Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία ζήτησε η Φ. Γεννηματά
  • [02] Ανοικτή επιστολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα μέλη και τους φίλους της ΝΔ
  • [03] Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών συζήτησαν Τσίπρας - Μέρκελ
  • [04] Δημοσιοποιήθηκε η διαδικασία για τις κατασχέσεις λογαριασμών όσων έχουν οφειλές άνω των 70.000 ευρώ
  • [05] Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016 ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ
  • [06] Δεν ήταν το προξενείο ο στόχος της επίθεσης δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποπρόξενος της Τουρκίας Μ. Ταν
  • [07] H Σούζαν Σάραντον από τη Λέσβο μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, εκτιμά ο επικεφαλής της FRONTEX
  • [09] Το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στην Τουρκία έχει υποστεί ζημιές
  • [10] Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χαιρέτισε το Βερολίνο
  • [11] Ευρωβουλευτές υπέρ της προστασίας των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών
  • [12] Νέο φάρμακο κατά της θρόμβωσης
  • [13] Η πρόσβαση σε καινοτομικά φάρμακα έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά ένα έτος
  • [14] Ένα βήμα πιο κοντά (μέσω των καμηλών) σε εμβόλιο για τον ιό MERS
  • [15] Ντοκιμαντέρ από το ARTE για Ν. Μπελογιάννη και Αλ. Παναγούλη
  • [16] Πρεμιέρα για το «Lady Day», την παράσταση για τη θρυλική Μπίλι Χόλιντεϊ
  • [17] Ρωσία: Σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση θα ανοίξει το μαύρο κουτί του μαχητικού
  • [18] Επιστροφή «αστέρων» στο γήπεδο για την «Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας»

  • [01] Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία ζήτησε η Φ. Γεννηματά

    Το ζήτημα της επιβίωσης και εξυγίανσης των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να προστατευθούν και οι θέσεις των εργαζομένων, έθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    «Ανησυχούμε ιδιαίτερα μετά τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια για να μην καταλήξουν στα χέρια των ξένων funds, τα κοράκια, όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε να μην υπάρχει επέκταση της ρύθμισης αυτής για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πρέπει να προστατευτούν τα νοικοκυριά».

    Κάλεσε τους τραπεζίτες να μην συνδέσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών με ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας τις προμήθειες από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποφέρουν από τα capital controls.

    [02] Ανοικτή επιστολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα μέλη και τους φίλους της ΝΔ

    Δυο ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε ανοικτή επιστολή προς τα μέλη και τους φίλους της ΝΔ. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι στις 20 Δεκεμβρίου εκλέγεται η νέα ηγεσία του κόμματος και τους καλεί να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

    «Σας καλώ να προσέλθετε με προθυμία, συνευθύνη και αποφασιστικότητα σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, όλοι όσοι πιστεύετε στις αρχές και τις αξίες που εδραίωσε στο πολιτικό μας σύστημα ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής», λέει χαρακτηριστικά.

    Αναφέρει επίσης ότι διεκδικεί τη στήριξη και εμπιστοσύνη τους «σε αυτή την καθοριστική πολιτικά και κρίσιμη εθνικά συγκυρία», για να έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει και να ενώσει τη ΝΔ. «Ενισχύοντας την κοινοβουλευτική της μαχητικότητα στην επόμενη εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εκσυγχρονίζοντας το οργανωτικό της μοντέλο σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, με ανανέωση προσώπων, ιδεών και νοοτροπίας, δίδοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, διαμορφώνοντας μια πειστική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση,εκφράζοντας ένα δυναμικό αλλά και υπεύθυνο, μεταρρυθμιστικό αλλά και λαϊκό, πατριωτικό πολιτικό λόγο, που θα συμπυκνώνει τις ιδεολογικές αρχές του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Που θα προσδιορίζει με σαφή τρόπο το μεσαίο δρόμο του μέτρου, της μετριοπάθειας και της αποτελεσματικότητας, μακριά από άκρα και ακρότητες», σημειώνει.

    [03] Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών συζήτησαν Τσίπρας - Μέρκελ

    Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

    Η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα και τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    Ως προς το θέμα της Frontex, κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ' όπου προέρχονται.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, όπως επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ' αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

    [04] Δημοσιοποιήθηκε η διαδικασία για τις κατασχέσεις λογαριασμών όσων έχουν οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

    Η διαδικασία με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά στη δέσμευση χρηματικών απαιτήσεων και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεκινώντας από οφειλές άνω των 70.000 ευρώ περιγράφεται σε απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Μπάκα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση κατά τη διαδικασία αυτή θα ακολουθούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

    -Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ καταρτίζει λίστα με τους οφειλέτες ποσών άνω των 70.000 και τις αποστέλλει στις τράπεζες. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους.

    -Οι τράπεζες αφού κάνουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων των πελατών τους εντός δύο ημερών επιστρέφουν τον κατάλογο στην στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) έχοντας δεσμεύσει τα ποσά των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου.

    [05] Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016 ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ

    Δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016 δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η ΕΕ, όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

    «Δεν τρέφω αυταπάτες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων προτού αρχίσουν οι συνομιλίες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία κλείνει μία από τις πιο θυελλώδεις χρονιές για την ΕΕ.

    Χθες είχε πει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ.

    [06] Δεν ήταν το προξενείο ο στόχος της επίθεσης δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποπρόξενος της Τουρκίας Μ. Ταν

    "Δεν ήταν επίθεση με στόχο το Προξενείο" δήλωσε ο υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας, Μουχαμέτ Ταν,απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την επίθεση με βόμβες μολότοφ που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης.

    Επικαλούμενος την πληροφόρηση που είχε από την αστυνομία, ο κ.Ταν είπε ότι "η επίθεση έγινε από μασκοφόρους αναρχικούς και είχε στόχο τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν την αναλάβει τη φύλαξη του προξενείου", ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά στο προξενείο.

    [07] H Σούζαν Σάραντον από τη Λέσβο μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι "κάποιοι άλλοι" και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σαράντον.

    «Ως μάνα τριών παιδιών, συνέχισε στη δήλωση της, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.

    Η κ. Σαράντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.

    Επίσης, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κ. Σαράντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κ. Σαράντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της. «Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σαράντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

    [08] Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, εκτιμά ο επικεφαλής της FRONTEX

    Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των εθνικών συνόρων», εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Από την άλλη ωστόσο, ο Ιταλός αξιωματούχος αναρωτιέται τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν, όπως αναφέρει.

    Επισημαίνει ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου», προς τα κράτη μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους, και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί, θα μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει. Προσθέτει επίσης ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τις συνθήκες».

    [09] Το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στην Τουρκία έχει υποστεί ζημιές

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άνοιξε σήμερα δημόσια το μαύρο κουτί ενός πολεμικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε από την Τουρκία τον περασμένο μήνα.

    Ρώσοι ειδικοί άνοιξαν τον πορτοκαλί καταγραφέα δεδομένων πτήσης ενώπιον δημοσιογράφων και διπλωματών.

    Ο συνταγματάρχης Αντρέι Σεμόνοφ δήλωσε πως το μαύρο κουτί, που βρέθηκε κοντά στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους, έχει υποστεί ζημιές τόσο από τον τουρκικό πύραυλο αέρους-αέρους όσο και από την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

    Μερικά από τα τσιπ μνήμης είναι φανερά σπασμένα σε ορισμένα σημεία.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως ειδικοί θα προσπαθήσουν να αναλύσουν το περιεχόμενό του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού προτού παρουσιάσουν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα.

    [10] Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ χαιρέτισε το Βερολίνο

    Η γερμανική κυβέρνηση καλωσορίζει και στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της φύλαξης συνόρων και ακτογραμμής, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις και οι λεπτομέρειες πρέπει τώρα να συζητηθούν περαιτέρω.

    Η κυρία Βιρτς απέφυγε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ σήμερα, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με τις οποίες η 'Αγκυρα είναι πρόθυμη να κάνει στον τομέα της φύλαξης των συνόρων με την Ελλάδα «πράγματα τα οποία πριν από χρόνια ήταν αδιανόητα», όπως η συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής με την ελληνική. «Η Τουρκία είναι προφανώς πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο των δράσεων που της αναλογεί», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ και πρόσθεσε ότι εργαζόμαστε τώρα με σπουδή προκειμένου να καταστήσουμε λειτουργικά τα «Hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία, «ει δυνατόν ως τα Χριστούγεννα». Αυτό, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες.

    [11] Ευρωβουλευτές υπέρ της προστασίας των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών

    Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015.

    Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι, ο Μιλτιάδης Κύρκος ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

    Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια, υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών. Ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση ενώ υπήρχε δέσμευση από όλες τις πλευρές για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.

    Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιανουάριο του 2016.

    [12] Νέο φάρμακο κατά της θρόμβωσης

    Μια νέα δραστική αντι-αιμοπεταλιακή ουσία που εμποδίζει γρήγορα τον σχηματισμό θρόμβων στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγία, δοκίμασε ένας ελληνο-αμερικανός επιστήμονας. Το φάρμακο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ασθενείς που κάνουν αγγειοπλαστική και άλλες παρόμοιες καρδιολογικές επεμβάσεις.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αθαν Κουλιόπουλο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» (Αρτηριοσκλήρυνση, Θρόμβωση και Αγγειακή Βιολογία) του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

    [13] Η πρόσβαση σε καινοτομικά φάρμακα έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά ένα έτος

    Την αναγκαιότητα σειράς διαρθρωτικών αλλαγών για την ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, τόνισε ο oμότιμος kαθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, κατά την παρουσίαση μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τη διαχείριση, έλεγχο και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

    Ο κ. Κυριόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού σε θεραπείες και φάρμακα, της βελτίωσης της πρόσβασης σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς και της βέλτιστης αποδοτικότητας της δαπάνης υγείας.

    Η βασική φιλοσοφία της μελέτης, εστιάζεται στην ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και ενός δομημένου πλαισίου λήψης αποφάσεων, αναφορικά με την αξιολόγηση, την αποτίμηση, τη διαθεσιμότητα και τη διαχείριση του συνόλου της φαρμακευτικής τεχνολογίας και, ιδιαίτερα, της καινοτομίας στην Ελλάδα.

    Με βάση ερευνητικά δεδομένα, η πρόσβαση σε καινοτομικά φάρμακα έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά σχεδόν ένα έτος και έχει οδηγήσει σε μείωση των συνολικών ημερών νοσηλείας στη χώρα κατά 2,6 εκατομμύρια ετησίως. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, υπό το πλαίσιο της διεθνούς περιστολής των πόρων απαιτούνται πολιτικές που θα εστιάζουν στη διαχείριση, τόσο των καινοτομικών, όσο και των υπολοίπων φαρμάκων στο σύνολο της αγοράς.

    [14] Ένα βήμα πιο κοντά (μέσω των καμηλών) σε εμβόλιο για τον ιό MERS

    Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής). Τροποποίησαν γενετικά ένα εμβόλιο για τον ιό της ευλογιάς, έτσι ώστε να προστατεύει τις καμήλες, το ζώο που μεταφέρει τον ιό στους ανθρώπους.

    Οι γιατροί ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα εμποδίσει την εξάπλωση του ιού MERS στις καμήλες και, κατ' επέκταση, στους ανθρώπους. Ο εν λόγω ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι μολύνει ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Από τότε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν αναφερθεί πάνω από 1.600 περιστατικά και από αυτά περίπου 600 έχουν καταλήξει στο θάνατο του ασθενούς.

    Έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού σε 26 χώρες, με το επίκεντρό τους στην Αραβική χερσόνησο, σύμφωνα με το BBC.

    [15] Ντοκιμαντέρ από το ARTE για Ν. Μπελογιάννη και Αλ. Παναγούλη

    Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Μπελογιάννη κι ένα για τον Αλέξανδρο Παναγούλη πρόκειται να προβάλει το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE. Και τα δύο περιλαμβάνονται στη νέα του σειρά «Οι ξεχασμένοι της Ιστορίας » (Les Oublies de l' Histoire), που θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2016. Μια ιστορική σειρά από είκοσι ημίωρα επεισόδια που δίνει μια ιδέα στις νεότερες γενιές για προσωπικότητες που κάποτε ήταν στο προσκήνιο της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Όπως η Γερμανοεβραία πολεμική φωτορεπόρτερ Γκέρντα Τάρο, ανταποκρίτρια στον ισπανικό εμφύλιο όπου και σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο ταυρομάχος Μανολέτο που θριάμβευσε στην ισπανική αρένα την δεκαετία του 40 , ο θρυλικός Μπόμπι Σαντς, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που πέθανε σε ηλικία 27 ετών από απεργία πείνας στην φυλακή όπου κρατούνταν.

    Από την Ελλάδα οι περιπτώσεις του Νίκου Μπελογιάννη και του Αλέξανδρου Παναγούλη, σαφώς αναγνωρίσιμες και στην Ευρώπη επιλέχτηκαν για τη σειρά του ARTE. Παραγωγός και των δύο ντοκιμαντέρ είναι ο Γάλλος φίλος της Ελλάδας, σκηνοθέτης Μαρκ Γκαστίν («Μασσαλία μακρινή κόρη», «Θέμις» κ.ά.), ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για τον Μπελογιάννη ενώ το ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Παναγούλη , ο Ζακ Μαλατέρ. Τα γυρίσματα των επεισοδίων έγιναν στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρωθεί. Δύο διαφορετικές ιστορικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την εποχή τους. «Το ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Παναγούλη (1939-1976) φέρνει μια πολύ δυνατή εικόνα ενός μοναχικού ήρωα. Δείχνει τον χαρακτήρα του, το φοβερό του πείσμα, τον τρόπο που προκαλούσε τους βασανιστές του. Την αδιαπράγματευτη απόφαση του να πολεμήσει την τυραννία, σαν τυραννοκτόνος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαρκ Γκαστίν.

    [16] Πρεμιέρα για το «Lady Day», την παράσταση για τη θρυλική Μπίλι Χόλιντεϊ

    H παράσταση - φόρος τιμής στη μεγάλη ερμηνεύτρια Μπίλι Χόλιντεϊ, για πολλούς τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια της τζαζ, κάνει σήμερα (18/12) τα μεσάνυχτα την επίσημη πρεμιέρα της στο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Αθήνα). Η «Lady Day», όπως τιτλοφορείται η παράσταση, παρουσιάζει με ένα διαφορετικό βλέμμα την πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας, σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με την τζαζ μουσική και τη δεκαετία του ?30 με το σήμερα.

    Στον ρόλο της ανεπανάληπτης Μπίλι Χόλιντεϊ, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, η Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει (στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας). Το κείμενο υπογράφει η Βάσια Καρυτινού, εμπνεόμενη από τη ζωή της Χόλιντεϊ και αντλώντας από διάφορες πηγές, και τη σκηνοθεσία ο Αλέξης Τσάφας με τις αποσκευές του γεμάτες από τις πλούσιες και πολύχρωμες κινηματογραφικές του εμπειρίες στο Πράσινο Ακρωτήρι της Αφρικής.

    Η ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ υπήρξε πολυτάραχη όσο και αυτοκαταστροφική: Εργάστηκε ως πόρνη από τα 14, ο μουσικός πατέρας της την παράτησε μικρή γεγονός που την στιγμάτισε, ανέπτυξε μια θυελλώδη σχέση με την μητέρα της, η οποία πέθανε στα 38 της (η ίδια πέθανε στα 44 της χρόνια), είχε σχέσεις και με άντρες και με γυναίκες, έκανε φυλακή και αναμορφωτήριο, ήταν εξαρτημένη από ναρκωτικά και αλκοόλ, οι περισσότεροι άντρες με τους οποίες συνδέθηκε την κακομεταχειρίζονταν, λόγω χρώματος δεν της επέτρεπαν να μπαίνει από την κεντρική είσοδο στους χώρους που τραγουδούσε -ενώ το όνομα της ήταν πρώτο στη μαρκίζα. Η ίδια παρέμεινε μέχρι τέλους ασυμβίβαστη και ντόμπρα, χωρίς ποτέ της να κατηγορήσει κανέναν για τις επιλογές της ζωής της.

    [17] Ρωσία: Σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση θα ανοίξει το μαύρο κουτί του μαχητικού

    Ειδικοί του ρωσικού στρατού θα ανοίξουν σε απευθείας μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση το μαύρο κουτί του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου η τουρκική πολεμική αεροπορία.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει καλέσει περίπου 20 ρώσους και ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν σε τηλεδιάσκεψη το άνοιγμα του μαύρου κουτιού. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση το άνοιγμα του μαύρου κουτιού από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24.

    Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Soukhoi-24 από τουρκικά F-16 προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Η Τουρκία δηλώνει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ρωσία το διαψεύδει και θέλει να το αποδείξει βάσει των στοιχείων του μαύρου κουτιού.

    [18] Επιστροφή «αστέρων» στο γήπεδο για την «Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας»

    Παίκτες που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δείχνουν το μεγαλείο τους για έναν ιερό σκοπό. Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 19:00 το Βυζαντινό γυμναστήριο του Πέρα στον Άλιμο θα γεμίσει από κόσμο για να απολαύσει κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, που θα αγωνισθούν με στόχο να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας».

    Η ομάδα βετεράνων των Ελλήνων διεθνών που αποτελείται από τους Ευθύμη Ρεντζιά, Δήμο Ντικούδη, Γιάννη Γιαννούλη, Μπάνε Πρέλιεβιτς, Νίκο Χατζή, Άγγελο Κορωνιό, Βασίλη Σούλη, Νίκο Μπουντούρη, Χρήστο Κωνσταντινίδη, Κώστα Τσαρτσαρή, Γιάννη Σιούτη, Βαγγέλη Βουρτζούμη και με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, θα τεθεί αντιμέτωπη με μια ομάδα βετεράνων που έχουν φορέσει την φανέλα του Πανιωνίου, όπως ο Νίκος Λινάρδος, o Γιώργος Γάσπαρης, ο Γιώργος Μποσγανάς, ο Μάκης Δρελιώζης ο Σπύρος Παντελιάδης, ενισχυμένη από πρώην παίκτες του Αλίμου, των Τραχώνων και του Πέρα. Στον αγώνα θα παραβρεθούν και οι Παναγιώτης Γιαννάκης Γιώργος Σιγάλας!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2015 - 13:32:28 UTC