Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήγει η προθεσμία για έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ
  • [02] Mειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
  • [03] Κονστάντσιο: Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί
  • [04] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις σε εστιατόρια, στη Συρία
  • [05] Γερμανικό κανάλι θα μεταφράσει την ομιλία της Αγγ. Μέρκελ για τη νέα χρονιά στα αραβικά, για πρώτη φορά
  • [06] ΟΑΣΕ: Η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη επιδεινώθηκε το 2015

  • [01] Λήγει η προθεσμία για έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ

    Λήγει σήμερα 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έδοσε ηΚοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ να το πράξουν για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 150 ευρώ.

    Το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά την προθεσμία αυτή σε όσους εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από τον τεχνικό έλεγχο το όχημά τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

    Η απόφαση προβλέπει το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των εγγεγραμμένων στην Ελλάδα οχημάτων για τα οποία έως και ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, δηλαδή έως και την 14η Σεπτεμβρίου 2015, θα έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας τεχνικού ελέγχου, εφόσον προσκομίσουν αυτά σε ΚΤΕΟ για τη διενέργεια περιοδικού ελέγχου μέχρι και τις 31.12.2015.

    [02] Mειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    Μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Νοέμβριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στα 120,9 δισ. ευρώ, από 121,1 δισ.ευρώ που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου.

    Σε ετήσια βάση, οι εκροές των καταθέσεων έφθασαν τα 43,4 δισ. ευρώ, καθώς πέρυσι τον Νοέμβριο το σύνολό τους άγγιζε τα 164,3 δισ. ευρώ.

    [03] Κονστάντσιο: Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει τη δικαιοδοσία για το αν μια χώρα μπορεί να μπει ή να βγεί από την ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξη σε γερμανικό μέσο σήμερα, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Borsen-Zeitung που ανάρτησε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της, ο Κονστάντσιο ερωτήθηκε εάν τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας που ακούστηκαν το καλοκαίρι ζημίωσαν την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

    «Μόνο η (ίδια η) χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να αποβληθεί σύμφωνα με το νόμο, παρότι μπορεί να υπάρξει πίεση (για να φύγει)», απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συνεχίζοντας: «Ωστόσο, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά την είσοδο ή έξοδο μιας χώρας. Είμαστε υπεύθυνοι για την διασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, κάθε συζήτηση για την πιθανή έξοδο μιας χώρας αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση συνολικά, και επιπλέον σημαίνει πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί».

    Σε απάντηση για την συνέπεια καθυστερήσεων από την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, ο Κονστάντσιο απάντησε: «Υπάρχει μια συμφωνία και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας - και, ασφαλώς, και των άλλων χωρών της ευρωζώνης - να τηρήσουν τις δεσμεύσεις των».

    Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο Κονστάντσιο είπε ότι δεν πιστεύει πως η ευρωζώνη θα μπει ως σύνολο σε αποπληθωρισμό, αμύνθηκε της απόφασης της τράπεζας να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Σε μία Ευρώπη που γερνάει, η συρρίκνωση του εργαζόμενου πληθυσμού αρχίζει να ασκεί πίεση κάθετα σε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών συστημάτων, εξήγησε, και μια αύξηση του εργατικού δυναμικού μπορεί να βοηθήσει, αν και δεν είναι θέμα για το οποίο μπορεί να δώσει συμβουλές μια κεντρική τράπεζα.

    [04] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις σε εστιατόρια, στη Συρία

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στη βορειοανατολική πόλη Καμισλί στη Συρία, που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις, στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς μια στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA.

    Ο εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι πιθανότατα οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Δύο βομβιστικές επιθέσεις συνέβησαν στα εστιατόρια Miami και Gabriel. Από την πρώτη επίθεση ανασύραμε τουλάχιστον δέκα πτώματα και 18 τραυματίες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει στο δεύτερο εστιατόριο, αλλά υπάρχουν και εκεί δεκάδες θύματα», τόνισε μια στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA.Όπως ανέφερε η πηγή μια τρίτη βομβιστική επίθεση συνέβη σε ένα ακόμη εστιατόριο, σε κοντινή απόσταση, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από αυτή την επίθεση.

    [05] Γερμανικό κανάλι θα μεταφράσει την ομιλία της Αγγ. Μέρκελ για τη νέα χρονιά στα αραβικά, για πρώτη φορά

    Η καθιερωμένη ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για το νέο χρόνο θα μεταφραστεί στα αραβικά και αγγλικά, είπαν χθες γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η υπεύθυνη για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, Αϊντάν Εζογκούζ, είχε προτείνει να δωθεί η ομιλία της Μέρκελ με αραβικούς υπότιτλους για να επιτρέψει στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη Γερμανία το 2015 να καταλάβουν την ομιλία.

    Το γερμανικό κανάλι ZDF είπε ότι θα μεταδώσει την ομιλία της Μέρκελ μέσω του διαδικτύου με αραβικούς και αγγλικούς υπότιτλους αμέσως μετά την μετάδοσή της ομιλίας στη τηλεόραση. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ ήδη διατίθεται με μετάφραση.

    Το κανάλι σκοπεύει να εγκαινιάσει στο μέλλον μια αραβική ιστοσελίδα για να ανεβάζει καθημερινές ειδήσεις με υπότιτλους.

    [06] ΟΑΣΕ: Η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη επιδεινώθηκε το 2015

    Η κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου επιδεινώθηκε το 2015, τόνισε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σημειώνοντας πως η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι οι χώρες με την πιο σημαντική χειροτέρευση στον τομέα αυτό.

    «Δυστυχώς, συνεχίσαμε να καταγράφουμε φόνους, επιθέσεις και απειλές εναντίον εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του 2015 κι έχει γίνει προφανές ότι συνολικά η κατάσταση στην ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε το έτος που φεύγει», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Politico.

    Ένδεκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε χώρες της Ευρώπης το 2015 ? ανάμεσα τους τα οχτώ θύματα της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo ? σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο να καταγράφει τις ενέργειες εναντίον δημοσιογράφων. Επίσης, 33 δημοσιογράφοι στην Ευρώπη έπεσαν θύματα επιθέσεων και δεκάδες άλλοι δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμούς.

    Σύμφωνα με την Μιγιάτοβιτς, η ελευθερία του Τύπου το 2015 μειώθηκε σημαντικά, κυρίως στην Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η ίδια επισήμανε πως ο αριθμός των επιθέσεων και των απειλών με στόχο δημοσιογράφους στην Ευρώπη αυξήθηκε το 2015.

    Στην Τουρκία, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση έχουν γίνει στόχος μέτρων καταστολής από μέρους του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 14 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα σε τουρκικές φυλακές, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

    Τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια σε δημοσιογράφους στο Αζερμπαϊτζάν είναι ακόμη πιο σκληρά, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση. Επιπρόσθετα, η αυστηρότερη νομοθεσία και η πολιτική πίεση έχουν αποδυναμώσει την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία, ενώ δημοσιογράφοι στην Γερμανία έχουν γίνει επανειλημμένα θύματα προπηλακισμών και βίας, ειδικά όταν κάλυπταν διαδηλώσεις του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κινήματος Pegida ενάντια στους πρόσφυγες. Αρκετοί δημοσιογράφοι στην Ιταλία έχουν δεχτεί απειλές για ρεπορτάζ που δημοσιεύουν για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ στην Ισπανία ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πολιτικής έχει υποβαθμιστεί. Παράλληλα, τα σχέδια της νεοεκλεγείσας συντηρητικής κυβέρνησης στην Πολωνία για μεταρρυθμίσεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης προκαλούν ανησυχία για την ανεξαρτησία του Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 December 2015 - 5:32:33 UTC