Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Χ.Θεοχάρης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Συρραφή από ρουσφέτια το παράλληλο πρόγραμμα
  • [02] Ι. Μουζάλας: Προτεραιότητά μας ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών
  • [03] «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη»
  • [04] Σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση θα ανοίξει το μαύρο κουτί του μαχητικού
  • [05] Ανοίγει ο δρόμος για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας
  • [06] Dieselgate: Εξεταστική από το ΕΚ για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων
  • [07] Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε ΑμεΑ
  • [08] Αρνείται τις κατηγορίες απάτης ο επικεφαλής φαρμακευτικής που αύξησε την τιμή φαρμάκου κατά του AIDS
  • [09] «Σωτηρία με λένε»
  • [10] Το νέο τεύχος του «Πρακτορείου», στρέφει το «βλέμμα» στον πολιτισμό
  • [11] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ
  • [12] Το νέο τεύχος του «Πρακτορείου», στρέφει το «βλέμμα» στον πολιτισμό
  • [13] Η «Βυζαντινή Αναγέννηση» δυο βήματα από την Αθήνα
  • [14] Γερμανική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων ξεπέρασε τoν στόχο των 2 εκατ. πωλήσεων
  • [15] Τα τρία μοιραία λάθη του Μουρίνιο και το αρνητικό ρεκόρ
  • [16] Τα «ζευγάρια» του Κυπέλλου στη φάση των «16»

  • [01] O Χ.Θεοχάρης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Συρραφή από ρουσφέτια το παράλληλο πρόγραμμα

    «Συρραφή από διάφορα ρουσφέτια» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    «Δε βλέπω ποιον ανακουφίζει αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Θεοχάρης, αναφέροντας ως παράδειγμα «ρουσφετιού» ρύθμιση που, όπως είπε, προβλέπει ότι «για τους γιατρούς που θα είναι στα νησιά, θα πενταπλασιάζεται ο χρόνος, τον οποίο μένουν, δηλαδή θα θεωρείται ότι με πέντε χρόνια θα έχουν 25 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ».

    Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης για το «παράλληλο πρόγραμμα» ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προέβαλε κανενός είδους αντίσταση στους δανειστές της, αλλά ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους να έλθει με τη νέα χρονιά το νομοσχέδιο, ώστε να κοστολογηθεί καλύτερα. «Όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να δει το κόστος και πώς είναι κοστολογημένο η κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει, μόλις, όμως, αυτό ζητήθηκε από το εξωτερικό είναι προφανές ότι υπέκυψε χωρίς κανέναν ενδοιασμό», σημείωσε.

    [02] Ι. Μουζάλας: Προτεραιότητά μας ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών

    Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, η εξεύρεση λύσεων στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που έχει ορθώσει η οικονομική κρίση και τα οποία βιώνουν και οι μετανάστες και η καταδίκη των διακρίσεων και επιθέσεων σε βάρος των μεταναστών, αποτελούν κύριο μέλημα της ελληνικής Πολιτείας, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη.

    Η ημέρα αυτή «έρχεται να μας υπενθυμίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που μη έχοντας μιαν άλλη επιλογή εγκαταλείπουν τον τόπο τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου αύριο», σημειώνει ο κ. Μουζάλας.

    Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες, συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, «μέσα από τη σταθερή πολιτική στα ευρωπαϊκά φόρα, καταστήσαμε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ως ένα μείζον θέμα το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιμετωπίσει συντεταγμένα και επιμερίζοντας το βάρος, υπό όρους αλληλεγγύης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ασφάλειας για τους λαούς της Ευρώπης και έμπρακτης αλληλεγγύης για τη χώρα μας».

    Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει ειδική μνεία στους εθελοντικούς φορείς και τους απλούς πολίτες που «παρέδωσαν και συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς και να δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο και στις μελλοντικές γενιές».

    [03] «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη»

    Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι "κάποιοι άλλοι" και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σαράντον.

    «Ως μάνα τριών παιδιών, συνέχισε στη δήλωση της, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.

    Η κ. Σαράντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.

    Επίσης, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κ. Σαράντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κ. Σαράντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σαράντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

    [04] Σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση θα ανοίξει το μαύρο κουτί του μαχητικού

    Ειδικοί του ρωσικού στρατού θα ανοίξουν σε απευθείας μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση το μαύρο κουτί του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου η τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει καλέσει περίπου 20 ρώσους και ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν σε τηλεδιάσκεψη το άνοιγμα του μαύρου κουτιού. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση το άνοιγμα του μαύρου κουτιού από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24.

    Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Soukhoi-24 από τουρκικά F-16 προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Η Τουρκία δηλώνει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ρωσία το διαψεύδει και θέλει να το αποδείξει βάσει των στοιχείων του μαύρου κουτιού.

    [05] Ανοίγει ο δρόμος για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας

    Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται ένα δεύτερο θαύμα που αποδίδεται στη Μητέρα Τερέζα, ανοίγοντας το δρόμο για την αγιοποίηση το ερχόμενο έτος της γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθάει τους φτωχούς στην Ινδία και στον κόσμο, ανακοίνωσε το Βατικανό.

    «Ο Άγιος Πατέρας εξουσιοδότησε τη Συνέλευση για τους Αγίους να θέσει σε ισχύ τα διατάγματα που αφορούν το θαύμα που αποδίδεται στη μεσιτεία της ευλογημένης Τερέζας της Καλκούτας», ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Πρόκειται για την ανεξήγητη θεραπεία ενός άνδρα που υπέφερε από πολλαπλούς όγκους στον εγκέφαλο

    [06] Dieselgate: Εξεταστική από το ΕΚ για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων

    Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συστήσει εξεταστική επιτροπή 45 μελών η οποία θα διερευνήσει τις παραβάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων. Η επιτροπή θα υποβάλει ενδιάμεση έκθεση εντός 6 μηνών, και μια τελική έκθεση εντός 12 μηνών, από την έναρξη των εργασιών της.

    Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη δημιουργία της εξεταστικής επιτροπής με 354 ψήφους υπέρ, 229 κατά και 35 αποχές.

    Η επιτροπή θα διερευνήσει τα εξής:

    . τις όποιες υποψίες για ενδεχόμενη αποτυχία της Επιτροπής να αναθεωρήσει τους κύκλους δοκιμών,

    . τις όποιες υποψίες για ενδεχόμενη παράλειψη της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών να προβαίνουν σε σωστές και αποτελεσματικές ενέργειες κατά την επίβλεψη της εφαρμογής των κανονισμών και την επιβολή της ρητής απαγόρευσης των "ελαττωματικών συσκευών",

    . για τη φερόμενη αποτυχία της Επιτροπής να εισάγει δοκιμές που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης,

    . για τη φερόμενη αποτυχία των κρατών μελών να θεσπίσουν διατάξεις για την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων στους κατασκευαστές για τις όποιες παραβάσεις,

    . εάν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη είχαν αποδείξεις για τη χρήση του παραποιημένου λογισμικού πριν από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015.

    Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης από τις ΗΠΑ ότι ο όμιλος Volkswagen χρησιμοποιούσε παραποιημένο λογισμικό για να μειώνει τις εκπομπές NoX9 (οξείδια του αζώτου) κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα τον Οκτώβριο με το οποίο ζήτησε να γίνει διεξοδική έρευνα για το ρόλο και την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, ζητώντας τους να αποκαλύψουν ό, τι γνώριζαν για αυτές τις παραβιάσεις και τα μέτρα που είχαν λάβει.

    [07] Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε ΑμεΑ

    Σήμερα ξεκινά η διανομή των νέων, ή η ανανέωση των παλαιών δελτίων δωρεάν μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) από την Περιφέρεια Αττικής. Οι δικαιούχοι των δελτίων, ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), ή στις διευθύνσεις Πρόνοιας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής.

    Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία, αναφέρονται στη διευκρινιστική εγκύκλιο της Δ/νσης Προστασίας ΑΜΕΑ της Γενικής Δ/νσης Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

    [08] Αρνείται τις κατηγορίες απάτης ο επικεφαλής φαρμακευτικής που αύξησε την τιμή φαρμάκου κατά του AIDS

    Σθεναρά αρνείται τις κατηγορίες για απάτη που του προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές ο Μάρτιν Σκρέλι, διευθύνων σύμβουλος φαρμακευτικής εταιρίας, ο οποίος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν αύξησε την τιμή σκευάσματος που χρησιμοποιείται από ασθενείς του Aids.

    Ο Σκρέλι κατηγορείται για απάτη σε σχέση με τη φαρμακευτική εταιρία Retrophin, της οποίας ήταν επικεφαλής και με ένα επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund), το MSMB Capital Management, όπου ήταν διαχειριστής κεφαλαίων.

    Ο Σκρέλι, που είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, συνελήφθη χθες από το FBI αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση. Εκπρόσωπος του Σκρέλι δήλωσε ότι ο ίδιος αναμένει να «δικαιωθεί πλήρως».

    Ο Σκρέλι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παρανόμως περιουσιακά στοιχεία της Retrophin για να αποπληρώσει χρέη ύστερα από ζημίες εκατομμυρίων δολαρίων του MSMB.

    Τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε κατακραυγή αφού αύξησε την τιμή του δημοφιλούς φαρμάκου Daraprim, κατά 5.000% - από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια.

    [09] «Σωτηρία με λένε»

    Η ζωή της θρυλικής λαϊκής τραγουδίστριας Σωτηρίας Μπέλλου θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα. Σκληρό μυθιστόρημα. Παντρεύτηκε νέα, βασανίστηκε από το σύζυγό της, στον οποίο έριξε βιτριόλι, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή. Βγήκε, μπήκε στην αντίσταση, έζησε τις διώξεις, αλλά μετά γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος έμελλε να απογειώσει τη φήμη της. Η αναγνώρισή της δεν τη μαλάκωσε. Παρέμεινε σκληρή, έζησε με τα πάθη της, πέρασε δύσκολες στιγμές και όταν πέθανε καταλάβαμε την τεράστια απώλειά της.

    Η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου, η οποία είχε εξουσιοδοτηθεί από τη Σωτηρία Μπέλλου να γράψει τη βιογραφία της, το έκανε πράξη με το έργο«Σωτηρία με λένε».Ένα έργο που ανεβαίνει, για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Στον ρόλο της κορυφαίας ερμηνεύτριας, η Έφη Σταμούλη, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της γενιάς της. Το«Πρακτορείο»μίλησε μαζί της, για την παράσταση και κυρίως για τα αισθήματα που προκαλεί η ενσάρκωση στο σανίδι μίας από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών.

    Η ίδια μας λέει:«Το να πρέπει να ερμηνεύσεις ένα υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα τόσο οικείο είναι προκλητικό, δύσκολο και ιδιαίτερα γοητευτικό. Η Μπέλλου υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τόσο με τη στάση που είχε απέναντι στη ζωή και την τέχνη της, όσο και χάρη στη μοναδικότητα της φωνής της.

    Ένας καθαρός, μεταλλικός, αιχμηρός ήχος που σου τρυπάει την καρδιά και το μυαλό. Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι δεν εκκρεμεί να μιμηθώ την Μπέλλου αλλά να προσπαθήσω να καταλάβω την ψυχοσύνθεσή της. Να κατανοήσω το θυμό της και να βρω τις ευάλωτες πλευρές της. Να νιώσω τη μοναξιά της. Και ταυτόχρονα έχοντας στα χέρια μου ένα τεράστιο υλικό να την ''ξαναζωντανέψω''. Βυθίστηκα μέσα σε όλο αυτό το υλικό και αισθάνομαι πολύ τυχερή. Τώρα αν σε κάποιες φωτογραφίες άρχισα να της μοιάζω και λίγο, τόσο το καλύτερο».

    «Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου έχει μια πολύ δυνατή αφετηρία»,συνεχίζει.«Ξεκινά και τελειώνει λίγες ώρες πριν η Μπέλλου μπει στο χειρουργείο για να της κάνουν την τραχειοστομία. Ξέρει ότι θα χάσει τη φωνή της. Βρίσκεται σε ένα μεταιχμιακό σημείο. Αρχίζει να θυμάται, να παραληρεί, να αφηγείται. Οι ιστορίες που ακούγονται, καλύπτουν όλη τη ζωή της. Από τα παιδικά της χρόνια στη Χαλκίδα, μετά τη φυγή στην Αθήνα και τα χρόνια της Κατοχής, τη γνωριμία της με τον Τσιτσάνη, τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες, τον εγκλεισμό στο ψυχιατρείο, τη δεύτερη καριέρα που γνώρισε μετά και την κατέστησε θρύλο. Και όλα αυτά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των λίγων ωρών που προηγούνται του χειρουργείου και της ανυπόφορης μοναξιάς»,καταλήγει.

    Info: Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από 18 Δεκεμβρίου 2015 ώς 6 Μαρτίου 2016. Ημέρες και ώρες, Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι υποστηρικτής του ΚΘΒΕ.

    [10] Το νέο τεύχος του «Πρακτορείου», στρέφει το «βλέμμα» στον πολιτισμό

    Το νέο τεύχος του«Πρακτορείου»κυκλοφορεί σήμερα στρέφει το«βλέμμα»του στον πολιτισμό που μας ενώνει.. Με ένα μικρό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, με μια συνέντευξη της Έφης Σταμούλη, πρωταγωνίστριας του θεατρικού έργου«Σωτηρία με λένε»που έχει θέμα τη ζωή της θρυλικής Μπέλλου και με μία παρουσίαση της βυζαντινής Μονής Δαφνίου της Αθήνας.

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης που μας ενώνει

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο κορυφαίος μουσικός της Ελλάδας, όπως παραδέχθηκαν με ευγένεια και βαθιά υπόκλιση στο ταλέντο του, οι μεγάλοι μετέπειτα μουσικοσυνθέτες της χώρας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και νεότεροι πρωταγωνιστές της ελληνικής μουσικής όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Διονύσης Σαββόπουλος και πάει λέγοντας.

    Μάλιστα, ο τελευταίος, όπως μου είπε ο κυριότερος αναλυτής και γνώστης του φαινόμενου«Τσιτσάνης»και μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Κώστας Χατζηδουλής, έδωσε και τον κορυφαίο χαρακτηρισμό για το δημιουργό της«Συννεφιασμένης Κυριακής»: «Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική επανάσταση που πέτυχε».

    Όμως, ο Τσιτσάνης, είχε πετύχει και το ακατόρθωτο για την Ελλάδα: Στο μαγαζί του, μπροστά στις μελωδίες του, μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες. Και όχι απλώς τον δεξιό με τον αριστερό, αλλά και τον κομμουνιστή με τον παρακρατικό, τον βαρύμαγκα με τον«χαριτωμένο»,τον αστό με τον μόρτη, τον νταή με τον διανοούμενο, την πόρνη με την κυρία, τον Παοκτζή με τον Αρειανό. Αυτό δεν το ψυχανεμιζόμαστε ή το κατανοούμε. Αυτό το λέει η ζωή, το λένε οι μαρτυρίες από εκείνες τις δύσκολες εποχές, που λάβωναν τονλαό περισσότερο και από τις θυσίες που κατά καιρούς έχει κάνει για αυτή τη χώρα.

    Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Γενάρη του 1915 και πέθανε την ίδια ημερομηνία του 1984! Σεμνός και μεγάλος όσο δεν πάει, άφησε πίσω του δεκάδες αριστουργήματα, που ακόμη και σήμερα συγκινούν τους νέους. Είναι τρομερό γιατί μπορεί να ακούσουν για πρώτη φορά ένα τραγούδι του και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι βρίσκουν την ταυτότητά τους και σηκώνουν το κεφάλι, το ανάστημά τους.

    Το«Πρακτορείο»υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στην προσπάθειά του να γνωρίσει τον κορυφαίο καλλιτέχνη και μεγάλο άνθρωπο στους νέους, για να μπορέσουν να κατανοήσουν γιατί τους προκαλεί τόση συγκίνηση ένα τραγούδι του που γράφτηκε το '40 ή το '50.

    Είπαν για τον Τσιτσάνη

    Γιάννης Τσαρούχης:«Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική ζωντανή απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό».

    Μίκης Θεοδωράκης:«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη».

    Μάνος Χατζιδάκις:«Λίγο πριν απ' τον πόλεμο του '40 ο Tσιτσάνης τραγούδησε για πρώτη φορά το "Αρχόντισσά μου, μάγισσα τρανή - κουράστηκα για να σε αποκτήσω". Ήταν ένας μεγαλοφυής σχεδιασμός -μπορώ να πω- πάνω στο ερωτικό θέμα, που η δύναμή του και η αλήθεια του μας φέρνει κοντά στον "Ερωτόκριτο" του Κορνάρου και μετά από εκατοντάδες χρόνια κοντά στο "Ματωμέvο Γάμο" του Λόρκα. Η μελωδική του γραμμή αφάνταστη σε περιεκτικότητα και σε λιτότητα, πλησιάζει τον Μπαχ».

    Χ. Αναγνωστάκης

    Στα στέκια του Τσιτσάνη

    «Ο Βασίλης Τσιτσάνης μετά το θάνατό του καλπάζει! Η φήμη του είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του Καβάφη. Χαίρει γενικής αναγνώρισης για το έργο του. Τα τραγούδια του ακούγονται από όλες τις γενιές, γίνονται εκδόσεις και συνέδρια γι' αυτόν».

    Τα παραπάνω μας έλεγε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο ποιητής της Θεσσαλονίκης πριν από αρκετά χρόνια, στη διάρκεια ενός περιπάτου στο κέντρο της πόλης, όταν ανάλαβε να μας ξεναγήσει σε μια«τοπογραφία»του Τσιτσάνη.

    Ορισμένα στέκια του ρεμπέτικου στα οποία δέσποσε η μορφή του Τσιτσάνη είναι: Η περιοχή του Λευκού Πύργου (οδός Τσιρογιάννη-«Ντορέ»όπου βρισκόταν το καφενείο«Το Νέον»στο οποίοσύχναζε ο Τσιτσάνης και έγραψε μάλιστα τα«Πέριξ».Στη Νικηφόρου Φωκά, λίγο πιο πάνω, στο μέρος όπου είναι σήμερα το σπίτι με το νούμερο 10, βρίσκονταν τα«Κούτσουρα»του Δαλαμάγκα και λίγο πιο πέρα στον αριθμό 8, ο τεκές του Σιδέρη. Μέρη που απαθανατίστηκαν σε γνωστά τραγούδια. Το«Ουζερί του Τσιτσάνη»βρισκόταν στην οδό Παύλου Μελά 22, ακριβώς απέναντι από το σπίτι όπου έμενε νιόπαντρος. Το διαχειριζόταν ο κουνιάδος του Τσιτσάνη, ο Ανδρέας Σαμαράς. Εκεί έπαιξαν και ο Τσανάκας, ο Καλδάρας και ο Κυριαζής.

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε στη Θεσσαλονίκη ορισμένα από τα πιο ωραία τραγούδια του. Από τον Μάρτιο του 1938 μέχρι τον Μάρτιο του 1940, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη, στο Τάγμα Τηλεγραφητών, όπου έγραψε την«Αρχόντισσσα»,το«Δώδεκα η ώρα θα 'ρθω, βρε Μαριώ»,το«Τάγμα τηλεγραφητών»κ.ά. ενώ δεν έπαψε να δισκογραφεί παίρνοντας μικρές άδειες και κατεβαίνοντας στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη επί Κατοχής έγραψε το«Πάμε τσάρκα πέρα στο μπαξέ τσιφλίκι»,τις«Αραπίνες»,την«Αχάριστη»και για πολλούς και τη«Συννεφιασμένη Κυριακή»η οποία όμως δισκογραφήθηκε το 1947 στην Αθήνα.

    Μετά την απόλυσή του αρραβωνιάστηκε τη Ζωή Σαμαρά, κόρη Θεσσαλονικιού ξυλεμπόρου από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο επιστρατεύθηκε και πάλι. Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο, άνοιξε το«Ουζερί Τσιτσάνης»,που έμεινε ανοιχτό υπό τη διεύθυνσή του επί ένα χρόνο. Εκεί έπαιζε τα τραγούδια του, ενώ ταυτόχρονα εμφανιζόταν και σε άλλα μαγαζιά όπως τα«Κούτσουρα»του Δαλαμάνγκα.

    Αυτές τις ημέρες προβάλλεται και η ταινία«Ουζερί Τσιτσάνης»του Μανούσου Μανουσάκη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον Τσιτσάνη.

    Κ. Μπλιάτκας

    [11] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ

    Συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο έγινε πριν την έναρξη της Συνόδου, ενώ με τον Γάλλο πρόεδρο η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως «αναγνωρίστηκε ο ρόλος - κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών»και τόνισε ότιείναι ανάγκη η Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας. Σημείωσε δε ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών

    [12] Το νέο τεύχος του «Πρακτορείου», στρέφει το «βλέμμα» στον πολιτισμό

    Το νέο τεύχος του«Πρακτορείου»κυκλοφορεί σήμερα στρέφει το«βλέμμα»του στον πολιτισμό που μας ενώνει.. Με ένα μικρό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, με μια συνέντευξη της Έφης Σταμούλη, πρωταγωνίστριας του θεατρικού έργου«Σωτηρία με λένε»που έχει θέμα τη ζωή της θρυλικής Μπέλλου και με μία παρουσίαση της βυζαντινής Μονής Δαφνίου της Αθήνας.

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης που μας ενώνει

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο κορυφαίος μουσικός της Ελλάδας, όπως παραδέχθηκαν με ευγένεια και βαθιά υπόκλιση στο ταλέντο του, οι μεγάλοι μετέπειτα μουσικοσυνθέτες της χώρας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και νεότεροι πρωταγωνιστές της ελληνικής μουσικής όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Διονύσης Σαββόπουλος και πάει λέγοντας.

    Μάλιστα, ο τελευταίος, όπως μου είπε ο κυριότερος αναλυτής και γνώστης του φαινόμενου«Τσιτσάνης»και μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Κώστας Χατζηδουλής, έδωσε και τον κορυφαίο χαρακτηρισμό για το δημιουργό της«Συννεφιασμένης Κυριακής»: «Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική επανάσταση που πέτυχε».

    Όμως, ο Τσιτσάνης, είχε πετύχει και το ακατόρθωτο για την Ελλάδα: Στο μαγαζί του, μπροστά στις μελωδίες του, μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες. Και όχι απλώς τον δεξιό με τον αριστερό, αλλά και τον κομμουνιστή με τον παρακρατικό, τον βαρύμαγκα με τον«χαριτωμένο»,τον αστό με τον μόρτη, τον νταή με τον διανοούμενο, την πόρνη με την κυρία, τον Παοκτζή με τον Αρειανό. Αυτό δεν το ψυχανεμιζόμαστε ή το κατανοούμε. Αυτό το λέει η ζωή, το λένε οι μαρτυρίες από εκείνες τις δύσκολες εποχές, που λάβωναν τονλαό περισσότερο και από τις θυσίες που κατά καιρούς έχει κάνει για αυτή τη χώρα.

    Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Γενάρη του 1915 και πέθανε την ίδια ημερομηνία του 1984! Σεμνός και μεγάλος όσο δεν πάει, άφησε πίσω του δεκάδες αριστουργήματα, που ακόμη και σήμερα συγκινούν τους νέους. Είναι τρομερό γιατί μπορεί να ακούσουν για πρώτη φορά ένα τραγούδι του και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι βρίσκουν την ταυτότητά τους και σηκώνουν το κεφάλι, το ανάστημά τους.

    Το«Πρακτορείο»υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στην προσπάθειά του να γνωρίσει τον κορυφαίο καλλιτέχνη και μεγάλο άνθρωπο στους νέους, για να μπορέσουν να κατανοήσουν γιατί τους προκαλεί τόση συγκίνηση ένα τραγούδι του που γράφτηκε το '40 ή το '50.

    Είπαν για τον Τσιτσάνη

    Γιάννης Τσαρούχης:«Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική ζωντανή απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό».

    Μίκης Θεοδωράκης:«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη».

    Μάνος Χατζιδάκις:«Λίγο πριν απ' τον πόλεμο του '40 ο Tσιτσάνης τραγούδησε για πρώτη φορά το "Αρχόντισσά μου, μάγισσα τρανή - κουράστηκα για να σε αποκτήσω". Ήταν ένας μεγαλοφυής σχεδιασμός -μπορώ να πω- πάνω στο ερωτικό θέμα, που η δύναμή του και η αλήθεια του μας φέρνει κοντά στον "Ερωτόκριτο" του Κορνάρου και μετά από εκατοντάδες χρόνια κοντά στο "Ματωμέvο Γάμο" του Λόρκα. Η μελωδική του γραμμή αφάνταστη σε περιεκτικότητα και σε λιτότητα, πλησιάζει τον Μπαχ».

    Χ. Αναγνωστάκης

    Στα στέκια του Τσιτσάνη

    «Ο Βασίλης Τσιτσάνης μετά το θάνατό του καλπάζει! Η φήμη του είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του Καβάφη. Χαίρει γενικής αναγνώρισης για το έργο του. Τα τραγούδια του ακούγονται από όλες τις γενιές, γίνονται εκδόσεις και συνέδρια γι' αυτόν».

    Τα παραπάνω μας έλεγε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο ποιητής της Θεσσαλονίκης πριν από αρκετά χρόνια, στη διάρκεια ενός περιπάτου στο κέντρο της πόλης, όταν ανάλαβε να μας ξεναγήσει σε μια«τοπογραφία»του Τσιτσάνη.

    Ορισμένα στέκια του ρεμπέτικου στα οποία δέσποσε η μορφή του Τσιτσάνη είναι: Η περιοχή του Λευκού Πύργου (οδός Τσιρογιάννη-«Ντορέ»όπου βρισκόταν το καφενείο«Το Νέον»στο οποίοσύχναζε ο Τσιτσάνης και έγραψε μάλιστα τα«Πέριξ».Στη Νικηφόρου Φωκά, λίγο πιο πάνω, στο μέρος όπου είναι σήμερα το σπίτι με το νούμερο 10, βρίσκονταν τα«Κούτσουρα»του Δαλαμάγκα και λίγο πιο πέρα στον αριθμό 8, ο τεκές του Σιδέρη. Μέρη που απαθανατίστηκαν σε γνωστά τραγούδια. Το«Ουζερί του Τσιτσάνη»βρισκόταν στην οδό Παύλου Μελά 22, ακριβώς απέναντι από το σπίτι όπου έμενε νιόπαντρος. Το διαχειριζόταν ο κουνιάδος του Τσιτσάνη, ο Ανδρέας Σαμαράς. Εκεί έπαιξαν και ο Τσανάκας, ο Καλδάρας και ο Κυριαζής.

    Ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε στη Θεσσαλονίκη ορισμένα από τα πιο ωραία τραγούδια του. Από τον Μάρτιο του 1938 μέχρι τον Μάρτιο του 1940, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη, στο Τάγμα Τηλεγραφητών, όπου έγραψε την«Αρχόντισσσα»,το«Δώδεκα η ώρα θα 'ρθω, βρε Μαριώ»,το«Τάγμα τηλεγραφητών»κ.ά. ενώ δεν έπαψε να δισκογραφεί παίρνοντας μικρές άδειες και κατεβαίνοντας στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη επί Κατοχής έγραψε το«Πάμε τσάρκα πέρα στο μπαξέ τσιφλίκι»,τις«Αραπίνες»,την«Αχάριστη»και για πολλούς και τη«Συννεφιασμένη Κυριακή»η οποία όμως δισκογραφήθηκε το 1947 στην Αθήνα.

    Μετά την απόλυσή του αρραβωνιάστηκε τη Ζωή Σαμαρά, κόρη Θεσσαλονικιού ξυλεμπόρου από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο επιστρατεύθηκε και πάλι. Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο, άνοιξε το«Ουζερί Τσιτσάνης»,που έμεινε ανοιχτό υπό τη διεύθυνσή του επί ένα χρόνο. Εκεί έπαιζε τα τραγούδια του, ενώ ταυτόχρονα εμφανιζόταν και σε άλλα μαγαζιά όπως τα«Κούτσουρα»του Δαλαμάνγκα.

    Αυτές τις ημέρες προβάλλεται και η ταινία«Ουζερί Τσιτσάνης»του Μανούσου Μανουσάκη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον Τσιτσάνη.

    Κ. Μπλιάτκας

    [13] Η «Βυζαντινή Αναγέννηση» δυο βήματα από την Αθήνα

    H Μονή Δαφνίου είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αθήνας. Τα ψηφιδωτά της, πραγματικά αριστουργήματα, προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό. Στην επίσκεψή μας στη Μονή Δαφνίου είχαμε την αίσθηση που μας είχε δώσει και η Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού: το αίσθημα ευχαρίστησης που προκαλούν τα μεγάλα έργα τέχνης.

    Από το σεισμό του 1999 η μονή έπαθε σοβαρές ζημιές και χρειάστηκε εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης που ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2016, όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού Θεμιστοκλής Βλαχούλης, ο οποίος τόνισε ότι με τις επεμβάσεις που έγιναν το μνημείο δεν κινδυνεύει πλέον από σεισμούς.

    Επίσης, αποκαταστάθηκαν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού τα ψηφιδωτά της μονής που ανήκουν στην Κλασική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, τα οποία ο κ. Βλαχούλης χαρακτηρίζει«εντελώς ιδιαίτερα».Σε αυτά, υπογραμμίζει, φαίνονται«πολύ προχωρημένες μέθοδοι, για την εποχή της αρχής της μεσοβυζαντινής περιόδου, στη διακόσμηση».

    Στα ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου έχουμε«ένα είδος βυζαντινής Αναγέννησης»,λέει η Ιωάννα Καράνη, προϊσταμένη του τμήματος έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, επισημαίνοντας ότι«πριν από την Αναγέννηση οι Βυζαντινοί έχουν κάνει τις δικές τους Αναγεννήσεις».

    Αν και δεν έχουμε στοιχεία που θα έδιναν πληροφορίες για την εποχή ή τους καλλιτέχνες που τα φιλοτέχνησαν, η μελέτη των έργων επιτρέπει τη χρονολόγησή τους στα τέλη του 11ου αιώνα,λέει η κ. Καράνη και υπογραμμίζει: στην τέχνη τους συνδυάζεται η πνευματικότητα της χριστιανικής θρησκείας με αναμνήσεις από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.

    Όμως, και η αρχιτεκτονική της μονής, που ήταν οχυρωμένη, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, πολλοί κάνουν λόγο για ένα«αρχιτεκτονικό αριστούργημα».Ο ναός είναι οκταγωνικού τύπου - στην ίδια τυπολογία με τη Νέα Μονή της Χίου και με τον Όσιο Λουκά της Βοιωτίας. Αυτό που, κυρίως, τον χαρακτηρίζει είναι οι μεγάλες διαστάσεις του τρούλου και ο τρόπος στήριξής του, που αφήνει ελεύθερο τον κεντρικό χώρο του ναού. Εξωτερικά ο κυρίως ναός μοιάζει με κύβο, πάνω στον οποίο στηρίζεται o πλατύς και ψηλός τρούλος.

    Η Μονή Δαφνίου, που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστή στους Έλληνες και θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη προβολή, περιλαμβάνεται, από το 1990, στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η Μονή Δαφνίου μάς προσφέρει το ωραίο που συχνά απουσιάζει από τη σύγχρονη τέχνη. Μας θυμίζει όμως και ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η αρχαία Αθήνα, η αρχαία Σπάρτη και η Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μας θυμίζει τη σχέση μας με το Βυζάντιο και τον πολιτισμό του που πολλές φορές ηθελημένα ή αθέλητα ξεχνάμε.

    [14] Γερμανική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων ξεπέρασε τoν στόχο των 2 εκατ. πωλήσεων

    Η οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει τον ρυθμό πωλήσεων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Για πρώτη φορά στη ιστορία της εταιρείας οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκίνητων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς. Ο συνολικός αριθμός οχημάτων BMW, Mini και Rolls-Royce που πουλήθηκαν μέχρι το τέλος Νοέμβριου ανήλθε στις 2.033.948 μονάδες. Η αύξηση των πωλήσεων άγγιξε το 6,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Επίσης, πέτυχε νέο ρεκόρ πωλήσεων τον Νοέμβριο. Διέθεσε 197.480 αυτοκίνητα σημειώνοντας αύξηση κατά 4,9%. Ειδικότερα οι πωλήσεις οχημάτων μάρκας BMW το Νοέμβριο έφθασαν τις 167.853 μονάδες, αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Οι μηνιαίες παραδόσεις της BMW Σειράς 2 Active Tourer, ήταν 55,8% αυξημένες έναντι του περσινού Νοεμβρίου (6.088) ενώ οι πωλήσεις της Σειράς 4 Gran Coup? ήταν κατά 36,7% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

    Η οικογένεια BMW X, παραμένει σημαντικός συντελεστής επιτυχίας με τις πωλήσεις της X3 να σημειώνουν άνοδο 22,8% το Νοέμβριο(14.115) ενώ οι πωλήσεις της X6 υπερδιπλασιάστηκαν απαριθμώντας 4.209 μονάδες.

    Συνολικά 21.052 BMW i3 έχουν παραδοθεί φέτος ανά το κόσμο, με τις 2.194 από αυτές τις πωλήσεις να εντάσσονται στο Νοέμβριο, αύξηση 32,2% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι. Τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς, 4.549 BMW i8 έχουν παραδοθεί στους αγοραστές τους, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις της BMW i για το διάστημα αυτό, στις 25.601.

    Το Νοέμβριο, σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων και στη μάρκα Mini. Οι πωλήσεις ανήλθαν στις 29.271 ενώ στο ενδεκάμηνο οι παραδόσεις έφτασαν τις 302.091 μονάδες (+13,8%).

    Η εταιρεία διαθέτει 30 μονάδες παραγωγής σε 14 χώρες και έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 140 χώρες. Το οικονομικό έτος 2014, πούλησε 2.118.000 αυτοκίνητα και 123.000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Το κέρδος προ φόρων για το 2014 ήταν 8.71 δισεκατομμύρια ευρώ, με έσοδα που ανήλθαν στα 80.40 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [15] Τα τρία μοιραία λάθη του Μουρίνιο και το αρνητικό ρεκόρ

    Τόνοι από μελάνι χύθηκαν τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το «διαζύγιο» της Τσέλσι με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η απόλυση -για δεύτερη φορά- του προπονητή που άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε τους «μπλε» σε πρωταγωνιστές της Premier League, ταρακούνησε ξανά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σίγουρα σε έναν χωρισμό φταίνε και οι δύο. Από τη μία η διοίκηση της Τσέλσι που πίστεψε στην συνταγή του «ξαναζεσταμένου φαγητού», παρότι έχει αποδειχθεί πολλάκις και όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, πως τέτοιες επιλογές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Από την άλλη ο «Special One» που επέστρεψε... καβάλα στ΄ άλογο, όμως έφυγε κρύβοντας το πρόσωπό του, σαν εγκληματίας!

    Απέτυχε, όμως, ο Μουρίνιο; Ένας τίτλος πρωταθλήματος (2015) ποτέ δεν μπορεί να συνοδεύεται, έστω και από μερική αποτυχία. Αν αναλογιστούμε όμως τους πρόσφατους θριάμβους της Τσέλσι με άλλους προπονητές στο Europa League το 2012 και το Champions League το 2013, αλλά και το μοναδικό νταμπλ της Ιστορίας της το 2010, διαπιστώνουμε ότι τη στιγμή της (δεύτερης) άφιξης του Μουρίνιο στο «Σταμφορντ Μπριτζ», το καλοκαίρι του 2013, οι προσδοκίες δεν περιορίζονταν μόνο σε ένα πρωτάθλημα.

    [16] Τα «ζευγάρια» του Κυπέλλου στη φάση των «16»

    Τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος όπως προέκυψε από την κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ, έχουν ως εξής:

    Εργοτέλης-Πανιώνιος

    Βέροια-Ηρακλής

    Χανιά-Ολυμπιακός

    Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης

    Πλατανιάς-Ατρόμητος

    ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός

    Λεβαδειακός-ΑΕΚ

    Καλλονή-ΠΑΟΚ

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 5-7 Ιανουαρίου και οι ρεβάνς στις 12-14 Ιανουαρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2015 - 11:32:34 UTC