Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ, στις Βρυξέλλες
  • [02] Κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 60 εκατ. παγκοσμίως
  • [04] Ικανοποίηση Κάμερον για την «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [05] Η Κρ. Λαγκάρντ παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Ταπί
  • [06] Ένα βήμα πιο κοντά (μέσω των καμηλών) σε εμβόλιο για τον ιό MERS
  • [07] Το κάπνισμα φέρνει πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες
  • [08] «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο», η βιο-πορεία του μεγάλου φυσικού Δημήτρη Νανόπουλου
  • [09] Τουσκ και Γιούνκερ: Ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν
  • [10] Αύριο το τελευταίο πέρασμα του «Κασίνι» από τον Εγκέλαδο
  • [11] Ακόμη δύο δορυφόροι Galileo προστέθηκαν στο υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα GPS
  • [12] Σημαντική αύξηση του πληθυσμού νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ, στις Βρυξέλλες

    Συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως «αναγνωρίστηκε ο ρόλος - κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών» και τόνισε ότιείναι ανάγκη η Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας. Σημείωσε δε ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

    [02] Κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

    Περίπου 25 κουκουλοφοροι εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής φρουράς στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση σημειώθηκε στις 03:20 τα ξημερώματα, όταν οι δράστες ενεργώντας καταδρομικά εμφανίστηκαν επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, εκσφενδονίζοντας περί τις 15 βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών φρουρών.

    Αμέσως μετά οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή και χάθηκαν στα γύρω στενά της περιοχής. Από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε φθορές στο προξενείο. Η υπόθεση ερευνάται.

    [03] Οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 60 εκατ. παγκοσμίως

    Το 2015 αναμένεται να τελειώσει με έναν νέο αριθμό ρεκόρ εκτοπισμένων και προσφύγων στον κόσμο, υψηλότερο από αυτόν του 2014, που ήταν 59,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.«Το 2015 θα είναι αναμφίβολα η χρονιά μιας πρωτοφανούς αύξησης των αναγκαστικών εκτοπισμών στον κόσμο», γράφουν οι ειδικοί της UNHCR υπό το φως των στοιχείων του α' εξαμήνου, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν «ότι καθώς οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι εκτοπισμένοι συνέχισαν να αυξάνονται το 2015, είναι πιθανό ο αριθμός τους να ξεπεράσει κατά πολύ» το όριο των 60 εκατομμυρίων.

    [04] Ικανοποίηση Κάμερον για την «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν έτοιμοι να «αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την «πρόοδο» που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Οι ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αλλά και τη βούλησή τους να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο τέλος του δείπνου εργασίας των ευρωπαίων ηγετών.Μετά τις συζητήσεις αυτές, ο Τουσκ δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξος» για το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον να διενεργήσει μέχρι τα τέλη του 2017 για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν αργά χθες να «συνεργαστούν στενά για την εξεύρεση αμοιβαίων ικανοποιητικών λύσεων» κατά τη διάρκεια «της συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2016».Ο πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε επίσης ότι η χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε πρόοδο. «Νομίζω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά είναι αλήθεια ότι θα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά», παραδέχθηκε.

    [05] Η Κρ. Λαγκάρντ παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Ταπί

    Γαλλικό δικαστήριο παρέπεμψε την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, είπε ο δικηγόρος της χθες.Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τουλάχιστον, θα λάβει χώρα στο δικαστήριο που εκδικάζει υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

    Η Λαγκάρντ, που κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια της απόφασης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη των εισαγγελέων ότι δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία εναντίον της.

    [06] Ένα βήμα πιο κοντά (μέσω των καμηλών) σε εμβόλιο για τον ιό MERS

    Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής). Τροποποίησαν γενετικά ένα εμβόλιο για τον ιό της ευλογιάς, έτσι ώστε να προστατεύει τις καμήλες, το ζώο που μεταφέρει τον ιό στους ανθρώπους.

    Οι γιατροί ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα εμποδίσει την εξάπλωση του ιού MERS στις καμήλες και, κατ' επέκταση, στους ανθρώπους. Ο εν λόγω ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι μολύνει ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Από τότε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν αναφερθεί πάνω από 1.600 περιστατικά και από αυτά περίπου 600 έχουν καταλήξει στο θάνατο του ασθενούς.

    Έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού σε 26 χώρες, με το επίκεντρό τους στην Αραβική χερσόνησο, σύμφωνα με το BBC.

    [07] Το κάπνισμα φέρνει πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες

    Η συχνή έκθεση μιας γυναίκας στον καπνό του τσιγάρου, είτε ως ενεργητική είτε ως παθητική καπνίστρια, συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας, ενώ μπορεί να φέρει πιο πρόωρα την εμμηνόπαυση κατά ένα έως δύο έτη, σε σχέση με τις μη καπνίστριες και όσες δεν εκτίθενται συχνά σε παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπάφαλο.

    Σε σχέση με τις μη καπνίστριες, οι καπνίστριες - νυν και πρώην- είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων να «πιάσουν» παιδί, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν τα 50 τους.

    Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών. Στις «βαριές» καπνίστριες (που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους), η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.

    Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που δεν ήσαν ενεργές καπνίστριες οι ίδιες, αλλά για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυσή τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα

    [08] «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο», η βιο-πορεία του μεγάλου φυσικού Δημήτρη Νανόπουλου

    «Το επώνυμό μου δεν είναι Νανόπουλος»...

    Έτσι αρχίζει το αυτοβιογραφικό του πόνημα ο κορυφαίος φυσικός επιστήμονας, το όνομα του οποίου είναι πασίγνωστο στον παγκόσμιο χώρο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας. Ο άνθρωπος που κυριαρχεί στα μεγάλα εργαστήρια - αφού από το 1973 κλήθηκε στο CERN προωθώντας με τις ανακαλύψεις του πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν - μας ... αποκαλύπτει ότι το επώνυμό του ήταν Νάκας. Αλλά ο Βορειοηπειρώτης παππούς του, ο Δημήτρης Νάκας, που στις αρχές του 20ού αιώνα είχε μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, τον Μάρτιο του 1914, όταν έμαθε ότι είχε ξεκινήσει ο Βορειοηπειρωτικός αγώνας, παράτησε τα πάντα, πήρε το πλοίο και επέστρεψε στην Ελλάδα. «Ένιωθε ότι όφειλε να συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα. Τότε άλλαξε το επώνυμό του από Νάκας σε Νανόπουλος, επειδή όπως έλεγε, ακουγόταν πιο ελληνικό».

    Όλα αυτά και άλλα πολλά για το προσωπικό του Σύμπαν, στο βιβλίο «Δημήτρης Νανόπουλος- Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο», που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά από τις εκδόσεις Πατάκης.

    [09] Τουσκ και Γιούνκερ: Ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν

    Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά την σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του λεγόμενου Δουβλίνου 2.

    [10] Αύριο το τελευταίο πέρασμα του «Κασίνι» από τον Εγκέλαδο

    Η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος «Κασίνι» που εξερευνά το σύστημα του Κρόνου και των δορυφόρων του, θα κάνει αύριο το 22ο και τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τον Εγκέλαδο, σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων.

    Στη συνέχεια, το Cassini θα συνεχίσει να παρατηρεί τον δορυφόρο του Κρόνου με τον υπόγειο ωκεανό, έως τη λήξη της αποστολής του τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά από μεγαλύτερες αποστάσεις.

    [11] Ακόμη δύο δορυφόροι Galileo προστέθηκαν στο υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα GPS

    Η Ευρώπη εκτόξευσε δύο ακόμη δορυφόρους Galileo, οι οποίοι έφθασαν πλέον τους 12 σε τροχιά γύρω από τη Γη, επεκτείνοντας κι άλλο το υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, που αναμένεται να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες GPS το 2016.

    Η εκτόξευση έγινε από το διαστημοδρόμιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική εταιρεία Arianspace. Οι δορυφόροι θα κινούνται σε ύψος 23.222 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ευρωπαϊκό GPS θα αρχίσει να λειτουργεί, όταν οι δορυφόροι φθάσουν τους 16, μετά από μια ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων δορυφόρων το επόμενο έτος.

    [12] Σημαντική αύξηση του πληθυσμού νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

    Σημαντική αύξηση του πληθυσμού των νανόκυκνων έχει καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου, σύμφωνα με τη συντονίστρια του φορέα διαχείρισης Δέλτα, Ελένη Μακρυγιάννη.Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μακρυγιάννη, εξηγεί πως για το συγκεκριμένο είδος, το Δέλτα είναι μία πολύ σημαντική περιοχή. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την αύξηση του πληθυσμού του, η οποία φτάνει μέχρι και τις 4,5 χιλιάδες πουλιά, τη στιγμή που ο διαχειμάζων πληθυσμός νανόκυκνων, έχει μειωθεί από 25 σε 18 χιλιάδες στη βορειοδυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

    Ειδικότερα οι νανόκυκνοι έρχονται το χειμώνα, για ένα με δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. «Το συνηθισμένο είναι να κοιμούνται στην Ελλάδα και να τρέφονται στην Τουρκία, αν και τους βλέπουμε στην περιοχή μας και κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί η κα Μακρυγιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2015 - 7:32:32 UTC