Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών»
  • [02] Παράταση για την κατάθεση των δικαιολογητικών υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη
  • [03] Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ
  • [04] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοίγει τον διάλογο για τις νέες ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια
  • [05] Συστάσεις του ΥΠΕΝ για αποφυγή χρήσης τζακιών στην Αττική από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή
  • [06] Οι Ciudadanos προτείνουν συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές για σχηματισμό κυβέρνησης
  • [07] Σοβαρές οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά

  • [01] «Στόχος το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών»

    «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στη δήλωση της ότι στη σημερινή συνεδρίαση του, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του πρωθυπουργού για 11 άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

    «Επίσης, ενέκρινε την εισήγηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με δέσμευση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις», είπε και προσέθεσε ότι «ενέκρινε επίσης τις εναλλακτικές ρυθμίσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή».

    Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «αμέσως μετά τις γιορτές το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει με το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες μέρες».

    Σημείωσε ακόμη ότι «επισπεύδεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων», για να υπογραμμίσει ότι «έπειτα από την παραλαβή της καινούριας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεση της στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές -ηθικά, πολιτικά και υλικά- για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους».

    [02] Παράταση για την κατάθεση των δικαιολογητικών υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη

    Τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους 45 ημέρες μετά την υποβολή στα Ειρηνοδικεία της σχετικής αίτησης υπαγωγής τους στο Νόμο Κατσέλη η οποία εκπνέει στις 31/12/2015, δίνει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας.

    Μετά από καταγγελίες των καταναλωτών για δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών για προσκόμιση στα Ειρηνοδικεία, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ερμηνευτική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία:

    Α. Η υποβολή της αίτησης στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται κανονικά μέχρι τις 31/12/2015.

    Β. Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 45 ημέρες συν 2 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στα Ειρηνοδικεία.

    Γ. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι διατάξεις του νόμου 4346/2015.

    Ερμηνευτική Εγκύκλιος του Ν.3869/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

    [03] Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

    Την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στις αρχές του 2016 και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση του 1 δισ. ευρώ.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕSM επισημαίνει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

    Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. «Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο Κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνονται μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ενέργειας, που αναμένεται να μειώσουν τις τιμές, καθώς επίσης και νέα νομοθεσία για να βοηθήσουν τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία, το οποίο θα αποδεσμεύσει την ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

    Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ESM αναφέρει: «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους, ούτως ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν το Eurogroup».

    Τέλος, σημειώνεται ότι το 1 δις ευρώ είναι η τρίτη και τελευταία υποδόση του δανείου των 16 δις. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

    [04] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοίγει τον διάλογο για τις νέες ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια

    Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου παρέδωσαν στη σύνοδο των πρυτάνεων το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στη διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, την επαναφορά των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών στα μητρώα των πανεπιστημίων, καθώς και την επαναφορά παλαιότερης διάταξης για το άσυλο.

    Τα θέματα αυτά είχαν προκαλέσει στο παρελθόν έντονες αντιπαραθέσεις. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοίγει τον διάλογο για τις νέες ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια με τις τοποθετήσεις των Αντώνη Λιάκου, Άννας Διαμαντοπούλου, Θάνου Δημόπουλου, Γιάννη Μυλόπουλου, Γιάννη Βούλγαρη, Βάσως Κιντή, Θόδωρου Φορτσάκη και Γιώργου Μαυρωτά.

    [05] Συστάσεις του ΥΠΕΝ για αποφυγή χρήσης τζακιών στην Αττική από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή

    Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από την Τετάρτη 23/12/2015 μέχρι και την Παρασκευή 25/12/2015 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Για τον λόγο αυτό συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την Τρίτη σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

    [06] Οι Ciudadanos προτείνουν συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές για σχηματισμό κυβέρνησης

    Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα πρότεινε σήμερα τη σύναψη μιας συμφωνίας με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η οποία θα επιτρέψει στην Ισπανία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και θα προστατεύσει τη χώρα από μια κίνηση ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

    "Προτείνουμε ένα σύμφωνο ανάμεσα στο PP και το PSOE ώστε κανένας να μην επωφεληθεί της αδυναμίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας για να διαλύσει αυτήν τη χώρα", δήλωσε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

    "Θέλουμε να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας --το Λαϊκό Κόμμα (PP), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και οι Ciudadanos-- για να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο, και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας", πρόσθεσε ο Ριβέρα, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές της Κυριακής.

    [07] Σοβαρές οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά

    Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία καθώς, ακόμη και αν δεν τη βιώνουν άμεσα, θεωρούνται κακοποιημένα εφόσον δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Όπως προκύπτει από την επιστημονική ψυχολογική έρευνα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές, διότι τα παιδιά, στην προσπάθεια τους ναεπιβιώσουν, αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

    Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο, Βαγγέλη Μακρή, οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες και γονείς είναι μεγάλες καθώς το συναίσθημα που τα κυριεύει είναι η αδυναμία διαφυγής.

    Ο κ. Μακρής, ο οποίος ανέπτυξε το εν λόγω θέμα σε πρόσφατη εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, επισημαίνει ότι ένα παιδί που βιώνει βία, άμεσα ή έμμεσα, θεωρείται κακοποιημένο, ενώ στερείται της βασικής ανάγκης της ασφάλειας από την οποία προκύπτει η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους.

    Το αποτέλεσμα είναι να βιώνει αστάθεια και εγκατάλειψη (θεωρώντας ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να φύγουν και να το εγκαταλείψουν), καχυποψία (θεωρώντας ότι οι άλλοι άνθρωποι θέλουν να το εξαπατήσουν), συναισθηματική στέρηση (εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανείς να το προστατεύει και να το καταλαβαίνει), μειονεξία και ντροπή (αισθανόμενο ότι φταίει το ίδιο για όσα συμβαίνουν) και κοινωνικό αποκλεισμό (νιώθοντας ότι διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους ευτυχισμένους ανθρώπους).

    Ειδική αναφορά στην περίπτωση των παιδιών έκανε στην εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών και η δικηγόρος Ιφιγένεια Παραστατίδου, παρουσιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, στις περιπτώσεις της βίας που υφίστανται τα παιδιά από τους γονείς, συμπεριλαμβάνεται και η παραμέληση, η οποία συνιστά παθητική βία. Όπως είπε, σωματική παραμέληση υφίσταται ένα παιδί, όταν ο γονιός στερεί το παιδί του από τις βασικές ανάγκες όπως τροφή, ιατρική φροντίδα και κάθε τι που μπορεί να κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφαλές μέσα σ΄ ένα περιβάλλον προστατευμένο από διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, και η ψυχολογική παραμέληση είναι μια άλλη μορφή, όταν ο γονιός στερεί το παιδί του από τις βασικές συναισθηματικές και εκπαιδευτικές του ανάγκες. Εγκατάλειψη ενός παιδιού ή εφήβου, είναι η πιο σοβαρή μορφή παραμέλησης, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής.

    «Η βία δεν έχει χρώμα, κουλτούρα και μόρφωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα θύματα που πλήττονται περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2015 - 15:32:25 UTC