Αύγουστο του 1997).

    «Σωτηρία με λένε» είναι ο τίτλος μιας παράστασης (βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο), που επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (το έργο ερμηνεύτηκε ήδη από την Λήδα Πρωτοψάλτη και την Ντίνα Κώνστα προ ετών σε σκηνές της Αθήνας), επιλέγοντας για τον ρόλο της την ηθοποιό (απόφοιτο της σχολής του ΚΘΒΕ, πρωταγωνίστρια -και εκ των ιδρυτών- του θεατρικού σχήματος "Πειραματική σκηνή της Τέχνης", καθηγήτριασήμερα της υποκριτικής στο Τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ, τη σχεδόν «εμμονικά» ταυτισμένη με το θέατρο στη Θεσσαλονίκη) Έφη Σταμούλη.

    Σχεδόν 40 χρόνια στο θέατρο (πρωτοεμφανίστηκε στα 1979 - απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ στο νεοϊδρυθέν τότε σχήμα της Πειραματικής Σκηνής κι έκτοτε «ταξιδεύει» αδιάκοπα σε ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου) ... «δεν έχω δυσκολευτεί περισσότερο απ' αυτό το ταξίδι με τη Μπέλλου. Είναι διαφορετικό να ερμηνεύεις υπαρκτά πρόσωπα. Το μόνο υπαρκτό πρόσωπο που ερμήνευσα ήταν η Γκρέτα Γκάρμπο. Αλλά κι αυτή ήταν τυλιγμένη στο πέπλο τού μύθου της. Η Μπέλλου δεν φόρεσε ποτέ της πέπλα. Κι όσα της "φόρεσαν", τα ξεσκέπασε μόνη της. Η Σωτηρία είναι πρόσωπο οικείο -ακόμα και σήμερα- κοντά είκοσι χρόνια από τον θάνατό της. Την ξέρουμε όλοι. Την τραγουδάμε ακόμα όλοι. Δεν είναι μύθος -ούτε όμως απομυθοποίηση- μια παράσταση. Δενπρέπει να μιμηθώ -ούτε όμως να κάνω ό,τι μου κατέβει... Με τι υλικό να αυτοσχεδιάσεις ερμηνεύοντας μια προσωπικότητα τόσο αυτόνομη, ανεξάρτητη, ανεξάντλητη, ελεύθερη, θυμωμένη και με το τίμημα "πληρωμένο"... Απόλυτα μόνη... Μια καλλονή με τη γυναικεία της φύση ματαιωμένη από... θυμό και παράπονο... "Κουμάντο στον εαυτό μου κάνω μόνο εγώ!" έλεγε η Μπέλλου. Και μάλιστα σε μια Ελλάδα του πολέμου, του εμφυλίου, της νύχτας. Μια γυναίκα σε μια Ελλάδα που ζούσε στον δρόμο, μια Ελλάδα των ανδρών, του ζόφου αλλά και της ανάτασης...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταμούλη.

    [15] Αλ. Τσίπρας: Θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες μας

    Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της αλλά (οι άλλες χώρες της ΕΕ) δεν μας λένε τι περιμένουν από εμάς να κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

    «Πρέπει να σώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (διασχίζοντας τη θάλασσα από την Τουρκία). Εάν θέλουν να προχωρούμε σε επαναπροωθήσεις, πρέπει να μας το πουν», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Η Σλοβενία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, όλες αποφάσισαν να φιλτράρουν τους ανθρώπους βάσει της εθνικότητάς τους, για παράδειγμα να μην δέχονται αυτούς από τις χώρες της βόρειας Αφρικής και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αντέκρουσε την κριτική που ασκείται από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την προετοιμασία για να δεχθεί έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τους χειμερινούς μήνες.

    «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας» είπε ο Τσίπρας. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά».

    [16] Ντ. Τούσκ: Ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ»

    Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

    Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι «αμφιλεγόμενες» προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει «τρωτή», όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

    «Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 13:32:32 UTC