Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Προχωράμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής»
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι συνιστώσα της ΝΔ μπορώ να εκφράσω όλη την παράταξη
  • [03] Τ. Κουίκ στο «Πρακτορείο FM»: Δεν υπάρχει κανένας κλυδωνισμός στην κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης
  • [04] Στη Βουλή των Ελλήνων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος
  • [05] Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος γγ Δημοσίων Εσόδων
  • [06] Νέα παράταση για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών
  • [07] Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του ενός δισ. ευρώ
  • [08] Στο «μικροσκόπιο» του SSM και του ΥΠΟΙΚ τα δάνεια των τραπεζιτών
  • [09] Τηλεφώνημα για βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας
  • [10] Ανανεωμένη από σήμερα η ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • [11] Παρέμβαση από δεκαπέντε νομπελίστες υπέρ της Ελλάδος
  • [12] Κίνα: Τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Που Ζιτσιάνγκ
  • [13] Αντ. Γκουτιέρες: Όσοι απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες είναι σύμμαχοι των εξτρεμιστών
  • [14] Ανακαλύφθηκαν, για πρώτη φορά, δύο γονιδιακά δίκτυα νοημοσύνης στον εγκέφαλο
  • [15] Αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για έναν «θεό πρόσφυγα»
  • [16] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με τη Σβετλάνα Ζαχάροβα
  • [17] Στη Βουλή των Ελλήνων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς
  • [18] Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη Finansbank στο Κατάρ

  • [01] «Προχωράμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής»

    Η Κυβέρνηση προχωρά με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία μέσα στην τετραετία θα βγάλει την χώρα από την κρίση, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο του ALPHA. Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής, η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ισορροπημένη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα πλήρως συνειδητοποιημένη για τις δυσκολίες. Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα που θέλουν το Μαξίμου να «κάνει μασάζ» στους βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού δεν γίνονται για να πειστούν οι βουλευτές για τον Τσίπρα, αλλά ως άνθρωποι συνειδητοποιημένοι και με πολιτική δράση πολυετή, γνωρίζουν για ποιον λόγο τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός. «Μέσα σε αυτά τα πυκνά πολιτικά γεγονότα οι βουλευτές ανταλλάσσουν απόψεις με τον πρωθυπουργό, όπως είναι υποχρέωση του κάθε πολιτικού αρχηγού να συνομιλεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    «Πολλές φωνές στη χώρα μας σε πλήρη ταύτιση με τις ακραία νεοφιλελεύθερες φωνές, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στη χώρα και τον ελληνικό λαό, δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και την επιθυμία τους να μην υπάρχει αυτή η κυβέρνηση επιχειρούν να την περιγράψουν ως μια πραγματικότητα», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη για όσους ερμηνεύουν με λάθος τρόπο αυτές τις συναντήσεις και για όσους μιλούν για αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία. «Ακούμε συνεχώς το παραμύθι ότι η κυβέρνηση καταρρέει, ότι οι βουλευτές έχουν πρόβλημα, και πολλά άλλα τα οποία προσπαθούν να αποτυπώσουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αδύναμη και ότι η κυβέρνηση αυτή σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Αυτό είναι μια επιθυμία και ευχή πολλών που προσπαθούν να την αποτυπώσουν ως μια πραγματικότητα. Αυτά όμως δεν ισχύουν. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής, η κυβερνητική πλειοψηφία, η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ισορροπημένη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα πλήρως συνειδητοποιημένη, ποιο πρόγραμμα εφαρμόζει και πόσο κόπο και υποχωρήσεις θα χρειαστεί να κάνουμε, τις οποίες ήδη έχουμε κάνει ξεπερνώντας και τον εαυτό μας γιατί προέχει το μέλλον του ελληνικού λαού. Είμαστε εμείς αυτοί που μέσα στην τετραετία θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση και το πρόγραμμα θα τελειώσει» ανέφερε η ίδια.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι συνιστώσα της ΝΔ μπορώ να εκφράσω όλη την παράταξη

    «Πήρα μόνος μου το 30% των ψήφων, δεν είμαι συνιστώσα της ΝΔ μπορώ να εκφράσω όλη την παράταξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν.

    'Αφησε αιχμές για τη στήριξη που λέγεται ότι προσέφερε στον κ. Μεϊμαράκη ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας «εγώ είμαι αυτόφωτος, όποιος ψηφίζει Κυριάκο παίρνει Κυριάκο».. Πρόσθεσε ότι εφόσον εκλεγεί αρχηγός η ΝΔ θα γίνει μια κεντροδεξιά παράταξη με μεταρρυθμιστική στροφή προς το κέντρο, με στόχο να εκφράζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας.

    Ευχαρίστησε τον 'Αδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξή του, λέγοντας ότι είναι μεταρρυθμιστής σαν τον ίδιο κάτι που απέδειξε στην θητεία του ως υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.Έκανε άνοιγμα στον Απόστολο Τζιτζικώστα λέγοντας ότι στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τρεις υποψήφιοι μίλησαν για την ανάγκη ανανέωσης στη ΝΔ και τώρα έχει απομείνει μόνο ένας και πρέπει να στηριχθεί. Αθροίζοντας τα ποσοστά των τριών υποψηφίων είπε πως «το 60% του κόσμου ζήτησε ανανέωση».

    [03] Τ. Κουίκ στο «Πρακτορείο FM»: Δεν υπάρχει κανένας κλυδωνισμός στην κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης

    «Είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός, κανένας κλυδωνισμός δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

    «Από τη στιγμή που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνησηήταν γνωστό και στους δύο εταίρους ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και κόκκινες γραμμές. Και αυτό το δείξαμε, για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Είδατε εσείς να μην προχωράει η κυβέρνηση;» είπε ο κ. Κουίκ, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στον Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Το ότι έχουμε και ιδεολογικές διαφορές και λέμε ότι αυτό εμείς δεν τον περνάμε ή το άλλο δεν ψηφίζουμε, δε σημαίνει ότι υπάρχει ρήγμα, είναι απόλυτα κατανοητό και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «η δουλειά μου μέσα στην κυβέρνηση, μέσα σε όλα τα άλλα, είναι μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ από τους ΑΝΕΛ, να μπορούμε να να λειαίνουμε θέματα, που μας φέρνουν σε νομοθετικές αντιθέσεις».

    Ο κ. Κουίκ διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση λόγω της ψηφοφορίας για το σύμφωνο συμβίωσης, σημειώνοντας ότι «εκείνοι οι οποίοι μιλούν για ρήγμα στην κυβέρνηση έχουν ρήγμα στον εγκέφαλο».

    [04] Στη Βουλή των Ελλήνων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος

    Η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε ομόφωνα από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς.

    Ο κύριος Αμπάς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    «Σας υποδεχόμαστε με την παρουσία του πρωθυπουργού και μελών του προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας και της Επιτροπής Ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της Βουλής. Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου θα ληφθεί η απόφαση δια ψηφοφορίας που με βάση με συγκεκριμέμνες διαπιστώσεις θα ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης, υποδεχόμενος, νωρίτερα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

    «Το μεγαλειώδες βήμα της εισήγησης προς την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο Μαχμούτ Αμπάς.

    «Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας», συνέχισε ο παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για το «μεγαλειώδες» -όπως το χαρακτήρισε- «βήμα της ελληνικής βουλής, που συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης».

    «Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Αμπάς και κατέληξε:

    «Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποσχεθούμε σύντομα τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Η τελετή υποδοχής του Παλαιστίνιου Προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συλλογή έργων ζωγραφικής γνωστού Έλληνα ζωγράφου. Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς έδωσε πίκανα που απεικονίζει τον Ιερό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, «Ναός, που» -όπως είπε- «βρίσκεται στις καρδιές όλων μας».

    [05] Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος γγ Δημοσίων Εσόδων

    Ανακοινώνεται σήμερα, εκτός απροόπτου,η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

    Οι τρεις υποψήφιοι που συμπεριλήφθηκαν στην τελική λίστα των υποψηφίων ήταν ο Γιώργος Πιτσιλής δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα, ο Φώτης Κουρμούσης, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ο Ηλίας Ξηρουχάκης στέλεχος επίσης της ΓΓΔΕ.

    [06] Νέα παράταση για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών

    Νέα παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

    Η προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και η παράταση δίνεται με απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιάννη Μπάκα. Το τέλος ως γνωστόν ανέρχεται από 650-1.000 ευρώ

    Στην απόφαση ορίζεται ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ, που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (έντυπο Μ4) στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας. Όσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.

    [07] Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

    Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου, όπως ανέφερε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. «Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

    [08] Στο «μικροσκόπιο» του SSM και του ΥΠΟΙΚ τα δάνεια των τραπεζιτών

    Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων και σε συνδεδεμένα προς αυτά πρόσωπα θέτουν στο «μικροσκόπιό» τους το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μέσω των εκπροσώπων του Δημοσίου στα δ.σ των τραπεζών έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τα δάνεια που έχουν λάβει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, τα μέλη της ανώτερης διοίκησης, καθώς και τους όρους χορήγησης (ύψος επιτοκίου, αξία εγγυήσεων κλπ).

    Στο ίδιο μήκος κύματος έχει ήδη κινηθεί και ο SSM ο οποίος έχει αποστείλει απευθείας στις διοικήσεις των τραπεζών σχετικό ερωτηματολόγιο. Στόχος είναι να γίνει πλήρης χαρτογράφηση της «ευαίσθητης» αυτής κατηγορίας χορηγήσεων, καθώς για κάποια από τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τους προκειμένου να «διευκολύνουν» τους δανειολήπτες, ήτοι τους ίδιους τους τραπεζίτες, για την αποπληρωμή τους.

    [09] Τηλεφώνημα για βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας

    Αγνωστος τηλεφώνησε, πριν από λίγη ώρα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λέγοντας ότι θα εκραγεί βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας σε σαράντα λεπτά, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για φάρσα.

    Ήδη εκκενώθηκε η ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί που απέκλεισαν την περιοχή και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    [10] Ανανεωμένη από σήμερα η ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

    'Αρχισε τη λειτουργία της, από σήμερα, Τρίτη, η ανανεωμένη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με στόχο τη συχνή διάδραση μεταξύ υπουργείου, μαθητών και εκπαιδευτικών, η νέα ιστοσελίδα φιλοδοξεί να προσφέρει «πρόσφορο έδαφος» για την παρουσίαση και την προβολή σχολικών δραστηριοτήτων, καινοτομιών και εκδηλώσεων, αλλά και μία πλατφόρμα εύκολης ενημέρωσης για τα θέματα του υπουργείου (εγκύκλιοι, νόμοι, νομοσχέδια, κλπ.).

    Γι' αυτό το λόγο, το υπουργείο αποκτά και σελίδα στο facebook και κανάλι στο youtube, «ώστε να ενισχυθεί η διαδραστική διαδικασία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Σκοπός μας είναι μία σελίδα ζωντανή, δροσερή με εύκολη και ευχάριστη περιήγηση. Ένας φιλικός τόπος συνάντησης όλου του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλοηγηθούν στη νέα ιστοσελίδα, στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr .

    [11] Παρέμβαση από δεκαπέντε νομπελίστες υπέρ της Ελλάδος

    Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση. Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

    Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

    Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο για την παραγωγική τους έρευνα, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση με ελλείψεις, τόσο σε κονδύλια όσο και σε υποδομές, γεγονός που αναγκάζει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού.

    Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:

    1. Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953

    2. Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996

    3. Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009

    4. Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999

    5. Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992

    6. Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011

    7. Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001

    8. Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001

    9. Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986

    10. Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996

    11. Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006

    12. Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993

    13. Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978

    14. Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002

    15. Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007

    [12] Κίνα: Τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Που Ζιτσιάνγκ

    Ο Κινέζος νομικός Που Ζιτσιάνγκ, διαπρεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος δικαζόταν για τη λειτουργία πολύ επικριτικών προς το Πεκίνο μικρομπλόγκ καταδικάσθηκε σήμερα σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ανακοίνωσε ο συνήγορός του.

    Ο 50χρονος Που Ζιτσιάνγκ, ο οποίος είναι και ο ίδιος δικηγόρος, είναι γνωστός για την υπεράσπιση ενώπιον της κινεζικής δικαιοσύνης θυμάτων στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, του διάσημου καλλιτέχνη Άι Γουέιγουέι και πολιτών κατά των αυθαιρεσιών των κινεζικών αρχών.

    [13] Αντ. Γκουτιέρες: Όσοι απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες είναι σύμμαχοι των εξτρεμιστών

    Τα άτομα που απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες αποτελούν τους «καλύτερους συμμάχους» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων εξτρεμιστών, είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες χθες, αφότου ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα όλων των μουσουλμάνων που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

    Πάνω από 4,3 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο ύπατος αρμοστής είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν μπορεί να τους αποδοθεί ευθύνη για την τρομοκρατία από την οποία προσπαθούν να διαφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. «Αυτοί που απορρίπτουν τους Σύρους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα αυτούς που είναι μουσουλμάνοι, αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους της προπαγάνδας και στρατολόγησης εξτρεμιστικών ομάδων», είπε, κατακρίνοντας εκτός από τον Τραμπ και μερικούς κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών καθώς και Ευρωπαίους ηγετες.

    [14] Ανακαλύφθηκαν, για πρώτη φορά, δύο γονιδιακά δίκτυα νοημοσύνης στον εγκέφαλο

    Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο δύο ομάδες γονιδίων που σχετίζονται με τη νοημοσύνη. Τα δύο αυτά ανεξάρτητα «δίκτυα» με τις ονομασίες Μ1 και Μ3 φαίνεται να επηρεάζουν τις γνωσιακές-νοητικές λειτουργίες, όπως την μνήμη, την προσοχή, την ταχύτητα σκέψης και τη λογική.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Μάικλ Τζόνσον του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», δήλωσαν ότι τα δύο δίκτυα -που το ένα περιλαμβάνει περίπου 100 γονίδια και το άλλο 1.000- φαίνονται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο καθοδηγητικών-ρυθμιστικών «διακοπτών».

    [15] Αγρυπνία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για έναν «θεό πρόσφυγα»

    «Αίμα μας είναι ο κόσμος».... Αυτή η από καρδιάς φράση βγαλμένη από τα χείλη ενός ηλικωμένου, σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται καθημερινά κύματα προσφύγων, μοιάζει να συμπυκνώνει όλα όσα οραματίζεται για τη μεταμεσονύκτια θεατρική εμπειρία που επιφυλάσσει στο κοινό ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας,στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την παράσταση«Αγρυπνία της Γέννησης». Η παράσταση -περφόρμανς του Κ.Ντέλλα και της ομάδας του- το Boulouki Prozect-, θα εκτυλιχθεί από τις 12 τα μεσάνυχτα 23/12 έως τις 4 τα ξημερώματα, 24/12, παραμονή Χριστουγέννων.

    Και είναι η πρώτη από μια τριλογία αγρυπνιών με γενικό τίτλο «Insomnia Greca» που θα πραγματοποιηθούν σε τρεις «διαβατήριες», όπως τις περιγράφει ο ίδιος, περιόδους του έτους: Χριστούγεννα, Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή.

    Για την φράση κλειδί «Αίμα μας είναι ο κόσμος» που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και τη σχέση της λαϊκής αφήγησης με το βίωμα της ζωής ο ίδιος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τον είδα σε κάποιο από τα βιντεάκια ενός δελτίου ειδήσεων, αυτόν τον παππού, να διαμαρτύρεται για τα μεγάλα κράτη που δεν κάνουν τίποτα για το προσφυγικό, να αγωνιά, να συμπάσχει. Πόνος αληθινός.Μια τέτοια κουβέντα μπορεί να την πει μόνο όποιος έχει ζήσει ανάλογα. Ε, κι αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε σ'αυτή την παράσταση. Αυτό είναι η Nativitas Insomnia (Αγρυπνία της γέννησης). Μια μεταμεσονύχτια εμπειρία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Να μπει ο θεατής σε έναν κόσμο, που χωρίς να τον βαραίνει, ή να προσπαθεί να τον διδάξει, να του θυμίσει τι σημαίνει η από καρδιάς προσέγγιση του άλλου, του ξένου...».

    [16] Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής με τη Σβετλάνα Ζαχάροβα

    Δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού χορού, η «απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα» των Μπολσόι Σβετλάνα Ζαχάροβα και ο φημισμένος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας Σεργκέι Πολούνιν, θα βρεθούν αυτά τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, χαρίζοντας στους φίλους του μπαλέτου τις υπέροχες ερμηνείες τους σε ένα από τα ωραιότερα έργα όλων των εποχών, τη «Ζιζέλ».

    Οι δύο σπουδαίοι χορευτές θα δώσουν τρεις παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου (στις 20.00), πλαισιωμένοι από τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας, το θρυλικό καλλιτεχνικό σχήμα της Ρωσίας που συμπράττει συχνά με μεγάλους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, παραμένοντας πιστό στη στρατηγική των κορυφαίων συνεργασιών του.

    Το ελληνικό κοινό, που έχει αγαπήσει την «τσαρίνα» του κλασικού μπαλέτου από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες εμφανίσεις της στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα έχει το προνόμιο να απολαύσει τη Σβετλάνα Ζαχάροβα, υπό τους ήχους της γοητευτικής μουσικής του Λούντβιχ Μίνκους, να ενσαρκώνει την αγαπημένη της ρομαντική ηρωίδα, τη Ζιζέλ, έναν ρόλο που έχει σφραγίσει τη λαμπρή σταδιοδρομία της. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα χορέψω ξανά στη σκηνή του Μεγάρου το ρόλο της Ζιζέλ, γιατί είναι ο αγαπημένος μου ρόλος. Σας εύχομαι ειρήνη, χαρά, και κάθε αλλαγή να γίνεται για το καλύτερο» αναφέρει απευθυνόμενη στο ελληνικό κοινό η διεθνούς φήμης χορεύτρια για την επικείμενη εμφάνισή της στη χώρα μας.

    [17] Στη Βουλή των Ελλήνων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς

    Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την έγκριση απόφασης της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με την Παλαιστίνη, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Στη συνέχεια, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία στην Αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Νωρίτερα τον κ. Αμπάς υποδέχτηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του σώματος Ν. Βούτσης.

    Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

    «Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Διαβάστε επίσης:«Το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο»

    [18] Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη Finansbank στο Κατάρ

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank προς συνολικό τίμημα ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.S., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

    Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 2.750 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατομμυρίων δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2015 - 9:32:31 UTC