Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Αναγκαία για τον τόπο μας η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη
  • [02] Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν, τονίζει στην El Mundo, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • [03] Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς
  • [04] Στα 37 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο
  • [05] Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, εισηγείται ο Πολ Τόμσεν
  • [06] Ένα sms για τους πρόσφυγες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
  • [07] Χριστουγεννιάτικο μήνυμά προς τους Έλληνες της Διασποράς από τον υφ Εξ. Γ. Αμανατίδης
  • [08] Δεκάχρονη μετανάστρια τραυματίστηκε θανάσιμα στο λιμάνι της Σάμου
  • [09] Πόσο μας παχαίνουν τα γλυκά
  • [10] Απόφαση του Ν. Τόσκα για τους όρους εξόδου και επανεισόδου νόμιμων αλλοδαπών, μέσα στο 2016

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Αναγκαία για τον τόπο μας η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη

    «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία για τον τόπο μας η αρμονική κοινωνική συνύπαρξη, η δύναμη και το κουράγιο, η συνοχή και η συνέπεια λόγων και έργων, ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Μακεδονία μας, για την Ελλάδα μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, λίγο μετά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγούδησαν φιλαρμονικές, μπάντες, χορωδίες, σύλλογοι και φορείς που βρέθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας.

    Ο κ. Τζιτζικώστας ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με υγεία, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ενώ αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητας με σκοπό την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την κρίση.

    [02] Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν, τονίζει στην El Mundo, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσιάσθηκε στο φύλλο της Τετάρτης της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Μούνδο», στην οποία ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.

    Ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, απάντησε «πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει».

    «Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ».

    Ο ίδιος επέμεινε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν καλύτερη από εκείνη που μας πρότειναν αρχικά» και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα «έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ? εφαρμογή τα ίδια μέτρα» που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.

    [03] Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς

    Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς, μετά τη νέα συμφωνία στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια».

    Τα επιτόκια χορηγήσεων ξεκινούν, πλέον, από 3,60% και στο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να προστεθούν έξοδα, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώνει η κάθε τράπεζα. Σημειώνεται, ότι στο επιτόκιο χορήγησης προστίθεται και η εισφορά του Ν.128/75 (0,60%) με εξαίρεση τον αγροτικό τομέα, που είναι 0,12%.

    [04] Στα 37 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο

    Πτώση κοντά στα 37 δολάρια το βαρέλι κατέγραφε σήμερα το πετρέλαιο, πλησιάζοντας το χαμηλό 11ετίας που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς η υπερβάλλουσα προσφορά ασκούσε πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.

    Το πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούσε κατά 31 σεντς στα 37,05 δολάρια το βαρέλι στις 13:36 ώρα Ελλάδας. Την Τρίτη, σημείωσε πτώση στα 35,98 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. Το αμερικανικό αργό παρέμενε στα 37,50 δολάρια, έχοντας καταγράψει αυτή την εβδομάδα άνοδο σχεδόν 8%.

    «Προς το παρόν, συνεχίζει να υπάρχει υπερπροσφορά αργού και τεράστιες ποσότητες σε αποθέματα», σχολίασε αναλυτής της ελβετικής εταιρίας Petromatrix.

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τα αμερικανικά αποθέματα πρόσφεραν στήριξη στην τιμή του αργού. Τα αποθέματα, που αναμένονταν να αυξηθούν, μειώθηκαν κατά 5,88 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

    [05] Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, εισηγείται ο Πολ Τόμσεν

    Βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα εισηγείται ο Πολ Τόμσεν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του Ταμείου που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα «Επένδυση».

    «Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο υπευθύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν.

    Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

    [06] Ένα sms για τους πρόσφυγες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

    Βοηθήστε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης να σώσει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο στέλνοντας με sms τη λέξη «Πρόσφυγες» στο 19454. Με ένα απλό μήνυμα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εισπράττει 1 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με στόχο να αξιοποιήσει τη βοήθεια αυτή για την ενίσχυση του εθελοντικού της έργου.

    «Με τη συμμετοχή σας θα καταφέρουμε να προμηθευτούμε όλο και περισσότερο διασωστικό υλικό και είδη Α' ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους εθελοντές μας που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους τόσο στη θάλασσα όσο και στους καταυλισμούς στα ελληνοσκοπιανά σύνορα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομάδας.

    Η υπηρεσία ισχύει για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

    Την υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας ζητά η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση»

    Ο οκτάχρονος Αλί Ρεζά βρέθηκε να περπατά μόνος του στους δρόμους της Χίου. Η δωδεκάχρονη Χαμίντα επιβίωσε από ναυάγιο, έχοντας χάσει στα κύματα τους γονείς και τα αδέρφια της. Ο εννιάχρονος Ομράν χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του περάσματος από την Τουρκία και κατέληξε μόνος στη Λέσβο. Ο 15 χρόνων τυφλός Φαρχάντ έφτασε μέχρι την Ελλάδα «κρατώντας χέρια» με στόχο να φτάσει στον αδερφό του στη Γερμανία.

    Εκατοντάδες παιδιά φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα,από χώρες όπου επικρατούν βία και συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν,έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ? αυτούς.Αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης κι εκμετάλλευσης.

    Η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» προχωρά στη δημιουργία μεταβατικών δομών φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, με στόχο την προστασία των παιδιών από την κράτηση και τα κυκλώματα. Μέσω της υπηρεσίας sms «Προσφέρω», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν στέλνοντας το μήνυμα «ΔΡΑΣΗ» στον αριθμό 19059 από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου να προσφέρουν ένα ευρώ στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών (χρέωση μηνύματος μαζί με ΦΠΑ: 1,23 ευρώ).

    [07] Χριστουγεννιάτικο μήνυμά προς τους Έλληνες της Διασποράς από τον υφ Εξ. Γ. Αμανατίδης

    Τα χριστουγεννιάτικα και ποντιακά κάλαντα έψαλε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη και του αναπληρωτή διευθυντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη.

    Υποδεχόμενος τα μέλη της ένωσης, ο κ. Αμανατίδης ευχήθηκε στα ποντιακά υγείαν και ευλογίαν και καλόν χρονίαν, και δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχηθώ ευλογημένα και ειρηνικά Χριστούγεννα στον απανταχού της γης Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος αποτελεί το πιο ζωντανό και ιστορικό τμήμα του ελληνικού Γένους. Εμείς οι Πόντιοι χάρη στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης καταφέραμε, περνώντας διά πυρός και σιδήρου, να μην χαθούμε αλλά αντίθετα να κατακλύσουμε τα πέρατα της οικουμένης. Ακούγοντας σήμερα τα κάλαντα στην αρχαία μας διάλεκτο αισθάνθηκα συγκίνηση για τη διατήρηση των παραδόσεών μας και σιγουριά για το ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα ήθη και την ιστορία μας».

    Χριστουγεννιάτικο μήνυμά προς τους Έλληνες της Διασποράς από τον υφ Εξ. Γ. Αμανατίδης

    Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας από την πατρίδα, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέλνει στους Έλληνες της Διασποράς ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

    «Το 2016 συνεχίζουμε ενωμένοι, με κοινό στόχο να βγάλουμε τη χώρα μας οριστικά από τις Συμπληγάδες της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Αμανατίδης και σημειώνει: «Υπερβαίνουμε παθογένειες και λάθη του παρελθόντος, για να παραδώσουμε στη νέα γενιά τη χώρα που οραματιζόμαστε».

    Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες της Διασποράς θα σταθούν πρωτοπόροι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια και εύχεται σε όλους υγεία, οικογενειακή ευτυχία και προκοπή.

    [08] Δεκάχρονη μετανάστρια τραυματίστηκε θανάσιμα στο λιμάνι της Σάμου

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 10χρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου και καταγραφής που γίνονταν στο χερσαίο χώρο του λιμανιού, το χτύπησε ανυψωτικό περανοφόρο όχημα. Κατά πάσα πιθανότητα το άτυχο παιδί ξέφυγε την προσοχή των δικών του και πετάχτηκε μπροστά στο όχημα, ο οδηγός του οποίου δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

    Η 10χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Σάμου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει το λιμεναρχείο της Σάμου

    [09] Πόσο μας παχαίνουν τα γλυκά

    Γιορτές χωρίς γλυκά δεν νοούνται, γι' αυτό και στην ηλεκτρονική σελίδα του ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας έχει αναρτήσει άρθρο της διατολόγου-διατροφολόγου Αστερίας Σταματάκη, σχετικά με το τι ισχύει με τη θρεπτική αξία των γλυκών.

    Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, εξαρτάται βέβαια πάντα από τη συνταγή τους. Από την άλλη πλευρά, συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους, τα μελομακάρονα υπερέχουν γιατί δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών.

    Οι δίπλες μάς δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

    Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών, καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αυγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

    [10] Απόφαση του Ν. Τόσκα για τους όρους εξόδου και επανεισόδου νόμιμων αλλοδαπών, μέσα στο 2016

    Οι όροι εξόδου από την Ελλάδα, αλλά και επιστροφής αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, καθορίζεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, για το έτος 2016.

    Η απόφαση αυτή έχει σκοπό τη διευκόλυνση των αλλοδαπών που έχουν όλες τις προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής στη χώρα και θέλουν να επισκέπτονται τις πατρίδες τους, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως 31-12-2016.

    Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης αυτής, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να επισκεφθούν τη χώρα τους και να επανέλθουν περισσότερες από μία φορές.

    Επιπλέον, επιτρέπεται η επανείσοδος τους στην Ελλάδα, εφόσον είχαν αναχωρήσει από τη χώρα τους δύο τελευταίους μήνες του έτους 2015 (Νοέμβριο -Δεκέμβριος) και η βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών είναι σε ισχύ.

    Οι αλλοδαποί, που αιτούνται την επανείσοδο τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν:

    -Διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο αναγνωρισμένο από την Ελλάδα, σε ισχύ.

    -Βεβαίωση ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής, και

    -Ειδική Βεβαίωση νόμιμης διαμονής.

    Σημειώνεται ότι η δυνατότητα εξόδου και επανεισόδου δεν παρέχεται στους κατόχους ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, που αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 December 2015 - 13:32:27 UTC