Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
  • [02] Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των έξι εκδρομέων που είχαν χαθεί στην Πάρνηθα - Έρευνες για δύο άτομα στην Αιτωλοακαρνανία
  • [03] Οργή των σιιτών στη Μέση Ανατολή για την εκτέλεση Σαουδάραβα ιερωμένου
  • [04] "Die Welt": Οι πέντε προκλήσεις της Α. Μέρκελ για την Ευρώπη το 2016
  • [05] Νέα επιδείνωση του καιρού από το πρωί της Κυριακής με βροχές και χιόνια

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

    Μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις, στέλνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες» τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, που τιτλοφορείται «Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις».

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει το 2016 χρονιά της επιστροφής μετά από 6 χρόνια κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ανοίγει μια καινούρια σελίδα για τον τόπο και ότι βρίσκεται πλέον πιο κοντά ο στόχος να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τη θηλιά της εποπτείας. Η Ελλάδα το 2016 βγαίνει από την κρίση και ανακάμπτει, και θα πετύχει όχι μόνο την έξοδο από την επιτροπεία των δανειστών αλλά και μεγάλες θεσμικές τομές που μέχρι τώρα κανείς δεν τόλμησε, υπογραμμίζει.

    Αναφερόμενος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, τα χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός», διαβεβαιώνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σημειώνει ότι τα σενάρια αυτά προωθούνται από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τονίζει πως θα διαψευστούν.

    Μάλιστα, εκτιμά ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα ξεπεράσουν την κυβερνητική πλειοψηφία των 153. «Η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται κοινωνική προστασία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Τέλος, εκτιμά ότι οι επιτυχίες της κυβέρνησης τη νέα χρονιά θα φέρουν διεργασίες και εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και προσθέτει πως αν θέλουν κάποιοι να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι με όρους πολιτικής συναλλαγής.

    [02] Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των έξι εκδρομέων που είχαν χαθεί στην Πάρνηθα - Έρευνες για δύο άτομα στην Αιτωλοακαρνανία

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των έξι εκδρομέων που είχαν χαθεί στην Πάρνηθα.

    Οι πυροσβέστες που τους αναζητούσαν και επικοινωνούσαν μαζί τους, εντόπισαν τους δύο άνδρες και τα τέσσερα παιδιά στην περιοχή Σκίπιζα και τους οδήγησαν σώους στο δρόμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Συνεχίζονται οι έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία για τον εντοπισμό δύο ανδρών

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων διάσωσης στην Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό δύο ανδρών, ηλικίας 35 και 40 ετών, από την περιοχή του Αιτωλικού, οι οποίοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες βγήκαν να διασκεδάσουν λίγη ώρα μετά την έλευση του νέου χρόνου και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη τους.

    Ειδικότερα, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, πυροσβέστες και αστυνομικοί από το Μεσολόγγι έχουν ήδη κάνει έρευνες στον ποταμό Αχελώο, καθώς και σε παραποτάμιες περιοχές, χωρίς όμως να έχουν βρει κάποιο ίχνος των δύο ανδρών.

    Οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι ο 40χρονος και ο 35χρονος επέβαιναν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας «Toyota Corolla», με αριθμό κυκλοφορίας ΑΙΚ 7885.

    [03] Οργή των σιιτών στη Μέση Ανατολή για την εκτέλεση Σαουδάραβα ιερωμένου

    H εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή των σιιτών σε ολόκληρη την περιοχή κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενέτεινε τους φόβους μιας κλιμάκωσης της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχή.

    Το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου χαρακτήρισε την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ ένα «σοβαρό σφάλμα» και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αποκάλεσε «δολοφονία». Την ίδια ώρα ο αγιατολάχ Άχμαντ Χαταμί, θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος των σουνιτών κυβερνώντων στη Σαουδική Αραβία θα έχουν ως αποτέλεσμα «να διαγραφθούν από τις σελίδες της ιστορίας».

    Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

    Δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, στη γενέτειρα του Νιμρ, στην περιοχή Κατίφ φωνάζοντας το σύνθημα «κάτω η οικογένεια Αλ Σαούντ» και δεκάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο γειτονικό Μπαχρέιν, ένα σουνιτικό βασίλειο, σύμμαχο του Ριάντ.

    Στο σιιτικό Ιράν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν τις δηλώσεις ιερωμένων να εξάρουν την προσωπικότητα του Νιμρ και να προβλέπουν την πτώση της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη Σαουδική Αραβία.

    Σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και την Υεμένη επίσης προειδοποίησαν για αντίποινα.

    Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ Μοκτάντα αλ Σαντρ προέτρεψε σήμερα τους σιίτες να κατακλύσουν τους δρόμους χωρών του Κόλπου και του Ιράκ για να διαδηλώσουν κατά της εκτέλεσης του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ.

    «Ζητώ από τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας? να επιδείξουν τόλμη και να απαντήσουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες και (ζητώ) το ίδιο από τους σιίτες στις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να αποτρέψουν την αδικία και την κυβερνητική τρομοκρατία στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος στον ιστότοπό του.

    «Προτρέπω? (να πραγματοποιηθούν) οργισμένες διαδηλώσεις μπροστά από τα κτίρια σαουδαραβικών υπηρεσιών και συμφερόντων και καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας».

    Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ επαναλειτούργησε αυτήν την εβδομάδα. Είχε κλείσει το 1990 μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

    Άλλοι τρεις σιίτες εκτελέστηκαν μαζί με τον Νιμρ, ωστόσο οι περισσότεροι από τους 47 καταδικασθέντες ήταν τζιχαντιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση που συχνά στοχοθετεί σιίτες στις επιθέσεις που διαπράττει, καθώς τους θεωρεί αιρετικούς.

    Οι σιιτικές οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποίησε την τρομοκρατία ως πρόσχημα για να εκτελέσει τον Νιμρ. Το Ριάντ απαντά ότι ο 56χρονος ιερωμένος καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην αστυνομία και ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κατίφ το διάστημα μεταξύ 2011- 2013.

    Φόρος τιμής στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ από τον Αλί Χαμενεΐ

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απέτισε - με μήνυμά του στο Twitter - φόρο τιμής στον σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, που εκτελέσθηκε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας τη δική του φωνή στη διεθνή κατακραυγή.

    "Awakening is not suppressible" (Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί), γράφει ο Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμα που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

    Στην ιστοσελίδα του Αλί Χαμενεΐ έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος... και οι δύο εκτελούν τους αντιπάλους τους.

    Επίθεση από διαδηλωτές στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη

    Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ το βράδυ του Σαββάτου από εξαγριωμένους διαδηλωτές, μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μερικές από αυτές αναρτήθηκαν από δημοσιογράφους ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων και εφημερίδων, δείχνουν ιρανούς διαδηλωτές να εισβάλουν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και να βάζουν φωτιές.

    Μια φωτογραφία στο Twitter δείχνει διαδηλωτές έξω από το κτίριο της πρεσβείας, με μικρές εστίες φωτιάς να καίγονται μέσα στο κτίριο, ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει μια αίθουσα με σπασμένα έπιπλα, που φέρεται να είναι μέσα από το κτίριο.

    [04] "Die Welt": Οι πέντε προκλήσεις της Α. Μέρκελ για την Ευρώπη το 2016

    Το προσφυγικό, η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση, το περιβάλλον και η Ελλάδα είναι οι πέντε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το 2016 η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, γράφει σε άρθρο της η "Die Welt". Ειδικότερα για την Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πως το ζήτημα της ελληνικής κρίσης θα είναι ανάμεσα στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2016 η Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό, όπως διευκρινίζει, επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο συντάκτης της εφημερίδας εκτιμά επίσης ότι «το 2016 θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα και τους δανειστές της σε νέα σύγκρουση», σημειώνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

    Μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας, αναφέρει και τονίζει πως από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται όμως η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων. Υπό αυτούς τους όρους, σημειώνεται, η Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση. «Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο. Κι αυτό επειδή το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζεται.

    [05] Νέα επιδείνωση του καιρού από το πρωί της Κυριακής με βροχές και χιόνια

    Επιδείνωση του καιρού προβλέπει, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, από το πρωί της Κυριακής αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, που γρήγορα θα επεκταθούν στη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και να φθάσουν στα πελάγη τα 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

    Τη Δευτέρα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρήγορα θα σταματήσουν.Από το βράδυ, όμως, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 January 2016 - 23:32:31 UTC