Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε.Τσακαλώτος: Με τους θεσμούς θα υπάρχουν και νίκες και ήττες
  • [02] Με θετικό πρόσημο βλέπει το 2016 ο Γ. Σταθάκης
  • [03] Στο 95% έκλεισε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης
  • [04] Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα
  • [05] Πόλος έλξης, το χιονισμένο τοπίο της ορεινής Αρκαδίας
  • [06] Οργή στο Ιράν, μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Αλ-Νιμρ
  • [07] Με κυρώσεις απειλεί τη Βαρσοβία η Κομισιόν
  • [08] Εντός του επόμενου διμήνου, η απόφαση για ενδεχόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

  • [01] Ε.Τσακαλώτος: Με τους θεσμούς θα υπάρχουν και νίκες και ήττες

    Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει ότι «στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες», ενώ επιβεβαιώνει ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018.

    Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:«Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα».

    Όσον αφορά την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού λέει ότι «εξετάζουμε διάφορα σενάρια και έχουμε πρώτη και δεύτερη γραμμή στην διαπραγμάτευση». Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και δεν έχει πεισθεί για πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, κάτι που θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

    Όσον αφορά την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα». Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης και από την άλλη πιέζει τους ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος. Αντιστρόφως οι ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμως να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.

    [02] Με θετικό πρόσημο βλέπει το 2016 ο Γ. Σταθάκης

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκτιμά ότι το 2016 θα αφήσει πίσω της την ύφεση και θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

    Ο κ. Σταθάκης παρακολούθησε στο μητροπολιτικό ναό της πόλης την επίσημη δοξολογία με αφορμή την πρώτη ημέρα του έτους. Μετά το τέλος της δοξολογίας ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά έναν οδικό χάρτη που αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους. Ο πρώτος μεγάλος κύκλος αυτής της συμφωνίας κλείνει με τη διαπραγμάτευση που επίκειται και ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».

    Παράλληλα επισήμανε ότι «το 2016 μετά τα δεδομένα που έχουμε για το 2015, δηλαδή την οριακή έως πολύ μικρή ύφεση, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα είναι η χρονιά που θα γυρίσει η οικονομία προς θετικό πρόσημο, διατηρώντας τον ισχυρό κανόνα που έχουμε σε όλη την πολιτική μας, αυτού της κοινωνικής συνοχής».

    [03] Στο 95% έκλεισε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης

    Με 95% απορροφητικότητα έκλεισε το ΕΣΠΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα περισσότερα έργα να ολοκληρώνονται, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού Δήμου, Γιούλη Ρανέλλα, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή ΠΑΡΑδημοτικά στους 104,9 με την Αναστασία Καρυπίδου.

    Η κ.Ρανέλλα υποστήριξε πως τα έργα θα αρχίσουν άμεσα να παραδίδονται σε χρήση. Πρόκειται για τρία σχολεία, το Κοινωνικό Ιατρείο Τριανδρίας, το νέο στόλο απορριμματοφόρων, την ανάπλαση της περιοχής Χρηματιστηρίου, την ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Αρχιτεκτονικού, καθώς και μικρές παρεμβάσεις στη Νέα Παραλία.

    ?Πρόκειται για έργα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη. Έμειναν κάποια κομμάτια με μικρό κόστος και θα τα αναλάβει πλήρως ο Δήμος Θεσσαλονίκης?, υποστήριξε η κ. Ρανέλλα, προσθέτοντας πως προτεραιότητες για το 2016 είναι το νέο ΕΣΠΑ, οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του Δήμου καθώς και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

    Με αφορμή κριτική από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, για "χύμα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη", η αντιδήμαρχος Οικονομικών σχολίασε: "Χυμώδεις θα μπορούσες να μας πεις, χειμαρρώδεις ίσως, χύμα όμως ποτέ. Εκτός κι αν μπερδεύει κάποιες έννοιες ο κ.Καλαφάτης, όπως τη σοβαρότητα με τη σοβαροφάνεια, την επιτήδευση με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που μας διακρίνει στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις θέσεις μας και τις ευθύνες μας. Δεν μπορείς να πεις χύμα μια διοίκηση που πήρε έναν Δήμο καταρημαγμένο και τον έφερε σε μια θέση οικονομικά πλεονασματική".

    [04] Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

    Στα λευκά ντύθηκε η Βόρεια Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της, όπου από τις πρώτες πρωϊνές ώρες επικρατεί συννεφιά με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς βοριάδες και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

    Η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά το κρύο παραμένει τσουχτερό. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -2, -1 ο Πολύγυρος και μηδέν η Καβάλα. Σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο και αραιές νιφάδες χιονιού και στο κέντρο της πόλης επικρατεί βαριά συννεφιά και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 4 βαθμούς.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στους παρακάτω επαρχιακούς δρόμους: Θεσσαλονίκης ? Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ., Βέροιας Σελίου, από 18ο χλμ. μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), Βέροιας Δασκίου, από το 25ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ., Νάουσας 3-5 Πηγάδια, από το 12ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια) και Νάουσας χιονοδρομικού κέντρου Σελίου. Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, στο δρόμο Καστανερής Λιβαδίων Κιλκίς και από την Έδεσσα προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

    Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία και στους κάθετους άξονές της η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται.

    [05] Πόλος έλξης, το χιονισμένο τοπίο της ορεινής Αρκαδίας

    Το χιονισμένο τοπίο στην ορεινή Αρκαδία, δημιούργησε ένα παραμυθένιο σκηνικό και λειτούργησε καταλυτικά, ώστε πολύς κόσμος να επιλέξει να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά στα γνωστά ορεινά θέρετρα της περιοχής, με αποτέλεσμα η πληρότητα να φτάσει σχεδόν το 100%, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος.

    Ο κ. Μαρινάκος ανέφερε ότι όλη η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική η κίνηση, όχι μόνο για τα καταλύματα στην ορεινή Αρκαδία, που η πληρότητα έφτασε στο 100% ακόμα και για τις ενδιάμεσες ημέρες, αλλά και για την αστική περιοχή της Τρίπολης η πληρότητα ήταν υψηλή. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είχαν κάνει καλές προσφορές. Επίσης, πρόσθεσε ότι εξαιρετικά κινήθηκε και η υπόλοιπη τουριστική αγορά, που αφορά συμπληρωματικές υπηρεσίες και έχει να κάνει με καταστήματα εστίασης, υγειονομικού ενδιαφέροντος και παραδοσιακών προϊόντων.

    Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επενδύσουν και να κεφαλαιοποιήσουν το καλό αυτό κλίμα των εορταστικών ημερών για αύξηση της επισκεψιμότητας και την υπόλοιπη χειμερινή τουριστική σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι στοχεύουν εντός του Ιανουαρίου να συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, για να τις καταθέσουν και να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την τόνωση του περιφερειακού τουριστικού προορισμού της Πελοποννήσου.

    [06] Οργή στο Ιράν, μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Αλ-Νιμρ

    Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 "τρομοκράτες", μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ Αλ-Νιμρ, φυσιογνωμία της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, προκαλώντας αγανάκτηση στον σιιτικό κοσμο και μια διπλωματική κρίση με την Τεχεράνη.

    Οι ισχυρότερες διμαρτυρίες προήλθαν πράγματι από το Ιράν, τη μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου που προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, ενώ έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις. Διαδηλωτές έριξαν χθες βράδυ βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία. "Η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό της πρεσβείας", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαδουαραβικό προξενείο.

    Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για "τις επιθετικές δηλώσεις" της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν "κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου". Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε "αναίσχυντη" χώρα, ότι "διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις "χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο" και είναι "η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

    Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση δήλωσε: "Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς".

    [07] Με κυρώσεις απειλεί τη Βαρσοβία η Κομισιόν

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε σήμερα τη Βαρσοβία, ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, μετά την υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο, ενός νόμου που θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος."Πολλά είναι αυτά που συνηγορούν για να ενεργοποιήσουμε τον 'μηχανισμό κράτους δικαίου' και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση", δηλώνει ο Έτινγκερ στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι πολωνοί βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν έναν αμφιλεγόμενο νόμο, βάσει του οποίου τερματίζονται αμέσως οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων εποπτείας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέλαβε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής, στις 13 Ιανουαρίου. Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιούνκερ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία που δημιουργήθηκε το 2014 και έχει στόχο τις χώρες μέλη στους κόλπους των οποίων παρατηρούνται "συστημικοί κίνδυνοι κατά του κράτους δικαίου".

    Αν το εν λόγω κράτος δεν αντιδράσει στις προτάσεις για αλλαγές που διατυπώνει η Επιτροπή, αυτή η τελευταία μπορεί να θέσει σε εφαρμογή μια "διαδικασία για προσβολή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών", εξηγεί η FAZ. "Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά" οι κυρώσεις μπορούν "να φθάσουν μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου" της χώρας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίζει η εφημερίδα.

    [08] Εντός του επόμενου διμήνου, η απόφαση για ενδεχόμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

    Ο Λευκός Οίκος θα λάβει απόφαση μέσα στους επόμενους δύο μήνες, για μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα και η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί και οι δύο χώρες να κάνουν βήματα, ώστε να διασφαλίσουν ότι το ξεπάγωμα των διμερών τους σχέσεων, είναι μη αναστρέψιμο, δήλωσε χθες ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς.

    Ο Ρόουντς, βασικός σχεδιαστής της αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θέλει να δει από την Αβάνα να προβαίνει σε βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να λάβει αποφάσεις για να ωθήσει την οικονομική δραστηριότητα, όπως να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην χώρα. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Κούβα χρειάζεται παράλληλα να επιτρέψει στους πολίτες της να έχουν περισσότερη πρόσβαση σε πληροφορίες και στη χρήση του διαδικτύου.

    "Η βασική δοκιμασία για μας είναι κατά πόσον η επίσκεψη του προέδρου (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Κούβα θα βοηθήσει στην πρόοδο αυτών των προτεραιοτήτων", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για διακοπές ο πρόεδρος Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 January 2016 - 9:32:22 UTC