Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό
  • [02] Αναστολή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας
  • [03] Ι. Στουρνάρας: Κλειδί για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, η πρώτη αξιολόγηση
  • [04] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο εξαφανισμένων ανδρών
  • [05] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
  • [06] Ένας άνδρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, στη Σαουδική Αραβία
  • [07] Έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
  • [08] Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από τον σεισμό στη Νότια Ασία
  • [09] Περιήγηση στα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας
  • [10] Υπομονή για τους λάτρεις του «Game of Thrones»

  • [01] Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα ενημερώσει σήμερα Δευτέρα ο υπουργος Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο κ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11:00, ενώ η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.

    Συγκεκριμένα, στις 11:00 ξεκινά η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη, στις 12:00 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, στις 12:30 με στελέχη του Ποταμιού, στις 13:00 με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και στις 14:00 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Εξάλλου σε συνέντευξή του στο«Έθνος της Κυριακής» ο κ. Κατρούγκαλοςεπιβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς όπως λέει αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.«Έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση», αναφέρει χαρακτηριστικά.Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και για αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα. Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

    Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις. Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

    [02] Αναστολή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας

    Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σενζέν ανέστειλαν σήμερα τις συναλλαγές έπειτα από πτώση κατά 7% του βασικού δείκτη αναφοράς στην πρώτη συνεδρίαση του 2016.Η κατάρρευση του δείκτη CSI300, που αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις 300 μεγάλων επιχειρήσεων στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια, προκάλεσε για πρώτη φορά μια αναστολή των συναλλαγών για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Οι συναλλαγές είχαν ήδη διακοπεί αρχικά για 15 λεπτά χωρίς να καταφέρουν να ανακόψουν την πτώση των τιμών των μετοχών.

    [03] Ι. Στουρνάρας: Κλειδί για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, η πρώτη αξιολόγηση

    «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα έχει πολύ σημαντική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης, καθώς αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή των καταθέσεων και την έναρξη των συζητήσεων, για μία σειρά θετικές δράσεις», αναφέρει σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τονίζει ακόμη ότι «η Βουλή των Ελλήνων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί την Σύμβαση με τους εταίρους».

    Η ελληνική οικονομία στην αρχή του 2016 βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λέει ο κ. Στουρνάρας και εξηγεί: «Έχει μπροστά της την πρώτη αξιολόγηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, η οποία περιέχει δύο πολύ σημαντικές και ευαίσθητες προαπαιτούμενες δράσεις: την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος».

    Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλλει στο κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ενδεχόμενη αποτυχία θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Υποστηρίζει δε ότι η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο επίπεδο του Eurogroup, καθώς η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά άκρως επικίνδυνη την μεταφορά της στο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής.

    Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών -και από την ελληνική πλευρά και από τους εταίρους- οι πιθανότητες να επιτύχουμε είναι πολύ μεγάλες και εξαρτώνται από εμάς. Κλείνοντας το άρθρο του αναφέρει ότι «η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι κοντά...Σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση».

    [04] Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο εξαφανισμένων ανδρών

    Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι έρευνες των πυροσβεστών, των αστυνομικών και εθελοντών διασωστών στην Αιτωλοακαρνανία, για την ανεύρεση του 40χρονου και του 35χρονου, που αγνοούνται από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

    Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν από το πρωί τις έρευνες, κυρίως στον Αχελώο ποταμό, μήπως και βρουν κάποιο στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των δύο ανδρών. Ταυτόχρονα, πυροσβέστες, αστυνομικοί και άλλοι εθελοντές ερευνούν παραποτάμιες περιοχές, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού. Ειδικότερα, ερευνούν στην επαρχιακή οδό Αιτωλικού - Αστακού, αλλά και στο δρόμο που συνδέει τις κοινότητες Πεντάλοφο, Λεσίνι και Κατοχή, προσπαθώντας να εντοπίσουν ίχνη των δύο εξαφανισμένων ανδρών. Μάλιστα, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στο γειτονικό επαρχιακό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου. Σημειώνεται ότι οι έρευνες γίνονται κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από το πρωί.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για τα αίτια και τις συνθήκες εξαφάνισης του 40χρονου και του 35χρονου, συγκεντρώνει μαρτυρίες από πολίτες που είδαν για τελευταία φορά τους δύο άνδρες.

    [05] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά πραγματοποιούνται από τις πρωινές ώρες όλα τα δρομολόγια των πλοίων, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη μικρή εξασθένηση των ανέμων.

    [06] Ένας άνδρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, στη Σαουδική Αραβία

    Ένας άνδρας από τη Σαουδική Αραβία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου αργά χθες, όταν αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν πυρά άγνωστης προέλευσης, σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA). Επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, το SPA ανέφερε πως ένα οκτάχρονο παιδί, ο Μοχάμεντ Τζάφαρ αλ-Τίφα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τραύμα από πυροβολισμό κατά το περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη Αουαμίγια. Δεν επεκτάθηκε αλλά διευκρίνισε πως ο νεκρός άνδρας ήταν ο Άλι Ιμράν αλ-Νταγούντ.

    Το SPA ανέφερε πως οι αρχές αναζητούν τους δράστες μιας ενέργειας που χαρακτήρισε «τρομοκρατική». Την ώρα των πυροβολισμών οι αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχείρηση για την ανάκτηση κλεμμένου εξοπλισμού, μετέδωσε το SPA.Η Αουαμίγια, στην περιοχή της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας Κατίφ, είναι η γενέτειρα του εξέχοντα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος εκτελέστηκε το Σάββατο, μαζί με άλλους τρεις σιίτες και 43 μέλη της αλ-Κάιντα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

    [07] Έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

    Έκρηξη ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε εκείνην όπου την περασμένη εβδομάδα ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους 33.

    [08] Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από τον σεισμό στη Νότια Ασία

    Ισχυρός σεισμός έπληξε σήμερα πριν από την αυγή τη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 200, με τις προσπάθειες διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια να δυσχεραίνονται λόγω των διακοπών ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο σεισμός, έντασης 6,8 βαθμών, είχε εστιακό βάθος 57 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν 29 χλμ. δυτικά του Ίμφαλ, πρωτεύουσας της ινδικής βορειοανατολικής επαρχίας Μανιπούρ που γειτνιάζει με τη Μιανμάρ.

    Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν εργαζόμενους για τους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου υπό κατασκευή. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων δεν είναι σαφής.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter πως είναι σε επαφή με τις αρχές στα βορειοανατολικά. Συνεργεία διάσωσης από την Γκουβαχάτι, στη γειτονική Άσαμ, προσπαθούν να φθάσουν στην 'Ιμφαλ.Κάτοικοι του Μπανγκλαντές και του Νεπάλ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Ρανγκούν της Μιανμάρ, περίπου 1.176 χλμ. νότια, δήλωσαν κάτοικοι.Μέσα ενημέρωσης στο Μπανγκλαντές ανέφεραν πως τρεις άνθρωποι πέθαναν από καρδιακή προσβολή, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 90 τραυματίστηκαν.

    [09] Περιήγηση στα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας

    Η λογοτεχνία δεν είναι μόνο το εργαστήριο του συγγραφέα, όπου εργάζεται απερίσπαστος από κάθε εξωτερική επίδραση, αλλά και η ζωντανή καθημερινότητα των συναναστροφών του με τους ανθρώπους του σιναφιού: μυθιστοριογράφους, ποιητές, εκδότες, δημοσιογράφους και κριτικούς - με όλον εκείνον τον πληθυσμό που οι παλαιότεροι ονόμαζαν «λογοτεχνικές συντροφιές».

    Τα τελευταία χρόνια οι λογοτεχνικές συντροφιές έχουν χάσει την αλλοτινή τους συνοχή και σημασία. Μπορεί κάποιες να σχηματίζονται και να είναι δρώσες ακόμη, σε εκδοτικά γραφεία, σε βιβλιοπωλεία ή σε χώρους πολιτισμού, αλλά ο ρόλος τους ως τόπων συνάντησης με δυναμικές συγκρούσεις και δημιουργικές ανταλλαγές έχει σε κάθε περίπτωση εκλείψει. Πώς, όμως, λειτουργούσαν οι λογοτεχνικές συντροφιές στο παρελθόν και τι ακριβώς ήταν τα φιλολογικά τους καφενεία, αρχής γενομένης από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι και τη δεκαετία του 1960;

    Το αθηναϊκό καφενείο υπάρχει ήδη από την εποχή του Όθωνα, αλλά η δική μας περιπλάνηση (ασφαλώς μόνον ενδεικτική) θα ξεκινήσει από το καφενείο Γιαννόπουλου, στο ομώνυμο μέγαρο της Πλατείας Συντάγματος, που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1890.

    [10] Υπομονή για τους λάτρεις του «Game of Thrones»

    Οι λάτρεις της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones» θα μείνουν με την όρεξη, καθώς ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ότι δεν έχει τελειώσει τον τελευταίο τόμο του μυθιστορήματος επικής φαντασίας.

    "'The Winds of Winter" (Οι άνεμοι του χειμώνα) δεν έχουν τελειώσει", ανακοίνωσε ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν με μακροσκελές σημείωμα στο μπλογκ του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. "Είστε απογοητευμένοι και δεν είστε οι μόνοι. Οι επιμελητές και οι εκδότες μου είναι απογοητευμένοι, το δίκτυο HBO (σ.σ.: στο οποίο ανήκει η παραγωγή της σειράς) είναι απογοητευμένο, οι ατζέντηδές μου και οι ξένοι εκδότες και οι μεταφραστές είναι απογοητευμένοι (...) Όμως αυτός που είναι πιο απογοητευμένος είμαι εγώ".

    Ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν ήλπιζε να παραδώσει το χειρόγραφο στους εκδότες του στο τέλος του 2015 ώστε "Οι άνεμοι του χειμώνα", ο 6ος τόμος του λογοτεχνικού έπους "Ο σιδερένιος θρόνος" στο οποίο βασίζεται η τηλεοπτική σειρά παραγωγής του HBO, να μπορέσουν να εκδοθούν στην αρχή της χρονιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 January 2016 - 7:32:37 UTC